forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Lumix TZ5 czy DSC H20?

mglisty - Pon 20 Kwi, 2009
Temat postu: Lumix TZ5 czy DSC H20?
hi,
potrzebuję małego kompakcika do cykania rodzinnych fotek bez większych ambicji + możliwość nakręcenia rodzinnego filmiku w miarę dobrej jakości koniecznie z zoom'em...
szukałem i szukałem - moje typy padły na Lumixa TZ5 i nowgo Soniacza DSC H20
ceny podobne
brałem pod uwagę Canona SX200 IS ale podobno kręci filmiki bez zoom'a...
DSC H20 kręci podobno zoom'em co potwierdzili mi gości z Centrum Sony natomiast w sieci zero testów czy filmów coby zobaczyć jaka jest faktyczna jakość i szybkość tych filmików...
TZ5 jest wszechstronie przetestowany jednak nie ukrywajmy kreci "pływajace" mocno filmiki na dodatek ma przy tym fatalnego autofocusa... aha coraz trudniej go dostać zapasy magazynowe na wyczerpaniu a TZ7 to pomyłka cenowa...
no co wybrać? a może ktoś ma tego H20?

tomek76k7 - Wto 21 Kwi, 2009

u mnie na pierwszym miejscu z tych trzech jest Canon SX200 IS na drugim Sony DSC H20 a na trzecim Lumix TZ5 lumixa miałem i ma duże szumy H20 bawiłem się i moim zdaniem ma mniejsze szumy i jest trochę lepszy niż tz5 ale jak dla siebie to bym brał Canona SX200 IS
wielbicielxx - Wto 21 Kwi, 2009

SX 200 lumixsa TZ5 przewyzsza tylko manualem. Szklo jakosc zdjec jest bez porownania do TZ5. Pozatym w TZ5 sa rozne opcje HD zwolnione nagrywanie itp. czego nie ma w sx200- a najbardziej mnie w sx200 denerwowala lampa ktora otwiera sie po wlaczeniu aparatu. W TZ5 tylko do dzwieku na filmach mozna sie przyczepic- ale tak ma wiekszosc aparatow. Jesli zoom nie jest dla ciebie wazny a 5x ci wystarczy to polecam panasonika FX500 filmy HD i jeszcze szerszy kat niz w TZ5 ale filmy bez zooma tak jak w sx200. Apropo plywajacych filmow- czasami to wynika z tego ze niewtajemniczeni nagrywaja z wlaczona stabilizacja obrazu na szerokim kacie ;) AF w TZ5 jest bardzo dobry tylko trzeba wgrac nowy sooft 1,2 ;)
mglisty - Sro 22 Kwi, 2009

kupiłem w końcu Lumixa ale ...TZ7 - dorwałem za 1290,- więc uznałem ze tyle to jeszcze za to można dać.
dzięki za pomocne odpowiedzi