|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - coś nie tak wychodzi (kolory)
zkrainyoz - Pon 20 Kwi, 2009 Temat postu: coś nie tak wychodzi (kolory) Otóż mam mały problem, bo ... nie bardzo wiem jak sobie poradzić z nadmiernym przesyceniem kolorów na zdjęciach, są bardzo ostre. O ile pamiętam to akurat to zdjęcie było robione w trybie "krajobraz" lub "auto".
Poradźcie ...
TU zdjęcie
mavierk - Pon 20 Kwi, 2009
odpowiedź jest prosta - przestań robić w auto / krajobraz
ustaw sobie na P, nasycenie kolorów na standard (bo pewnie na 'krajobraz' jest vivid ) a najlepiej to czaskaj rawy
Jesienny - Pon 20 Kwi, 2009
a) nie używać trybów
b) zmniejszyć saturację w aparacie. (choć w tym jest: Saturation = normal (0) )?
c) zmniejszyć saturację w jakimś programie graf?
d) używać RAW-ów?
jaad75 - Pon 20 Kwi, 2009
Tryb "krajobraz" zwykle podbija kolory, ale to, że na tym zdjęciu są mocno nasycone wynika przede wszystkim z tego, że było robione w ostrym słońcu, około południa. Twarde, kontrastowe światło zawsze powoduje wrażenie większego nasycenia kolorów.
Allan - Pon 20 Kwi, 2009
Zdjecie jest zrobione w miejscu pt "Kolorowe jarmarki" a cale badziewie na straganie i obok jest juz naturalnie przesycone kolorami z zalozenia.
Trudno wiec nazwac to krajobrazem. Wydaje mi sie ze tam tak po prostu bylo i jesli zdejmiesz kolory to "zaklamiesz" prawdziwosc zdjecia.
Pyt do Jaad75. Kilka miesiecy temu byla podobna dyskusja na temat styli i jak pamietam mowiono ze ostre slonce robi kolory "wyblakle", "wyplukane" to jak
w koncu jest z tymi kolorami w sloncu?
jaad75 - Pon 20 Kwi, 2009
Allan napisał/a: | Pyt do Jaad75. Kilka miesiecy temu byla podobna dyskusja na temat styli i jak pamietam mowiono ze ostre slonce robi kolory "wyblakle", "wyplukane" to jak
w koncu jest z tymi kolorami w sloncu? |
Pod słońce tracisz kontrast, ale przedmioty oświetlone ostrym południowym światłem słonecznym, przy prawidłowym naświetleniu, mają bardziej nasycone kolory.
lupo57 - Pon 20 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Tryb "krajobraz" zwykle podbija kolory, ale to, że na tym zdjęciu są mocno nasycone wynika przede wszystkim z tego, że było robione w ostrym słońcu, około południa. Twarde, kontrastowe światło zawsze powoduje wrażenie większego nasycenia kolorów. |
jaad75 ma jak zwykle racje i najlepiej podsumował, za ostre słońce na takie stragany
|
|