|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - jaki filtr (UV/Polaryzacyjny) do Sony DSC-H10
Oniryczny - Nie 12 Kwi, 2009 Temat postu: jaki filtr (UV/Polaryzacyjny) do Sony DSC-H10 Witam!
Jaki byście polecili laikowi filtr do mojego aparatu?
Aparat ma obiektyw 58mm
ale gwint na tulejce jest większy i nie wiem czy to ma coś do rzeczy...
kasiakaaz - Nie 12 Kwi, 2009
A do jakich celów potrzebujesz tego filtra, bo jak dla mnie UV - to głównie rola ochronna dla obiektywu w większości przypadków
palindrom - Nie 12 Kwi, 2009
Jeżeli zaczynasz przygodę z fotografią, to najpierw musisz wiedzieć po co w ogóle Ci te filtry są potrzebne.
- UV na cyfrówce przydaje się tylko po to by chronić przednią soczewkę. Jeżeli nie chcesz dodatkowych odblasków na zdjęciach, trzeba trochę na taki filtr wydać. Noszę filtry UV tylko na obiektywach > 2000PLN.
- Polaryzacyjny przede wszystkim do lanszaftów, nad wodę itp. Z resztą filtry szare i gradientowe też. Musisz sprecyzować swoje zainteresowania i poczytać o fotografii (podstawy, ekspozycja, zasady kompozycji - nie ma tego tak dużo). Dopiero jak sobie odpowiesz jakie zdjęcia chcesz robić, możesz zacząć wybierać filtry.
A jeżeli chodzi o Twój aparat, to nie wiem jaki tam jest system mocowania filtrów. To raczej pytanie do działu Aparaty kompaktowe.
Sprawdź sobie tutaj
http://www.optyczne.pl/5....filtrów_UV.html
http://www.optyczne.pl/7....yzacyjnych.html
Jeśli chodzi o polar, to ja osobiście zaopatrzyłam się w B+W C-POL MRC i jest super, mogę polecić.
Pozostaje kwestia "normalny", czy slim. To zależy jak u Ciebie z winietowaniem na szerokim kącie. Wydaje mi się, że jeśli masz podane w specyfikacji aparatu obiektyw 58 mm, to tak ma być
Oniryczny - Nie 12 Kwi, 2009
ano mam napisane że obiektyw 58mm tylko zacząłem się zastanawiać dlaczego po drugiej stronie tulejki (wkręconej w 58mm na obiektywie) jest ''większy'' gwint...
No, niestety tego nie wiem. Być może w celu mocowania filtrów masz jakąś przejściówkę, ale o to jak już wspomniał palindrom, musisz zapytać "na cyfrowych kompaktach".
w zestawie była ta tulejka... i wychodzi że na końcu ma gwint 62mm
No to masz odpowiedź Teraz tylko łap się za kieszeń, jeśli chcesz w miarę dobry filtr polaryzacyjny, bo myślę że na UV szkoda kasy
[ Dodano: Nie 12 Kwi, 2009 18:46 ]
Acha, sprawdź czy możesz zamontować filtr bezposrednio, bez tej tulejki (czyli gwint 58), bo to jest zawsze dość spora róznica w cenie, jeśli chodzi o filtry polaryzacyjne
jest jakiś inny filtr napisane że pasuje do mojego aparatu i ma 58mm ale wtedy go obiektyw zniszczy jak będzie "wyjeżdżał"
No to niestety nie masz wyjścia i musisz kupić większy. No i wiadomo w końcu - po co ta tulejka Tyle, że musisz się zastanowić, czy w takim przypadku nie kupić slima, bo jak dodasz tulejka + "normalny" polar, możesz mieć winietowanie na szerokim kącie. Może najpierw sprawdź z filtrem, który posiadasz czy nie masz tego zjawiska (slimy są niestety droższe)
to po co oni piszą że akcesorium 58mm jest kompatybilne?
Nie mam zielonego pojęcia jak to jest z mocowaniem filtrów w kompaktowych zoomach. Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi na "cyfrowych kompaktach", zadzwoń do Sony (telefon na ich stronie internetowej) i zapytaj, niech Ci wszystko wytłumaczą.
muszę się wiele nauczyć
Jak każdy, tylko w różnym zakresie i w różnym stopniu zaawansowania. Od czegoś trzeba zacząć
Oniryczny - Pon 13 Kwi, 2009
a ja nawet nie wiem od czego zacząć
|
|