forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Zdjęcie z tamrona 17-50 na 50mm f8 - wada obiektywu czy co?

adziohiciek - Nie 19 Kwi, 2009
Temat postu: Zdjęcie z tamrona 17-50 na 50mm f8 - wada obiektywu czy co?
Zastanawiam się czy wszystko z tym obiektywem w porządku:

Na zdjęciu dół wydaje się być bardziej rozmyty niż góra. Myślicie, że może to być wada obiektywu?. Przy f8 raczej cała kora powinna być w GO.

[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 21:10 ]
nikt nic nie widzi? :razz: może wyolbrzymiam :mrgreen: .

Chodzi głównie o prawą dolną część kory i jej porównanie względem analogicznego wycinka po przeciwnej stronie kadru (u góry). Wiem, że brzeg kadru wygląda zawsze trochę mniej ostro ale powinno to chyba być widoczne z każdej strony w równym stopniu.. a góra jest ostrzejsza.

edmun - Pon 20 Kwi, 2009

ogniskowa ? (nie chcę mi się exifa szukać)
adziohiciek - Pon 20 Kwi, 2009

Taka jak w temacie, 50mm ... :mrgreen:
tomekatomek - Sob 02 Maj, 2009

Fakt, dół jest bardziej rozmyty. Może podczas fotografowania obiektyw był pochylony w stosunku do drzewa. Ale na f8 to powinno być ostre.
mavierk - Sob 02 Maj, 2009

myślę sobie, że ten pniaczek z dołu jest już bliżej, niż w środku, stąd ta nieostrość.
mnich - Sob 02 Maj, 2009

Jeśli podejrzewasz wadę obiektywu wykonaj zdjęcie w pionie i w poziomie jakiegoś obiektu pokrytego wzorami z osią obiektywu skierowaną prostopadle do tego obiektu.
Nie będziemy musieli się domyślać czy drzewo jest pochyłe czy też nie.
sprawdź też inne ogniskowe.

adziohiciek - Pią 22 Maj, 2009

Sprawdziłem go na kluczowych ogniskowych i przesłonach i problem nie występuje - to było zdjęcie które otrzymałem od sprzedającego na allegro i zauważyłem to już po kupnie i trochę mnie to zaniepokoiło ale po otrzymaniu stwierdzam, że jest ok ;)