forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Obiektyw Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

greg_lobinski - Czw 09 Kwi, 2009
Temat postu: Obiektyw Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
Cześć!

Mam pytanie o kąty widzenia. Ten obiektyw (jak i pewnie inne tego typu) ma stałą osłonę przed słońcem. czy nie przeszkadza w uzyskaniu 180 stopni w płaszczyźnie pionowej?

Pozdrawiam

SlawGaw - Czw 09 Kwi, 2009

greg_lobinski, hehe, jak obracasz aparat do pionu, to i obiektyw, no i osłonę, nie powinno być z tym problemów.
greg_lobinski - Czw 09 Kwi, 2009

cześć
dzięki,
rozumiem, ale wtedy w poziomie będzie ograniczenie? :roll:

czyż nie?

nie, hehe, jeśli twoje wątpliwości są wywołane przez zdjęcie na optyczne.pl to jest to zdjęcie zrobione z góry, pokazuje górną część obiektywu. :mrgreen:
palindrom - Czw 09 Kwi, 2009

greg_lobinski,
pole widzenia definiuje się na przekątnej (diagonal FOV). Tam jest 180 stopni. Sorry, nie jest tak pięknie :P

Marek_N - Czw 09 Kwi, 2009

Ponieważ obiektyw jest przeznaczony do lustrzanek z matrycą APS-C więc osłona nie powinna przeszkadzać.
W płaszczyźnie pionowej i tak obraz będzie ograniczony do około 120-130 stopni. Jedynie na szerszym boku moze być problem, ale to zależy od tego jak duże bedzie koło z obrazem. Jeśli jego średnica będzie mniejsza niż szerokość matrycy to tam winietowanie/zasłonięcie napewno wystąpi.
Zasłanianie nie wystąpi w przypadku gdy pole widzenia 180 stopni będzie dostepne jedynie w okolicach narożników - czyli takie ni to circural ni to diagonal fish-eye.

Marek_N, kształt osłony wskazuje że będzie to obiektyw diagonalny (180 po przekątnej), jest napisane że będzie na APS-c, więc nie powinno być żadnych problemów z zasłanianiem przez osłonę pola widzenia obiektywu. W innym przypadku, będzie to totalna porażka i obiektyw będzie niegodny mojego zainteresowania. Jeśli cena będzie rozsądna, to może sobie go kupię, w takiej optyce total manual mi nie przeszkadza.
Marek_N - Czw 09 Kwi, 2009

Nie sugerowałbym się kształtem osłony tylko ogniskową. Fiszaje diagonalne dla APS-C mają 10-10,5mm. Za to np. 8mm Sigma jest fiszajem pseudo-kołowym (bo pełne koło jest tylko na dłuższej krawędzi (dla mnożnika 1,5x)). W każdym razie, jeśli osłony nie da sie zdjąć, to pole widzenia 180 st. i tak będzie tylko w okolicach przekątnej niezależnie od rzeczywistej ogniskowej. Tyle że osłona albo będzie włazić w kadr (dla kołowego) albo nie będzie (dla diagonalnego).
Arek - Czw 09 Kwi, 2009

Marek_N napisał/a:
Fiszaje diagonalne dla APS-C mają 10-10,5mm.

I bywają fish-eyami tylko dla matryc dających mnożnik 1.5x. Np. Sigma 2.8/10 na
Canonie i Foveonie (mnożniki 1.6 i 1.7) juz pełnych 180 stopni nie daje. Być może
więc zejście do 8 mm w przypadku Samyanga ma dać 180 stopni także na ciut mniejszych matrycach. Przekonam się, jak obiektyw wpadnie w moje ręce.

costi - Czw 09 Kwi, 2009

Sampel podany na forum Nikona: http://wgrajfoto.pl/pokaz...800x6009389.jpg

Jak dla mnie calkiem sympatyczne :)

MC - Czw 09 Kwi, 2009

Jesli bedzie jak 85/1.4 to kto wie...
SlawGaw - Pią 10 Kwi, 2009

costi, zdjęcie z linku wygląda ciekawie, pozostaje pytanie czy optycznie jest warty tych 899 zł
costi - Wto 14 Kwi, 2009

Kolejne sample i wrazenia z uzytkowania, dla chetnych na 8. stronie ponizszego tematu sa NEFy z D300:
http://forum.nikon.org.pl...?t=93624&page=6

MC - Sro 15 Kwi, 2009

Coraz bardziej mnie to wszystko zaskakuje. Od jakiegos czasu marzylem o Sigmie 10/2.8, ale jej ceny poszly ostro w gore. A brak AFa przy tej ogniskowej nie jest problemem.
razthaman - Sro 15 Kwi, 2009

wygląda dobrze, kurde
eNIKa - Pią 24 Kwi, 2009

Witam,

Czy ten obiektyw będzie przetestowany przez Redakcje?

Pozdrawiam
eNIKa

mavierk - Pią 24 Kwi, 2009

jest testowany przez redakcje, a najprawdopodobniej już jest przetestowany i czeka na napisanie artykułu ;)