|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do pierścieni makro
adi1512 - Wto 14 Kwi, 2009 Temat postu: Obiektyw do pierścieni makro Witam
Jakiś czas temu kupiłem pierścienie makro, fajne zdjęcia wychodzą tylko mam jeden problem. Po założeniu wszystkich 3 pierścieni żeby móc złapać ostrość muszę bardzo zbliżyć obiektyw do obiektu. Jak można się domyślić w tym wypadku fotografowanie owadów i tym podobnych rzeczy staje się niemożliwe. Znajomy, który też ma pierścienie powiedział mi, że gdy fotografuje zoomem (Canon 28-135) to odległość ostrzenia niestety dramatycznie maleje. On fotografuje Nikorrem 50/1.8.
Moje pytanie brzmi jaki obiektyw powinienem kupić aby uzyskać większą odległość. Czy nada się do tego Canon 50/1.8 ?
Pozdrawiam
Kocur - Wto 14 Kwi, 2009
Przy obiektywie o ogniskowej 50mm odległość ostrzenia z pierścieniami nie przekroczy 5-7cm i jest całkowicie normalne zjawisko, trzeba się z tym liczyć. Potrzebne będzie coś dłuższego, najlepiej żeby to był obiektyw makro, wtedy nie trzeba podpinać tylu pierścieni i nie zmniejsza się tak bardzo odległość. Poszukaj może trafi się jakaś używana Sigma 105/2,8 EX DG MACRO w rozsądnej cenie. Ewentualnie można się posiłkować jakimś starym M42 w okolicach 135mm.
adi1512 - Wto 14 Kwi, 2009
Przy ogniskowej 135mm mam odległość ostrzenia może w porywach 2 cm, więc te 5-7 nie byłoby złe. Ale skoro im większa ogniskowa tym lepiej to w przypadku mojego obiektywu tak się nie dzieje ? Kiedy zmniejszę ogniskową o ostrzeniu wogóle nie ma mowy. Kwestia tego że to zoom ? Jak ktoś mógłby mi to wytłumaczyć byłbym naprawdę wdzięczny.
Kocur - Wto 14 Kwi, 2009
Wiesz, to jeszcze zależy od konstrukcji obiektywu zdaje się... Bo, stałoogniskowe 50mm z pierścieniami ostrzy mi od właśnie ok. 7cm, a zoom 17-55 na 55mm nie ostrzy wcale, jak zdejmę jeden pierścień ostrzy 1-2cm od przedniej soczewki, a w skrajnych przypadkach ostrzy na pyłki na powierzchni przedniej soczewki
Podejrzewam więc, że stałoogniskowe 135mm będzie ostrzyło od jakichś 12-15cm. Ale jeśli nie przeszkadza Ci odległość 5cm, to 50/1,8 będzie dobrym wyjściem, zwłaszcza że po przymknięciu to jest bardzo ostre szkło.
SlawGaw - Sro 15 Kwi, 2009
adi1512, w większości klasycznych obiektywów ostrzenie odbywa się poprzez oddalenie całego układu optycznego od matrycy/filmu, pierścienie służą do zwiększenia tej odległości, przez to uzyskuje się większą skalę odwzorowania.
Jednak nie każdy obiektyw ostrzy w ten sposób, wymyślono ogniskowanie wewnętrzne, czy też tylne i tu już soczewki nie oddalają się od matrycy/filmu, ale soczewki ruszają się tam jakoś wobec siebie. W takim układzie użycie pierścieni może dać dziwne zachowanie obiektywu. Takie rozwiązania stosuje się częściej w zoomach.
Dłuższe ogniskowe dają większy dystans od obiektu ale także potrzebują większego oddalenia od matrycy/filmu. Stosuje się także odwrotne mocowanie obiektywu, ale w twoim przypadku to raczej byłoby możliwe tylko ze starymi obiektywami w których przysłonę zamyka się ręcznie, no i nie ma wtedy AF'a.
50 1.8 może być dobrym rozwiązaniem, kupno obiektywu makro także, 90-105 to są te ogniskowe które mi się najbardziej podobają w makro.
oracle - Sro 15 Kwi, 2009
Pentacon 200mm + wszystkie pierścienie- ostrzy od 1 metra (normalnie od 2,5m), pomijając 'kupiastość' tego obiektywu.
Natomiast Jupiter-9 85mm ostrzy od 20-40cm (normalnie od 70cm) przy wszystkich pierścieniach dając nam coś takiego
mavierk - Czw 16 Kwi, 2009
adi1512 napisał/a: | Moje pytanie brzmi jaki obiektyw powinienem kupić aby uzyskać większą odległość. Czy nada się do tego Canon 50/1.8 ? | Canona 50/1.8 po prostu warto mieć - ale do zabawy w macro to chyba całkiem droga sprawa (canony, z tego, co wiem, nie mają popychacza przesłony, więc zawsze będzie pracować na pełnej dziurze).
Moim zdaniem warto zainwestować w Tessara 50/2.8 pod m42 + przejściówka + pierścionki pośrednie = da Ci to możliwość przymknięcia przysłony do f22 i w miarę ciekawy bokeh. Analogicznie jest z Industarem 50/3.5 bodajże i (ale to już wszechstronny sprzęcik) Pancolar 50/1.8 MC - tym zrobisz spoko fotki zarówno z pierścieniami (minimalna odległość to jakieś 25-30cm, z nikonem 10 ) jak i bez nich
Chyba, że poszukujesz dłuższej ogniskowej - wtedy nie wiem, jak z m42, ale możesz spokojnie kupić sobie Micro-Nikkora 200/4 manualnego + przejściówka na canona - ostrzyć będzie z większej odległości no i to legenda fotografii macro , analogicznie jest z Nikkorem 55/2.8 czy 55/3.5
No i warto wspomnieć o manualnym Tamronie 90/2.5 z pierścionkiem umożliwiającym uzyskanie 1:1 (wtedy chyba robi się 2.8) - można je wyhaczyć za jakieś 500zł, wtedy masz super portret, ciekawe macro i nie najgorsze światło. No i jest pod T2, czyli pasuje do właściwie każdego systemu.
nazgul - Czw 16 Kwi, 2009
A czy ma wpływ sposób ogniskowania obiektywu? Tzn czy obiektyw przy zmianie ostrości przesuwa przednią soczewkę czy tylną? Bo jeśli jest możliwe to co napisał Kocur w przykładzie 17-55 (który najwidoczniej ma IF) to wychodzi mi na to, że obiektyw do pierścieni musi:
a) być jak najdłuższy
b) poruszać przednią soczewką przy ostrzeniu
Dobrze kombinuję?
SlawGaw - Czw 16 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | Canona 50/1.8 po prostu warto mieć - ale do zabawy w macro to chyba całkiem droga sprawa (canony, z tego, co wiem, nie mają popychacza przesłony, więc zawsze będzie pracować na pełnej dziurze). |
To chyba tak nie jest, informacja o przesłonie w Canonach jest przekazywana z aparatu do obiektywu elektronicznie, więc wystarczą styki oraz pierścienie pośrednie które także je mają.
nazgul napisał/a: | A czy ma wpływ sposób ogniskowania obiektywu? |
Tak i pisałem o tym już wcześniej.
nazgul, co do reszty wypowiedzi to w dużym uproszczeniu się zgadza. Najlepiej jakby ruszał wszystkimi soczewkami, a z tą długością to bez przesady bo zamiast pierścieni trzeba będzie używać mieszka.
SlawGaw napisał/a: | , więc wystarczą styki oraz pierścienie pośrednie które także je mają. | tylko wtedy takie pierścienie nie są wersją budżetową
SlawGaw - Czw 16 Kwi, 2009
mavierk, adi1512 nie pisał nic o wersji budżetowej i dlatego założyłem że takie ma.
adi1512, czy te pierścienie które posiadasz umożliwiają podpięcie obiektywów z AF?
P_M_ - Czw 16 Kwi, 2009
Jest jeszcze jedno ALE. Z dluzszym obiektywem potrzeba wiecej pierscieni lub mieszka, zeby miec makro 1:1. Uwazam, ze lepiej miec szklo makro i ewentualnie jeden pierscien. Ja uzywam tez czasem telekonwertera.
SlawGaw napisał/a: | mavierk, adi1512 nie pisał nic o wersji budżetowej i dlatego założyłem że takie ma. | wtedy nie ma co się bawić w pierścienie pośrednie, tylko brać Canona 100/2.8, więc pierścionki są na straconej pozycji Chyba ze pierścionki do Canona 100/2.8
kowalenko777 - Nie 19 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | wtedy nie ma co się bawić w pierścienie pośrednie, tylko brać Canona 100/2.8, więc pierścionki są na straconej pozycji Chyba ze pierścionki do Canona 100/2.8 |
Witam.
Mavierk, a jakie pierścionki byś polecił właśnie do canona 100 2.8 ?
Pozdrawiam
mavierk - Nie 19 Kwi, 2009
No chyba takie:
http://www.allegro.pl/ite..._canon_eos.html
kowalenko777 - Pon 20 Kwi, 2009
Dzieki, troszkę kosztują ale pewnie warte tej kasy
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2009 17:29 ]
Mavierk a co powiesz na te pierścienie
http://fotozakupy.pl/adap...1mm-canon,9070s
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2009 17:31 ]
Chciałem Kenko zamówić ale nie mają i nie wiadomo kiedy będą mieć
http://fotozakupy.pl/adap...-dg-canon,8866s
Pozd
[ Dodano: Czw 23 Kwi, 2009 17:59 ]
Jestem kąpany w gorącej wodzie , złozyłem zamówienie na te pierścienie King , zobaczymy czy dobrze zrobiłem
Pozd
mika_xx - Pon 08 Cze, 2009
Witam , podepnę się pod temat. Mam canona 40D + obiektyw sigma 18-50 2.8 ex macro .
Kupiłam pierścienie posrednie przenoszące automatykę. I teraz mam pytanie.
Jak nałoże 3 pierścienie na raz to w ogole nie mam ostrości, tak jakby przybliżenie było zbyt duże. Jak nałoże jeden lub 2 to nawet jest ok tylko że ostrość uzyskuję na jakichś 2 cm od obiektu. pewnie to jest normalne w sigmie? zastanawiam się czy ten obiektyw nie nadaje się do macro? jakbym chciała uzyskąc macro muchy to teraz byloby ciężko jeśli ostrość łapię na 2 cm, bo mucha pewnie odleci od razu
Nie wiem też jakie powiększenie uzyskuję z jednym pierścieniem 31 mm na tym obiektywie? 1:1 , mniejsze niż 1:1 czy większe?
w ogóle się na tym nie znam.
A może do macro to powinnam mieć inny obiektyw?
SlawGaw - Pon 08 Cze, 2009
mika_xx, witaj na forum, tu specjalny temat dla nowych: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=33
Twój przypadek jest typowy i omawiany już wcześniej w tym temacie, o Sigmie 18-50, wcześniej ja i Kocur pisaliśmy już o tym.
1:1 - to nie powiększenie ale skala odwzorowania, a ta jest proporcją pomiędzy wielkością obiektu w obrazie rzucanym na matrycę a jego rzeczywistymi rozmiarami, w tym przypadku oznacza że fotografowany obiekt jest tak samo duży na matrycy jak w rzeczywistości.
Ja bym proponował używać pierścieni pośrednich z jakąś stałką, o ogniskowych mieszczących się w zakresie 50-135, Canon ma tani i nadający się do tego obiektyw 50 f/1,8. Można użyć także starych obiektywów manualnych.
Nikoś - Nie 27 Gru, 2009
SlawGaw napisał/a: | mika_xxJa bym proponował używać pierścieni pośrednich z jakąś stałką, o ogniskowych mieszczących się w zakresie 50-135, Canon ma tani i nadający się do tego obiektyw 50 f/1,8. Można użyć także starych obiektywów manualnych. |
a czemu tylko do 135 mm, obiektyw macro Nikkor lub Canon 180 mm już się nie nadaje?
SlawGaw - Nie 27 Gru, 2009
Nikoś, czemu tylko do 135 mm?
1. Im dłuższa ogniskowa tym więcej pierścieni potrzeba aby uzyskać zadowalającą skalę odwzorowania
2. Jak już się ma obiektyw makro to po co pierścienie, no chyba że chce się fotografować pająkom paznokcie.
h.s. - Nie 27 Gru, 2009
Mika_xx, Skala odwzorowania 1:1 będzie wtedy, jak ustawisz obiektyw na 50mm i pierścienie zsumujesz też na 50mm. Nie włączaj makro, odległość ustaw na nieskończoność
lulu - Pon 28 Gru, 2009
a ja mam pytanie odnosnie pentaxa k200d dokladnie mówiac potrzebuje pomocy w sprawie obiektywu pomoze ktos w tej kwestii?
komor - Pon 28 Gru, 2009
lulu, ale jaki masz problem, bo nie napisałeś, i czy to ma coś wspólnego z wątkiem w którym piszesz? (Czyli czy dotyczy to: Obiektyw do pierścieni makro?)
Nikoś - Pon 28 Gru, 2009
SlawGaw napisał/a: | Nikoś, czemu tylko do 135 mm?
2. Jak już się ma obiektyw makro to po co pierścienie, no chyba że chce się fotografować pająkom paznokcie. |
w zasadzie to bardziej interesują mnie ich oczki - wiadomo oczy najważniejsze w portrecie
a najlepsze oczy to maja owady z typem oczu złożonych jak osa ...
Poradźcie - aby takie powiększenie uzyskać można stworzyć taki zestaw: micro 105 + telekonwerter 1,4 - w sumie to wyjdzie ok 5 tys. albo
2. 180 micro - podobna cena co 105 i TC
3. sigma 150 mm - ale dla nikona nie ma pierścienia przesłony - to najtańsza opcja
do podanych opcji powyżej można dołączyć jeszcze: + pierścień odwrotnego mocowania i 50f/1.8 mm
http://www.flickr.com/gro.../discuss/61618/ - opcja nr 1.
zastanawiam sie szczególnie nad różnicami miedzy 1 i 2 wersją (1 wersja jest najbardziej uniwersalna wykraczająca po za makro (CZYTAŁEM ŻE NIKORREM 105 MOŻNA REGULOWAĆ ŁADNY BOHEN PRZEDNI I TYLNI (i chyba to nie tylko kwestia ustawiania GO) - W POZOSTAŁYCH OBIEKTYWACH JEST PODOBNIE CZY TO JAKIŚ SZCZEGÓLNY OSESEK WŚRÓD TYCH OBIEKTYWÓW?)
komor - Pon 28 Gru, 2009
Nikoś napisał/a: | CZYTAŁEM ŻE NIKORREM 105 MOŻNA REGULOWAĆ ŁADNY BOHEN PRZEDNI I TYLNI (i chyba to nie tylko kwestia ustawiania GO) - W POZOSTAŁYCH OBIEKTYWACH JEST PODOBNIE CZY TO JAKIŚ SZCZEGÓLNY OSESEK WŚRÓD TYCH OBIEKTYWÓW? |
Poczytaj np. to: Defocus Control on the Nikon 105mm f/2D AF DC-Nikkor a generalnie defocus control. Pozostali producenci mają podobne wynalazki, choć ponoć nieco inne są szczegóły realizacyjne.
hijax_pl - Wto 29 Gru, 2009
Nikoś napisał/a: | CZYTAŁEM ŻE NIKORREM 105 MOŻNA REGULOWAĆ ŁADNY BOHEN PRZEDNI I TYLNI |
Można ale to jest specjalny obiektyw z literkami DC w nazwie. A konkretnie dwie portretówki 105 i 135. Obiektywem macro 105VR tego nie uzyskasz.
lotofag - Czw 31 Gru, 2009
SlawGaw napisał/a: |
1:1 - to nie powiększenie ale skala odwzorowania, |
Jeśli skala odwzorowania będzie większa niż 1:1 (np. 2:1) to będzie to powiększenie
|
|