forum.optyczne.pl

Wolne tematy - "Wtopienie" zdjecia w sciane

needlehole - Czw 23 Kwi, 2009
Temat postu: "Wtopienie" zdjecia w sciane
planuje malowanie w pokoju. Myslalem nad sprobowaniem wywolania zdjec w formacie a3 a nastepnie sprobowac je "wtopic" w sciane. Moze pomalowac ja, nakleic zdjecie i pokryc je lakierem bezbarwnym? Temat bardziej budowlany, ale moze ktos ma jakis pomysl?
tomberek - Czw 23 Kwi, 2009

lakierem raczej nie bardzo, bo rozmyje ci zdjęcie, taka mają właściwość, ale nie jestem pewny jak zachowa się lakier wodny, druga sprawa, ze musisz go nałożyć równo
ale masz inne możliwości:
1) najprościej wydrukować plakat (odsyłam do ofert z allegro) i najzwyczajniej nakleić jak tapetę wodnym klejem
2) zdjęcie w antyramie odrysować na ścianie, skuć trochę tynku, oczywiście idealnie obrobić narożniki gipsem, które można nawet wycieniować innym kolorem, a następnie osadzić w tym miejscu zdjęcie, nieźle się prezentuje, jeśli z boku lub u góry osadzony jest kinkiet
-tylko wydaje mi się, że to gra nie warta świeczki, oczywiście wykonalne, ale to dużo roboty, pamiętaj, że na na antyramę możesz założyć różnego rodzaju szkło, np lekko matowe i efekt od razu jest inny
-na upartego na tapecie też możesz osadzić bezpośrednio szkło albo pleksę

mnich - Czw 23 Kwi, 2009

Nie lepiej zainwestować w Photoboard'a?
Kocur - Czw 23 Kwi, 2009

Ja bym się nie bawił w takie rzeczy. Po prostu, antyrama i jakiś wydruk większego formatu, albo po prostu nakleić na tapetę. To co chcesz zrobić ma jedną wadę, jak zdjęcie Ci się znudzi, albo będziesz chciał coś zmienić, czeka Cię remont :P
needlehole - Pią 24 Kwi, 2009

Tak odchodząc trochę od tematu, aby wydruk w a3 był dobrej jakości, jaką rozdzielczość powinno mieć zdjęcie?
mnich - Pią 24 Kwi, 2009

taką żeby nie spadło poniżej 240 dpi

Czyli przy 10 mpx, dłuższy bok nie może mieć więcej niż 41 cm?
mnich - Pią 24 Kwi, 2009

jeśli chcesz mieć dobre jakości ostre zdjęcia, to lepiej sie tego trzymać, a najlepiej to 300dpi

Czyli z obliczeń wynika, że zdjęcia z matrycy 10 mpx można drukować w max. a3.
mavierk - Pią 24 Kwi, 2009

tylko kto ogląda zdjęcia z lupą, żeby to 300dpi było widoczne... równie dobrze można wywołać w 92dpi. Przykładowo mam odbitkę 20 x 30 z zdjęcia o rozdzielczości 800x600 w super jakości :)

więc w końcu poniżej jakiej jakości DPI nie schodzić, aby nie było pixelozy? ;p
komor - Pią 24 Kwi, 2009

needlehole, to zależy z jakiej odległości chcesz oglądać obraz. To jeden z podstawowych parametrów do rozważań.

Pokój, więc pewnie metr, lub dwa.
Monastor - Sob 25 Kwi, 2009

needlehole, 10 megapikseli spokojnie starczy Ci na wydruk 45x30, większy też zrobisz z powodzeniem, ale wtedy już bez podchodzenia z lupą ;)
kozidron - Sob 25 Kwi, 2009

mnich napisał/a:
jeśli chcesz mieć dobre jakości ostre zdjęcia, to lepiej sie tego trzymać, a najlepiej to 300dp

ta a panowie w studio i tak zmniejszą do 150 dpi.

mavierk - Sob 25 Kwi, 2009

needlehole napisał/a:
więc w końcu poniżej jakiej jakości DPI nie schodzić, aby nie było pixelozy? ;p
więc interpoluj pracę do 150mpix i nie będzie problemów z jakąkolwiek pikselozą :)
lupo57 - Sob 25 Kwi, 2009

No to ja na szybko pokażę jak ja mam w przedpokoju :oops:

wycinki z wszelkich możliwych gazet jakie wpadły mi w ręce (wyjątkiem jest fotka mojej córki na drzwiach wydrukowana na zwykłej drukarce atramentowej ), do tego klej do tapet, koszt zamknięty w 20 złotych (to za klej :mrgreen: )

(proszę nie patrzeć na jakość zdjęć to są szybkie pstryki byle by pokazać na czym to polega

bakajev - Sob 25 Kwi, 2009

Ja bym zrobil tak:
1. odrysowac kwadrat na scinie nieco wiekszy nic zdjecie
2. ladnie wykuc na ok 0,5-1cm(zalezy od sciany, ale jak beton to lepiej sobie wez dzien wolny)
3. wyrownac powierzchnie pod zdjeciem gipsem szpachlowym
4. pomiedzy zdjecie, a sciane przydalaby sie izolacja, np z takiej gabki jaka sie daje pod panele(na wypadek jak by poszla wilgoc, poza tym zdjeci lepiej siadzie na scianie)
5. na to szyba z pleksi(szklana moze peknac)
6. brzegi nalezaloby uszczelnic, moze byc zwykly silikon
7. wypelnic te dziury ktore za naokolo gipsem budowlenym, jak zastygnie doszlifowac do poziomu sciany
8. pomalowac
9. wrzucic zdjecie jak Ci wyszlo

Jak sie lubisz bawic to mozna jeszcze dac podswietlenie z ledow, ale to juz wymaga wiekszego skilla:/

kozidron - Sob 25 Kwi, 2009

lupo57 napisał/a:
No to ja na szybko pokażę jak ja mam w przedpokoju :oops:

wycinki z wszelkich możliwych gazet jakie wpadły mi w ręce (wyjątkiem jest fotka mojej córki na drzwiach wydrukowana na zwykłej drukarce atramentowej ), do tego klej do tapet, koszt zamknięty w 20 złotych (to za klej :mrgreen: )

(proszę nie patrzeć na jakość zdjęć to są szybkie pstryki byle by pokazać na czym to polega

no kurde......świetne...jestem pod wrażeniem.......podoba mi się.

lupo57 - Sob 25 Kwi, 2009

dzięki kozidron