|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - NIKON D90 - jakie obiektywy
tomek29wlkp - Pon 20 Kwi, 2009 Temat postu: NIKON D90 - jakie obiektywy Witam serdecznie wszystkich
Jestem tu nowy, moja przygoda z fotografią cyfrową za pomocą lustrzanki też jest nowa Mam do Was pytanie - jakie obiektywy dobrać do Nikona D90 ?
Kupuję samo body, lubię fotografię makro, panoramy i architektura.
1) Jakie makro? - czytałem, że dobry jest AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm F2.8G IF-ED - prawda to?
2) Jaki obiektyw do panoram/pejzaży i architektury? Coś szerokokątnego, czy jakiś inny? No i jaki model polecacie? Nie musi to być jeden uniwersalny, no fajnie by było, ale proszę o jakiś wybór albo na to i na to z osobna, albo jeden pasujący do obu charakterów fotografii.
Dziękuję za propozycje i porady. Pozdrawiam
rafalg - Pon 20 Kwi, 2009
Witaj
Przede wszystkim narzuca się pytanie jaką kwotą operujesz na zakup szkieł. Dopiero wtedy można coś Ci poradzić odnośnie konkretnych obiektywów.
mavierk - Pon 20 Kwi, 2009
tomek29wlkp napisał/a: | Jakie makro? - czytałem, że dobry jest AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm F2.8G IF-ED - prawda to? | prawda to!
tomek29wlkp napisał/a: | Jaki obiektyw do panoram/pejzaży i architektury? | do nikona d90 polecę Ci nowość nikona - 10-24, gdy tylko wejdzie do sklepów (wszystkie nowości nikona z początku są jakościowo miażdżące ).
Do tego:
14-24/2.8
12-24/4 (Tokina i Nikkor)
11-16/2.8 Tokiny
10-20 Sigmy
i tak dalej..
eave - Wto 21 Kwi, 2009
14-24/2.8 ? Toż to potwór!
Jednak to byłby mały "overkill" To szkiełko jest ciutkę za drogie, za ciężkie i za wąskie na krótkim końcu do cropa.
Rzeczywiście można się zastanowić nad 10-24 Nikosia
Szerokiego kąta i makro nie połączysz w jednym obiektywie, więc trza kupić 2.
Makro: 105 Nikkora, 90tka Tamrona, jakaśtam Sigma... wszystko jest w testach na optycznych.
Szeroki kąt: Nikkor 10-24, Tokina 11-18 (dobre światło!), Sigma 10-20...
MC - Wto 21 Kwi, 2009
eave napisał/a: | Rzeczywiście można się zastanowić nad 10-24 Nikosia |
A gdzie sa jakies zdjecia nim wykonane dostepne?
henk - Wto 21 Kwi, 2009
tomek29wlkp, jak masz mało kasy to Nikkor 18-105 VR + Raynox DCR-250, a jak masz dużo, to chłopaki wcześniej napisali ful wypas zestaw.
mavierk - Wto 21 Kwi, 2009
MC napisał/a: | A gdzie sa jakies zdjecia nim wykonane dostepne? | Sa, jak na obiektyw za tyle kasy to sie nie opyla...
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Ale gdzie? Bo ja nie widzialem i jestem bardzo ciekawy.
http://forum.nikon.org.pl...t=92737&page=13
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Raczej tutaj
Nie jest zly, ale jakos te zdjecia nie powalaja. W kazdym razie nie widze uzasadnienia, aby ktos mial doplacac pewnie ponad tysiac zl do S10-20.
widać mam inny układ strony, ale znalazłeś
Po za tym tego tysia, to do nikkora trzeba dopłacić, jak nie dwa
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Ponad tysiac trzeba doplacic do ceny S10-20
tomek29wlkp - Sro 22 Kwi, 2009
No niestety, lecz prawda to, że kasy dużo nie mam, ale jak co to ja będę polować na te szkła albo za granicą albo jak już to na raty
Hmmm makro i szerokiego nie chciałem łączyć, tylko jak co to szeroki z tele, ale nie wiem czy można...
Generalnie chciałbym się dowiedzieć jaki szerokokątny do Nikona D90 dobry, ale nie żeby przepłacać za coś co ledwo się różni jedno od drugiego Podobnie ma się sprawa z tele.
Więc co obstawiacie?
henk - Czw 23 Kwi, 2009
Tamron AF 90 mm f/2.8 SP Di Macro + Nikkor AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6G DX ED VR
Ilona - Nie 24 Maj, 2009
A który z Nikkorów Macro (nie wiem czemu : micro) jest lepszy: 105 czy 60 ?
mavierk - Nie 24 Maj, 2009
Ilona, oba są tak samo ostre - baardzo ostre, oba mają takie samo światło - 2.8, oba mają AF-Sa, nanopowłoki, jeden ma VR i jest 1000zł droższy - kwestia gustu
Sunders - Nie 24 Maj, 2009
Ilona, zdecydowanie 105-ma SWM/jest szybszy i cichszy/, większą minimalną odległość ostrzenia/odległość od fotografowanego obiektu może być większa niż dla 60-tki/, no i ma VR/bardzo dobrą/. Niestety zapłacić za to trzeba-mniej więcej tak jak napisał mavierk , a optycznie oba są bardzo dobre
mavierk - Nie 24 Maj, 2009
Sunders napisał/a: | Ilona, zdecydowanie 105-ma SWM/jest szybszy i cichszy | ale na prawdę jest szybszy? Tak ile procent?
Sunders - Nie 24 Maj, 2009
"Trudno wymagać od starszego obiektywu klasy AF, by jego mechanizm ustawiania ostrości pracował tak jak w nowym Nikkorze 105 mm VR klasy AF-S wyposażonym w silnik SWM. Nikkor 2.8/60 pracuje więc trochę wolniej, odrobinę głośniej," Arkadiusz Olech optyczne.pl Jak przeliczyć "trochę" na procenty musisz spytać Arka
mavierk - Pon 25 Maj, 2009
Sunders, ale to jest porównanie 105VR do 60/2.8D a nie AF-S60/2.8
Sunders - Pon 25 Maj, 2009
mavierk, zgadza się-do nikkora AF micro 60/2,8D. Porównuję dwa obiektywy do makro.A Tobie o co chodzi
jarecki_jg - Pon 25 Maj, 2009
Jesli chodzi o szeroki kąt do nikona polece Ci Sigme 10-20 4-5.6. Sam ja mam wcześniej uzytkowana z D80, a obecnie z D300. Nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, no może tylko to ze nie jest 2.8 .
Nikkor 10-24 to też z pewnością to też dobra propozycja, ale bedzie dużo droższy niż proponowana przeze mnie Sigma 10-20.
Trzeba się zastanowic czy cena Nikkora bedzie adekwatna do tego co dostajemy w zamian, jakby nie patrzec trzeba będzie nadpłacic 60% wiecej.
Makro nie miałem wiec się wypowiadał nie bede.
Ale ..... chwalony tutaj juz wielokrotnie był Tamron 90mm. Zresztą wydaje mi się, czy kupisz Sigme 105, Tokine 100 czy Tamrona 90 uzyskasz te same efekty.
Fakt: Nikon 105 VR jest systemowy, zachowuje tą sama długośc ma silnik i stabilizację, którą to przy makro można se w d..... wsadzic, albo mi sie tylko wydaje.
Sunders napisał/a: | Porównuję dwa obiektywy do makro.A Tobie o co chodzi | tak porównujesz dwa obiektywy do macro, jeśli piszemy, że oba mają AF-S, to czemu porównujesz z śrubokręcikiem (który na F100 czy d700/d3 będzie chodzić szybciej od niejednego AF-Sa)
komor - Pon 25 Maj, 2009
jarecki_jg napisał/a: | Fakt: Nikon 105 VR jest systemowy, zachowuje tą sama długośc ma silnik i stabilizację, którą to przy makro można se w d..... wsadzic, albo mi sie tylko wydaje. |
Po moich skromnych doświadczeniach z setką makro Canona ośmielę się napisać, że stabilizacja przydałaby się owszem, w sytuacjach kiedy robisz coś statycznego ale nieprzygotowanego, nie ze statywu tylko z ręki i w niewygodnej pozycji. Ale to może być dość wąski wycinek zastosowań makro, więc warto się zastanowić czy warto do tego dopłacać. Z drugiej strony Nikon nie ma setki makro bez stabilizacji, prawda? A te 60 mm makro jakoś osobiście mnie nie przekonują, choć nie potrafię uzasadnić dlaczego.
mavierk napisał/a: | jeśli piszemy, że oba mają AF-S |
mavierk, 60/2,8 ma AF, a 105/2,8 Af-S
Sunders napisał/a: | mavierk, 60/2,8 ma AF, a 105/2,8 Af-S | oba mają wersje MF, AF i AF-S
Jeśli masz na myśli 60/2,8G ED i 105/2,8G IF-ED to tak
Różnią się minimalną odległością ostrzenia i VR-em i ponad 1000PLN w cenie.
Sam się zaczynam zastanawiać czemu 105-tka jest "popularniejsza"
I nagle znikł temat o różnicy AF między szkłami różniącymi się o epokę
|
|