|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF-S 55-250 IS czy Sigma 18-200 a moze jakis trzeci ?
ravciu - Czw 09 Kwi, 2009 Temat postu: Canon EF-S 55-250 IS czy Sigma 18-200 a moze jakis trzeci ? Zastanawiam sie miedzy tymi obiektywami:
- Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS
- Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC (bez OS)
Sa w podobnej cenie (do 1000).
W testach ktore tu znalazlem wypadly podobnie
Teraz mam Canona 400D z kitowym 18-55
55 to troche malo wiec chcialem dokupic cos wiekszego za rozsadna cene.
Apratu uzywam amatorsko, bez konkretnej tematyki zdjec, poprostu jak cos sie trafi fajnego to uwieczniam.
Po za tym bede go uzywal tez na jakis wyjazdach i innych imprezach typu "U cioci na urodzinach"
Wiem ze szalu nie robia te obiektywy, ale w tej cenie nie znalazlem nic innego.
Chyba ze mozecie polecic cos jeszcze fajniejszego tak max do 1500 (gora 2000 jesli bedzie naprawde wart)
Laczny zakres ogniskowej obiektywow chcialem zeby obejmowal przedzial ~18/~300
edmun - Czw 09 Kwi, 2009
ravciu, poleciłbym bardziej chyba 18-200 ze względu na jej uniwersalność, choć canon możliwe że wypada lepiej jakościowo
Baku - Czw 09 Kwi, 2009
Wybór budżetowy...
Skoro masz już obiektyw kitowy, który zapewnia Ci szeroki kąt rozważ:
Sigmę 70-300 APO (850 zł)
A jak chcesz coś fajniejszego za 2x większą kasę to
Canon 70-300 IS (ok 1800 zł)
Ultrazoomów pokroju 18-200 polecać raczej nie będę - jak coś jest do wszystkiego to jest do duszy..
ravciu - Czw 09 Kwi, 2009
Canon 70-300 IS wypada calkiem niezle,
tylko w przypadku obu obiektywo czy nie bedzie mi w przyszlosci brakowac zakresu pomiedzy 55 a 70 ?
Dopiero zaczynam i nie wiem jak to wyjdzie w praktyce.
Jesienny - Czw 09 Kwi, 2009
Prędzej zacznie brakować Ci światła niż tego zakresu
ravciu - Czw 09 Kwi, 2009
przegladam jeszcze inne obiektywy.
A moze zrezygnowac calkowicie z tego 18-55 i zakupic jakes dwa inne obiekty (lacznie za okolo 2tys lub troszke wiecej) ?
Znalazlem tez cos takiego Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM co z Canonem 70-300 pokrylo by ladnie caly zakres a lacznie kosztowalo by moze oklo 2600-2700
Pytanie wtedy inne czy czesto bede musial zmieniac jeden obiektyw na drugi.
O ile fotografujac obiekty statyczne mozna poswieci chwilke na zmiane obiektywow lub wybrac taka kolejnosc robienie zdjec zeby zminimalizowac ilosc zmian.
O tyle nie chcial bym zebym na jakims wyjezdzie musial przed kazdym zdjeciem zmieniac obiektyw bo akurat ten drugi pasuej dobrze do danego ujecia.
Moze ktos ma jakies spostrzezenia jak to wyglada w praktyce i jakie zakresy najlepiej zeby byly na poszczegolnych obiektywach ?
Jesienny - Czw 09 Kwi, 2009
Nie sadzę, żeby opłacało Ci się wymieniać jeden obiektyw na drugi. Jeśli już chcesz wymieniać ten "szeroki" obiektyw to lepiej to zrobić z głową i kupić coś pokroju Sigmy 17-70 i cieszyć się lepszym światłem.
Nie rozumiem czemu przerażają Cię tak dziury w zakresie. Pomyśl o tym, że można robić zdjęcia samymi stałkami. Wtedy zamiast zakresu ma się prawie same dziury
Podstawa to kadrowanie z głową, a nie kręcenie obiektywami o dużych zakresach ogniskowych. Zainwestuj teraz w coś długiego, a potem zbieraj na lepsze obiektywy z lepszym światłem.
W praktyce ten zakres dolny wolałbym mieć w trzech jasnych stałkach 20mm, 30(35) mm, 50 mm. Pod warunkiem, że nie robiłbym jakiś szerokich krajobrazów. Wtedy trzebaby dołożyć jeszcze Sigmę 10-20, lub Tokinę 11-16. i np mieć taką Sigmę 10-20 (Canona 10-22), 30(35)mm i 50 mm.
Chyba nie biegasz ciągle z aparatem i co minutę robisz zdjęcia zupełnie innego rodzaju. Zmiana obiektywu nie jest straszna i trwa chwilę.
mavierk - Czw 09 Kwi, 2009
ravciu napisał/a: | Znalazlem tez cos takiego Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM co z Canonem 70-300 pokrylo by ladnie caly zakres a lacznie kosztowalo by moze oklo 2600-2700 | a na co Ci pokryty cały zakres? Na początek wystarczy pokrycie zakresu: 20, 35, 50 i 80mm na DX ewentualnie jakiś 55-200, żeby mieć "zuma".
ravciu - Pią 10 Kwi, 2009
mavierk pisalem ze aparat bedzie tez zastepowal brak "kodak idiotena" czyli wtkorzystywant rowniez na codzien np "U cioci na imieninach".
A robiac zdjecia na jakies imprezce w domu trudno czasem sie ustawic w dobrej odleglosci od fotografowanego obiektu lub tez przekladach co chwile stalki 20, 35, 50 itd.
Zdaje sobie sprawe ze kiedys bedzie trzeba sie w cos takiego zaopatrzyc zeby robic lepsze zdjecia, ale niestety z braku funduszy na pcozatek potrzebuje cos uniwersalnego co by robilo w miare przyzwoite zdjecia (bo standardowy kitowy 18-55 nie jest satysfakcjonujacy pod wzgledem jakosci zdjec)
A jeszcze male pytanko. Moze warto kupic jakis uzywany lepszy obiektyw w tej cenie niz nastawiac sie na nowy acz gorszy jakosciowo ? Co byscie wowczas polecili ?
belkot77 - Pią 10 Kwi, 2009
Dziura ogniskowych nie bedzie ci przeszkadzala.
Zostaw kita i kup canona 70-200L. Moze uda ci sie uzywane kupic do 2000 PLN. Nowy okolo 2500.
Lub sigma 70-300 apo + jakas stalke (50 1.8) lub 85 1.8 (lepiej).
Stalke lub 70-200L po to zeby wiedziec co to znaczy dobry obiektyw i dlaczego niedlugo bedziesz wydawal cala kase na sprzet foto
Baku - Pią 10 Kwi, 2009
70-200/4 - świetny obiektyw (sam się przymierzam), ale droższy niż 70-300. A 70-300 ma ISa i 300 mm których nie ma 70-200
W sumie dylemat jest duży - 70-200 nie polecałem bo ostatnio ich cena skoczyła w górę a ravciu, szukał tanio...
I w zasadzie to jest tak, że zaczyna się od 1000 zł i coś tam można kupić, ale za 1500 zł ma się już o niebo lepiej, a za 2000 zł to już na prawdę super wypas. Tyle że za 5000 zł ma się to wszystko jeszcze bardzo jasno i ze stabilizacją
Dzieki za rady.
belkot77 moze nie wiem co znaczy naprawde dobry obiektyw (jeszcze) ale wiem juz co znaczy kiepski, a mowa tu o zalaczanym do canona kicie 18-55. Jakosc zdjec nie powala i nie odbiega znaczaco od niektorych kompaktow
Jeszcze raz dzieki, przejze sobie teraz oferty tych obiektywow co proponowaliscie i napewno cos wybiore. A potem moze napisze w opiniach jak sie sprawuja
Baku - Pią 10 Kwi, 2009
Z czasem warto pomyśleć o czymś lepszym na szeroki kąt...
Kit jest słaby w narożnikach, ale rozdzielczość centrum kadru w przesłonach 5,6 - 8 i do 30 mm ogniskowej jest całkiem dobra... Wadą jest właśnie nierówna praca obiektywu - trzeba wiedzieć kiedy (ogniskowa/przysłona) jest dobry a kiedy do bani...
mavierk - Pią 10 Kwi, 2009
ravciu napisał/a: | A robiac zdjecia na jakies imprezce w domu trudno czasem sie ustawic w dobrej odleglosci od fotografowanego obiektu lub tez przekladach co chwile stalki 20, 35, 50 itd. | chyba powinienem przestawać polecać sprzęt - mam teraz dwie stałki i z nimi chodzę na imprezy rodzinne - zdjęcia wychodzą fajniejsze, niż zoomami klasy 18-55/3.5-5.6
a 55-200 nie jest szkłem imprezowym, kit swoją przydatnością na imprezach wgniata tego zooma na śniadanko. No a 18-200... już lepiej, żebyś miał zakres 18-200 w dwóch szkłach.
ale ja dalej jestem za kupnem stałki
xneon - Pią 10 Kwi, 2009
sprawa jest prosta: sigma 70-300 apo
nie ma sensu dopłacać tysiąc do canona 70-300 is, jeśli chcesz potem inwestować np. w eLkę 70-200/4 (ew. z IS), to byłbyś stratny
Baku - Pią 10 Kwi, 2009
W takim razie równie bezsensowne jest kupowanie Sigmy 70-300, skoro ma ją w przyszłości zastąpić coś innego...
Najlepiej od razu kupić obiektyw docelowy 70-300IS ALBO 70-200L.
Zakup Sigmy ma sens w przypadku mocno ograniczonego budżetu i konieczności kupienia teleobiektywu na cito...
...i późniejszym uzupełnianiem najważniejszych ogniskowych obiektywami stałoogniskowymi.
Generalnie jestem przeciwnikiem kupowania czegoś na chwilę, nie lubię prowizorek i rozwiązań zastępczych.
Jesienny - Pią 10 Kwi, 2009
Szczerze mówiąc ja też po doświadczeniach z sigmą 30 f/1.4 będę obstawał za taką stałką na codzienny użytek. Rodzinne dżamprezki można nią w całości obskoczyć. Ale to w przyszłości teraz tak, czy siak nie wymieniaj tego "kita" na kolejnego "kita" po co? strata kasy, zysku nie ma w ogóle.
Poczytalem troszke i faktycznie eLka 70-200/4 jest calkiem fajnym obiektywem i co w tym najfajniesze, cena bez IS jest nawet przystepna. Teraz zaczynam sie zastanawiac czy zamiast kupowac odrazu cos teraz nie lepiej odczekac 2-3 miesiace i uzbierac odrazu na eLkę 70-200/4 )) [jeden wydatek i nie bede sie martwil z odsprzedaza tego co bym teraz wybral]
Wprawdzie to nie bylo tematem tego watku ale jak juz poruszyliscie sprawe szerokiego kata, to czym proponowali byscie zastapic fabrycznego kita :
Tylko te stalki wchodza w gre czy tez cos da sie wybrac ze zmiennogniskowej ?
Chyba sigma ma cos w ofercie 17-70 lub 18-50 , i tez mi sie cos tam rzucilo w oczy z NIkkora i chyba jescze sigma 18-125 czy 18-105 juz nie pamietam teraz... Za duzo tego jak na poczatkujacego fotografa-amatora
xneon - Sob 11 Kwi, 2009
skoro możesz uzbierać kasę na 70-200 L to o czym my tu jeszcze rozmawiamy?
sigma 17-70 dobra, ale musisz ręcznie dobrać sobie model w sklepie, lub liczyć się z (dwu)tygodniową wysyłką do serwisu Sigmy sprzętu na kalibrację
Wróbel EOS - Sob 11 Kwi, 2009
xneon, Dobranie obiektywu pod korpus to nic strasznego. Coraz częściej się słyszy, że trzeba przebierać w szkłach systemowych. A czas kalibracji sigmy wynosi około tygodnia.
kamfil06 - Sob 11 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | ale ja dalej jestem za kupnem stałki |
ja też
Sunders - Sob 11 Kwi, 2009
ravciu napisał/a: | jak juz poruszyliscie sprawe szerokiego kata, to czym proponowali byscie zastapic fabrycznego kita :
Tylko te stalki wchodza w gre czy tez cos da sie wybrac ze zmiennogniskowej ? |
Najlepiej canon ef-s 17-55/2,8 is usm lub ew. canon ef 17-40/4L usm
Za ok. 50% mniej sigma 17-70/2,8-4,5 macro lub tamron 17-50/2,8.
|
|