forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie i akcesoria studyjne typu 'Adam Słodowy'

miszet - Czw 16 Kwi, 2009
Temat postu: Oświetlenie i akcesoria studyjne typu 'Adam Słodowy'
Witam...:) Pisze tutaj gdyz mam zamiar poeksperymentowac ze studiem, chce fotografowac osoby pojedyncze, generalnie na razie planuje sie poduczyc tylko na sprzecie domowym, dlatego kilka pytan: czym zastapić blendy najlepiej? jakiej mocy żarówek lampek nocnych uzyc (mam kilka i nie wiem czy najmnocniejsze czy srednie...)? Co mozna uzyć jako tło (myslalem o przescieradle białym, ale oczywiscie inne barwyby sie przydaly)... jesli chodzi o sprzet foto to widać w stopce... pozdrawiam
jaad75 - Czw 16 Kwi, 2009

Generalnie, to nie ten dział ale... Blenda srebrna - np. osłona termiczna na szybę samochodu, blenda biała - np. duży kawałek styropianu. Żarówek używaj najmocniejszych jakie masz - i tak będą za słabe, o czym przekonasz się wkrótce... :smile:

a wlasnie juz spytam tutaj.. kiedy uzywac jakiego koloru blendy?
zug - Czw 16 Kwi, 2009

miszet, może to Ci troche pomoże.
srebrna- odbija swiatło nie zmieniając koloru
biała- odbija mniejsza iloscią światła do zastosowania w studio i plenerze
złota- używanie w plenerze, kolor naśladuje barwę ciepłego światła słonecznego.Raczej nie używana w studiu.
czarna- pochłania światło.ogranicza odblaski na zdjeciach przy fotografowaniu np szkła.

zigzagzug, super dzieki:)
komor - Pią 17 Kwi, 2009

No mnie się jeszcze wydaje, że złotą można ocieplić nieco błysk lampy, srebrną oziębić światło słoneczne.
Tak przy okazji, to ciekawi mnie czy w Polsce jest do dostania coś, co robi za taki ekran osłabiający mocne światło słoneczne, do robienia portretów w plenerze. Takie duże coś, co tłumi i zmiękcza nieco światło na całej postaci lub twarzy. Zaraz Jaad nam powie jak się to konkretnie nazywa. :D

Baku - Pią 17 Kwi, 2009

Na allegro są dostępne energooszczędne żarówki o określonej temperaturze barwowej:
http://www.allegro.pl/ite...le_swiatlo.html
Dużo przydatnych bajerów (tła, blendy, parasolki, namioty, statywy na lampy, żarówki, etc...) można znaleźć na allegro i niekoniecznie jest to bardzo drogie. Nie wszystko da się zrobić metodą na A. Słodowego ...ale przychodzi mi pomysł, żeby tło zrobić z prześcieradła a softbox z kartonu, folii aluminiowej i tetrowej (czystej!!) pieluchy...

jaad75 - Pią 17 Kwi, 2009

komor napisał/a:
No mnie się jeszcze wydaje, że złotą można ocieplić nieco błysk lampy, srebrną oziębić światło słoneczne.

Nie, srebrną niczego nie oziębiasz - nie zmienia temperatury barwowej źródła światła.
komor napisał/a:
Tak przy okazji, to ciekawi mnie czy w Polsce jest do dostania coś, co robi za taki ekran osłabiający mocne światło słoneczne, do robienia portretów w plenerze. Takie duże coś, co tłumi i zmiękcza nieco światło na całej postaci lub twarzy. Zaraz Jaad nam powie jak się to konkretnie nazywa. :D

Scrim Jim zapewne... Albo po prostu ekran dyfuzyjny... :smile:

zbyszko4x4 - Wto 12 Maj, 2009

odświrzam temat bo
Takie duże coś, co tłumi i zmiękcza nieco światło na całej postaci lub twarzy
to na pewno nie Scrim Jim ani ekran dyfuzyjny tylko .... chmura :mrgreen:
ale poza tym siem zgadzam :lol: