|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha 300 / 700 - pomoc w wyborze body + obiektyw
Nvi - Nie 19 Kwi, 2009 Temat postu: Sony Alpha 300 / 700 - pomoc w wyborze body + obiektyw Witam,
tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem mojej pierwszej lustrzanki. I raczej mój wybór padł na system Alpha i fabrykę Sonego. (więc bardzo bym prosił zboczenia do Canona czy Nikona zostawić do innych tematów )
Mój problem jest dość dziwny bo w sumie opiera się na zasobach gotówkowych ale dałoby to rade jakoś przebolec. Narazie chciałbym paru opinii na temat takiego zestawu jakie zaprezentuje.
Chciałbym nadmienić ze fotografować chciałbym na start wszystko co możliwe od makro , portretów aż do krajobrazów, tego sprecyzować na razie nie potrafię.
A wiec zaczynam
1 dylemat i najtańszy zarazem :>
* Sony Alpha 300 z ob.18-70 mm
( http://www.e-fotojoker.pl...-z-ob-18-70-mm/ )
Sam dobrze wiem bo naczytałem się sporo opinii ze KITowy obiektyw jest na tyle beznadziejny ze odrazu przydałoby się parę innych obiektywów zakupić jak tak to jakie?
Albo kolejny wybór
* Sony Alpha 300 z ob. Sony D 18-70 mm i 55-200 mm
( http://www.e-fotojoker.pl...epach-w-polsce/ )
Już opinie na temat 55-200mm sa znacznie lepsze ale nie mam pojecia czy mozna ten obiektyw nazwać uniwersalnym? raczej nie ;P (ale jestem w tych sprawach lajkiem / noobem hehe )
To już KIt z 2 obiektywami może dobry wybór ale jeszcze natknelem się na zestawik z sigma
* Sony Alpha 300 z ob. Sigma 18-200 mm f/3,5-6,3
To już nie mogę się doczytać jednoznacznej opinii co do tego obiektywu. Czy moze sie nadawać do wielu zadań naraz. Chętnie bym poczytał opinii na temat i jak samego aparatu i co do poszczególnych obiektywów w tym zestawie. Albo jeśli ktoś zna dobry zestawik zęby kupić samo body + obiektyw w rozsądnej cenie zebym ponad 4-5k nie wyszedl byłoby dobrze :> (nadmienić trzeba ze jakaś memorka torba statywy etc tez by sie przydały do kwoty całościowej )
I ostatnim dylematem choc dosyc drogim jest
* Sony Alpha700 z ob. 16-105 mm
O aparacie wogole nigdy nie myślałem bo jego cena ale jak odwiedziłem saturna i potrzymalem kazden jeden to A700 najlepiej leży w rece potezny wielki aparat rewelka tyle ze drogi i akcesoria do niego tez nie tanie :> (chociaz A300 tez jest przyjazne ale mniejsze)
Ale chodzi mi głownie o opinie aparatu o ten obiektyw 16-105mm (strasznie dziwna ogniskowa moim zdaniem) Czy ten obiektyw tez można wykorzystywać do wielu celow czy jak wydam ogromna kase na to to jeszcze i tak przydałoby mi sie pare obiektywow do tego?
Odrazu chciałbym nadmienić ze jak ktos bedzie chcial napisac "NIE BIERZ SONEGO ! BIERZ Canona albo OLIMPUSA albo Nikona" to takim osobnikom z gory dziekuje chociaz wypowiedziec sie jak najbardziej moga przeczytam wszystkie ale tak czy siak nie poradze na to nic ze spodobal mi sie najbardziej Sony (to jest moje zboczenie nowa grupe trzeba zrobic Canonowcow Olkow Nikonowcow i Sonych) i jego budowa i jak ulozenie w rece mi najbardziej odpowiada. A natrzymalem sie nikonow i canonow w sklepie poprostu mi nie odpowiada.
Naczytalem sie tez ze Sony A300 szumi jak cholera ale pewnie jako poczatkujacy i tak nie bede walil zdjec ze beda walic na kolana, tyle ze A700 podobno ma lepsza matryce. (hehe nie znam sie i dlatego chcialbym wyczerpujacych opinii)
Chcialbym po paru wypowiedziac wiedziec juz do jakiego sklepu sie udac i co grzecznie poprosic o zapakowanie
Pozdrawiam i za jakies bledy ortograficzne czy jezykowe/skladnowe z gory przepraszam
Nvi
* ah taki maly Edit co do sonego A300 a A700. Pytanko o zdanie na temat LiveView I odychlanego wyswietlacza. Czytalem ze to moze czasami pomoc tyle ze moze macie zdanei ze to lustro a nie kompakt i wizjer to twoje jedyne oczy na obiektyw hehe ;p
opinie na temat czy lepiej bajer z LW i odychlany obiektyw czy dobra matryca bez takiego bajeru bo ja sam osobiscie nie mam zdania.
SlawGaw - Nie 19 Kwi, 2009
Nvi napisał/a: | obiektyw 16-105mm (strasznie dziwna ogniskowa moim zdaniem) |
To jest bardzo przyjemny zakres ogniskowych. Ten obiektyw na starcie i nie tylko spisze się bardzo dobrze.
A700 + 16-105 - jeśli cię stać kupuj ten zestaw
A300 - lepiej wymienić na A200, ta sama jakość zdjęcia, lepszy wizjer, tylko LV nie ma, a skoro A700 się spodobał to chyba LV nie jest tobie potrzebne.
LV w sonych jest dobre, ale ja wolę dobry wizjer, LV przydaje się rzadko, a dobry wizjer zawsze, A300 nie ma dobrego wizjera.
MC - Nie 19 Kwi, 2009
Powiem tylko tyle. Jezeli stac Cie na zestaw A700+16-105 to nie wahaj sie ani chwili.
Nvi - Nie 19 Kwi, 2009
dzieki za szybka odpowiedz widze ze MC to uzytkownik sonego wiec pewnie wiesz co mowisz tylko taka jeszcze mala prosba jakbys mogl jakos opisac w paru zdaniach i ten obiektyw jak i caly aparat tak od siebie bylbym mega wdzieczny , chcialbym sie bardziej napalic na wlasnie ten model z tym obiektywem hehe
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 13:18 ]
a i jeszcze jedno jakieś zdanie na temat sonego A300 + 5-200mm albo sigma 18-200mm?
[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 13:20 ]
hehehe i jeszcze jedno moze lepiej body A700 + jakis obiektyw godny polecenia :> (spam for the win)
oracle - Nie 19 Kwi, 2009
nic nie chce mówić ale poszukałbyś trochę:
http://www.optyczne.pl/10...-5.6_Wstęp.html
Swoją drogą nie znam się na systemie sony ale z testów nie widziałem dość ciekawego taniego, ostrego i jasnego obiektywu, to jest jeszcze Tamron 17-50 F2.8 ma mniejszy zakres ogniskowych niż ten kit 16-105 ale sądząc po różnicy w cenie to kosztuje albo podobnie jak tamron albo 500zł drożej. No tylko że to jest F2.8 stałe światło.
davaeorn - Nie 19 Kwi, 2009
Nvi napisał/a: | hehehe i jeszcze jedno moze lepiej body A700 + jakis obiektyw godny polecenia :> (spam for the win) |
a700 + CZ 16-80 tylko to troszkę niestety przekracza Twój budżet, ale stanowczo godne polecenia i mocno bym przemyślał czy nie nagiąć budżetu do tego zestawu - w sumie sam nagiąłem jak kupowałem swój jeśli nie to 16-105 - zakres kosztem światła i ostrości
MC - Nie 19 Kwi, 2009
oracle napisał/a: | Tamron 17-50 F2.8 ma mniejszy zakres ogniskowych niż ten kit 16-105 ale sądząc po różnicy w cenie to kosztuje albo podobnie jak tamron albo 500zł drożej. |
Obecnie ten Tamron kosztuje ponad 1500zl. W tej ofercie z Euro 16-105 wychodzi jeszcze taniej. A dla amatora wazniejszy moim zdaniem jest wiekszy zakres ogniskowych.
Nvi napisał/a: | akieś zdanie na temat sonego A300 + 50-200mm albo sigma 18-200mm? |
Sigme od razu skreslmy. Dualkit A300 nie jest taki zly, ale moim zdaniem nieporownywalny do A700.
Nvi napisał/a: | chcialbym sie bardziej napalic na wlasnie ten model z tym obiektywem |
Aparat mam prawie poltora roku. Ten obiektyw uzywalem kilkukrotnie (pozyczony) i jest to bardzo sympatyczny zestaw za rozsadna cene. Aparat jest bardzo wygodny w obsludze itp itd, daje dobra jakosc zdjec tylko fotograf musi umiec go obslugiwac i miec kilka ciekawych pomyslow na zdjecia. Wolalbym jakies konkretne pytania
RB - Nie 19 Kwi, 2009
MC napisał/a: |
Obecnie ten Tamron kosztuje ponad 1500zl. W tej ofercie z Euro 16-105 wychodzi jeszcze taniej. A dla amatora wazniejszy moim zdaniem jest większy zakres ogniskowych. |
To grube nieporozumienie. To czy lepszy jest Tami ze światłem 2.8 i dość nędznym zakresem czy 16-105 lub 16-80 z takim sobie światłem nie zależy od bycia czy nie bycia amatorem, tylko od tego co chce sie fotografować.
Ja nie kupię Tamiego bo mi takie szkło nie jest potrzebne (jak już ma być jasno, to wolę ze dwie stałki nawet niech będa stare - mniejsze to i zwkle lepsze od Tamiego), ludzie potrzebujący światła nie kupią 16-105 bo to obiektyw absolutnie nie dla nich. Nie rozumiem, czemu amator nawet poczatkujący nie może chciec zajmować się fotografia w której nie zakres a mała GO i dobre światło są bardziej potrzebne.
MM - Nie 19 Kwi, 2009
Nie wiem o czym ta dyskusja. W Sony jak dla mnie aparaty zaczynają się od A700. Wszystko z niższą numeracją to substytuty aparatu fotograficznego. Bardzo udany duet będzie z 16-80 i to jest najlepszy wybór. Warto wziąć większy kredyt. Jak już nie da rady to kupuj tego 16-105, kilka lat powinien przeżyć.
RB - Nie 19 Kwi, 2009
MM napisał/a: | Nie wiem o czym ta dyskusja. W Sony jak dla mnie aparaty zaczynają się od A700. Wszystko z niższą numeracją to substytuty aparatu fotograficznego. |
Jak wszędzie, jak wszędzie. A takich dyskusji tu na pęczki... tak samo się ludziom pisze żeby wzięli 40d zamiast .... albo d80 zamiast...
Sunders - Nie 19 Kwi, 2009
MM napisał/a: | Nie wiem o czym ta dyskusja |
Też nie wiem Z podanych opcji oczywiście zdecydowanie najlepsza jest: a700+16-105 Jeszcze lepsza a700+16-80 ale tej Nvi, nie wymienił-i o czym tu jeszcze dyskutować:???:
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
fakt wymieniając opcje A700 pod uwagę dyskryminują każda inna alphe no chyba za A900 nie wiem ale chyba faktycznie wezme wiekszy kredyt / rate i zakupie lepszy sprzet lepiej zaczac od czegos mocnego a potem powoli powiekszac kolekcje o dobre lustra niz kupic byle co a za pare lat wkladac 2gie tyle na inne body mam nadzieje ze zakupu nie bede nigdy zalowac tak czy siak dzieki wszystkim za mozna powiedziec jednoznaczna opiniie wiem na co trzymac kase.
a co do A700 + 16-80 to nie bralem pod uwagi bo jak wspomnialem jestem w tych sprawach poczatkujacy na maxa i bralem pod uwage taki zestawik jaki skladaja w sklepie a A700 z 16-105 juz oferowano pewnie 16-80 duzo drozsze i nie bede sie oszukiwal i tak budzet na ta A700 z 16-105 zostanie ostro nagiety ale trzeba bedzie dac sobie jakos rade jak podobno fajoski sprzet
jeszcze raz dzieki za opiniie i w sumie mozna zamknac temat
dzieki :>
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Nvi napisał/a: | podobno fajoski sprzet |
Jest. Ile bedziesz musial zaplacic za taki komplecik z CZ?
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
http://www.fotoexpert.pl/...odukt-5516.html oO boze ;D poczekam chyba troche zanim na to sie zdecyduje hehehe
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Taniej jest w www.fotoplus.pl czyli za 5555zl. Moim zdaniem lepiej zrobisz jak jednak kupisz 16-105 w euro. Masz tam raty 0%, a jak uznasz, ze obiektyw Ci jednak nie wystarcza to mozesz praktycznie bez straty go sprzedac.
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
to nie zmienia faktu ze ponad 5 tysi to sporo nie oszukujac sie sam aparat fotek nie robi brac trzeba pod uwage ze przydalyby mi sie karty :> z tego co wiem A700 ma 2 wejscia wiec mozna je zapelnic :> lampa w swoim czasie ale jakis garniak (torba) by sie przydala statywy nie statywy jak pozniej co do czego to lampy albo bezcieniowe stoly / namioty ;D drogi biznes i trzeba po koleji sobie to wszsytko ulozyc bo w totka nie wygralem a szkoda
ale co do odzyskania kasy za 16-105mm to dzieki za info bede o niego dbal dopuki mi sie juz nie przyda hehe ale mam nadzieje ze posluzy mi spooro czasu
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Predzej uzbierasz kase na cos lepszego niz ten obiektyw Ci sie rozpadnie. Jakos narzekan na niego nigdzie nie widzialem. Karte kup CF Sandiska Extreme III (wystarczy), statyw faktycznie sie przyda no i oczywiscie torba. W Euro zestaw A700+16-105 jest w swietnej cenie i wlasnie dlatego uwazam, ze nie warto doplacac do CZ choc sam go posiadam.
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
http://www.euro.com.pl/cy...slr-a700p.bhtml o fakt taniej spooooro niz w fotojokerze tylko takie pytanko dlaczego za A700 widnieje "p" a np w tym jest http://www.euro.com.pl/cy...slr-a700k.bhtml "k" ?
MC - Pon 20 Kwi, 2009
P - zestaw z Sony 16-105
K - zestaw Sony 18-70
SlawGaw - Pon 20 Kwi, 2009
Nvi, MC dobrze radzi, w tej chwili A700 + 16-105 w euro to dobry zakup.
Co do obiektywu 16-105, mam, używam i jestem zadowolony, kupiłem razem w zestawie z A700 w dobrej cenie. Przed zakupem myślałem ze go potem odsprzedam, jednak po okazał się fajny i już go sobie zostawiłem. To jest bardzo przyjemny obiektyw.
dżony - Pon 20 Kwi, 2009
<lol2> ktoś mi powie dlaczego a700 + 16-105 jest tańszy od a700 + 18-70 ?
ale beka, chyba że mnie oczęta moje mylą
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Byc moze zostaly im jeszcze zestawy po starych cenach kupione...
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
niedawno z roboty wrocilem i zerwalem poranna rozmowe hehe tak czy siak dzieki za wyjasnienie bylem dzis w RTVeuro i popytalem jak sprawa wyglada z ratami az niedlugo chyba poprosze o taki zestawik jak tak kazdy chwali
jeszcze raz dzieki wszystkim za uwagi / propozycje
jestem juz zdecydowany
pzdr
Nvi
[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 17:15 ]
http://www.allegro.pl/ite...atis_sklep.html a takie znalezisko hehe ale tak czy siak lepiej w jakims sklepie niz pierdzielic sie allegro ;D
[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 17:25 ]
aa male pytanko jeszcze co do karty to wiem chyba 8GB sandisca Extreme III wytstarczy spokojnie... a pytanko co do statywu i torby w rozsadnej cenie
statyw nie mam pojecia
a torba to mam zapalenie na sonego A hehe ;D
http://www.e-cyfrowe.pl/s...c30-p-6568.html
(tyle ze tu akurat ciut drogo mozna by znalesc z 50+ zl taniej gdzies)
ale torba chyba spoko i elegancja :>
[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 17:27 ]
http://www.euro.com.pl/to...ml?from=skapiec o prosze ;D zaczne l;ubic RTVeuroAGD chyba
dżony - Pon 20 Kwi, 2009
tak. sony ma bardzo ładne torby
sam się na jakąś skuszę ^^
Nvi, aukcja z Allegro wygląda bardzo zachęcająco, można odebrać osobiście w Warszawie i Łodzi, 1300 komentarzy brak nawet jednego negatywu, torba i karta Kingston CF 8GB 133x (High Speed). Policz ile cię wyjdzie jeśli zaczniesz kupować oddzielnie.
Swoją drogą karta Kingston CF 8GB 133x (High Speed) to dobra alternatywa dla 8GB sandisca Extreme III, w miarę tania i szybka.
MC - Pon 20 Kwi, 2009
Torba Sony jest ladna, ale strasznie droga. Poza tym kusi amatorow cudzego mienia... Ostatnio na kkmie ktos sprzedawal taka torbe. Radze tam rzucic okiem.
Co do kart, to rowniez na kkmie troche osob narzekalo wlasnie na Kingstony. Nie wiem czy warto ryzykowac i potem stracic zdjecia. Ja mam SanDiska i wszystko dziala jak nalezy.
Oferta z pierwszego linku alledrogiego jest bardzo ok. Warto sie nad nia pochylic.
Nvi - Pon 20 Kwi, 2009
tak tylko ze zawsze z ratami ciezej bo to system "zagiel" a oni tam wala ostro po kieszeni i sie sporo wiecej zaplaci wiec chyba lepiej walnac RTV
a co do torby to fakt kusi bo widac ze sony A z daleka ale jest cholernie ladna nic nie poradze na to ze mi sie podoba hehe i chyba sobie taka sprawie
ale jakies alternatywy?
a co do statywu?
bo karte to raczej wiem
MC Posiadam i używam właśnie kartę Kingston CF 8GB 133x (High Speed), mam ją od czterech miesięcy i wszystko jest ok, dlatego tę kartę polecam.
W moich rękach posypały się dwie karty Sandiska, jedna Lexara i dwie MS Pro Duo (na dwie używane), ale nigdy Kingston a mam cztery różne karty w tym bardzo stare. Swojego czasu słyszałem o podrabianiu Kingstona, ale nawet one się nie sypały tylko chodziły wolniej.
Z tych powodów uważam że nie ma znaczących różnic w jakości CF między znanymi firmami, a każdej mogą zdarzyć się gorsze partie.
Wydaje mi się że wybór karty w tej chwili to drugorzędna sprawa, są one stosunkowo tanie więc jakby co to zawsze można zmienić.
MC - Pon 20 Kwi, 2009
SlawGaw napisał/a: | Wydaje mi się że wybór karty w tej chwili to drugorzędna sprawa, są one stosunkowo tanie więc jakby co to zawsze można zmienić. |
Gorzej jak robisz slub i po powrocie okazuje sie, ze czesc zdjec jest nie do odzyskania. Ja opinii na temat Kingstona osobiscie zadnej nie mam. Napisalem tylko to co wyczytalem.
MC napisał/a: | Gorzej jak robisz slub i po powrocie okazuje sie, ze czesc zdjec jest nie do odzyskania. |
Zdarzyło mi się z SanDiskiem II (nie na ślubie jednak równie niepowtarzalna chwila), zauważyłem w trakcie i zmieniłem kartę, warto do odpowiedzialnej roboty mieć przy sobie kilka kart, nie jedną.
Aukcja na Allegro już się zakończyła (03 04 2009) więc może całość już nieaktualna, chyba jednak warto sprawdzić, bo nikt tego nie wylicytował.
Nvi - Wto 21 Kwi, 2009
a tak walne jeszcze jedno pytanko
nie dostalem odpowiedzi co do statywu ale pewnie kazden jeden dobry . w kazdym badz razie zadam kompletnie moze glupie i mega amatorskie pytanie ktore pewnie jest w kazdej instrukcji ale mam pytanko co do wizjera w lustrzance. dostosowywuje sie go do swojej wady zwroku tak? noramlnie mozna skorygowac wade -0.5+-? czy jakies specjalne nakladki sie zakupuje?
i jak to profesjo ustawic do wlasnych potrzeb (ci co chca moga wysmiac pytanie ale mnie to zawsze intrygowalo :> )
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Korekcja o ile pamietam jest od -2 do +1 dioptrii.
Statyw - ja mam Velbon Sherpa 200. Nie jest to mistrzostwo, ale daje rade.
dżony - Sro 22 Kwi, 2009
do zmiany dioptrii masz pokrętełko przy wizjerze
bylebyś nie kupił statywu aluminiowego. tak jak mówi MC. Velbon to dobry wybór.
Wujek_Pstrykacz - Sro 22 Kwi, 2009
To aluminiowe statywy nie działają z Sony Ciekawe, działają pewnie tylko drewniane z eNRDowa.
RB - Sro 22 Kwi, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | To aluminiowe statywy nie działają z Sony Ciekawe, działają pewnie tylko drewniane z eNRDowa. |
Ty się smiej... sa ludzie, którzy wyżej cenią drewniaki od Gitzo (do okreslonych zadań)...
Np takie drewniaki:
http://www.berlebach.de/?...sprache=english
A cena rewelacyjna...
ale fajne, tylko nie pisze że one tylko do Soniaków
dżony - Sro 22 Kwi, 2009
eh
chodziło mi o to żeby kolega nie kupował statywu aluminiowego bo to zazwyczaj kicha.
tak, ja mam drewniany statyw mniej więcej taki jak powyżej... jedynym minusem jest tylko waga.
raz podpiąłem alfe do alu statywu i sie chłopak cały wyginał...
pozdrawiam
Temat zamykam, dyskusja zeszła z tematu.
|
|