forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - jaki tele konwerter?

wersan - Sob 18 Kwi, 2009
Temat postu: jaki tele konwerter?
pytanie dotyczace tele konwertera do obiektywu af-s dx nikkor 18-55mm f/3,5-5,6g ed ii (nikon d40)
1. czy konwerter musi byc tez nikona,czy bedzie rowniez wspolpracowal z tymi innej firmy?
2. czy duza bedzie strata na jakosci dla 2x w porownaniu np. do 1,4x?

bardzo dziekuje za pomoc

amv - Sob 18 Kwi, 2009

Chcesz kupić TC warte 7 stów a w najgorszym wypadku oryginalne Nikona za 1.5 tysiąca do ciemnego kita wartego 3 stówki ? :shock:
Do czego Ci taki eksperyment ?

MC - Sob 18 Kwi, 2009

Yyyy :shock:
Zupelny bezsens...

krisv740 - Sob 18 Kwi, 2009

ja akurat konwertera nie uzywałem :oops: /jeszcze/ , ale z dostępnych źródeł wyczytałem, iż najlepsze efekty uzyskuje się ze szkłami o ogniskowej powyżej 100mm :???:
a dodatkowo - jak zamierzasz używać af , przy ew. takiej kombinacji? :shock:

mavierk - Sob 18 Kwi, 2009

wersan napisał/a:
1. czy konwerter musi byc tez nikona,czy bedzie rowniez wspolpracowal z tymi innej firmy?
2. czy duza bedzie strata na jakosci dla 2x w porownaniu np. do 1,4x?
najlepszym tele konwerterem w tej cenie jest 55-200VR i nic innego :) Będziesz miała konwerter x 4 w stosunku do kita i to bez straty jasności, cena mniejsza, niż przy kupnie 1.4 nikona i mniej więcej taka sama jak w przypadku 1.4 kenko :)

Aha - nie przypniesz do swojego obiektywu niczego innego od Raynoxa 2020, którego nikt Ci nie poleci, bo to słaby wielbłąd wśród konwerterów (jak i kazdy inny wkręcany na obiektyw, a nie między aparat a obiektyw)

krisv740 - Sob 18 Kwi, 2009

mavierk napisał/a:
Będziesz miał konwerter
miała :zalamany:
mavierk - Sob 18 Kwi, 2009

sorka, już poprawiłem.
MM - Nie 19 Kwi, 2009

TC do 18-55? :shock:
Po pierwsze nie podłączysz fizycznie (przynajmniej oryginału) a po drugie nie będzie działał AF.
Tak bardzo realnie to pomysł kompletnie bezsensowny i wątek nadaje się do zamknięcia.

Enigmatyk - Wto 28 Kwi, 2009

Hmm ja podczepialem do nikkora 18-55 konwerter Canon TC-DC52B zwieksza ogniskowa o 1,6 , przykrecany z przodu obiektywu . I mimo ze to konwerter do kompaktu to spisywal sie calkiem calkiem :grin: . Koszt na alledrogo okolo 250zl . Gwint pasuje bo to wlasnie 52mm .
MM - Wto 28 Kwi, 2009

Enigmatyk napisał/a:
Hmm ja podczepialem do nikkora 18-55 konwerter Canon TC-DC52B zwieksza ogniskowa o 1,6 , przykrecany z przodu obiektywu . I mimo ze to konwerter do kompaktu to spisywal sie calkiem calkiem :grin: . Koszt na alledrogo okolo 250zl . Gwint pasuje bo to wlasnie 52mm .

Super. Polak jak widać potrafi. Ja się spytam tylko PO CO mi taki wynalazek? Bo w lustrzance to jest to typowy wynalazek a nie telekonwerter.
Typowy telekonwerter w lustrzance podpina się POMIĘDZY korpusem a obiektywem i TYPOWO dzieje się tak przy stałkach od 135mm i zoomów od około 70mm (przy szkle na FF).

Ano w takim samym celu, jak ci co kupują pierścienie pośrednie manualne, konwertery czy soczewki makro, lub pseudo fisheye, ktore to tak ochoczo są oferowane w USA w zestawach z lustrzankami. Jasne ze to jest dosc nietypowe rozwiazanie, ale nie kazdy potrzebuje super jakosci, zdjecia tele robi tylko czasami, no i nie kazdy kupuje sprzet za kilka tysiecy jak MM ;)
zug - Wto 28 Kwi, 2009

Enigmatyk,
Cytat:
ale nie kazdy potrzebuje super jakosci, zdjecia tele robi tylko czasami, no i nie kazdy kupuje sprzet za kilka tysiecy jak MM

jak nie potrzebujesz super jakości to nie rozumiem,chyba każdy kto zajmuję się fotografią czy to amatorsko czy prof dąży do tego aby uzyskać "super jakość"...
a to czy np MM czy ktoś inny płaci tysiące za sprzęt to tylko się cieszyć, kupi, sprawdzi podzieli się uwagami czy warto lub nie, i dzięki temu droga w dążeniu do "super jakości" staje się trochę łatwiejsza. :wink:

Ale jak wiemy ta zadowalają nas jakość to pojecie bardzo względne.
amv - Wto 28 Kwi, 2009

Za cenę takiego konwertera można kupić najtańsze 70-300 i cieszyć się ciut lepszą jakością :roll: