forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - nadchodzi dzień gdy zginie *jpg i nie będziemy go żałować

DonYoorando - Nie 12 Kwi, 2009
Temat postu: nadchodzi dzień gdy zginie *jpg i nie będziemy go żałować
w nawiązaniu do :
http://www.optyczne.pl/15...na_finiszu.html

nudziłem się i szperałem po necie i odkryłem, że:
1. zainstalowanie darmowych programów do konwersji i przeglądania plików graficznych daje przedsmak tego formatu już dziś
2. kojarzenie jpeg2000 z xr jest właściwe co do efektu ale prędkość de/enkodowania jest porównywalna z jpg-em normalnym
3. gubienie/dodawanie szczegółów przy zwiększaniu kompresji oczywiście występuje, ale na oko pliki XR są o 50% mniejsze od zwykłych przy zachowaniu poziomu detali (~2mb xr ~3mb jpg)
3a. sikorka, taki ptak 1/5kadru, z raczej rozmytym tłem w 10mp przy objętości 700kb wygląda ok
4. obszary o zbliżonym kolorze wyglądają o niebo lepiej, ciapki jpg kopią mu grób i właśnie ten element w moim odczuciu sprawia, że xr ogląda się na prawdę przyjemnie
4a. dla producentów/magazynierów HdR xr będzie jak kentucky jest dla kurczaków
5. nie korzystałem z pluginu do pshopa tylko z xnview jako konwertera i FastPictureViewer jako FastPictureViewer-a
6. zdaje sobie sprawę, że temat jeno liznąłem ale liczę na TYCH co wgryźli się mocniej i wiedzą czy:
a. gubienie danych z exif to tylko choroba dziecięca i czy może pshop pozwala na wbicie danych do pliku xr lub jest tu jakiś haczyk?
b. mój entuzjazm jest uzasadniony
c. czy może wybiera się ktoś na konferencję na hawaii 20kwietnia i zbada co tam w trawie piszczy?