forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 30D, daje jeszcze radę? :)

sl0w0rm - Nie 12 Kwi, 2009
Temat postu: Canon 30D, daje jeszcze radę? :)
Witam,

dołączyłem do grona ludzi którzy potrafią wybrać i kupić samochód lub laptopa, a z lustrzanką sobie rady nie dają :)

Nigdy nie miałem lustrzanki więc nie chcę wydawać kupy kasy (której też nie mam :D ) na wypadek gdyby okazało się że mi przeszło. Najpierw planowałem kupić D40x ale jak to bywa poczytałem i doszedłem do D80, aż skończyłem na 40D. No i myślałem też o A700 ale raczej nikogo to nie obchodzi :)

Zasadniczo stwierdziłem, że to będzie canon żeby mieć mniej dylematów :)

Główne pytanie jest takie czy w moim obecnym rozumowaniu jest pewien problem o którym nie wiem :) A mianowicie wymyśliłem, że kupię sobie używanego 30D + tamrona 17-50 2.8 i jak mnie chęć na makro najdzie to za kilka miesięcy jeszcze tamrona 90 2.8. Czyli na body wydam ok 1,5k i nie będzie mi szkoda robić nim zdjęć (bo nowy i w ogóle to szkoda niszczyć i naciskać guziczek :) a niestety u mnie z dbaniem o sprzęt nie jest najlepiej :) ). Do tego nie mam jakiegoś skilla itp więc pewnie sporo zdjęć nacykam zanim coś poprawnego zrobię więc szkoda mieć wypasiony (jak na amatora) aparat i dopiero się uczyć, gdy traci na wartości. A jak już ceny się unormują (bo jak patrzę na skąpcu na ceny ze stycznia i aktualne to mnie skręca) i mi nie przejdzie to gdzieś w okolicach jesieni (w zależności od kursu dolara :) ) kupił bym sobie 50D a to 30D opchnął na allegro :)

Dobry pomysł?

Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF ;)

mavierk - Nie 12 Kwi, 2009

sl0w0rm napisał/a:
że kupię sobie używanego 30D + tamrona 17-50 2.8 i jak mnie chęć na makro najdzie to za kilka miesięcy jeszcze tamrona 90 2.8.
lepiej w tym przedziale cenowm wybrać nie mogłeś - gratuluję pomysłu i życzę udanych zakupów :)
Wujek_Pstrykacz - Nie 12 Kwi, 2009

Mam 30D i jestem z niego bardzo zadowolony, chociaż mógłby być pojemniejszy bufor, ale ja mam specyficzne wymagania. Tak do codziennych fotek jest to wyśmienity aparat.
kozidron - Nie 12 Kwi, 2009

sl0w0rm, bardzo dobrze wcelowałeś jak na początek, jak załapiesz bakcyla to na jesień pewnie zamiast wymienić na 50D to kase na optykę przeznaczysz i zostaniesz przy 30D.

sl0w0rm napisał/a:
Oszukuję się, że jak uda mi się dobrać tamrona pod 30D to w 50D starczy zakresu kalibracji żeby nie było FF/BF ;)

nie powinieneś mieć kłopotów z dobraniem tamrona do 30D a micro dostrajanie w 50D nie jest sposobem na poprawę każdego ff/bf

eave - Pon 13 Kwi, 2009

sl0w0rm, dobrze wybrałeś, kupuj :)
Sunders - Wto 14 Kwi, 2009

sl0w0rm napisał/a:
Dobry pomysł?

Bardzo dobry :smile:

Paweł_G - Wto 14 Kwi, 2009

Mam taki zestaw i polecam.
prophet - Sro 15 Kwi, 2009

Równiez uwazam ze to dobry pomysł.
sl0w0rm - Sob 09 Maj, 2009

Odgrzeję kotleta ale muszę się pochwalić ;) Trochę czasu zajęło mi polowanie bo po tym moim poście jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności 30D zaczęły schodzić na allegro po 1,7-1,8k a nie jak wcześniej po 1,5k. Więc czekałem, czekałem aż w końcu we wtorek kupiłem rocznego 40D za 2200 (przebieg wg. sprzedawcy 6-9k, faktyczny 15452 ale jakoś mi nie przeszkadza, te teoretyczne 85k szybko nie wypstrykam) i jeszcze dodał torbę (tamrac velocity 7x) więc wydaje mi się, że cena uczciwa (jedyny minus był taki, że bateria była ostro zajechana więc musiałem kupić hame za 84 zeta). 3 godziny temu kupiłem nowego tamrona 17-50 2.8 i pierwsze wrażenia z zestawu to "o rzesz k*** ja p***" :) Jak na razie mogę śmiało powiedzieć, że więcej (jakościowo, bo zakres ogniskowych pewnie mi się niedługo powiększy) nie potrzebuję :)

Dzięki za pomoc

zug - Sob 09 Maj, 2009

sl0w0rm, gratuluję zakupu, to teraz pucha w łapy i w plener .....no nie teraz bo środek nocy :razz:
komor - Sob 09 Maj, 2009

Jak ma statyw to można i teraz – nocna architektura czeka. :)
katharsis - Sob 09 Maj, 2009

sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać :) Gratulejszyn.
Usjwo - Nie 10 Maj, 2009

katharsis napisał/a:
sl0w0rm, od razu załóż sobie świnkę-skarbonkę na zooma 70-200 ze światłem i IS w zależności od wielkości świnki, a wtedy to już z tą 40-tką żyć nie umierać :) Gratulejszyn.

Tiaa... i wrzucaj tam po 1kPLN/dzien i po tygodniu masz full wypas. :mrgreen:

Ostatnio pytalem o ten sam z IS i w sklepie przewidywali spadek ceny, takze powinno byc ponizej 7k. :grin:

Sunders - Nie 10 Maj, 2009

Cytat:
Ostatnio pytalem o ten sam z IS i w sklepie przewidywali spadek ceny, takze powinno byc ponizej 7k.

Ciekawe na czym opierali swoje oczekiwania :???:
Jak tylko ich oczekiwania się spełnią, to proszę o adres tego sklepu :smile:

Usjwo - Nie 10 Maj, 2009

Nie wiem. Gosc powiedzial ze teraz nie maja w magazynie i dostawa bedzie w nastepnym tygodniu i powinno byc troche taniej (aktualna cena 7100). Przy takiej cenie "troche" powinno byc wiecej niz 100, bo tak to szkoda d.. zawracac. Poza tym widzialem juz ponizej 7k, za 6999 :lol: Trzeba troche ponarzekac ze drogo, ze daleko do sklepu itp. i jakis rabacik da sie wytargowac. Jak kupie taniej niz 7k to podam adres (czego sobie i wam zycze :smile: ) Musze tylko sprawdzic co z ta gwarancja worldwide.
Iktorn - Czw 04 Cze, 2009

To ja jeszcze raz odgrzeje temat swoim pierwszym postem;)
Po pierwsze witam!
I teraz mój dylemat: planuję przesiadkę z Fuji s5600 na lustrzankę. Padło na Canona :mrgreen: i nie wiem, czy wziąć 40D czy 30D... Oczywiście ważną kwestią dla mnie (studenta) jest gotówka i dlatego rozważam 30D. Do wybranego body na początek planuję dokupić Tamrona 17-50 2.8. Chciałbym też pofocić śluby, więc jeśli dobrze by mi szło, to znalazłyby się fundusze na inne body... No nie wiem. Poradźcie, pomóżcie, pokierujcie, proszę :wink:
Znalazłem zestaw 30D+ów Tamron+Canon 50 1.8+karta 2GB+jakaś torba za 2950zł. Ale MM pisał, że to to samo co 20D. To może jednak nowszą 40stkę? Help! :roll:

Usjwo - Pią 05 Cze, 2009

Jak masz kase to zdecydowanie bierz 40D, ale to sporo wiecej. Jak nie masz to odpowiedz tez jest prosta kupujesz 30D. Ja bym obstawial przy pierwszej opcji, 40D i kasa :mrgreen:
kozidron - Pią 05 Cze, 2009

Iktorn napisał/a:
Znalazłem zestaw 30D+ów Tamron+Canon 50 1.8+karta 2GB+jakaś torba za 2950zł. Ale MM pisał, że to to samo co 20D. To może jednak nowszą 40stkę? Help! :roll:

Jeżeli ten tamron to 17-50/2.8 to bierz ten zestaw, jakby nie patrzeć to jest okazja, jeżeli całość jest w porządku to cena jest przyzwoita. Jak się rozkręcisz to nadejdzie czas na 2 body, jednak jak na śluby to do tego zestawu powinieneś od razu kupić lampę.

Sunders - Pią 05 Cze, 2009

Iktorn, jasne że lepiej kupić 40d/jeszcze lepiej 50d :smile: /, ale 30d też "spokojnie"da radę/20d również :cool: /.
Pooglądaj sobie fotki w galerii Arka robione 20d :idea:

Baku - Pią 05 Cze, 2009

kozidron, ma rację. A nawet podwójną rację. W fotografii ślubnej często śmiga się z dwoma korpusami. Jak się rozkręcisz to szybko dokupisz sobie 50D albo 5D a 30D będzie robił jako zapas i nawet Ci do głowy nie przyjdzie mieć żalu, że to nie 40D.
Lepiej tą kasę włożyć w lampę błyskową. Niekoniecznie Canona - kup najmocniejszą lampę na jaką Cię stać. 30D - Tamron - lampa i już możesz się przymierzać.

Iktorn - Pią 05 Cze, 2009

Dzięki wielkie! To jest jednak porządne forum :mrgreen:
kozidron napisał/a:
jednak jak na śluby to do tego zestawu powinieneś od razu kupić lampę.
Zdaję sobie z tego sprawę
Baku napisał/a:
Niekoniecznie Canona - kup najmocniejszą lampę na jaką Cię stać.
Baku, co więc polecasz? Bo na lampach się kompletnie nie znam. Nissin? http://www.allegro.pl/ite...00d_50d_5d.html choć pewnie za słaba..

A, i jeszcze jedno: brać ten zestaw z 50mm 1.8, czy bez? Bo sie ogniskowe pokrywaja.. Tyle,ze przy 50mm miałbym jaśniej.

Baku - Pią 05 Cze, 2009

Jeśli różnica w cenie nie jest duża, to weź z 50tką.
Bardzo dobry Canon 580EXII kosztuje w granicach 1600 zł. Ma liczbę przewodnią błysku 58 przy 105 mm. Podobny mocą Metz 58 to wydatek raptem 100-150 zł mniej, więc nie wiem czy to taki super biznes. Tańsze lampy to Canon 430EXII (LP 43, 1000 zł), Metz 48 (LP 48, 870 zł), Nissin di622 (LP 44, 520 zł).

Poczytałem trochę i jestem nieco bardziej zorientowany już. 580EXII za 1390 na allegro jest.
A jeśli różnica w cenie, to wartość 50tki, czyli 450zł? To nadal warto?

Iktorn napisał/a:
Poczytałem trochę i jestem nieco bardziej zorientowany już. 580EXII za 1390 na allegro jest.
A jeśli różnica w cenie, to wartość 50tki, czyli 450zł? To nadal warto?

Iktorn napisał/a:
A, i jeszcze jedno: brać ten zestaw z 50mm 1.8, czy bez? Bo sie ogniskowe pokrywaja.. Tyle,ze przy 50mm miałbym jaśniej.

jak ktoś chce za samą 50-tke1.8 - 450 ziko, to nie warto, bo tyle kosztuje nowa...a ta jak mniemam jest używana. Niestety 50/1.8 to obiektyw, który szybko jest zjadany przez "ząb czasu", generalnie jak posłuży 2 lata to sukces. Co nie zmienia faktu, ze warto dać za nową 50/1.8 450 ziko jeżeli ma posłużyć nawet rok, możesz na tej stronie zobaczyć foty z tego plastiku....

edit.

a widzisz zapomniało mi się, ze sa dwie wersje tego obiektywu, jeżeli to jest 50/1.8 I to warto dać 450 ziko za używkę(oczywiście jak wszystko z nią ok), jeżeli to jest wersja II to za tą kasę masz nową

Dzięki Panowie, naprawdę doceniam Wasze rady :grin:
A słuchajcie, jeśli się okaże, że ten Tamron ma BF/FF? Można to skorygować w serwisie? I za ile $? Bo szkła ma czyściutkie podobno.

MC - Pią 05 Cze, 2009

Na serwis w przypadku Tamrona bym sie zbytnio nie napalal...

MC napisał/a:
Dlaczego? Popsują? To co w przypadku, jeśli taką wadę by miał?

Iktorn napisał/a:
Dzięki Panowie, naprawdę doceniam Wasze rady :grin:
A słuchajcie, jeśli się okaże, że ten Tamron ma BF/FF? Można to skorygować w serwisie? I za ile $? Bo szkła ma czyściutkie podobno.

najlepiej zapytaj właściciela sprzętu, chyba nie powinno być kłopotów skoro ktoś z tego korzystał trochę czasu (nie wyobrażam sobie żeby przynajmniej było inaczej), serwis tamrona jest w gdańsku, zadzwoń i zapytaj ale ja bym najpierw przeprowadził teścik.

MC napisał/a:

bez przesady, za kasę to chyba wyregulują......

Sunders - Pią 05 Cze, 2009

Iktorn, o kontaktach z serwisem tamrona przeczytaj sobie tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=919

Sunders napisał/a:
o kontaktach z serwisem tamrona przeczytaj sobie tutaj:

niewąsko... :???:

Słuchajcie, nowe dylematy: sprzedający ten zestaw, o którym wspominałem nie zna przebiegu migawki, twierdzi że Tamron nie ma problemów z ostrzeniem, ale on jest amatorem. Żadnej gwarancji rozruchowej nie udziela.
I tu pojawiają się rodzice, którzy wolą mi trochę więcej na sprzęt dołożyć i mieć pewność, że jest ok. W takim razie 40D za 2800zł+Tamron 17-50 2.8 za 1500zł+dodatki i mieć pewność, że wszystko cacy? Tylko to 1500 wiecej..

oracle - Sob 06 Cze, 2009

A jaki to sprzedający/ aukcja? Bo ostatnio trafiłem na zestaw 400D + Tamron który miał mega BF.
kozidron - Sob 06 Cze, 2009

Iktorn napisał/a:
Żadnej gwarancji rozruchowej nie udziela.
I tu pojawiają się rodzice, którzy wolą mi trochę więcej na sprzęt dołożyć i mieć pewność, że jest ok. W takim razie 40D za 2800zł+Tamron 17-50 2.8 za 1500zł+dodatki i mieć pewność, że wszystko cacy? Tylko to 1500 wiecej..

Iktorn, i właśnie dlatego to była okazja, w sensie finansowa, jak istnieje możliwość dołożenia to jeszcze lepiej. Jeżeli te 1500 ziko to za dużo, trzeba szukać dalej....

Iktorn - Sob 06 Cze, 2009

oracle napisał/a:
A jaki to sprzedający/ aukcja? Bo ostatnio trafiłem na zestaw 400D + Tamron który miał mega BF.
Nie wiem, czy bedziesz mógł zobaczyć, bo aukcja się skończyła. Aukcja.
Chyba jednak temu panu podziękuję.

Cytat:
Jeżeli te 1500 ziko to za dużo, trzeba szukać dalej....
Właśnie zacząłem się rozglądać po różnych forach i widzę, że można znaleźć dobre oferty. Także mam nadzieję, że niedługo coś ustrzelę :wink: A może Wy o kimś/czymś wiecie? Jeśli tak, to będę wdzięczny za info.
Udanej soboty! :grin:

edit.

Do jakiego przebiegu w ogóle warto kupić takie body? Mam na myśli głównie 40D. Do 30tys? 15?

mavierk - Sob 06 Cze, 2009

myślę, że najlepiej byłoby kupić do 10k - ale wtedy ceny jak za nówkę pewnie będą. 20-25k ja bym jeszcze wziął, ale dużo taniej, niż nówka :)

mavierk napisał/a:
ale dużo taniej, niż nówka :)
ma się rozumieć :mrgreen: czyli np. 2000/2100?

edit.
Lepiej wziąć 30D z przebiegiem 12tys. za 1500zł, czy 40D 26tys klapniec za 2200zł?

Sorry, że tyle pytań, ale chcę się bardzo dobrze rozeznać i nie żałować decyzji.
Dzięki za wyrozumiałość, cierpliwość i wszelką pomoc :grin:

lotofag - Sob 06 Cze, 2009

Iktorn napisał/a:

edit.
Lepiej wziąć 30D z przebiegiem 12tys. za 1500zł, czy 40D 26tys klapniec za 2200zł?

To już sobie sam musisz odpowiedzieć na to pytanie. Chyba sam najlepiej znasz swoje priorytety.

oracle - Sob 06 Cze, 2009

Informuje że to NIE jest ten zestaw o którym mówiłem. Żeby nie wprowadzać zamętu: Pierwszy raz widzę oferę i to nie jest ten wadliwy zestaw.

Nie mogę znaleźć informacji odnośnie tego, czy jeśli 40D jest po gwarancji, ale migawka padła nie przekraczając 100k klapnięć, to wymienią ją w ramach gwarancji=bezpłatnie? Ktoś coś wie?
007areka - Pon 08 Cze, 2009

...moja 40 nadal do sprzedania :wink: jak juz ci pisalem nie zedrzesz tej migawki nawet za 6 lat :mrgreen:
Baku - Wto 09 Cze, 2009

Cytat:
Nie mogę znaleźć informacji odnośnie tego, czy jeśli 40D jest po gwarancji, ale migawka padła nie przekraczając 100k klapnięć, to wymienią ją w ramach gwarancji=bezpłatnie?

Nie wydaje mi się. Bardzo wątpię w takie podejście serwisu.
A masz może oszacowane z grubsza ile zdjęć robisz (czy zamierzasz robić) rocznie? Jeśli nie jest to jakaś olbrzymia wartość, to możesz się zdecydować na 40D z większym przebiegiem...

Iktorn - Wto 09 Cze, 2009

Baku napisał/a:
A masz może oszacowane z grubsza ile zdjęć robisz (czy zamierzasz robić) rocznie?

Byłoby to jakieś 10-15tys. Ale jeślibym np. robił też śluby (a taki mam zamiar), to mogłoby być więcej.

Co do serwisu, to czytałem o przypadku 5D po gwarancji - padła migawka, właściciel oddał na Żytnią i zlecił jeszcze mapowanie pikseli i czyszczenie matrycy, a przy odbiorze okazało się że nie płaci za migawkę, bo nie miała 100k (czy na ile tam ma gwarancje 5D..) ;) taki surprajz. Ale jak to jest z 40D, to nie wiem. Jeśli wątpliwości Baku są słuszne, to taka gwarancja 100k cykli migawki jest trochę bez sensu..

Baku - Wto 09 Cze, 2009

Przyznam szczerze, że nie wiem jaki jest dokładnie zapis gwarancyjny, bo polskiej gwarancji na 40D nie mam, a do amerykańskiej nawet nie zaglądałem.
Jeżeli migawka objęta jest gwarancją tylko na "klapnięcia" oznacza to, że jest wyłączona z ogólnego planu gwarancyjnego, który ma ograniczenie czasowe i takie coś musi być wyraźnie zaznaczone w umowie gwarancyjnej. Poza tym nie wiadomo czy nie czają się tam jakieś ograniczenia przy użytkowaniu sprzętu "zawodowo" tj. na firmę.
Generalnie to z serwisami lepiej nie miewać do czynienia i nie zdawać się na ich łaskę, suprajzy, czy wewnętrzne instrukcje postępowania.
Przy takim planowanym przebiegu to bym jednak doradzał kupienie mniej zatłuczonego 30D. Innymi słowy lepiej wziąć korpus starszy ale z mniejszym przebiegiem niż nowszy ale bardziej zjechany.

Dlatego właśnie rozglądam się za czymś nowszym, w znaczeniu 40D z mniejszym przebiegiem <10k. A Ty Baku też masz 40D z USA? I jak tam, nie ma problemów żadnych? Bo jest takie przekonanie, że to nie są awaryjne sprzęty. Więc czy opłaca się płacić więcej za gwarancję i mieć święty spokój na 12 miesięcy?
Baku - Wto 09 Cze, 2009

Ja kupiłem 40D i 17-40L (wszystko nówki) rok temu w takiej cenie, że dziś miałbym za to 450D i 17-85 :lol:
Tak więc mnie opłacało się brać ze stanów cokolwiek.
Teraz już tak korzystnie nie jest bo i $ zdrożał, więc można się zastanawiać czy nie kupić sobie tego roku spokoju.
Nie wydaje mi się, żeby dwucyfrowe Canony były jakoś awaryjne, pełno tego nadal chodzi w różnych zakładach foto i trzepie dziesiątki tysięcy zdjęć. Wymiana migawki też jest do zrobienia w serwisie i zawsze to wyjdzie taniej niż zakup nowego korpusu.
Powiem inaczej. Jeśli znajomy wybierze się do Polski ponownie, to pewnie coś kolejnego sobie u niego zamówię. Znów bez gwarancji, za to jednak taniej. Może nie już "o wiele taniej" ale jednak "taniej".

ozzi_wawa - Wto 09 Cze, 2009

fakt, tanio to juz bylo, niestety, ale nadal jest taniej : ] niz w Polsce, wlasnie czekam na noweczke 17-40 w calkiem przyjemnej cenie, wiec nadal mozna cos wyhaczyc, choc juz tak prosto nie jest

No a gdzie właśnie wyhaczacie? :lol: na ebayu? Wysyłają tam za takim naszym pobraniem? A cło? Jak sprawdzą paczkę, to podobno się płaci..
ozzi_wawa - Wto 09 Cze, 2009

Ja osobiscie znalazlem oferte w necie, przekazalem cynk cioci, mieszkajacej na miejscu, ona zamowila przez sklep internetowy, paczka zostala do niej przeslana. Ona sama lada dzien przylatuje do Polski, z niby swoim obiektywem ;] Konkludujac, nabywam podobna metoda co Baku, przez osobe na miejscu.

No właśnie.. To jest chyba najlepszy i najbezpieczniejszy sposób. Szkoda, że do mnie rzadko przylatują... :cry:
Baku - Sro 10 Cze, 2009

Leć Ty do nich. Rozwiązanie moim zdaniem jeszcze lepsze. :smile:
Iktorn - Sro 10 Cze, 2009

Taa.. Brakuje kasy na sprzęt, a jeszcze mam na samoloty wydawać (albo statki) :razz:
Baku - Sro 10 Cze, 2009

Połączysz przyjemne z pożytecznym. Wiesz jakie tam są plenery?
A tak na serio to możesz ryzykować przesyłkę. Już było o tym na forum: albo nie ubezpieczasz i ryzykujesz, albo ubezpieczasz i wtedy na pewno zwrócisz uwagę służb celnych, albo piszesz "uszkodzone" i jakąś śmieszną kwotę i wtedy to już na 100% zwracasz uwagę służb celnych.
Nie wiem czy przy obecnym kursie dolara i braku latających znajomych nie opłaca Ci się jednak kupić w Polsce.

Baku napisał/a:
Wiesz jakie tam są plenery?

Mogę się tylko domyślać.. http://www.nyc-architecture.com/SPEC/GAL-BW.htm Kiedyś na pewno polecę, ale najpierw chcę kupić aparat. No i to praktycznie oczywiste, że w naszej pięknej Polsce. Rozglądam się, zbieram kasiorkę i czekam na koniec sesji, żeby w spokoju kupować :wink: można na allegro znaleźć przywożone ze Stanów, więc coś takiego mógłbym kupić. Może na amerykański rynek wypuszczają lepsze egzemplarze, niż na naszą część Europy...?

Baku - Sro 10 Cze, 2009

Pamiętaj tylko, że przywożone z ameryki mają nałoży "godziwy zarobek" dla sprzedającego i amerykańską gwarancję, wartą tyle co nic.

Nie wiem, czy taki godziwy. Ostatnio facet sprzedawał nówkę, jak dzwoniłem to podał cenę 2400, dzień później 2500, a sprzedał chyba za 2600.. A jak sprawdzałem, to w Stanach podobne ceny są. I się zastanawiam, jak się coś takiego opłaca. Lekko używane po 2400 sprzedają. Może kupili wcześniej, jak były tańsze. A z gwarancji tak, zdaję sobie sprawę.
ozzi_wawa - Czw 11 Cze, 2009

taki maly OT, ile kosztuje kalibracja body do szkla canona na zytniej, jezeli taki amerykaniec nie daj Boze bedzie ostrzyl w "las"?
Iktorn - Sob 13 Cze, 2009

Na CB jest przydatny temat http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
Może znajdziesz.

ozzi_wawa - Sob 13 Cze, 2009

juz to czytalem, dzieki