|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa do canona na wesele.
rybkowski73 - Sro 08 Kwi, 2009 Temat postu: Lampa do canona na wesele. Czy 430ex II wystarczy na wesele,bo na ślubie w kościele nie będę robił.Dodam, że sala jest duża (40x50m).To wesele brata i nie będzie fotografa.
Może jednak warto dołożyć 700zł i kupić 580 II nawet dla mnie-amatora.
Mam canon 40d.
Kocur - Sro 08 Kwi, 2009
Na jedno wesele się średnio opłaca, i tak będziesz używał przeważnie wysokich ISO więc 430EX da radę, tylko kup jakiś czas wcześniej i się z nią trochę ostrzelaj Ewentualnie pożycz od kogoś 580
Z drugiej strony nigdy nie wiadomo, kiedy przyda się dobra lampa, więc jeśli masz możliwość wykombinować kasę na mocniejszą, to na pewno warto.
MC - Sro 08 Kwi, 2009
Warto miec mocna lampke.
Ale. Jesli masz kupowac drozsza tylko na ten jeden raz i potem praktycznie jej nie uzywac, to faktycznie slabsza wystarczy.
Ja blyskam czesto, wiec wybralem mocniejsza i nie zaluje.
jaad75 - Sro 08 Kwi, 2009
Jakie masz obiektywy? Generalnie uważam 430-tkę z zbyt słabą do swobodnej pracy, ale z jasnym szkłem i w małej sali wystarczy. Jeżeli zastanawiasz się dopiero nad kupnem lampy, to zdecydowanie warto dołożyć do mocniejszej.
rybkowski73 - Sro 08 Kwi, 2009
Aparat kupiłem trzy dni temu.
Mam Tamrona 17-50 2,8
Pewnie kupię 580 a nóż widelec się przyda.
Obok siedzi żona i radzi mocniejszą
Dziekuję wszystkim za dobre rady.
MC - Sro 08 Kwi, 2009
rybkowski73 napisał/a: | Obok siedzi żona i radzi mocniejszą |
Madrze mowi. A czego chce w zamian?
rybkowski73 - Sro 08 Kwi, 2009
Już dzisiaj to spać w spokoju
Paweł_G - Czw 09 Kwi, 2009
Kurcze taka żona to skarb Ja marzę o takiej rozmowie ..."Kochanie czy powinienem dołożyć 2500 zł i kupic c 70-200/2,8 z IS? Złotko oczywiście bo stabilizacja sie przyda"...
rybkowski73 - Sob 11 Kwi, 2009
Paweł_G napisał/a: | "Kochanie czy powinienem dołożyć 2500 zł i kupic c 70-200/2,8 z IS? Złotko oczywiście bo stabilizacja sie przyda"... |
Tez o tym marzę.
razthaman - Sob 11 Kwi, 2009
akurat stabilizacja w tym szkle to mz gadżet za który nie warto tyle dopłacić, lepiej kupić inne szkło za 2,5k
Sunders - Sob 11 Kwi, 2009
rybkowski73 napisał/a: | Pewnie kupię 580 a nóż widelec się przyda.
Obok siedzi żona i radzi mocniejszą |
Dobrze Ci radzi-posłuchaj i kup
Paweł_G napisał/a: | Kurcze taka żona to skarb |
No właśnie
rybkowski73 napisał/a: | Tez o tym marzę. |
Nie masz co marzyć-w sprawie IS-a pewnie też Ci dobrze poradzi /jak widać to bardzo praktyczna kobieta/
Kocur - Sob 11 Kwi, 2009
razthaman napisał/a: | akurat stabilizacja w tym szkle to mz gadżet za który nie warto tyle dopłacić, lepiej kupić inne szkło za 2,5k |
IMO 70-200/2,8 IS to dość specjalistyczny instrument. Przeciętnemu fotografowi IS w 70-200 nie jest niezbędny, mało tego, większości nie jest potrzebne f/2,8, wystarczy f/4 Ale uwierz, zdarzają się sytuacje, kiedy masz f/2,8, ISO3200 i czasy 1/50s, a lampy ani statywu użyć z różnych względów nie można. Wtedy IS jest na wagę złota, a raczej wypłaty
kuduś - Nie 12 Kwi, 2009
Ja na Twoim miejscu zdecydowanie wybrałbym lampę silniejszą. (To trochę tak jak z twardym dyskiem; czy warto kupić większy, bo może go nie wykorzystam... ) Lampa silniejsza ma naprawdę sporo zalet. Więcej światła. Szybsze ładowanie. Często krótszy odstęp między błyskami. Jednorazowy większy wydatek, raz zaboli i masz spokój na długi czas. TERAZ to, jak piszesz 700 zł. Jeśli jednak kupisz słabszą i będziesz chciał się przesiąść na 580 EX, to zaboli Cię to mocniej (spadek wartości używanej 430).
No i jeszcze jedna możliwość, warta rozważenia. Metz 58 AF-1. Silna, a jednak ciut tańsza od 580.
Proponuję poczytać opinie na:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6468
rybkowski73 - Nie 12 Kwi, 2009
Wszystkim dziękuje za rady.We wtorek planuję zakup 580 EX II.
W Gliwicach za 1548zł i może jeszcze Canon 50mm 1,8 jak żona się zgodzi.
jaad75 - Pon 13 Kwi, 2009
rybkowski73 napisał/a: | jak żona się zgodzi. |
Mięczak...
rybkowski73 - Pon 13 Kwi, 2009
[quote="jaad75"] napisał Mięczak... Wiem,ale wolę w tych sprawach sam nie podejmować decyzji.
Miałem dać za sprzęt 5tyś a wyjdzie prawie 6600
Oczywiście się nie tłumaczę.
MM - Pon 13 Kwi, 2009
Moja kobieta do dzisiaj nic nie wie o drugiej lampie i drugim korpusie. Tak to jest jak się ma kilka dużych toreb foto i babka nigdy nie wie co jest co. Na dodatek nie rozpoznaje, że 70-200/2.8 IS USM to tylko podobny obiektyw z wyglądu do 100-400L i oczywiście mam tylko taki jeden. Jak kiedyś zobaczyła dwa jednocześnie to oczywiście "pożyczyłem" go z pracy
eave - Pon 13 Kwi, 2009
...i oczywiście nigdy nie zagląda na to forum?
Nieładnie, MM, tak okłamywać małżonkę
mavierk - Pon 13 Kwi, 2009
nawet na tym forum często zdaje mi się, że rozmawiamy więcej o kobietach niż o sprzęcie fot... one są wszędzie!!!
kuduś - Pon 13 Kwi, 2009
rybkowski73 napisał/a: | jak żona się zgodzi. |
Zapytaj cudzą żonę, zgodzi się szybciej...
|
|