forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - barwa fioletowa

bolsa - Pon 20 Kwi, 2009
Temat postu: barwa fioletowa
Witam,

niedawno zauważyłem przy próbie sfotografowania fioletowych kwiatów, że kolory zarejestrowane przez aparat (Nikon D80) są ... niebieskie. Próbowałem ustawić WB i zauważyłem, że podniesienie temp K do 7700 poprawia lekko sytuacje ale psują się wówczas inne kolory.

Zrobiłem kilka innych testów i niektóre odcienie fioletu są poprawnie rejestrowane.

Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem? Czy można jakoś temu zaradzić?

Pozdrawiam

Warciarz - Sob 25 Kwi, 2009

Miałem, a właściwie i czasem do tej pory mam ten problem, tylko że z A200. Nie mam pojęcia od czego to zależało, bo czasem aparat przy tych samych ustawieniach i warunkach ładnie rejestrował fioletowy kolor, a czasami wychodził calkowicie niebieski... Ustawienie WB na w cieniu czasem pomagało, ale i tak nie był to tak intensywny fioletowy jak powinien byc. Dziwna sprawa z tym.

Pozdrawiam

bolsa - Nie 26 Kwi, 2009

Przeczesałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi. Zdaje się, że nie jesteśmy jedyni którzy mają ten problem. Matryce CCD mają problemy z rejestrowaniem barwy fioletowej. Zacytuję może kogoś:

Cytat:
Problem polega jednak na tym, że krzem jest mało czuły na światło w
głębokiej czerwieni i bliskiej podczerwieni, a z kolei struktury
naniesione na powierzchnię krzemu ograniczają docieranie światła o
krótkich falach, czyli fiolet i bliskie UV. Stąd też wiele aparatów źle
oddaje głębokie fiolety i "ciekawe" czerwienie.

Zastanawia mnie jak wygląda sytuacja u innych użytkowników aparatów Nikon D80. Czy coś takiego można reklamować ... ?

Warciarz - Nie 26 Kwi, 2009

To jakieś sensowne wytłumaczenie już jest. Irytujące to jest naprawdę, bo choć kolor fioletowy żadki, to bardzo efektowny.

Nie mam pojęcia czy można to reklamować. W każdym bądź razie, chyba jest jakaś szansa na to skoro jedni mają z tym mniejsze problem, a drudzy większe.

mavierk - Nie 26 Kwi, 2009

bolsa napisał/a:
Czy coś takiego można reklamować ... ?
ten typ tak ma, więc jakie podstawy do reklamacji? :)