|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - jaki tele konwerter?
wersan - Sob 18 Kwi, 2009 Temat postu: jaki tele konwerter? pytanie dotyczace tele konwertera do obiektywu af-s dx nikkor 18-55mm f/3,5-5,6g ed ii (nikon d40)
1. czy konwerter musi byc tez nikona,czy bedzie rowniez wspolpracowal z tymi innej firmy?
2. czy duza bedzie strata na jakosci dla 2x w porownaniu np. do 1,4x?
bardzo dziekuje za pomoc
amv - Sob 18 Kwi, 2009
Chcesz kupić TC warte 7 stów a w najgorszym wypadku oryginalne Nikona za 1.5 tysiąca do ciemnego kita wartego 3 stówki ?
Do czego Ci taki eksperyment ?
MC - Sob 18 Kwi, 2009
Yyyy
Zupelny bezsens...
krisv740 - Sob 18 Kwi, 2009
ja akurat konwertera nie uzywałem /jeszcze/ , ale z dostępnych źródeł wyczytałem, iż najlepsze efekty uzyskuje się ze szkłami o ogniskowej powyżej 100mm
a dodatkowo - jak zamierzasz używać af , przy ew. takiej kombinacji?
mavierk - Sob 18 Kwi, 2009
wersan napisał/a: | 1. czy konwerter musi byc tez nikona,czy bedzie rowniez wspolpracowal z tymi innej firmy?
2. czy duza bedzie strata na jakosci dla 2x w porownaniu np. do 1,4x? | najlepszym tele konwerterem w tej cenie jest 55-200VR i nic innego Będziesz miała konwerter x 4 w stosunku do kita i to bez straty jasności, cena mniejsza, niż przy kupnie 1.4 nikona i mniej więcej taka sama jak w przypadku 1.4 kenko
Aha - nie przypniesz do swojego obiektywu niczego innego od Raynoxa 2020, którego nikt Ci nie poleci, bo to słaby wielbłąd wśród konwerterów (jak i kazdy inny wkręcany na obiektyw, a nie między aparat a obiektyw)
krisv740 - Sob 18 Kwi, 2009
mavierk napisał/a: | Będziesz miał konwerter | miała
mavierk - Sob 18 Kwi, 2009
sorka, już poprawiłem.
MM - Nie 19 Kwi, 2009
TC do 18-55?
Po pierwsze nie podłączysz fizycznie (przynajmniej oryginału) a po drugie nie będzie działał AF.
Tak bardzo realnie to pomysł kompletnie bezsensowny i wątek nadaje się do zamknięcia.
Enigmatyk - Wto 28 Kwi, 2009
Hmm ja podczepialem do nikkora 18-55 konwerter Canon TC-DC52B zwieksza ogniskowa o 1,6 , przykrecany z przodu obiektywu . I mimo ze to konwerter do kompaktu to spisywal sie calkiem calkiem . Koszt na alledrogo okolo 250zl . Gwint pasuje bo to wlasnie 52mm .
MM - Wto 28 Kwi, 2009
Enigmatyk napisał/a: | Hmm ja podczepialem do nikkora 18-55 konwerter Canon TC-DC52B zwieksza ogniskowa o 1,6 , przykrecany z przodu obiektywu . I mimo ze to konwerter do kompaktu to spisywal sie calkiem calkiem . Koszt na alledrogo okolo 250zl . Gwint pasuje bo to wlasnie 52mm . |
Super. Polak jak widać potrafi. Ja się spytam tylko PO CO mi taki wynalazek? Bo w lustrzance to jest to typowy wynalazek a nie telekonwerter.
Typowy telekonwerter w lustrzance podpina się POMIĘDZY korpusem a obiektywem i TYPOWO dzieje się tak przy stałkach od 135mm i zoomów od około 70mm (przy szkle na FF).
Ano w takim samym celu, jak ci co kupują pierścienie pośrednie manualne, konwertery czy soczewki makro, lub pseudo fisheye, ktore to tak ochoczo są oferowane w USA w zestawach z lustrzankami. Jasne ze to jest dosc nietypowe rozwiazanie, ale nie kazdy potrzebuje super jakosci, zdjecia tele robi tylko czasami, no i nie kazdy kupuje sprzet za kilka tysiecy jak MM
zug - Wto 28 Kwi, 2009
Enigmatyk,
Cytat: | ale nie kazdy potrzebuje super jakosci, zdjecia tele robi tylko czasami, no i nie kazdy kupuje sprzet za kilka tysiecy jak MM |
jak nie potrzebujesz super jakości to nie rozumiem,chyba każdy kto zajmuję się fotografią czy to amatorsko czy prof dąży do tego aby uzyskać "super jakość"...
a to czy np MM czy ktoś inny płaci tysiące za sprzęt to tylko się cieszyć, kupi, sprawdzi podzieli się uwagami czy warto lub nie, i dzięki temu droga w dążeniu do "super jakości" staje się trochę łatwiejsza.
Ale jak wiemy ta zadowalają nas jakość to pojecie bardzo względne.
amv - Wto 28 Kwi, 2009
Za cenę takiego konwertera można kupić najtańsze 70-300 i cieszyć się ciut lepszą jakością
|
|