|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - który wybrać do C40D
xagon - Czw 09 Kwi, 2009 Temat postu: który wybrać do C40D Witam , kobita zabiera mi mój 450D, więc planuję zakup 40D i mam na oku 3 szkiełka w miarę podobne (słowo w miarę jest tu trochę naciągnięte).
Potrzebuję zooma B. OSTERGO , bez szerokiego kąta , w miarę uniwersalnydo czego potrzebuje amatorszczyk , będzie to na dłuższy czas mój jedyny obiektyw... finanse. Prosiłbym o nie podawanie innych , bo mnie już głowa boli od szukania , chyba że jakaś sensowna sigma. Z góry dzięki za pomoc .
1. Canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 USM
2. Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
3. Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO[/b]
Kocur - Czw 09 Kwi, 2009
Żadne szkło z listy nie będzie szerokim kątem Tradycyjnie, Tamron 17-50/2,8, ewentualnie z nieco większym zakresem Sigma 17-70/2,8-4,5.
oracle - Czw 09 Kwi, 2009
Z tej listy oczywiście Tamron.
katharsis - Czw 09 Kwi, 2009
Oczywiście Tamaron, o którym piszą moi poprzednicy, ma najlepsze światło, ale ja dorzucę przekornie, że na pierwsze podstawowe szkło wybrałam 28-135 IS USM i nie żałuję
Baku - Czw 09 Kwi, 2009
katharsis, mało by brakowało a sam miałbym 28-135 jako podstawę. Dość długie i przyzwoite optycznie szkiełko, ale nie nabyłem go ze względu na brak szerokiego kąta. Dla mnie to jednak podstawa...
xagon, 24-85 to bardzo fajny obiektyw, bez istotnych wad, ale trochę mydlany, zwłaszcza w rogach. Nie spełnia najważniejszego kryterium które podałeś, b. wysokiej ostrości.
Porównując C28-135 i T28-75, cały czas patrząc przez kryterium ostrości, to jednak Tamron poczyna sobie lepiej, zwłaszcza na brzegach kadru. Pod tym względem chyba warto poświęcić uniwersalny zakres Canona i jego stabilizację, na korzyść lepszych parametrów optycznych Tamrona.
Tylko Tamron jak Tamron - trzeba dobrać sztukę...
mavierk - Czw 09 Kwi, 2009
xagon napisał/a: | Potrzebuję zooma B. OSTERGO , bez szerokiego kąta | No to Tokina 50-135/2.8 albo Sigma 50-150/2.8 - to są b. ostre zoomy bez szerokiego kąta
Sunders - Czw 09 Kwi, 2009
xagon, canon 28-135 z podanej trójki najbardziej pasuje do podanych potrzeb
xneon - Czw 09 Kwi, 2009
szeroki kąt można z m42 wziąć stałkę np 16 mm
xagon - Czw 09 Kwi, 2009
mavierk, Sigma 50-150/2.8 cholera całkiem ciekawa , nie brałem jej pod uwagę w ogóle , trochę droższa bo u mnie ponad 500euro , ale jak by była żyleta to i bym dołożył.
xneon, do szerokiego mam kita 18-55 , na stałki mnie nie stać Sunders, 28-135 najbardziej mi chodzi po głowie , ale słyszałem że w każdym są luzy i tubus sam się wysuwa. trochę mnie to martwi .. i chyba tylko to w nim.
Najlepiej to by mi tamaronek pasował , ale ma go ktoś , czytałem że rozstrzał jakościowy tych obiektywów jest tak duży że to istna loteria , czysty przypadek czy trafisz dobry czy kiszkę w której będzie BF FF gumy czytałem że się odklejają , nawet gdzieś przeczytałem że przednia soczewka komuś odpadła
Ma ktoś z was któreś z tych szkieł i mógłby szczeże polecić , czy to po prostu czysta teoria?
Do czwartku muszę już coś kupić .. chyba sami wiecie jak to pali w łapy jak nie ma się żadnego szkła , a body leży w szafie i sapie , z tym że do najbogatszych nie należę i chciałbym dobrze wydać pieniądze. Nie ma chyba większego rozczarowania i frustracji jak wrócić napalonym ze sklepu , podpiąć szkło i okazuje się że kicha , załamałbym się
Baku - Czw 09 Kwi, 2009
Jak pójdziesz do sklepu z korpusem i wybierzesz sobie sprawnie ostrzącego Tamrona, to nie powinieneś mieć powodów do załamki.
jak kolega ma kita 18-55 i nie potrzeba mi jasnego szerokiego kąta, to moim zdaniem 50-150/2.8 powinna byc najlepszym wyborem
Baku napisał/a: | Jak pójdziesz do sklepu z korpusem i wybierzesz sobie sprawnie ostrzącego Tamrona, to nie powinieneś mieć powodów do załamki. |
mavierk napisał/a: | 50-150/2.8 powinna byc najlepszym wyborem |
Obie propozycje są dobre pod warunkiem, że "w razie czego" serwis tamrona w Atenach jest lepszy niż w RP
Sunders napisał/a: | że "w razie czego" serwis tamrona w Atenach jest lepszy niż w RP | ponoć po szkoleniach polskiej kadry tamrona za zachodnią granicą tamron podwżyższył jakość swoich usług. No ale 50-150 to Sigma
/edit - przeczytałem sąsiedni wątek - jednak Tamron się nie poprawił
mavierk napisał/a: | 50-150 to Sigma | O.K. serwis w RP podobno lepszy ale też trzeba sprawdzić ten obiektyw albo brać pod uwagę konieczność kalibracji/w serwisie/
lupo57 - Pią 10 Kwi, 2009
ja miałem 28-135 IS, spoko szkło ale brakowało mi szerokiego kąta, ale z braku laku sprzedałem kupiłem C 70-200, no i do tego kit
co do jakości ot nie zachwycał budową miał lekkie luzy ale wszystko w normie poza tym OK
Baku - Pią 10 Kwi, 2009
Myślałem, że chodzi o JEDEN obiektyw bez ultraszerokiego kąta i pozbycie się kita.
Skoro kit zostaje to przyłączam się do propozycji mavierka: Tokina 50-135/2.8 albo Sigma 50-150/2.8. Z moim wskazaniem na Tokinę.
xagon - Pią 10 Kwi, 2009
sorki za kropki powyżej , ale nie zauważyłem że moja była zalogowana na moim kompie. Jak by Mod. mógł usunąć to byłbym wdzięczny.
Baku, właśnie się też o nich naczytałem teraz i to będzie któryś z nich , tylko muszę się bujnąć teraz i pomacać oba , bo ani jednego ani drugiego nie miałem w ręce jeszcze, z tym że nie wiecie jak to jest? tak normalnie pozwolą mi otworzyć i wypróbować? Nie są jakoś plombowane (taśma) opakowania ?
Akurat u mnie te dwa modele są w identycznej cenie .. chyba ze 2 euro różnicy między nimi jest
No ludziska!!! ale będę foty strzelał jak dzieciak się cieszę , aż sie nie mogę doczekać Dzięki wszystkim za pomoc .. chyba że ktoś ma jeszcze jakieś uwagi , to bardzo proszę .. i tak dopiero w czwartek kupuję
mavierk - Pią 10 Kwi, 2009
no u nas są wystawione w gablotce i można sobie przyjść, poprosić, podpiąć, pocykać - ja tokine miałem wpiętą na moment i bardzo mi się podobała, jednak nie dałbym za nią więcej, niż 1500zł, więc na chwilę obecną odpada
xagon - Pią 10 Kwi, 2009
a to niby dlaczego , gorsza od sigmy? za sigmę dałbyś 500 euro? o co chodzi ..? teraz to mnie zastrzeliłeś tym komentem.. tokina się chwali że tylko czołgi mocniejsze od ich szkiełek , aż tak gorsza optycznie jest czy co? Mi to tam wszystko jedno które z tych wezmę , ważne żeby było lepsze , ale byłem przekonany że jednak tokina robi lepsze szkła.
No i jeszcze 70-200L f/4 jest w tej cenie tylko chyba trochę ciemny co ..? czy nie?
nie, nie dałbym ani za sigmę ani za tokine więcej, niż 1500zł - bo raz na dwa lata na allegro trafiają się używki za 1200zł
xagon - Pią 10 Kwi, 2009
Coś ciężko się z tobą dogadać Najpierw proponujesz mi sigmę a teraz wyskakujesz że sam byś jej nie kupił w tej cenie , samemu też mi trochę szkoda 5 stówek , ale skoro to taka żyleta to może warto..
a za tą elkę dałbyś 500 czy też nie bardzo?
skąpy jestem, bo mimo wszystko ja wolałbym stałkę sobie kupić, ci, co kupili Tokine/Sigmę - nie narzekają na prawdę na ten sprzęt.
A Tobie nic nie szkodzi poszukać używanych w tych atenach
lupo57 - Pią 10 Kwi, 2009
xagon napisał/a: | No i jeszcze 70-200L f/4 jest w tej cenie tylko chyba trochę ciemny co ..? czy nie? |
a ja polecam, będziesz zachwycony
Sunders - Sob 11 Kwi, 2009
xagon napisał/a: | No i jeszcze 70-200L f/4 jest w tej cenie tylko chyba trochę ciemny co ..? czy nie? |
Zależy co będziesz nim fotografował -w razie czego pomnóż cenę przez 2 i kup wersję /2,8-będziesz jeszcze bardziej zachwycony niż wersją /4 możenawet 2x bardziej
|
|