|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ?
Dawko - Pią 17 Kwi, 2009 Temat postu: KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ? Witam.Zacznę od tego, że się przedstawię. Mam na imię Dawid. Witam wszystkich.
Teraz do rzeczy. Mam straszny dylemat. Nie wiem czy wybrać KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ? Do jakich zdjęć? Fotografować będę przyrodę (lasy,morza itp) Makro również. Zależy mi na zoomie (czym większy tym lepszy)Widziałem zdjęcia zrobione olympusem sp-570 uz z 20x zoomem i wyszły nawet dobrze. Ale słyszałem, że ten Tamron nie ma stabilizacji obrazu oraz, że z niego z wychodzą brzydkie zdjęcia. W ładnej jakości można oglądać tylko do rozdzielczości 800x600. Tę informację wyczytałem na forum, aby nie było, że zmyślam. Portretów to na pewno nie będę robił. Zależy mi na zdjęcia :
Makro, krajobrazów (morza, lasy,doliny,działki,drzewa itp), miasto, miasta/po za miasta nocą itp. Z góry dziękuje za odpowiedź.
PS. Jestem laikiem, dopiero zaczynam przygodę z fotografią.
Pozdrawiam
oracle - Pią 17 Kwi, 2009
A jakie masz body?
Poza tym nie ma czegoś takiego jak zoom, jest przybliżenie które wyraża się w (no umownie mówiąc) ogniskowej.
Jeżeli chodzi o tego tamrona to straszny syf jest.
Zdecydowanie lepiej kit + statyw.
jeśli potrzebujesz dużego przybliżenia to możesz jeszcze dokupić
Tamron AF 55-200 mm f/4-5.6 Di II LD Macro
oczywiście do krajobrazów potrzebujesz kita czyli ~18mm
kozidron - Sob 18 Kwi, 2009
Dawko, skoro potrzebujesz takich ogniskowych i zadowala cię powiedzmy "średnia" jakość - moze powinieneś się zastanowić nad jakimś spacer zoomem....pokroju sigma 18-200 czy canon 18-200IS.........jest też tamron 18-200, czy nawet 18-250 i 18-270.
Wszystko zależy od pułapu cenowego, raczej nie polecam takich "zoomów" ale jak ktoś zdaje sobie sprawę z kompromisów takiego wyboru to czemu nie.....
komor - Sob 18 Kwi, 2009
kozidron, no przecież Dawid pyta się właśnie o Tamrona 18-200, a Ty mu piszesz, że jest taki.
Dawid, poczytaj trochę starszych tematów w tym dziale to zorientujesz się trochę w temacie. Jako uniwersalny obiektyw do wszystkiego polecam Sigmę 17-70, a dlaczego - znajdź w starszych wątkach.
Sunders - Sob 18 Kwi, 2009
Dawko napisał/a: | Zależy mi na zoomie (czym większy tym lepszy)Widziałem zdjęcia zrobione olympusem sp-570 uz z 20x zoomem i wyszły nawet dobrze |
Dawko napisał/a: | Makro, krajobrazów |
Czy przy takich preferencjach nie lepsz będzie sigma 70-300 apo macro Tylko z krajobrazami będzie trudniej
edmun - Sob 18 Kwi, 2009
Cytat: | Czy przy takich preferencjach nie lepsz będzie sigma 70-300 apo macro |
za karę nawet nie wziąłbym sigmy 70-300 APO
głównie ze względu na jej strasznie niską rozdzielczość i problemy z AF'em (kręci mordką dość długo i przelatuje całe zakresy)
Jeśli chodzi o użyteczny zakres, niestety jeśli finansowo nie dajesz rady (czyli nie stać Cię na obiektywy za 2-3k) to zostaje kit lub sigma 17-70. można się później pokusić o jakieś tele i tutaj mamy 3 tanie modele canona, 2 tamrona (chyba 55-200 nie jest aż taki zły) i jedna sigma (ale nie 70-300 APO/DLG/MACRO)
Sunders - Sob 18 Kwi, 2009
edmun napisał/a: | nie wziąłbym sigmy 70-300 APO |
No to canon 50-250 is
kozidron - Sob 18 Kwi, 2009
komor napisał/a: | kozidron, no przecież Dawid pyta się właśnie o Tamrona 18-200, a Ty mu piszesz, że jest taki. |
a mi się zdawało, że to zdanie nie jest koniunkcją bo "czy" nie jest spójnikiem
Dawko napisał/a: | Nie wiem czy wybrać KIT 18-55 mm IS czy Tamron AF 18-200 mm ? |
dlatego wydawało mi się, że autor zastanawia się nad pierwszym czy drugim obiektywem, dlatego proponuje spacer zooma, fakt mogłem sprecyzować, że lepiej jakby zastanowił się nad canonem 18-200 mm f/3.5-5.6 IS - jeżeli potrzebuje takiego zakresu ogniskowych, bo domyślam się po poście że to pod body canona. Nie proponuje rozwiązań w rodzaju 17-70(chociaż jakościowo -tak by było lepiej) bo Dawid potrzebuje zooma ......
Dawko - Sob 18 Kwi, 2009
Nie mam jeszcze body. Jak na razie to przymierzam się do zakupu. Zależy mi na jakości oraz przybliżeniu. Myślę, że kupię Canona 450D + 18-55 mm a potem dokupię jakiś obiektyw do 500-600 zł. No chyba, że znacie jakiś inny lepszy aparat do 3000zł to bardzo bym prosił o propozycję.
PS. Zależy mi na LV.
Pozdrawiam
mavierk - Sob 18 Kwi, 2009
Dawko napisał/a: | Myślę, że kupię Canona 450D + 18-55 mm a potem dokupię jakiś obiektyw do 500-600 zł. No chyba, że znacie jakiś inny lepszy aparat do 3000zł to bardzo bym prosił o propozycję. | za te 500-600 kup sobie 50/1.8 i.. już
Dawko - Sob 18 Kwi, 2009
To znaczy? Podaj całą nazwę, jeżeli możesz. Myślałem też o zestawach ale nie wiem czy to ma sens :
http://www.euro.com.pl/ze...55-250-mm.bhtml
Lubię robić zdjęcia także w nocy, więc będzie potrzebny statyw. Tylko też nie wiem jaki.
belkot77 - Sob 18 Kwi, 2009
A moze wogule nie potrzebne ci jest tele (przyblizenia)? Dawko napisał/a: | krajobrazów (morza, lasy,doliny,działki,drzewa itp), miasto, miasta/po za miasta nocą itp |
DO tego wszytskiego cos bardziej szerokiego niz przyblizenia. A do makro kup obiektyw makro.
Dawko - Nie 19 Kwi, 2009
Przybliżenie jest mi potrzebne. Byłbym zadowolony z takiego przybliżenia jak tu : http://www.letsgodigital....us-sp570-uz.jpg
ale pewnie to jest wydatek paru tysięcy złotych na takie szkło.
Pozdrawiam
MC - Nie 19 Kwi, 2009
Jezeli koniecznie potrzebujesz takiego "przyblizenia" i koniecznie musi byc to wszystko w jednym obiektywie, to moze warto zainteresowac sie takim obiektywem
Dawko - Nie 19 Kwi, 2009
Mój boże! A skąd tyle pieniążków? A link co podałeś, to szkło do Nikona.
Miałbym jeszcze jedno pytanko. Czy Nikon D90 jest lepszy od Canona 450D?
MC - Nie 19 Kwi, 2009
Link do Nikona, ale to szklo tez jest do Canona. I gdybym mial wybierac body D90 a 450D to bez wahania ten pierwszy.
Dawko - Nie 19 Kwi, 2009
Każdy mi D90-stkę doradza.
MC - Nie 19 Kwi, 2009
Kazdy tzn. kto?
kozidron - Nie 19 Kwi, 2009
Dawko, wynika z tego, że stoisz jeszcze przed wyborem puszki, może odpuść LV, tym bardziej, że w 450D rewelacji nie ma jeżeli chodzi o ten bajer, moim zdaniem lepszym rozwiazniem będzie canon 400D, pentax K200 albo nikon D60/D80 i może powinieneś przemyśleć jeszcze ten spacer zoom, bo taki obiektyw od wszystkiego to rewelacyjny nie jest.
Może warto też zastanowić się nad używanym sprzętem, jeżeli jest taka opcja to napisz..... jak na taki budżet masz spore wymagania .... i pytanie czy to zestaw na złapanie bakcyla i będziesz planował dokupienie szkiełek, czy raczej pozostaniesz przy tym co kupisz i właśnie dlatego zestaw ma być uniwersalny....?
tomek__gda - Nie 19 Kwi, 2009
Dawko, jeżeli chcesz robić zdjęcia krajobrazów etc. - w takim razie przydałby się obiektyw od przynajmniej 16-17 (na APS-C, a takie body wybierasz). Jeżeli chcesz przybliżenia to może coś pokroju 70-200 (300)? Jeżeli chcesz, załóżmy 18-200 (18-270) zdaj sobie sprawę z tego, że jeśli coś jest do wszystkiego, to naprawdę jest do...
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 21:15 ]
Moja rada - kup body, sprecyzuj swoje upodobania fotograficzne, później pytaj o szkła. Przynajmniej dla nas będzie łatwiej.
Dawko - Pon 20 Kwi, 2009
Oj ludzie ludzie. Pieniędzy nie mam, aparat to ma być prezent. Najlepiej aby był to zestaw ale jak nie to trudno. Z LV nie zrezygnuje za Chiny ludowe. Myślę nad D90. Takie mody ma przyszłość, filmy itp. jednym słowem ,, bajery " co ja osobiście lubię. Myślę, że jak na początek wystarczy mi 18-55 mm? Ja nigdy nie miałem lustrzanki w rękach, więc zanim ja poznam wszystkie opcje itp. Nauczę się robić zdjęcia to minie z pół roku to wtedy pomyślę nad szkiełkiem. Co wy myślicie na taki plan ?
PS. Używany sprzęt nie wchodzi w grę.
Czym się różni Nikon D80 od D90 ? Tylko nagrywaniem filmów? Bo jeżeli tak, to wolę kupić D80 i zaoszczędzić 1000 zł.
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Dawko, absolutnie nie. Inna matryca przede wszystkim.
RB - Pon 20 Kwi, 2009
Dawko napisał/a: | Z LV nie zrezygnuje za Chiny ludowe. Myślę nad D90. T
Czym się różni Nikon D80 od D90 ? Tylko nagrywaniem filmów? Bo jeżeli tak, to wolę kupić D80 i zaoszczędzić 1000 zł. |
Nie ma tez LV, z którego nie chcesz rezygnowac...
Dawko - Pon 20 Kwi, 2009
Acha, no tak. To ja już nie wiem
Baku - Pon 20 Kwi, 2009
Nikon D90 to bardzo udany aparat. Dla amatora z ambicjami jak znalazł, do tego spory wybór markowych, dość tanich i udanych obiektywów (18-70, 18-105, 18-135), tyle że ten korpus swoje kosztuje - około 3200 zł samo body, którym bez obiektywu zdjęć się nie zrobi.
Za mniej więcej tyle samo (+/- 200 zł) jest już Canon 450d z:
canonem 17-85 - przeciętnym, ciemnym, obiektywem ze stabilizacją
albo
sigmą 17-70 - całkiem udanym, uniwersalnym i dość jasnym obiektywem, choć bez stabilizacji.
Jeśli mamy zmieścić się w budżecie ok. 3200-3400 zł to ja bym brał 450d + Sigmę 17-70, jeśli możemy dojechać do 4000 zł to wziąłbym Nikona D90 z obiektywem Nikkor 18-70.
Dawko - Pon 20 Kwi, 2009
Ja cały czas byłem przekonany do Canona 450D bo mogę go mieć za 2650 zł z szkłem kita 18-55 mm. Lub coś takiego : http://www.euro.com.pl/ze...55-250-mm.bhtml
tomek__gda - Pon 20 Kwi, 2009
Dawko, odpuść sobie Euro Agd. To nie sklep, tylko magazyn z funkcją sprzedaży. Jeżeli ni9e mają czegoś na stanie, to nie załatwią Ci tego wcale. Pomimo obietnic.
Może lepiej poszukaj w okolicy sklepu specjalizującego się w sprzęcie fotograficznym... Kupisz taniej niż w Euro, poza tym doradzą Ci!
MC - Pon 20 Kwi, 2009
tomek__gda napisał/a: | Jeżeli ni9e mają czegoś na stanie, to nie załatwią Ci tego wcale. |
Zalezy na jakiego sprzedawce trafisz.
1. Kupowalem w Gdyni amplituner i szukalem do niego DVD. Tego co chcialem nie bylo na stanie. Najblizej w Matarni. Mogli sprowadzic na jutro. Z oczywistych wzgledow pojechalem, odebralem. Wszystko juz czekalo na mnie spakowane.
2. Razem z Tesciem kupowalismy laptoka. Ten, ktory byl w sklepie to byl egzemplarz wystawowy na ktorym byly ryski. Na stanie byl w Olsztynie. Pan zaproponowal, ze w przeciagu maksymalnie 3 dni bedzie na miejscu. Zadzwonil nastepnego dnia, ze jest do odbioru.
Wiec, prosze, nie uogolniaj.
oracle - Pon 20 Kwi, 2009
A może tak darować sobie lustrzankę i kupić hybrydę?
B o g d a n - Wto 21 Kwi, 2009
Mówię Wam, że to kolejna KOMUNIA na tym forum.
No ale odmówić pomocy nie można. Ja niestety nie wiem jak mogę pomóc w tym trudnym wyborze, tym bardziej, że pora spać.
Dawko - Wto 21 Kwi, 2009
Słucham? Jaka komunia? Jeżeli chodzi o przyjęcie to nawet nie pamiętam kiedy to było
Dawko napisał/a: | Słucham? Jaka komunia? Jeżeli chodzi o przyjęcie to nawet nie pamiętam kiedy to było |
Ja przecież nie mówię, że Ty masz komunię. Czasami ojcowie, czy mamy pytają gorączkowo w kwietniu.
Dawko - Wto 21 Kwi, 2009
Dzieci jeszcze nie mam A aparat ma być dla mnie. Coraz bardziej przekonuję się do Sony A300 lub A350. Co myślicie?
Kolega w tym wątku od piątku, czyli przez 4 dni od rozważań na temat dwóch obiektywów, "przejechał" przez aparaty Canon, Nikon i rozpoczął pytania o Sony. Nie wiem co powiedzieć, ale chyba trzeba poczytać wpierw parę innych tematów tego, czy innego forum.
komor - Wto 21 Kwi, 2009
Dawko, dokładnie, jak pisze B o g d a n, poczytaj trochę tematów z tego działu a dopiero potem zadawaj konkretne pytania.
kozidron - Sro 22 Kwi, 2009
B o g d a n napisał/a: | Kolega w tym wątku od piątku, czyli przez 4 dni od rozważań na temat dwóch obiektywów, "przejechał" przez aparaty Canon, Nikon i rozpoczął pytania o Sony. Nie wiem co powiedzieć, ale chyba trzeba poczytać wpierw parę innych tematów tego, czy innego forum. |
to jeszcze nic.....
Dawko, a może przejdź się do sklepu po przymierzaj sobie, rozejrzyj się jaki aparat lepiej ci leży w rękach, gdzie ci bardziej pasuje "guzikologia" i wróć na forum z jakimiś konkretnymi typami i pytaniami, bo w tej klasie sprzętu jakość obrazowania jest bardzo do siebie zbliżona i na tym poziomie wyboru właściwie mogą przeważyć subiektywne preferencje.
Dawko - Sro 22 Kwi, 2009
W tym rzecz, że w moim mieście jest bardzo mało sklepów z aparatami.
Miejscowość mogę podać na PW.
B o g d a n - Sro 22 Kwi, 2009
Dawko napisał/a: | W tym rzecz, że w moim mieście jest bardzo mało sklepów z aparatami.
Miejscowość mogę podać na PW. |
Koniecznie do sklepu albo popytać kolegów czy mają podobne, wziąć jeden, drugi, czy trzeci do ręki i sprawdzić: ergonomię, szybkość itp. Broń boże nie pytaj co sądzą o swoim sprzęcie bo zawsze powiedzą, że tylko TEN. Jak nie, to pozostaje wycieczka do jakiegoś choćby supermarketu, ale tam też nie słuchaj opinii sprzedawcy, bo poleci to co mu zalega w magazynie albo to co sam ma w domu.
powodzenia
Dawko - Sro 22 Kwi, 2009
Dziękuje, poszukam. Chciałbym poznać opinię waszą/Twoją Bogdanie na temat Canona 450D oraz Sony a350/a300. Wam ufam, sprzedawcom nigdy....
B o g d a n - Sro 22 Kwi, 2009
Dawko napisał/a: | Dziękuje, poszukam. Chciałbym poznać opinię waszą/Twoją Bogdanie na temat Canona 450D oraz Sony a350/a300. Wam ufam, sprzedawcom nigdy.... |
To jest temat, który w tym miejscu nie przystoi.
Nie pamiętam, czy został taki dylemat rozważany już, jeśli nie to zalóż w odpowiednim miejscu i tam można podyskutować. Najlepiej poproś o pomoc moderatora jak będziesz miał wątpliwość gdzie to umieścić. Ja myślę, że w dziale: "pomagamy w wyborze lustrzanki"
Ale wpierw - patrz punkt pierwszy mojej wcześniejszej wypowiedzi. Na "sucho" nie radzę dokonywać wyboru. Coś w ręku potrzymać wcześniej trzeba.
Dawko - Sro 22 Kwi, 2009
Ok, dziękuje. Poszukam jakiegoś sklepu i po testuje te 2 aparaty.
|
|