|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-410 czy Nikon d60?
jasminae - Sob 18 Kwi, 2009 Temat postu: Olympus E-410 czy Nikon d60? Witam! Chciałabym kupić moją pierwszą lustrzankę, gdyż opcje kompaktów już mi nie wystarczają. Początkowo miałam zamir kupić Canona 450d, ale jego cena teraz się podniosła, a na aparat mam zamiar wydać +/- 1500zł. Czytałam pewnien wątek i moją uwagę przykuły dwa aparaty : Olympus E-410 i Nikon d60. Czy są one porównywalnie dobre? Znalazłam np taką ofertę Olympusa http://www.euro.com.pl/cy...ouble-kit.bhtml . Co mi doradzicie? Chciałabym fotografować naturę, ludzi i pejzaże. Proszę o Waszą pomoc
MC - Sob 18 Kwi, 2009
Dla amatora kazda z dostepnych obecnie na rynku lustrzanek jest dobra. Moim zdaniem warto wziac tego Olka.
jasminae - Sob 18 Kwi, 2009
A czy Olympus 410 bardzo różni się od 420?
Sunders - Sob 18 Kwi, 2009
Najważniejsze ulepszenia w modelu 420, to nowy sposób automatycznego ogniskowania w trakcie podglądu na żywo (Live View), system wykrywania twarzy, większy ekran LCD, możliwość zdalnego sterowania lampami błyskowymi, funkcja kompensacji cienia oraz trochę szybszy tryb zdjęć seryjnych./cyt. za optyczne.pl
MC - Sob 18 Kwi, 2009
Trzeba tylko zwrocic uwage na fakt, ze oba Olympusy pozbawione sa stabilizacji obrazu, co wobec braku w/w w obiektywach moze byc wada.
Neraxes - Sob 18 Kwi, 2009
Dołączę się do pytania. Swego czasu (Wieku 7 lat ) tata nauczył mnie obsługi Zenita 12 XP. Zenit się popsuł i potem był kompakt analogowy. Z racji że aparat był na klisze za bardzo nie mogłem fotografować. Niestety nie mam nawet kompakta cyfrowego. Tylko 1,3 Mpx w E50, ale to właściwie do niczego nie służy. Czytam od pewnego czasu o fotografii, oglądam zdjęcia, recenzje, uczę się, niestety "na sucho". Parę dni miałem okazję fotografować na wycieczce Samsungiem S85. Jako że tata był entuzjastą fotografii (wywoływał zdjęcia w domu itp) raczej myślimy o lustrzance (ręczne ustawianie ostrości, patrzenie w celownik, oldschool dla taty ) no i lepsze zdjęcia. Aparat używany byłby do portretów, zdjęć macro (kwiaty - fotografowanie zamiłowania mamy dla odmiany , ślicznie te rozmycia wyglądają nie tylko w przypadku kwiatów ale i portretów ) no i oczywiście jakieś zdjęcia rodzinne. Myślimy o Nikonie D60, ale problemem może się okazać obiektyw, czy kit 18-55 VR sprosta oczekiwaniom, i oczywiście, czy Nikon.. Proszę o pomoc
PS: Maxymalnie 2300 zł
MC - Sob 18 Kwi, 2009
Neraxes, mysle, ze w zasadzie kazda obecnie dostepna na rynku lustrzanka spelni wymagania amatorow. Z tego co widze, to nie ma potrzeby kupowania teleobiektywu, a do juz jest jakas wskazowka.
Do macro ja bym polecal Raynox 250. Kosztuje bardzo niewiele, a daje duzo radosci i pasuje do kazdego obiektywu o srednicy mocowania od 52 do 67mm (choc im mniej tym lepiej).
A czy do tych Olimpusów są dostępne obiektywy ze stabilizacją? Dla mnie na początek myślę, że najlepsze byłyby o takiej uniwersalnej ogniskowej.
No i powstaje kolejne pytanie czy jest sens kupować aparat bez wbudowanego AF? .. O Olku nie myślę ze względu na brak kart SD chyba że coś jednak to zrekompensuje
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 16:48 ]
Nakładka może być bardzo przydatna, czy w takim razie kit spełni oczekiwania? (mówię o D60), No i oczywiście co z 2 aspektami właśnie, stabilizacja, jak pytała jasminae, i AF. Lepiej w obiektywie czy w puszce?
mavierk - Sob 18 Kwi, 2009
Neraxes napisał/a: | Aparat używany byłby do portretów, zdjęć macro (kwiaty - fotografowanie zamiłowania mamy dla odmiany , ślicznie te rozmycia wyglądają nie tylko w przypadku kwiatów ale i portretów ) |
Neraxes napisał/a: | PS: Maxymalnie 2300 zł | Bez szans, nie oszukujmy się
Żeby mieć jakość,jakiej życzy sobie Twój tata (zakładam, że jest lepszy niż gorszy i ma wielki sentyment do analogowej ery) z swojej strony polecę Używanego Pentaxa k10d plus komplecik stałek, na początek:
Kit 18-55 + dalej w zależności od potrzeb:
Vivitar 28/2.5 (odpowiednik 50tki z analoga)
Pentax SMC 50/1.7 albo 50/1.4 (odpowiednik 80tki z analoga)
Samyang 85/1.4 (odpowiednik 135tki z analoga)
Co z czasem można wymienić na optykę z AF:
Sigma 30/1.4
no i (zauważyłem, że są na allegro, może nie tanie, ale są!):
Pentax FA* 24/2
Pentax 50/1.4
Pentax FA* 85/1.4
Nie jest to tani zestaw, jednakże z pewnością godny uwagi, założę się, że zarówno 1 jak i 2 wariant zaspokoi oldschoolową duszę Twojego taty.
Oczywiście można też pojechać podobnie z Canonem, co byłoby nawet lepszym pomysłem:
Używany 30d + przejściówka na m42 z dandelionem.
Kit 18-55
Carl Zeiss Jena Flektogon 35/2.4
SMC Takumar 50/1.4
Samyang 85/1.4
a po czasie:
Sigma 30/1.4
Sigma 50/1.4
Canon 85/1.8 (chyba że Samyang okaże się lepszy a brak AF nie aż tak dokuczliwy)
no i zmiana po pewnym czasie na pełną klatkę (wtedy Sigma out i w zamian za to... najfajniej by było 35L)
Podałem szkła z tego zakresu, gdyż zauważyłem, że bardzo dużo analogowców amatorów sprzed kilkunastu lat posiadało zestaw szkieł: 35 + 50 (+ 85) + 135
Hmm. Brzmi poważnie.
Cytat: | Bez szans, nie oszukujmy się |
Ale to na pewno wyjdzie dużo drożej niż 2300 zł Wiem że D60 + Kit 18-55 VR Kosztuje 1600 zł nówka. Jeśli dojdzie do tego ten Raynox 250 to nadal zamyka się poniżej 2000 zł. Mavierk, przygodę z fotografią dopiero zaczynam i chcę kupić 1 aparat. Czy może lepiej byłoby kupić Body, a do tego jakieś obiektywy? I w sumie nadal nie wiem czy zostać w tym Nikonie, czy kombinować np. z Canonem. Bo generalnie jeśli chodzi o stabilizacje... w Zenicie nie było a zdjęcia wychodziły
Czy dobrym rozwiązaniem byłoby kupić Body, obiektyw o trochę wiekszej rozpiętości ogniskowych niż kit. A dopiero potem po przetestowaniu tego zestawu rozejrzeć się za szkłem do macro i ewentualną portretówką? Najpierw trzeba poćwiczyć ;] Co o tym sądzicie, co doradzicie?
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 18:36 ]
http://allegro.pl/item610...ega_zestaw.html
To już kosztuje 2200 a co dopiero dodatkowe obiektywy
Mi zależy na stabilizacji obrazu. Czy mogę dokupić jakiś obiektyw ze stabilizacją do tego Olympusa czy Nikona? Czy lepiej zastanowić się nad innym korpusem?
Kocur - Sob 18 Kwi, 2009
Olek, Pentax i Sony maja stabilizację w korpusie (w większości modeli), więc obiektywy nie są w nią wyposażone. Nikon i Canon dają stabilizację tylko w obiektywach i to też nie wszsytkich, u Nikona oznaczana jest VR, u Canona IS.
Ja bym też polecił jednak zainteresować się Pentaxem, ze względu na całą gamę niezbyt drogich w porównaniu z konkurencją szkieł.
Neraxes, myślałem, żę ma to być sprzęt, z którego Twój tata też ma zamiar korzystać, kupując kita możesz zapomnieć o cudownym rozmyciu tła, czy jakimkolwiek macro. A ten Pentax z linka to coś na prawdę dobrego, tylko brakuje czegoś z zakresu 18-55
No i popatrz jeszcze na coś takiego
http://allegro.pl/item612...ega_zestaw.html
Do tego dokupisz sobie bez problemu jakieś dwa szkiełka pod m42 (z przejściówkami już kupujesz zestaw) albo bezpośrednio pod bagnet Pentaxa i myślę, że masz sprzęt na jakiś czas
Ja zwątpiłam w tą stabilizację, bo gdy czytałam ten test http://www.optyczne.pl/72...mpus_E-420.html tam jest napisane, że nie ma stabilizacji. Czyli jeżeli zdecydowałabym się na Olympusa 420 lub 410 w obu jest stabilizacja w korpusie?
6 Mpx nie za mało troszkę? Na początku moich poszukiwań myślałem ewentualnie o Pentaxie K200D. Całkiem dobrze wypada w teście, wbudowane AF no i stabilizacja. Tylko troszkę mało ich na allegro, z kitem 18-55 mm f/3.5 kosztuje 2100. Z tym też nie ma szans na efektowne rozmycia? ;>
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 19:13 ]
Mavierk, zdjęcie twojego autorstwa, http://forum.optyczne.pl/...hp?pic_id=1260,
50 mm z tym że jasny obiektyw. Rozmycie jak dla mnie rewelka.. Kitem się nie da tego osiągnąć?
nie ma stabilizacji
jest w e-5X0
oraz w e-620
i lepszych.
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 19:38 ]
Neraxes napisał/a: | 6 Mpx nie za mało troszkę? Na początku moich poszukiwań myślałem ewentualnie o Pentaxie K200D. Całkiem dobrze wypada w teście, wbudowane AF no i stabilizacja. Tylko troszkę mało ich na allegro, z kitem 18-55 mm f/3.5 kosztuje 2100. Z tym też nie ma szans na efektowne rozmycia? ;> | ja mam 6mpix i w sumie zdjęcia w formacie nef zajmują tylko 5mb/szt, a odbitki do 30 x 45 spokojnie mogę sobie produkować.
Neraxes napisał/a: | 50 mm z tym że jasny obiektyw. Rozmycie jak dla mnie rewelka.. Kitem się nie da tego osiągnąć? | nie sądzę, żeby dało się to osiągnąć kitem.. przynajmniej nie 18-55, chociaż jakbyś stanął na jakiejś wieży i za tobą było by tak z 15km przestrzeni, to rozmyłoby się pewnie zacnie
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
Stabilizacja obrazu - tak
?
Jak jest z tą stabilizacją? Czy w Olympusie 420 ona na pewno jest? Czy lepiej kupić Nikona d60? Proszę o szybką odpowiedź, bo zależy mi na czasie!
Ja już jestem zdecydowany na D60 + kit 18-55 mm f/3.5-5.6G VR + 50 mm f/1.8D + pierścienie pośrednie. Dzięki za pomoc Mavierk
RB - Sob 18 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | Jak jest z tą stabilizacją? Czy w Olympusie 420 ona na pewno jest? |
W Olympusie e-420 jej na pewno nie ma. Co juz zreszta Szanowni Koledzy raczyli napisać wczesniej.
A czy kupisz e-420 czy d60 to wielkiej róznicy IMO nie będzie.
jasminae - Nie 19 Kwi, 2009
Ja chyba zdecyduję się na Canona 400D. Bo na początku miałam zamiar kupić 450D, ale teraz jego ceny bardzo podskoczyły. Myślałam, że ten Olympus czy Nikon są dosyć podobne do 400D, ale jak trochę poczytałam na forum to chyba jednak lepiej wybrać Canona???
Neraxes - Nie 19 Kwi, 2009
Ale chyba tylko używka będzie wchodzić w grę, na allegro nie widzę nówek
Ja znalazłam tutaj body http://www.cyfrowe.com.pl...,id_pr,383.html tylko chciałabym jeszcze do tego kitowy obiektyw, w miarę tani.
oracle - Nie 19 Kwi, 2009
No to sigma 17-70...
nic innego chyba się nie opłaca. Ewentualnie 18-55 IS ale to też możesz zapomnieć o jakimś rozmyciu i światło też nieciekawe.
Jeśli nie potrzeba szerokiego kąta to najtańszy będzie Helios 44m4 (80zł z konwerterem) ale to bez AF i automatyki przesłony, później Canon 50 F1.8 ale to już 400zł i max szajsowate wykonanie.
Luke_S - Nie 19 Kwi, 2009
Ani E-410, ani E-420, ani nawet E-450 nie mają stabilizacji w korpusie. Ta pojawia się dopiero w modelu E-510 i wyższych. Jest na rynku zaledwie kilka stabilizowanych obiektywów do Olympusa (marki Leica/Panasonic), ale są nieprzyzwoicie drogie.
Jeśli zależy Ci na stabilizacji obrazu, to od razu skreśl olympusy serii E-4xx. Zdecyduj się lepiej na coś z serii E-510/E-520 lub aparat innej marki.
lotofag - Nie 19 Kwi, 2009
mavierk, daj już spokój z tym że tego się nie da tamtego się nie da A wystarczy popatrzeć na fotki zrobione interesującym nas sprzętem.
I tak kitem oczywiście można zrobić portret z bokeh a po dołożeniu soczewki czy pierścieni bawić się z makro aż miło
I nie kosztuje to nie wiadomo jakich pieniędzy.
lotofag: Z takim podejściem to można od razu kupić pare szkieł M42 które też kosztują 1/5 tego a d a się zrobić i super fotkę i świetny bokeh i macro z pieścieniami za 30zł.
Na upartego można robić rozmycie w photoshopie. Na upartego można robić macro motyli z 20 centymetrów...
Ale to chyba nie o to chodzi...
A jaki obiektyw do tego Canona będzie dla mnie najbardziej korzystny? Chodzi mi o coś niezbyt drogiego (myślę, że maksimum 500zł) a chciałabym fotografować pejzaże, robić portrery i jeszcze naturę. Chodzi mi o jakiś (jeżeli taki jest) w miarę uniwersalny obiektyw, ale taki, który ma dosyć dobre funkcje.
oracle napisał/a: |
Na upartego można robić rozmycie w photoshopie. Na upartego można robić macro motyli z 20 centymetrów...
Ale to chyba nie o to chodzi... |
Też nie wiem o co chodzi w Twojej wypowiedzi...
Czemu na upartego i co ma z tym w związku Photoshop?
Kit typowo jasny nie jest ale uzyskanie w miarę małej GO to nie problem. Tak samo jak nie jest problemem dodanie popularnego Raynoksa i robienie pełnoprawnych fotek makro.
PS.
A skoro to taka męka ze szkłami na M42 to po co tyle tego ustrojstwa masz w stopce?
Chyba zdecyduję się na tego Canona EF 50mm f/1.8 II. Czy to będzie dobry wybór? Wiem, że w nim nie ma stabilizacji, więc czy da się nim robić ostre zdjęcia z ręki?
Luke_S - Nie 19 Kwi, 2009
Każdym obiektywem da się zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki, o ile czas naświetlania nie będzie dłuższy niż odwrotność ogniskowej (w tym przypadku 1/50 s).
Bamboklat - Nie 19 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | w miarę uniwersalny obiektyw, ale taki, który ma dosyć dobre funkcje. |
jasminae napisał/a: | w nim nie ma stabilizacji, więc czy da się nim robić ostre zdjęcia z ręki? |
Bez urazy, ale mam wrażenie, że najlepszym zakupem byłaby książka o fotografii.
lotofag napisał/a: |
A skoro to taka męka ze szkłami na M42 to po co tyle tego ustrojstwa masz w stopce? |
Dla mnie to czysta przyjemność bo ja wiem jak się nimi posługiwać. ALE AMATOROWI będzie zależeć na prostocie użytkowania.
MC - Nie 19 Kwi, 2009
oracle napisał/a: | Dla mnie to czysta przyjemność bo ja wiem jak się nimi posługiwać. ALE AMATOROWI będzie zależeć na prostocie użytkowania. |
Dokladnie tak.
oracle napisał/a: | ALE AMATOROWI będzie zależeć na prostocie użytkowania. |
A tego nie neguję, przecież słowem nie wspomniałem o M42, sam zacząłeś ten temat - polemizowałem z inną tezą
A zestaw na który ja się zdecydowałem nie będzie dobry?
Nikon D60 + kit 18-55 mm f/3.5-5.6G VR + 50 mm f/1.8D + pierścienie pośrednie. Aparat z kitem 1600-1700 nówka, pierścienie 60 zł bez styków (ze stykami 250-400), i można dokupić używaną portretówkę 50mm. Czyli cena zestawu bardzo przystępna. Co o tym myślisz jasminae? Chyba że zdecydujesz się na Canona, ale wtedy dokupic mozesz ten sam osprzęt ;] Chyba że Nikona ze stabilizacją wbudowaną, albo pentax, tyle że jest droższy...
Wujek_Pstrykacz - Nie 19 Kwi, 2009
50/1,8 będzie ograniczony do MF, tak aby nie było zdziwienia.
Dlaczego? .. Ma AF wbudowany
http://www.optyczne.pl/in...351&typ=0&moc=0
MC - Nie 19 Kwi, 2009
Neraxes, Wujek dobrze mowi. Z D60 bedzie tylko MF, bo w tym obiektywie nie ma silnika.
To co to AF oznacza? ;p
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 21:50 ]
Aha. że po prostu obsługuje, ale jak jest w aparacie
kozidron - Nie 19 Kwi, 2009
oracle napisał/a: | Z takim podejściem to można od razu kupić pare szkieł M42 które też kosztują 1/5 tego a d a się zrobić i super fotkę i świetny bokeh i macro z pieścieniami za 30zł.
Na upartego można robić rozmycie w photoshopie. |
coraz ciekawsza ta twoja pomocna dłoń, polecasz amatorowi zakup szopa i szybki kurs kombinowania jak tu wyrzeźbić efekt z takiego powiedzmy 85/1.8......gratuluje pomysłów.
oracle,
Nie wiem czy zauważyłeś ale jasminae, Neraxes, są nowi w temacie....
Neraxes, d60 nie ma wbudowanego śrubokręta w body, af będzie chodził na tej puszce z obiektywami z symbolem AF-S
Wiem właśnie skumałem tą subtelną różnice ;] Wiedziałem że nie ma AF wbudowanego, a obiektyw musi mieć oznaczenie AF-S jak ma silnik ;] a nie AF samo ::P: Ale kit ma silnik AF wiec cóż, będzie trzeba się nauczyć obsługi drugiego obiektywu, chyba że sie zainwestuje w sigme 50/1.4
Wujek_Pstrykacz - Nie 19 Kwi, 2009
Tak to właśnie miałem na myśli, brak śrubokręta. Ratuje Cię zakup nowego 50/1,4 lub Sigmy o tych samych parametrach albo zmiana body na D80 co najmniej
Albo Pentax K200D. Zarówno AF jak i stabilizacja wbudowana;] ale droższy.. Zostaje tylko D80 i K200D. Przejrzałem chyba wszystkie możliwości... ... W ludzkich cenach. Z tym że nie wiadomo jak z cenami i dostępnością obiektywów pod Pentaxa.
Sunders - Nie 19 Kwi, 2009
Neraxes napisał/a: | Albo Pentax K200D. Zarówno AF jak i stabilizacja wbudowana;] ale droższy.. |
Tańszy jest Pentax K-m.
Neraxes napisał/a: | Z tym że nie wiadomo jak z cenami i dostępnością obiektywów pod Pentaxa. |
wiadomo, ..... www.google.pl , www.ceneo.pl , www.allegro.pl ............itd
Pentax K-m no daliście mi do myślenia w tym momencie. Obiektywy w normalnych cenach. Stabilizacja i Af w aparacie... Ciekawe jak wypada w porównaniu z D60, szkoda ze nie ma testu.
Neraxes napisał/a: | Pentax K-m no daliście mi do myślenia w tym momencie. Obiektywy w normalnych cenach. Stabilizacja i Af w aparacie... Ciekawe jak wypada w porównaniu z D60, szkoda ze nie ma testu. |
najpierw zobacz jak się prezentuje gabarytowo i cofnij się do tego wątku
to może przynajmniej uciąć dłuższą dyskusję......
To nie mam więcej pytań .. Zostaję przy tym co ustaliłem.
Sunders - Nie 19 Kwi, 2009
kozidron napisał/a: | jak się prezentuje gabarytowo |
Tak samo jak d60
jasminae - Pon 20 Kwi, 2009
A jaki obiektyw zaproponujecie mi do Canona 1000D?? Chodzi mi żeby był lepszy od kitowego, żeby dzięki niemu można było uzyskać dobre rozmycie i jego zakres pracy był dosyć uniwersalny (mam na myśli to, bym mogła nim zrobić np. portret, zdjęcie natury czy ludzi tak ogólnie). Ja znalazłam Tamrona AF55-200mm F/4-5.6 Di II MACRO LD, ale czy on się nadaje tylko do fotografii makro?
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Nie, nie tylko.
Zatem czy on spełniałby moje wymagania, które wypisałam wcześniej? I czy on pasuje do 1000D?
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Portret od biedy zrobisz. Co masz na myli "zdjecia natury"? Dzikich zwierzat nie zrobisz, ale przy odrobinie szczescia wrobelka czy wiewiorke w parku to tak. No i jeszcze kwiatka jakiegos.
Nie wiem, czy na początek też mam kupować coś lepszego, bo znalazłam jeszcze takiego Canona EF 28-90mm f/4-5.6 III. Bo ogólnie to myślę, że na początek coś lepszego niż zwykły kit, a dopiero potem chyba się zdecyduję na jakiś lepszy obiektyw. Więc czy ten Tamron byłby dobry na początek, czy może ten Canon? Albo coś zupełnie innego.
Wojteo - Pon 20 Kwi, 2009
To może lepiej coś takiego:
http://zakupy.wp.pl/Foto-...7-11707854.html
Zawiera szerszy zakres ogniskowych a cena niewiele wyższa...
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Wojteo, a uzywales tego obiektywu, ze go polecasz?
MC nie polecam tylko pytam... Pytanie miało byc do Ciebie
Za zamieszanie przepraszam.
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Nie masz za co przepraszac. To jest slabiutkie szklo. Uniwersalne, ale slabe. Moim zdaniem szkoda pieniedzy.
Więc co lepiej kupić zamiast tego?
kozidron - Pon 20 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | Więc co lepiej kupić zamiast tego? |
a jaki jest budżet...........?
Ja nabiłem sobie troche głowe sigmą 17-70 głównie z uwagi na ogniskowe i cenę ale jeszcze się wacham bo wiele słychac o tym, że w niektórych AF nie działa poprawnie... Niemam możliwości iśc do sklepu i przetestowac bo mieszkam teraz w Dublinie i nigdzie tego szkła niema (znalazłem w jednym małym sklepiku za ponad 500 Euro ).
Myślałam tak, że ten mój pierwszy obiektyw do ok. 700zł
Neraxes - Pon 20 Kwi, 2009
Wojteo, masz D60(podpis)? Jak się sprawuje? ;]
oracle - Pon 20 Kwi, 2009
do 700zl jest tylko kit IS
Ja bym upolował na twoim miejscu sigmę 17-70 max do 900-1000zł
Więcej bym nie dał bo jest już Tamron 17-50 za 1100 -1300zl
kozidron - Pon 20 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | Myślałam tak, że ten mój pierwszy obiektyw do ok. 700zł |
przy tej kwocie ciężko z doradzeniem czegoś dobrego. Jeżeli dostałaś 18-55 z IS-em to na początek polecałbym ci pozostanie przy tym obiektywie i dozbieranie na powiedzmy sigme 17-70, chyba że chcesz popróbować ze stałką 50mm/1.8 -jeżeli chodzi o budowę do rewelacyjnych nie należy ale za tą kasę(350ziko) może dać ci sporo przyjemności.
kilka fotek z tego plastiku
To tak ostatecznie lepiej Tamrona AF 55-200mm F/4-5.6 Di II LD Macro czy Canona EF 50mm f/1.8 II ??
MC - Pon 20 Kwi, 2009
jasminae, ale to sa dwa zupelnie rozne obiektywy...
To, czy kupno Canona 1000D + kit + Canon EF 50mm f/1.8 II będzie dobrym rozwiązaniem?
lupo57 - Pon 20 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | To, czy kupno Canona 1000D + kit + Canon EF 50mm f/1.8 II będzie dobrym rozwiązaniem? |
no pewnie, potem zobaczysz czego ci brakuje, i sobie resztę dokupisz
oracle - Pon 20 Kwi, 2009
jasminae napisał/a: | To, czy kupno Canona 1000D + kit + Canon EF 50mm f/1.8 II będzie dobrym rozwiązaniem? |
A to już zależy dla kogo i do jakich fotek. Sama 50 to wg mnie ZDECYDOWANIE za mało dla amatora.
lupo57 - Pon 20 Kwi, 2009
czytaj chłopie ze zrozumieniem tam jest też z KIT
Wojteo - Wto 21 Kwi, 2009
Neraxes,
Jestem z mojego D60 bardzo zadowolony. Przyznam się, że jak go kupowałem to nie miałem dużego pojęcia o lustrzankach ale znajomy fotograf polecił mi ją jako wystarczającą puche na pierwsze kroki. Przez pierwsze pół roku aparat codziennie mnie pozytywnie zaskakiwał. A teraz co moge powiedziec to to, że ma "troche" za mało przycisków na body
Aparat sprawuje się bez zarzutów. Pozdrawiam.
Baku - Wto 21 Kwi, 2009
Cytat: | czy kupno Canona 1000D + kit + Canon EF 50mm f/1.8 II będzie dobrym rozwiązaniem? |
Jeśli mówimy o kicie ze stabilizacją (18-55 IS) to nie jest to złe rozwiązanie. I nie chodzi mi tu o stabilizację, ale ogólnie o to, że jest to lepszy obiektyw niż stary kit (18-55).
Jeśli chodzi o 50/1.8II to mogę się wypowiedzieć o jedynym egzemplarzu z jakim miałem okazję, mianowicie o stałce należącej do zaprzyjaźnionego zakładu foto. Była i jest używana intensywnie (jak to w zakładzie foto) - przykręcana, odkręcana, kręcona na manualu, automacie, czyszczenie, brudzenie, podskakiwanie w torbie, etc... Ma już dobrych kilka lat i na razie jedyne co się popsuło to przełącznik AF/MF. Został zaklejony taśmą izolacyjną a obiektyw dalej chodzi. Co więcej 50/1.8 wspomoże optycznie Twojego kita tam, gdzie radzi sobie najsłabiej, czyli na długim końcu.
1000D to mały i zgrabny aparat, pewnie dobrze będzie leżał w kobiecej dłoni. Trochę martwi jego przeciętny AF, słaby wizjer i brak spota. 450D mnie nie przekonuje, 500D to na razie zagadka (choć bardzo ciekawa) a 40/50D to już inna klasa wagowo-cenowa, więc summa summarum chyba wybrałaś dobrze.
Bamboklat - Wto 21 Kwi, 2009
Baku napisał/a: |
brak spota |
Przesada
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Bamboklat napisał/a: | Baku napisał/a: |
brak spota |
Przesada |
Moze dla Ciebie.
Baku - Wto 21 Kwi, 2009
9% to spot? Nie. To pomiar skupiony.
Bamboklat - Wto 21 Kwi, 2009
Przesada, że zostało to usunięte z 1000D.
Wujek_Pstrykacz - Wto 21 Kwi, 2009
Rzadko który amator i do tego początkujący wie co to jest punktowy pomiar światła, wię ma w aparacie jego namiastkę czyli 9% z którego i tak nie będzie korzystał A 1000D to aparat dla tych co nie chcą kompakta bo lustrzanka robi lepsze wrażenie na znajomych. I da się tym aparatem zrobić świetne zdjęcia.
RB - Wto 21 Kwi, 2009
Bamboklat napisał/a: | Przesada, że zostało to usunięte z 1000D. |
Oczywiście że nie z 1000d. Jak pamiętam to Eosy50 miały 9%, 30 tak samo, itede...
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Rzadko który amator i do tego początkujący wie co to jest punktowy pomiar światła, wię ma w aparacie jego namiastkę czyli 9% z którego i tak nie będzie korzystał A 1000D to aparat dla tych co nie chcą kompakta bo lustrzanka robi lepsze wrażenie na znajomych. I da się tym aparatem zrobić świetne zdjęcia. |
Oczywiście. Wszystkimi enty levelami się da tak samo.
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | I da się tym aparatem zrobić świetne zdjęcia. |
Co do tego nie ma watpliwosci. Ale to nie stanowi przewagi nad innymi dostepnymi aparatami.
W sumie to chyba masz racje, ze wiekszosc amatorow spota uzywac nie bedzie. Ale sa tez tacy, ktorzy maja mniej zasobny portfel a fotografowac potrafia. Dla nich moze to byc pewna wada.
|
|