forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - coś nie tak wychodzi (kolory)

zkrainyoz - Pon 20 Kwi, 2009
Temat postu: coś nie tak wychodzi (kolory)
Otóż mam mały problem, bo ... nie bardzo wiem jak sobie poradzić z nadmiernym przesyceniem kolorów na zdjęciach, są bardzo ostre. O ile pamiętam to akurat to zdjęcie było robione w trybie "krajobraz" lub "auto".
Poradźcie ...

TU zdjęcie

mavierk - Pon 20 Kwi, 2009

odpowiedź jest prosta - przestań robić w auto / krajobraz

ustaw sobie na P, nasycenie kolorów na standard (bo pewnie na 'krajobraz' jest vivid :) ) a najlepiej to czaskaj rawy :P

Jesienny - Pon 20 Kwi, 2009

a) nie używać trybów ;)
b) zmniejszyć saturację w aparacie. (choć w tym jest: Saturation = normal (0) )?
c) zmniejszyć saturację w jakimś programie graf?
d) używać RAW-ów?

jaad75 - Pon 20 Kwi, 2009

Tryb "krajobraz" zwykle podbija kolory, ale to, że na tym zdjęciu są mocno nasycone wynika przede wszystkim z tego, że było robione w ostrym słońcu, około południa. Twarde, kontrastowe światło zawsze powoduje wrażenie większego nasycenia kolorów.
Allan - Pon 20 Kwi, 2009

Zdjecie jest zrobione w miejscu pt "Kolorowe jarmarki" a cale badziewie na straganie i obok jest juz naturalnie przesycone kolorami z zalozenia.
Trudno wiec nazwac to krajobrazem. Wydaje mi sie ze tam tak po prostu bylo i jesli zdejmiesz kolory to "zaklamiesz" prawdziwosc zdjecia.

Pyt do Jaad75. Kilka miesiecy temu byla podobna dyskusja na temat styli i jak pamietam mowiono ze ostre slonce robi kolory "wyblakle", "wyplukane" to jak
w koncu jest z tymi kolorami w sloncu?

jaad75 - Pon 20 Kwi, 2009

Allan napisał/a:
Pyt do Jaad75. Kilka miesiecy temu byla podobna dyskusja na temat styli i jak pamietam mowiono ze ostre slonce robi kolory "wyblakle", "wyplukane" to jak
w koncu jest z tymi kolorami w sloncu?

Pod słońce tracisz kontrast, ale przedmioty oświetlone ostrym południowym światłem słonecznym, przy prawidłowym naświetleniu, mają bardziej nasycone kolory.

lupo57 - Pon 20 Kwi, 2009

jaad75 napisał/a:
Tryb "krajobraz" zwykle podbija kolory, ale to, że na tym zdjęciu są mocno nasycone wynika przede wszystkim z tego, że było robione w ostrym słońcu, około południa. Twarde, kontrastowe światło zawsze powoduje wrażenie większego nasycenia kolorów.

jaad75 ma jak zwykle racje i najlepiej podsumował, za ostre słońce na takie stragany