|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - O co chodzi z matówka?
kostek - Czw 09 Kwi, 2009 Temat postu: O co chodzi z matówka? Witam. Czytając test i opinie samyang 85mm f1.4 doczytałem, że warto by wymienić matówkę do MF.. Nie bardzo wiem o co chodzi? że niby przy każdym użyciu tego szkła trzeba matówkę wymienić, a później na odwrót? W 450d chyba jednak matówka jest niewymienna..
p.s. gdzie ta matówka się znajduje? nad lustrem? więc chyba samemu się jej nie wymienia..
oracle - Czw 09 Kwi, 2009
Można wymienić samemu. Matówkę kupujesz do MF i tyle, zakładasz i cieszysz się bo AF matówki nie potrzebuje do ostrzenia.
Kocur - Czw 09 Kwi, 2009
Matówkę się wymienia samemu, znajduje się ona bezpośrednio nad lustrem (jak spojrzysz od dołu to będzie widać takie białe coś - to właśnie matówka). Niestety w canonach xxxD i niższych jest teoretycznie niewymienna. Wymienna jest tylko w 40/50D i wyższych modelach, ale w praktyce w xxxD też można ją wymienić, wymaga to tylko nieco większych kombinacji niż otwarcie zatrzasku Taka matówka precyzyjna zazwyczaj kosztuje w okolicach 120-200zł zależnie od modelu aparatu (oryginalna "made in Japan" Canona, do modeli gdzie przewidzieli wymianę), chyba że celujesz w coś bardziej specjalistycznego (mikropryzmaty, klin optyczny itp.), wtedy potrafi kosztować i kilkaset zł
costi - Czw 09 Kwi, 2009
Zadam moze idiotyczne pytanie, ale czym taka matowka sie rozni od normalnie montowanej w aparacie?
Kocur - Czw 09 Kwi, 2009
Dokładnie to nie wiem Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze. Nie znam dokładnie szczegółów technicznych, nigdy się w to jakoś nie zagłębiałem, ale na pewno zaraz ktoś przyjdzie kto wie jak to działa i nam wytłumaczy
AQQ - Pią 10 Kwi, 2009
http://www.pstryk.pl/browse:202/mat%C3%B3wki
http://www.pstryk.pl/brow..._y=12&submit=OK
wymiana w 40D:
http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=6374&p=3
Kocur - Pią 10 Kwi, 2009
Ja pitole, 209zł za standardową matówkę do 50D? Na Allegro można kupić za 129zł
benetnash - Pią 10 Kwi, 2009
Szukałem kiedyś informacji jak działa taka matówka i jedyne co znalazłem to to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroraster
jaad75 - Pią 10 Kwi, 2009
Kocur napisał/a: | Ale na normalnej matówce kiedy skieruję obiektyw na jednolitą, jasną powierzchnię widzę jakby ziarno na tej powierzchni. Na matówce precyzyjnej już nie. Podejrzewam, że po prostu daje obraz o znacznie wyższej rozdzielczości, dlatego lepiej widać rozkład GO w kadrze. |
Ależ skąd - im bardziej "ziarnista" jest matówka tym lepiej widać rozkład GO. Matówki do MF mają właśnie bardziej widoczne ziarno, niż standardowe gładkie matówki do AF i dzięki takiej powierzchni mają znacznie lepszy focus snap, nawet jeśli nie używasz w danym momencie klina, czy mikrorastara.
Kocur - Pią 10 Kwi, 2009
Hmmm... to dlaczego precyzyjna wydaje się być bardziej gładka niż zwykła? Może wzrok mnie zwodzi
jaad75 - Pią 10 Kwi, 2009
Kocur, przymknij sobie przysłonę, włącz podgląd GO i wtedy porównaj ziarnistość...
palindrom - Sob 11 Kwi, 2009
Zaopatrzyłem się w to ustrojstwo (pisałem o tym już w innym temacie).
Najlepsze matówki od producenta niezależnego to CatzEye, jednak najtańsza wersja kosztuje 105USD. Ja kupiłem oryginalną matówkę MadeInChina szła z Hong Kongu krócej niż tydzień, zmieściłem się w 100PLN.
Siłą rzeczy nie mogłem użyć aparatu aby zrobić to zdjęcie
- Pole jest ciemniejsze niż w oryginale
- Mikroraster i klin mają minimalną rozbieżność (raczej nic istotnego)
- Po założeniu okazało się że oryginalna podkładka pod matówkę jest zbyt gruba. 2 godziny szlifowania...
Taka matówka (ehhh, przypomina mi się mój pierwszy aparat - Zenit 122) wraz z powiększającą muszlą oczną i można wyłączyć AF
jaad75 - Sob 11 Kwi, 2009
Gdyby ktoś chcial kupić taniej niż w KatzEye, to może spróbować tutaj:
http://www.focusingscreen.com/
Mają większy wybór - KatzEye oferuje tylko wersję z mikrorastrem wokół klina. Nie mam pojęcia jak wygląda jakość wykonania, a przede wszystkim jasność takich matówek, ale jest taniej...
Przy okazji można podejrzeć jak wygląda ostrzenie z różnymi typami klinów, czy też centralnym mikrorastrem:
http://www.focusingscreen...202c40849d81fcc
Można też zobaczyć jak wygląda wymiana, zwłaszcza w aparatach z matówką "niewymienną"...
Tu przykład 400D:
http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm
davaeorn - Sob 11 Kwi, 2009
fajna stronka, ale w pierwszej chwili przerazilem się widząc ceny - 2000$ na szczęście tajwańskich :P:P
benetnash - Sob 11 Kwi, 2009
A czy wymiana matówki nie powoduje, że tracimy to co normalnie widac na matówce - linie kadrowania, wybrane pole AF itd?
Pozdrawiam
Kocur - Sob 11 Kwi, 2009
Pola AF są (przynajmniej u mnie) na pryzmacie, czy czymś innym co tak jest pod matówką Z liniami kadrowania może być podobnie, tzn. mogą być naniesione na stałe (Canon tak nie ma, nie wiem jak inne), ale na pewno są matówki wyposażone w takie linie.
Jedyne co się traci zakładając matówkę precyzyjną, to trochę światła w wizjerze. Podgląd GO przy f/8 lub ciemniej powoduje praktycznie zanik obrazu Oczywiście wszystko zależy od tego ile jest światła, zazwyczaj coś tam zawsze widać.
jaad75 - Sob 11 Kwi, 2009
benetnash, pola AF są zazwyczaj tylko rzutowane na matówkę (choć zdaje się w tanich Canonach jest inaczej), line kadrowania - też różnie, w Pentaksie linie wokół punktów AF znajdują się na matówce, w Nikonie linie też są rzutowane... KatzEye oferuje matówki z liniami:
http://www.katzeyeoptics....-gridlines.html
[ Dodano: Sob 11 Kwi, 2009 12:33 ]
Kocur napisał/a: | Podgląd GO przy f/8 lub ciemniej powoduje praktycznie zanik obrazu |
To zależy. Na klinie - tak, ale na powierzchni matówki - nie. Przynajmniej w przypadku KatzEye.
pawelo991 - Wto 21 Kwi, 2009
czyli mając c 450d ze zwykłą matówką ciężko mi bedzie ostrzyć ręcznie przez wizjer?
edmun - Wto 21 Kwi, 2009
nie tyle ciężko, tylko wizjer jest stosunkowo mały i ciemny w porównaniu np. choćby do Zenita. O ile będzie robił zdjęcia w dzień na pełnej dziurze, o tyle będziesz wszystko widział, ale jak przymkniesz obiektyw manualny (np. Heliosa) do f8, to nie będziesz widział czy ostrzysz dobrze, raczej zdajesz się na wyczucie, intuicje i własną praktykę.
Po wymianie matówki masz właśnie klina na którym widzisz po prostu więcej jeśli chodzi o ostrzenie, jednakże tak jak mówiłem, bez wymiany matówki też zrobisz zdjęcie i też dasz radę ostrzyć manualnie, a wymieniając matówkę, będzie łatwiej
jaad75 - Wto 21 Kwi, 2009
edmun napisał/a: | Po wymianie matówki masz właśnie klina na którym widzisz po prostu więcej jeśli chodzi o ostrzenie |
Jak przymkniesz manualny obiektyw do f/8, to na klinie też niewiele zobaczysz - będzie czarny.
edmun - Wto 21 Kwi, 2009
w słoneczny dzień nie da rady ? ja czasami spokojnie ostrzę na F8
palindrom - Wto 21 Kwi, 2009
edmun,
nie chodzi o natężenie światła, tylko o to że z klina w ogóle światło nie będzie docierało do oka (tzn. będzie albo z jednej, albo z drugiej połówki). Większość klinów działa do f/5.6. Jeżeli jest ciemniej zostaje mikroraster i/albo matówka (w sensie nie klin i nie mikroraster )
Z resztą po co ostrzyć na f/8, skoro na pełnej dziurze jest dużo wygodniej i precyzyjniej?
jaad75 - Wto 21 Kwi, 2009
Mam Katz-Eye, więc u mnie ten problem nie jest aż tak duży, ale na tradycyjnych matówkach MF zaczernienie jest widoczne już od f/5.6.
palindrom - Wto 21 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Mam Katz-Eye (...) |
burżuj
komor - Czw 23 Kwi, 2009
palindrom napisał/a: | Zresztą po co ostrzyć na f/8, skoro na pełnej dziurze jest dużo wygodniej i precyzyjniej? |
Mając szkło M42 trzeba je ręcznie domknąć, przynajmniej w Canonie, więc ostrzenie na pełnej dziurze odpada. No chyba że ze statywu, bo wtedy nie grozi zmiana położenia aparatu przy kręceniu pierścieniem przysłony.
Edmun pewnie ma na myśli ostrzenie z ręki, stąd potrzeba ostrzenia przy domkniętym f/8.
Tak się zastanawiam, czy mając (oprócz jasnej stałki czy dwóch) i używając często zooma ze światłem f/4 warto zmieniać matówkę? Jak rozumiem jakakolwiek matówka do ostrzenia ręcznego (czy canonowska czy Catz-Eye czy inna) będzie też po prostu ciemniejsza niż standardowa, prawda?
jaad75 - Czw 23 Kwi, 2009
komor napisał/a: | Jak rozumiem jakakolwiek matówka do ostrzenia ręcznego (czy canonowska czy Catz-Eye czy inna) będzie też po prostu ciemniejsza niż standardowa, prawda? |
Nie widzę specjalnej różnicy jasności między oryginalną matówką AF Pentaksa, a KatzEye (mam opcję standard, nie Opti Bright).
palindrom - Czw 23 Kwi, 2009
Ale ja mam chińską matówkę z klinem i mikrorastrem za mniej niż 100PLN i jest ciemniejsza poza obszarem klina i mikrorastra. To jednak jakoś nie przeszkadza.
komor,
dziwnie dla mnie brzmi to co mówisz Na Pentaxie robię to tak samo jak w Praktice i Zenitach - ostrzę na pełnej dziurze, kadruję, włączam światłomierz, domykam / ustawiam ekspozycję. Od Praktici LLC można ostrzyć na pełnej dziurze a informacja o przesłonie była przekazywana do body trzema kontaktami (to dla tych co nie wiedzą że M42 też miało styki ).
Marian - Pią 24 Kwi, 2009
No i po wymianie niewymiennej matówki może być potrzeba korygowania ekspozycji sugerowanej przez aparat jeśli matówki różnią się jasnością.
|
|