forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 20mm f2.8 Potrzebuję opinii.. Czy ktoś go posiada?

kosti - Sro 08 Kwi, 2009
Temat postu: Canon 20mm f2.8 Potrzebuję opinii.. Czy ktoś go posiada?
Witam. Brakuje mi szerszego kąta na APS-C. Rozważam zakup 20mm 2.8 ale po przeczytaniu testu Arka trochę mi się odechciało:)
Czy faktycznie jest tak słabo? Może egzemplarz był lekko felerny.. Ma ktoś to szkło? Jak się sprawuje?
Sigmy w tym zakresie światła i ceny nie mają napędów ultra a to raczej ważne dla mnie podobnie jak światło..

MM - Sro 08 Kwi, 2009

Canon 20/2.8 to dobre szkło. Według mnie raczej najlepszy szeroki kąt w Canonie bez L w nazwie.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009

kosti napisał/a:
Sigmy w tym zakresie światła i ceny nie mają napędów ultra a to raczej ważne dla mnie podobnie jak światło..

USM przy szerokim kącie jest akurat mało istotny...

MM - Sro 08 Kwi, 2009

jaad75 napisał/a:

USM przy szerokim kącie jest akurat mało istotny...

W większości przypadków takie twierdzenie jest prawdziwe, niestety nie jest prawdziwe zawsze. Do reporterki szybki AF jest jak zwykle niezastąpiony.

jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009

Ludzie specjalizujący się w streecie (no chyba, że nie uznajesz tego za szybką reporterkę) bardzo często mają AF wogóle wyłączony i ostrość ustawioną na konkretną odległość...
SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009

A USM jest jednoznaczny z szybkim AF'em?
Jak jest w tym przypadku to nie wiem, ale znam przykłady gdzie tak nie jest.

MM - Sro 08 Kwi, 2009

jaad75 napisał/a:
Ludzie specjalizujący się w streecie (no chyba, że nie uznajesz tego za szybką reporterkę) bardzo często mają AF wogóle wyłączony i ostrość ustawioną na konkretną odległość...

To jest sposób na to by zrobić foto jak AF jest do dupy. Często muszą się tym posiłkować np. właściciele Pentaksów czy Sony lub właściciele "wolnych" szkiełek.

Baku - Sro 08 Kwi, 2009

SlawGaw, czy nie pomyliłeś przypadkiem szybkości z celnością?
MC - Sro 08 Kwi, 2009

Baku, nie pomylil. Pewnie dotyczy to Canona, ale w Sony/Minoltach niejeden srubokret jest szybszy niz SSM.
Baku - Sro 08 Kwi, 2009

Pytałem z ciekawości, bo szybkość USMów zwykle jest podobna i są to relatywnie szybkie (choć nie twierdzę że najszybsze) obiektywy. Natomiast co do celności to bywa lepiej lub gorzej, zwykle lepiej niż bez USMu, ale to nie reguła i tu rozrzut już jest większy.
Z resztą w Canonie śrubokrętów nie ma a o tym systemie idzie dysputa...

SlawGaw - Sro 08 Kwi, 2009

Baku, chodziło mi o szybkość, zdarzają się szkła Sigmy, szczególnie w klasie amatorskiej, które są szybsze niż odpowiedniki Canona z USM, ale już gorzej z celnością.

Nie chce się tu wypowiadać autorytatywnie, gdyż tu moja wiedza jest oparta na narzekaniach znajomych Canonierów.

mavierk - Sro 08 Kwi, 2009

Lepiej kupić Sigmę 20/1.8 - na 2.8 będzie pewnie albo ostrzejsza, albo porównywalna, a do tego ma jeszcze zapas :)