|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - Fotografia mikroskopowa
teta - Nie 19 Kwi, 2009 Temat postu: Fotografia mikroskopowa Mamy już teleskopy, mamy też lornetki. Czyż nie byłoby wskazane rozszerzyć zakres zainteresowań o mikroskopy? Oferta akcesoriów fotograficznych do mikroskopów jest już na tyle duża, aby można było używać mikroskopów do fotografii.
mnich - Nie 19 Kwi, 2009
ja myśle że ten temat mieści się w zakresie akcesoriów fotograficznych i nie jest potrzebny nowy dział.
teta - Nie 19 Kwi, 2009
mnich, Wybacz, być może nie wyraziłem się precyzyjnie. Mikroskop jako urzadzenie można zaliczyć do akcesoriów fotograficznych, natomiast fotografia mikroskopowa to coś zupełnie innego. To tak jakby utożsamiać teleskopy z fotografią astronomiczną
mnich - Nie 19 Kwi, 2009
Ok, zgoda. Wydaje mi się jednak że jesteś jedynym zainteresowanym.
teta - Nie 19 Kwi, 2009
mnich napisał/a: | Ok, zgoda. Wydaje mi się jednak że jesteś jedynym zainteresowanym. | Tego właśnie nie wiemy. A może sam zainteresujesz się czymś takim? Zapewniam, że wrażenia są jedyne w swoim rodzaju.
mnich - Nie 19 Kwi, 2009
Z obrazem mikroskopowym miałem doczynienia ( botanika, zoologia )
Ale fotograficznie doświadczenia nie mam żadnego.
teta - Nie 19 Kwi, 2009
mnich, Domyślam się, że te doświadczenia mikroskopowe, to było coś takiego jak lektura obowiązkowa Tak jednak być nie musi, świat mikroskopowy nie ogranicza się wyłącznie do preparatów niezbędnych do zaliczenia czegoś tam
greg_lobinski - Sro 22 Kwi, 2009
Cześć,
do mnicha optycznego:
wcale nie jest jedyny, ale na razie chyba koszty zabijają chęci doświadczeń z mikroświatem,. Myślę że niewielu chętnych zaglądałoby na osobny dział. A tak, jak pokaże się temat w dziale akcesoria lub fotografia to więcej chętnych go dostrzeże.
pozdrawiam
RobertO - Czw 23 Kwi, 2009
jezeli w akcesoriach bedzie kilka tematow dotyczacych mikro-fotografii to wowczas z pewnoscia goltar wylaczy je do oddzielnego dzialu. poki co nie ma sensu tworzyc dodatkowego dzialu zeby sprawdzic czy temat sie przyjmie
teta - Pią 24 Kwi, 2009
RobertO, A możecie tak trochę pomyśleć o mikroskopach? Rozumiem, że zainteresowanie na razie jest niewielkie, ale być może wynika to z tego, że nie prowadzicie testów mikroskopów? Ja nie nalegam, ani nie domagam się niczego na siłę, ale gdybyście tak pomyśleli o tym czasem ...? Jak by na to nie patrzeć, mikroskop to też urządzenie optyczne, a nawet bardzo optyczne. Jak się trochę oswoję z tym forum, to zobaczę co da się zrobić w wątku o akcesoriach
RobertO - Pią 24 Kwi, 2009
teta, my z trudem aparaty, obiektywy i lornetki ogarniamy, a zostaly jeszcze lunety, lunetki celownicze, teleskopy. tak wiec przykro mi, ale poki co mikroskopow nawet nie bierzemy pod uwage.
Kocur - Pią 24 Kwi, 2009
RobertO, może więc czas powiększyć ekipę
Sunders - Sob 25 Kwi, 2009
Kocur, czyżbyś się znał także na mikroskopach
teta napisał/a: | zainteresowanie na razie jest niewielkie |
teta, zgłaszam się jako drugi zaineresowany mikroskopami, też chętnie bym o nich poczytał, bo jednego od czasu do czasu używam
teta - Sob 25 Kwi, 2009
Sunders, no to jest nas iuż dwóch Niestety musimy uzbroić się w cierpliwość. Jak napisałRobertO, w tej chwili nie ma mocy przerobowych. Ale gdybyśmy tak wzrośli w siłę, wyszli z ukrycia i zaczęli przedstawiać foty ze świata mikroskopowego, to może i mikroskopy stałyby się stałym działem tego forum?
Kocur - Sob 25 Kwi, 2009
Sunders, moja wiedza o mikroskopach ogranicza się do tego, że wiem do czego służą Prostym modelem umiem nawet coś obejrzeć
Sunders - Nie 26 Kwi, 2009
Kocur napisał/a: | moja wiedza o mikroskopach ogranicza się do tego, że wiem do czego służą |
Kocur, szkoda bo byłoby już nas trzech
teta - Nie 26 Kwi, 2009
Sunders, Nie upadaj na duchu. Coś mi mówi, że jeśli Kocur nie będzie tym trzecim, to z czasem na pewno stanie się tym kolejnym Fotografia mikroskopowa ma swój niepowtarzalny urok. Jak jeszcze trochę poćwiczę, to zacznę podrzucać jakieś foty dla zachęty. Ciebie też namawiam . Ja sam specjalizować się będę głównie w świecie kryształów (powiększenia 40-100X).
Kocur - Nie 26 Kwi, 2009
teta, ja chwilowo opanowuję skalę w okolicach 1:1, czasami zbliżam się do 2:1 Ale to wciąga i zaczynam chorować na MP-E 65/2.8, z który daje 5:1, co na APS-C daje pole widzenia o wymiarach 4,5x3mm, więc to już zaczyna być mikro
teta - Nie 17 Maj, 2009
Kocur napisał/a: | to wciąga i zaczynam chorować na MP-E 65/2.8, z który daje 5:1 | Kochany, trochę czasu zajęło mi wybadanie, co to jest MP-E 65/2.8, ale już wiem. Moje przemyślenia są następujące: 1. to naprawdę wciąga, 2. praktyczna fotografia macro w polu kończy się na skali 1:1, powyżej tego, to już tylko bezwietrzne zacisze studyjne , 3. Przy powiększeniach większych niż 2:1, to już prosty mikroskop techniczny jest wygodniejszy od obiektywu macro, a i cena bez porównania niższa . Podsumowując - ja wybrałem mikroskop , ale jakby co, to ja jestem od Pentaksa i obiektywy macro 5:1 są mi niedostępne
Kocur - Nie 17 Maj, 2009
teta napisał/a: | 2. praktyczna fotografia macro w polu kończy się na skali 1:1 |
Bynajmniej, polowałem na mrówki z setką + pierścienie co daje ok. 2:1, da się Tylko już potrzebne jest dodatkowe źródło światła w postaci lampy na kablu i trochę zręczności w trafieniu tym zestawem w obiekt
Sunders - Nie 17 Maj, 2009
Kocur napisał/a: | trochę zręczności w trafieniu tym zestawem w obiekt |
Trochę zręczności żonglera
Kocur napisał/a: | polowałem na mrówki z setką + pierścienie co daje ok. 2:1, da się Tylko już potrzebne jest dodatkowe źródło światła |
Kocur, czy Twoim zdaniem lampa typu pierścieniowego mogłaby w takiej sytuacji ułatwić sprawę
Kocur - Nie 17 Maj, 2009
Sunders napisał/a: | Kocur, czy Twoim zdaniem lampa typu pierścieniowego mogłaby w takiej sytuacji ułatwić sprawę |
Oczywiście że tak. Tyle że lampa pierścieniowa jest dość ograniczonym instrumentem pod względem możliwości modelowania światła. Praktycznie poza równomiernym oświetleniem bez cieni nie dostajesz nic, chociaż są sytuacje kiedy tego właśnie potrzeba. Chyba że będziesz zaklejać część ringu czarną taśmą Lampa na kablu pozwala na znacznie więcej, chociaż wymaga również znacznie więcej pracy
|
|