|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Vivitar series1 VMC M42
jacekni - Sro 15 Kwi, 2009 Temat postu: Vivitar series1 VMC M42 Czy to szkło: Vivitar series1 VMC M42 70-210mm f3,5 warte jest zachodu za lekko ponad 100zł? Tym bardziej się zastanawiam, zwłaszcza ze to M42, a tu znowu kombinacje z adapterem. Czy z adapterem nie ma problemów jeżeli chodzi o parametry obiektywu i czy są one w miarę dostępne? Chciałem wykorzystac je do portretów, zwierząt i w ogóle przyrody.
oracle - Sro 15 Kwi, 2009
M42 -> Brak AF i automatyki przesłony. Mi to nie przeszkadza żeby nie było.
Mam jednego Vivitara series 1 i jest średni. Ale to nie jest prawdziwy "Series 1" jeśli wierzyć legendom.
Za czasów M42 podobno te obiektywy wymiatały. No tylko że jeśli chodzi o zoomy to moje zdanie jest takie że ok, ale do analoga a nie do cyfry.
palindrom - Czw 16 Kwi, 2009
jacekni,
Na co chcesz to założyć? Różne systemy inaczej podchodzą do współpracy z M42
100PLN to cena średnia, nie wiem niestety jaki jest popyt na te szkła. Jeżeli jest spory, to w razie czego, gdyby Ci się nie spodobał, możesz bez straty sprzedać. Zrób rekonesans na alledrogo i ebayu
jacekni - Czw 16 Kwi, 2009
Chcę go założyc do Pentaxa K200D, no i nie do końca jestem przekonany co i jak. Zdaję sobie sprawę, że tylko manual można będzie używać, ale dla mnie to nie problem. Tylko jak to wszystko będzie wyglądało w praniu?
Pozdrawiam
palindrom - Czw 16 Kwi, 2009
jacekni,
właśnie że nie tylko M, ale i Av Będziesz miał pomiar punktowy i centralnie ważony do dyspozycji oraz drabinkę w trybie M (po uruchomieniu podglądu głębi ostrości). Gorzej ze stabilizacją - musiałbyś zmieniać w międzyczasie wartość ogniskowej w body albo zdecydować się jakiego zakresu ogniskowych będziesz używał i ustawić coś w środku tego zakresu. Zawsze możesz wyłączyć SR i po kłopocie
Poza tym będziesz miał potwierdzanie ostrości.
Przejściówka to koszt 30-40PLN.
Jesteś w systemie stworzonym do pracy z manualami M42
mavierk - Czw 16 Kwi, 2009
moim zdaniem takie szkiełko warto kupić, chociażby po to, żeby zobaczyć, czy taki zakres ogniskowych Ci zapasuje, no i 100zł nie jest jakimś wielkim wydatkiem
|
|