|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - HOYA filtr polaryzacyjny Green 58mm a Canon 450d 18-55
lewia - Wto 21 Kwi, 2009 Temat postu: HOYA filtr polaryzacyjny Green 58mm a Canon 450d 18-55 Witam, potrzebuję szybkiej odpowiedzi na następujące pytanie, nie mam żadnego znajomego który mógłby mi pomóc, więc zwracam się do Was. Czy ten filtr polaryzacyjny http://allegro.pl/item610...l_promocja.html będzie pasował do Canona 450d ze standardowym obiektywem? Czy jest jakakolwiek możliwość by nie pasował? Być może zadziwi Was to pytanie, ale ma to być prezent, kupuję to z pamięci [wiem że osoba z którą rozmawiałem, mówiła o tym filtrze], więc boję się, że coś pomylę i będzie wtopa. Ja się na tym kompletnie nie znam. Pomóżcie
MC - Wto 21 Kwi, 2009
Pasowac bedzie. Ale, delikatnie mowiac, nie jest to najlepszy filtr.
lewia - Wto 21 Kwi, 2009
dzięki, wiem że nie jest najlepszy. jeśli masz jakąś propozycję lepszego w tej cenie do tego obiektywu, to chętnie zobaczę pozdrawiam
kasiakaaz - Wto 21 Kwi, 2009
http://www.allegro.pl/ite...jny_kolowy.html
To już lepiej ten w porównywalnej cenie, tzw. seria fioletowa (też nie rewelacja, ale lepszy od zielonej), poszukaj może znajdziesz jeszcze taniej.
lupo57 - Wto 21 Kwi, 2009
jeśli chcesz tanią UV to bierz szarą serię hoya, ma najlepszy stosunek jakości do ceny
MC - Wto 21 Kwi, 2009
lupo57, nie zauwazyles chyba, ze chodzi o filtr polaryzacyjny a nie UV
lupo57 - Wto 21 Kwi, 2009
MC napisał/a: | lupo57, nie zauwazyles chyba, ze chodzi o filtr polaryzacyjny a nie UV |
dzięki MC
lewia - Wto 21 Kwi, 2009
dzięki Wam za szybką pomoc, dobrze że jeszcze na kogoś można liczyć
dowiedziałem się jeszcze, że niektóre końcówki obiektywów mogą utrudniać korzystanie z takiego filtra z racji tego, że się obracają (?)
Czy tutaj wystąpi taki problem z użytkowaniem? Wybaczcie moją nieznajomość tematu.
Kocur - Wto 21 Kwi, 2009
Obiektywy EFs 18-55 zarówno w wersji ze stabilizacją jak i bez niestety przy ustawianiu ostrości obracają przednią soczewką, w związku z czym korzystanie z polara czy połówki może być uciążliwe, ale nie niemożliwe. Po prostu trzeba złapać ostrość, a potem uważając żeby nie obrócić przednią częścią obiektywu ustawić filtr. Trzeba uważać, bo utrata ostrości to pikuś, bo jeśli tubus się przekręci (chociaż nie powinien), można uszkodzić mechanizm AF w obiektywie. Po prostu trzeba trochę wprawy i obchodzić się z tym w miarę delikatnie
lewia - Wto 21 Kwi, 2009
i wszystko jasne dziękuję za pomoc, rozwialiście wszystkie moje wątpliwości
|
|