forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Podróbki? Sandisk III

zkrainyoz - Czw 23 Kwi, 2009
Temat postu: Podróbki? Sandisk III
Mam pewną wątpliwość, otóż znalazłam artykuł o podróbkach co dało mi dużo do myślenia, ponieważ właśnie jestem na etapu zakupu karty. Na stronie fotojoker jest ta karta ale całkiem inna wizualnie, czy to znaczy że jest podróbką? Na allegro widzę także podobnie wyglądające

Co o tym myślicie?

jaad75 - Czw 23 Kwi, 2009

Artykuł o podróbkach jest dość stary i pokazane są w nim stare Sandiski Ultra II. To co widzisz na zdjęciach z FJ, to kolejna generacja Sandisków Extreme III i do tego SDHC, więc po prostu inna seria kart. Ale prawdą jest, że e-bay (i zapewne również Allegro), a nawet realne sklepy są zalane podróbkami, więc trzeba być ostrożnym i kupować tylko w 100% pewnych miejscach...
edmun - Czw 23 Kwi, 2009

tak samo jak i ja kiedyś napisałem na forum:
nadziałem się na podróbkę na allegro, jedyne co udało nam się uzyskać to ban dla sprzedawcy w allegro, jednakże nie rozwiązuje to problemu.

Ehh, to ja już nie wiem jak odróżnić podróbkę :???:
komor - Czw 23 Kwi, 2009

zkrainyoz, po prostu nie kupuj w najtańszych miejscach najtańszych kart. To nie daje żadnej gwarancji ale znakomicie zwiększa szansę na sukces. :) Nie ma jednoznacznego sposobu na rozpoznanie podróbek, bo to jest ciągła wojna podjazdowa.
edmun - Czw 23 Kwi, 2009

możesz kupić mało używaną kartę 4GB CF Sandisk Extreme za 70 zł i będzie ok, a możesz kupić nówkę za 150 zł i będzie podróbka.
Oczywiście omijałbym wszystkich allegrowiczów mających 4GB CF Sandisk Extreme za około 100 zł, bo często oni nawet sami nie wiedzą że mają podróbki, a jak wiedzą to oczywiście do niczego się nie przyznają.

http://reviews.ebay.com/F...000000001456539

jaad75 - Czw 23 Kwi, 2009

Tyle, że D80 jest na SD... :smile:

jaad75 napisał/a:
Tyle, że D80 jest na SD... :smile:

SDHC pasują do D80

edmun - Czw 23 Kwi, 2009

no dobra... ale zasada jest podobna jak przy zakupie CF
kasiakaaz - Pią 24 Kwi, 2009

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o sprzedaż wysyłkową - ciężko podać regułę, bo nie można pomacać :grin: . Zdjęcia umieszczane przez sprzedających też mogą wprowadzać w błąd, ale niekoniecznie. Prawdę mówiąc sama osobiście ostatnio zaryzykowałam i kupiłam CF Sandiska Extreme III 4 GB (30 MB/s) za 89 zł (za sztukę) - sztuk 2. Sprzedający miał 8 (licytacja wieloprzedmiotowa), a chętna byłam tylko ja :mrgreen: , pewnie ze względu na podpadającą cenę i powszechnie panujące opinie, że jak tanio, to podróbka. Okazało się, że wszystko jest OK - karty są oryginalne (przynajmniej tak wskazują wszystkie znaki na Niebie i Ziemi). Ale jeżeli nie jesteś kamikadze i nie masz żyłki hazardzisty :wink: to chyba musisz udać się do jedynie słusznych dużych sieci typu "nie dla idiotów" albo renomowanych, sprawdzonych "sklepów komputerowych".
zkrainyoz - Pią 24 Kwi, 2009

kasiakaaz napisał/a:
Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o sprzedaż wysyłkową - ciężko podać regułę, bo nie można pomacać :grin: . Zdjęcia umieszczane przez sprzedających też mogą wprowadzać w błąd, ale niekoniecznie. Prawdę mówiąc sama osobiście ostatnio zaryzykowałam i kupiłam CF Sandiska Extreme III 4 GB (30 MB/s) za 89 zł (za sztukę) - sztuk 2. Sprzedający miał 8 (licytacja wieloprzedmiotowa), a chętna byłam tylko ja :mrgreen: , pewnie ze względu na podpadającą cenę i powszechnie panujące opinie, że jak tanio, to podróbka. Okazało się, że wszystko jest OK - karty są oryginalne (przynajmniej tak wskazują wszystkie znaki na Niebie i Ziemi). Ale jeżeli nie jesteś kamikadze i nie masz żyłki hazardzisty :wink: to chyba musisz udać się do jedynie słusznych dużych sieci typu "nie dla idiotów" albo renomowanych, sprawdzonych "sklepów komputerowych".

powiedz, gdzie kupowałaś?

[ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 17:19 ]
Myślicie, że to podróbka? http://www.allegro.pl/ite...arancja_fv.html

edmun - Pią 24 Kwi, 2009

po zdjęciach ciężko wnioskować, jednakże zaryzkowałbym na kupno właśnie tej.
mimo że sprzedawca jest dopiero pół roku na allegro

mavierk - Pią 24 Kwi, 2009

na allegro kupić oryginał to jak trafić może nie szóstkę, ale piątkę w totka na pewno :)
kasiakaaz - Pią 24 Kwi, 2009

zkrainyoz napisał/a:
powiedz, gdzie kupowałaś?

Na Allegro oczywiście :grin: (z kart gościu miał tylko te konkretne CF)
zkrainyoz napisał/a:

Myślicie, że to podróbka? http://www.allegro.pl/ite...arancja_fv.html

Zdjęcia też mogą wprowadzić Cię w błąd, bo może być "podstawione" zdjęcie oryginału, a dostaniesz w przesyłce podróbkę, jednak nie demonizowałabym tak Allegro, na pewno można kupić zarówno oryginały jak i podróby. Jeśli cena jest dla Ciebie atrakcyjna, to zaryzykowałabym, sprzedający budzi zaufanie i pamiętaj, że możesz mu zadać konkretne pytanie :wink:
Jeśli chce dalej egzystować na aukcjach, nie może robić przekrętów, bo popłynie. Teoretycznie, po sprawdzeniu możesz w razie czego odesłać.
mavierk napisał/a:
na allegro kupić oryginał to jak trafić może nie szóstkę, ale piątkę w totka na pewno :)

To stanowczo powinnam zagrać w totka :mrgreen:
Kupiiiiiiiiłaabym sobie wtedy takie jedno szkiełko....., może dwaaa...( w tym jedno to stałeczka mavierk :mrgreen: ) , a sie rozmarzyłam :roll: ....

ov_Darkness - Sro 13 Maj, 2009

A ja zakładam, że jak mam pudełko i polską gwarancję od oficjalnego dystrybutora, to mam oryginał. Tylko, ze wtedy 4GB CF ExIII kosztuje 150PLN, a nie 100...
Nie płakał bym tak bardzo, gdyby nie to, że na 4GB kartę wchodzi mi dokładnie 159zdjęć...

wlodek1001 - Pon 25 Maj, 2009

właśnie "zaliczyłem" na allegro podróbkę karty SanDisk IV 8 GB, atrakcyjna cena, na pierwszy rzut ok opakowanie etui, program do odzysku, ale po sformatowaniu karty w aparaci okazało się ma tylko 2 GB, i pomimo wielu prób "reanimnacji" tak juz zostało co do transferu danych to się nie wypowiadam, bo miała 18 MB/s ale pewnie mój czytnik jest słaby, okazje na allegro bede już omijac a na poprawę wczoraj w sklepie nie dla idiptów kupiłem Lexara 300x 4 GB za 199 zł.
edmun - Pon 25 Maj, 2009

wlodek1001, odeślij do sprzedawcy jeśli kupiłeś poprzez opcję KupTeraz w przeciągu 7 dni od daty zakupu i poproś o zwrot pieniędzy

tak zwrot jest ustalony, bez problemu zwróci pieniądze, jak ustaliłem zaliczył juz co najmniej kilka zwrotów, pomimo ,ze jesst to licytacja, on wie co sprzedaje
edmun - Pon 25 Maj, 2009

to jest to licytacja czy kup teraz ?

edmun napisał/a:
to jest to licytacja czy kup teraz ?

tak, licytacja kart CF SanDisk IV 8 GB na allegro aktualnie ten sam sprzedawca oferuje chyba 14 kart, wszystkie w licytacji od 1 zł, na ogół karty dochodzą do 100 zł, ja kupiłem za 94 zł

edmun - Pon 25 Maj, 2009

Tak na przyszłość, jeśli licytujesz, możesz później czegoś nie zwrócić.
Jeśli kupujesz przez "Kup Teraz" zawsze możesz zwrócić po zakupie

edmun napisał/a:
Tak na przyszłość, jeśli licytujesz, możesz później czegoś nie zwrócić.
Jeśli kupujesz przez "Kup Teraz" zawsze możesz zwrócić po zakupie
. nie do końca , nawet przy licytacji mozna zwrócić jak towar niezgodny z opisem, a w przypadku podróbki mozna wyciągnąć "ciężką artylerie" do dochodzenia praw z policją włącznie, więc zapewne sprzedawca wszystkim niezadowolonym zwwraca kasę
edmun - Pon 25 Maj, 2009

wlodek1001, poczytaj najnowszy KomputerSwiat. właśnie jest tam informacja że w przypadku kupteraz nie ma żadnego problemu, ale jeśli licytujesz - to nie masz za bardzo jak dochodzić swoich praw
wlodek1001 - Wto 26 Maj, 2009

edmun napisał/a:
wlodek1001, poczytaj najnowszy KomputerSwiat. właśnie jest tam informacja że w przypadku kupteraz nie ma żadnego problemu, ale jeśli licytujesz - to nie masz za bardzo jak dochodzić swoich praw

dla mnie Komputer swiat nie jesrt autorytetem w tych sprawach/ może w komputerowych/ jak jest towar niezgodny zn opisem zawsze mogę reklamować, nawet przy licytacji, jest to tzw błąd istotny i na podstawie kodeksu cywilnego mogę się uchylić od skutków zakupu, gdzierś w tej polemice umknął podstawowy temat sprzedaż podróbek, to przestępstwo ściagene z urzędu, wystarczy jak bym oddał kartę na policję, oni do SanDiska i przy sprzedaży juz około 50 kart na allegro a może więcej, nie będzie dla policji problemem dojść do wszystkich nabywców i zbadać karty, dlatego ten sprzedawca pomimi licytacji bez szemrania zwraca pieniądze za zwrotem karty

edmun - Wto 26 Maj, 2009

dlatego cytuje fragment nie z KomputerSwiata tylko najnowszego DigitalFotoVideo numer maj 2009:

"Na aukcji - nie licytuj

Co istotne, prawo do zwrotu w ciągu 10 dni mamy także przy zakupach na aukcjach internetowych - w końcu jest to również sprzedaż przez Internet, a więc bez możliwości obejrzenia towaru. Jednak są tutaj dodatkowe obostrzenia. Możliwość, rozmyślenia się mamy tylko wówczas, gdy nie licytowaliśmy produktu, tylko kupiliśmy go za ustaloną cenę, a ponadto, sprzedającym był przedsiębiorcą. Traktowane jest to wówczas jako normalny zakup w sklepie internetowym. Warunek zwrotu to złożenie pisemnego oświadczenia, opatrzonego podpisem, że rezygnujemy z zakupu. [...] Nie mamy jednak prawa zwrotu sprzętu, jeśli licytowaliśmy go lub kupiliśmy przez opcję "Kup teraz" od osoby prywatnej"
DigitalFotoVideo numer majowy 2009.
Więcej do poczytania za jedyne 16,90 zł

Ja im wierzę i jest szanowana gazeta przeze mnie, jak i wiele osób z tego forum.

Pozdrawiam

P.S. Jeśli licytowałeś, to po prostu byłeś pewien zakupu i dodatkowo zależało Ci dokładnie na tym - co było na aukcji przedstawione. Zakup przez KupTeraz od przedsiębiorcy jest dopiero traktowane jako zakup ze sklepu internetowego (czy też - wysyłkowego kiedy nie mogłeś zobaczyć towaru przed zakupem), natomiast jeśli licytujesz - to znane Ci są wszystkie aspekty aukcji. Jeśli się z nimi nie zgadzałeś, lub miałeś wątpliwości - trzeba było nie brać udziału w aukcji

wlodek1001 - Wto 26 Maj, 2009

edmun napisał/a:
dlatego cytuje fragment nie z KomputerSwiata tylko najnowszego DigitalFotoVideo numer maj 2009:

"Na aukcji - nie licytuj

Co istotne, prawo do zwrotu w ciągu 10 dni mamy także przy zakupach na aukcjach internetowych - w końcu jest to również sprzedaż przez Internet, a więc bez możliwości obejrzenia towaru. Jednak są tutaj dodatkowe obostrzenia. Możliwość, rozmyślenia się mamy tylko wówczas, gdy nie licytowaliśmy produktu, tylko kupiliśmy go za ustaloną cenę, a ponadto, sprzedającym był przedsiębiorcą. Traktowane jest to wówczas jako normalny zakup w sklepie internetowym. Warunek zwrotu to złożenie pisemnego oświadczenia, opatrzonego podpisem, że rezygnujemy z zakupu. [...] Nie mamy jednak prawa zwrotu sprzętu, jeśli licytowaliśmy go lub kupiliśmy przez opcję "Kup teraz" od osoby prywatnej"
DigitalFotoVideo numer majowy 2009.
Więcej do poczytania za jedyne 16,90 zł

Ja im wierzę i jest szanowana gazeta przeze mnie, jak i wiele osób z tego forum.

Pozdrawiam

P.S. Jeśli licytowałeś, to po prostu byłeś pewien zakupu i dodatkowo zależało Ci dokładnie na tym - co było na aukcji przedstawione. Zakup przez KupTeraz od przedsiębiorcy jest dopiero traktowane jako zakup ze sklepu internetowego (czy też - wysyłkowego kiedy nie mogłeś zobaczyć towaru przed zakupem), natomiast jeśli licytujesz - to znane Ci są wszystkie aspekty aukcji. Jeśli się z nimi nie zgadzałeś, lub miałeś wątpliwości - trzeba było nie brać udziału w aukcji

nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie, jeżeli licytuję kartę 8 GB to oznacza to ,że ma one te 8 GB fizycznie w pamięci, a nie ,że naklejono jakąś plakietę z napisem 8 GB, jescze raz podkreślam ,że ginie to w tej sprawie dywagacji prawnych aspekt sprzedaży przez internet na aukcjach zwykłych "podróbek", wcale nie muszę się zastanawiać dlaczego ktoś karty kosztujące ok 320 zł wystawia od 1 zł, teoretycznie mam prawo się domyslać ,że to cos trefnego, gdybym na ulicy kupił taka kartę np za 100 zł mógłbym teoretycznie być posądzony o paserstwo, ale z drugiej strony to sprzedawca ryzykuje wprowadzenie do legalnej sprzedaży jaka jest sprzedaż przez internet 'podróbek", jeżeli jest na tyle śmiały to widocznie opłaca mu sie ryzyko wpadki. myślę ,że jestem w stanie udowodnic ,ze karta którą mam w domu/jeszcze/ to podróbka, ale nie bede sobie głowy zawracał dociekaniem prawdy tylk jak ustaliłem ze sprzedawcą zwracam kartę a on zwraca pieniądze. Wiem,ze co najmniej kilka takich zwrotów bezproblemowych było, a interes dalej się kręci, pozdrawiam

edmun - Wto 26 Maj, 2009

Sprzedawca nie musiał znać prawdziwej wartości. Licytowałeś, więc kupujesz to co widzisz na zdjęciu i tym się sugerowałeś. Oczywiście jest to chore, ale taki fakt. Możesz najwyżej po zakupie (jeśli sprzedawca nie zgodzi się na zwrot, tym bardziej będzie to licytacja a sprzedający nie jest przedsiębiorcą) zgłosić się na policję, ale nie masz za bardzo jak straszyć gościa przepisami że ma przyjąć zwrot, bo nie jest on do tego zobligowany.

Jeśli na zdjęciu widać 8GB, w opisie na aukcji jest 8GB a dostajesz kartę 2GB, to wiadomo że zrobili Cię w konia, ale jeśli na aukcji jest zdjęcie karty Sandisk, w opisie jest nazwa Sandisk, przychodzi do Ciebie karta w opakowaniu Sandisk, z naklejką Sandisk i z płytą Sandisk, to uwierz mi że jeśli się ktoś uprze i sprzedał Ci taką kartę właśnie w formie licytacji - to nie masz prawa zwrotu jeśli karta nie jest Sandiskiem, tylko podróbką.

Licytowałeś, więc widziałeś na zdjęciach co i jak. Jeśli zdjęcia marne i nie jesteś pewien czy licytujesz prawdziwą kartę, zmień sprzedawcę, nie licytuj. Poszukaj takiego, na której aukcji możesz licytować i jesteś pewien co kupujesz.

Mamy chore przepisy. Nie bronię sprzedawców na allegro, sam się też dałem złapać, ale jest w tym pewna dobra rzecz. Ja jako sprzedawca na allegro, jeśli wystawiam podrobioną kartę Sandiska i nie jestem tego pewien, a tym bardziej jeśli ktoś mi ja wylicytuje - to sprzedam i mam gdzieś czy to był oryginał.
Nie mówię o sprzedawcach którzy wystawiają po 200 kart , bo to już inna grupa

wlodek1001 - Sro 27 Maj, 2009

edmun napisał/a:
Sprzedawca nie musiał znać prawdziwej wartości. Licytowałeś, więc kupujesz to co widzisz na zdjęciu i tym się sugerowałeś. Oczywiście jest to chore, ale taki fakt. Możesz najwyżej po zakupie (jeśli sprzedawca nie zgodzi się na zwrot, tym bardziej będzie to licytacja a sprzedający nie jest przedsiębiorcą) zgłosić się na policję, ale nie masz za bardzo jak straszyć gościa przepisami że ma przyjąć zwrot, bo nie jest on do tego zobligowany.

Jeśli na zdjęciu widać 8GB, w opisie na aukcji jest 8GB a dostajesz kartę 2GB, to wiadomo że zrobili Cię w konia, ale jeśli na aukcji jest zdjęcie karty Sandisk, w opisie jest nazwa Sandisk, przychodzi do Ciebie karta w opakowaniu Sandisk, z naklejką Sandisk i z płytą Sandisk, to uwierz mi że jeśli się ktoś uprze i sprzedał Ci taką kartę właśnie w formie licytacji - to nie masz prawa zwrotu jeśli karta nie jest Sandiskiem, tylko podróbką.

Licytowałeś, więc widziałeś na zdjęciach co i jak. Jeśli zdjęcia marne i nie jesteś pewien czy licytujesz prawdziwą kartę, zmień sprzedawcę, nie licytuj. Poszukaj takiego, na której aukcji możesz licytować i jesteś pewien co kupujesz.

Mamy chore przepisy. Nie bronię sprzedawców na allegro, sam się też dałem złapać, ale jest w tym pewna dobra rzecz. Ja jako sprzedawca na allegro, jeśli wystawiam podrobioną kartę Sandiska i nie jestem tego pewien, a tym bardziej jeśli ktoś mi ja wylicytuje - to sprzedam i mam gdzieś czy to był oryginał.
Nie mówię o sprzedawcach którzy wystawiają po 200 kart , bo to już inna grupa

widzę w tej odpowiedzi całkowite niezrozumienie sprawy i tematu.The End