|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 20mm f2.8 Potrzebuję opinii.. Czy ktoś go posiada?
kosti - Sro 08 Kwi, 2009 Temat postu: Canon 20mm f2.8 Potrzebuję opinii.. Czy ktoś go posiada? Witam. Brakuje mi szerszego kąta na APS-C. Rozważam zakup 20mm 2.8 ale po przeczytaniu testu Arka trochę mi się odechciało:)
Czy faktycznie jest tak słabo? Może egzemplarz był lekko felerny.. Ma ktoś to szkło? Jak się sprawuje?
Sigmy w tym zakresie światła i ceny nie mają napędów ultra a to raczej ważne dla mnie podobnie jak światło..
MM - Sro 08 Kwi, 2009
Canon 20/2.8 to dobre szkło. Według mnie raczej najlepszy szeroki kąt w Canonie bez L w nazwie.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009
kosti napisał/a: | Sigmy w tym zakresie światła i ceny nie mają napędów ultra a to raczej ważne dla mnie podobnie jak światło.. |
USM przy szerokim kącie jest akurat mało istotny...
MM - Sro 08 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: |
USM przy szerokim kącie jest akurat mało istotny... |
W większości przypadków takie twierdzenie jest prawdziwe, niestety nie jest prawdziwe zawsze. Do reporterki szybki AF jest jak zwykle niezastąpiony.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009
Ludzie specjalizujący się w streecie (no chyba, że nie uznajesz tego za szybką reporterkę) bardzo często mają AF wogóle wyłączony i ostrość ustawioną na konkretną odległość...
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009
A USM jest jednoznaczny z szybkim AF'em?
Jak jest w tym przypadku to nie wiem, ale znam przykłady gdzie tak nie jest.
MM - Sro 08 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Ludzie specjalizujący się w streecie (no chyba, że nie uznajesz tego za szybką reporterkę) bardzo często mają AF wogóle wyłączony i ostrość ustawioną na konkretną odległość... |
To jest sposób na to by zrobić foto jak AF jest do dupy. Często muszą się tym posiłkować np. właściciele Pentaksów czy Sony lub właściciele "wolnych" szkiełek.
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
SlawGaw, czy nie pomyliłeś przypadkiem szybkości z celnością?
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Baku, nie pomylil. Pewnie dotyczy to Canona, ale w Sony/Minoltach niejeden srubokret jest szybszy niz SSM.
Baku - Sro 08 Kwi, 2009
Pytałem z ciekawości, bo szybkość USMów zwykle jest podobna i są to relatywnie szybkie (choć nie twierdzę że najszybsze) obiektywy. Natomiast co do celności to bywa lepiej lub gorzej, zwykle lepiej niż bez USMu, ale to nie reguła i tu rozrzut już jest większy.
Z resztą w Canonie śrubokrętów nie ma a o tym systemie idzie dysputa...
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009
Baku, chodziło mi o szybkość, zdarzają się szkła Sigmy, szczególnie w klasie amatorskiej, które są szybsze niż odpowiedniki Canona z USM, ale już gorzej z celnością.
Nie chce się tu wypowiadać autorytatywnie, gdyż tu moja wiedza jest oparta na narzekaniach znajomych Canonierów.
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009
Lepiej kupić Sigmę 20/1.8 - na 2.8 będzie pewnie albo ostrzejsza, albo porównywalna, a do tego ma jeszcze zapas
|
|