|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - AF 50mm f/1.8 czy AF-S 50mm f/1.4G?
reisha - Nie 19 Kwi, 2009 Temat postu: AF 50mm f/1.8 czy AF-S 50mm f/1.4G? Witam,
posiadam nikona D60 już prawie rok z obiektywem 18-55mm (czyli postawa) i teraz chciałabym dokupić sobie coś lepszego ;D Konkretnie chodzi mi o obiektyw do fotografii portretowej, ludzi itp. Zastanawiam się nad dwoma modelami: nikkor af 50mm 1.8 lub ten z autofocusem af-s 50mm f/1.4G i mam pewien problem w wyborze, ponieważ trochę obawiam się tego ręcznego ostrzenia. Co prawda ten bez af jest dużo o ponad połowę tańszy ale czy warto tak 'oszczędzać', żebym potem miała jakieś problemy w użytkowaniu? Czy lepiej dozbierać do tego droższego?
benetnash - Nie 19 Kwi, 2009
kolega miał d40 i 50 f/1.8 i kupił nową puszkę bo strasznie męczyło go ręcznie ogniskowanie. Moim zdaniem ten 1000 zł różnicy przneznacz na ten sam cel
reisha - Nie 19 Kwi, 2009
jak na razie nie planuję zakupu nowego body ale kto wie może kiedyś...;) więc pozostaje mi wybór któregoś z tych dwóch obiektywów. co do tego ręcznego ostrzenia - też słyszałam, że to dość niewygodne więc już sama nie wiem...
|
|