|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Pentax K20D - firmware 1.03
palindrom - Sob 11 Kwi, 2009 Temat postu: Pentax K20D - firmware 1.03 Nowy firmware już dawno wisi na oficjalnej stronie, w końcu musiałem go ściągnąć i zainstalować. Od razu skalibrowałem AF w Tamronie i korzystając z wolnej chwili, zrobiłem kilkadziesiąt fotek tej samej tablicy kalibracyjnej, z tym że prostopadle, z 2 metrów i z ręki (Tv 1/10-1/250). Po 3 zdjęcia na każdy czas ekspozycji, kolejno dla wyłączonej redukcji drgań, dla włączonej i jeszcze raz po aktualizacji oprogramowania. Trudno mówić o próbie mającej wartość statystyczną (a to niezbędne przy testach losowych drgań) ale pozwala mi to cokolwiek mówić.
Teoretycznie powinienem utrzymać z ręki czas ~1/1.5f, czyli dla ustawienia 135mm ok. 1/200s W rzeczywistości (chociaż dziś mam zmęczone ręce) można było utrzymać dużo więcej.
Dla włączonej SR udało mi się zrobić ostre zdjęcia przy czasach rzędu 1/10s ale należy to uznać raczej za szczęśliwy traf. Strzelając po 3-4 można taki 1 trafić
Co ja o tym myślę? Być może poprawa rzeczywiście jest - trudno mi wnioskować po tych kilku strzałach. Zdjęcia sugerują że jeżeli jest, to rzędu 0.5EV. Poza tym to wydaje się potwierdzać efektywność stabilizacji zmierzoną przez Redakcję z użyciem firmware 1.01 w aktualizacji testu tego body (szacowaną na ok. 2EV).
Nawet jeżeli zyskujemy tylko 0.5EV, to czasem jest to aż 0.5EV, więc IMHO warto aktualizować
Czerwone kropki to poruszenie.
- Mała - może Gimp pomoże
- Duża - wyraźnie poruszone
- B. Duża - a co właściwie przedstawia to zdjęcie?
krewzszafy - Nie 12 Kwi, 2009
fajne porównanie i niezły wynik, 135mm, 1/30 i przyzwoity wynik. sr ma sie coraz lepiej oby tak dalej
0xDEADBEEF - Czw 16 Kwi, 2009
Firmware 1.03 poprawia odczyt dlugosci ogniskowej dla (niektorych) obiektywow I dzieki temu SR ma dokladniejsze dane. Chodzi dalej jak chodzilo. Podobniez na niektorych obiektywach teraz jest duzo lepiej.
fafniak - Czw 16 Kwi, 2009
0xDEADBEEF, ???? gdzie to wyczytales?!?!
Jakos nie zauwazylem zeby w Exifach jakies bledy w podawanej ogniskowej byly...
palindrom - Czw 16 Kwi, 2009
Bardziej prawdopodobna wydaje się zmiana algorytmu odpowiedzialnego za sterowanie ruchami matrycy. Może tam ogniskowa (całkiem poprawnie odczytana z obiektywu) była źle przekładana na ruch matrycy? Obawiam się że prawdy nie poznamy
0xDEADBEEF - Sro 22 Kwi, 2009
fafniak napisał/a: | 0xDEADBEEF, ???? gdzie to wyczytales?!?!
Jakos nie zauwazylem zeby w Exifach jakies bledy w podawanej ogniskowej byly... |
No forum dpreview ktos to zapostowal. I ludzie postowali dlugosci ogniskowych z EXIFow zdjec zrobionych roznymi obiektywami zoom przed i po 1.03.
np http://forums.dpreview.co...essage=31611964
Z tego co sam wnioskuje 1.03 ma po prostu lepsze tablice kalibracji danych odczytanych z enkodera optycznego polozenia zooma dla znanych obiektywow, pewnie glownie modeli Pentaxa.
Oczywiscie ludzie zaczeli sie doszukiwac magicznych poprawek (szybszego i dokladniejszego) AF i roznych innych cudow.
palindrom - Sro 22 Kwi, 2009
0xDEADBEEF,
z tym że to niemożliwe Ogniskowe są określane nie encoderem optycznym, lecz elektrycznym:
Tutaj tablica Pentaxa FA★28-70/2.8 - 14 wartości ogniskowej możliwych do zakodowania.
AF ma czujnik optyczny, który i tak nie koduje położenia bezwzględnego, tylko odległość pomiędzy punktami (podobnie jak w drukarkach atramentowych - wózek jedzie na koniec a później jeździ w te i z powrotem wierząc w to że wie gdzie się znajduje znając pokonywaną drogę )
IMHO Jeżeli coś poprawili - to algorytm SR odpowiedzialny za ruchy matrycy.
fafniak - Sro 22 Kwi, 2009
no zesz ty.. tylko zeby pokazac - rozebrales szklo
0xDEADBEEF - Czw 30 Kwi, 2009
palindrom napisał/a: | 0xDEADBEEF,
z tym że to niemożliwe Ogniskowe są określane nie encoderem optycznym, lecz elektrycznym:
|
O fajnie. Myslalem ze wszystko enkoderami optycznymi, widzialem duzo obiektyow co wlasnie optycznych uzywaja (albo binarnych tak jak ten elektryczny albo takich czarne/biale na ukos).
Mam nadzieje ze specjalnie nie rozbierales obiektywu
[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 21:57 ]
Fajne zdjecia DA 40 w srodku! http://forum.xitek.com/sh...threadid=614348
co ciekawe tez jakis enkoder dziwny chyba do AF, nie wyglada raczej na binarny, moze to jakis rezystor? ale nie bylby wtedy pozlacany kontakt.
palindrom - Wto 05 Maj, 2009
0xDEADBEEF,
czytasz takie strony?
To czterdziestka ma Quick Shift Focus? Widziałem coś podobnego jak rozebrałem DA II 18-55
Kontakty to tablica kodowa odległości ogniskowania (wygląda na 8 stref albo 7 + znacznik końca). W FA★ którego zdjęcie zamieściłem nie znalazłem takiej tablicy, był jednak encoder podobny do tego co można znaleźć w myszkach kulkowych - koło z gęsto ustawionymi ząbkami, dioda IR i dwie fotodiody jako odbiornik.
Chyba nie ma sztywnej reguły co do tego, jakiego kodowania położenia używają. Może trzeba by zapytać ich księgowego
jaad75 - Wto 05 Maj, 2009
palindrom napisał/a: | To czterdziestka ma Quick Shift Focus? |
Ma, tak jak wszystkie DA, z wyjątkiem DA18-250...
0xDEADBEEF - Wto 05 Maj, 2009
palindrom napisał/a: | 0xDEADBEEF,
czytasz takie strony?
|
ktosik zapostowal linki i zdjecia na dpreview
czasami chinczycy na xitek.com postuja naprawde wariackie projekty. np jeden flaki z DP1 polaczyl z jakims malym Contaxem.
|
|