|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Gdzie na ptaki (w Polsce)
1507 - Czw 23 Kwi, 2009 Temat postu: Gdzie na ptaki (w Polsce) Ponieważ to mój pomysł więc ja zacznę.
Nie boję się że tam będziecie się zjeżdżać bo miejsce znane i podjeżdżają tam wycieczki autokarowe z OTOP a ptaki nas ignorują jak siedzimy spokojnie.
Ja ostatno jeżdżę na zbiornik Jeziorsko do rezerwatu ptaków narazie w okolicach Glinna.
Gatunki ptaków: Czapla Siwa, Biała, Czernica, Głowienka, Krzyżówka, Łabędź Niemy, Kormoran, Perkoz dwuczuby i rdzawoszyi, zaobserwowałem Błotniaka stawowego i Bieliki, Łyski- od ch... Łysek , mewy. Piszę tylko o wodnych bo akurat te mnie tam interesują chociaż, małego ptactwa też jest od cholery min. pliszki, mazurki, słowiki, sójki, wrony, szpaki, i wiele innych których jeszcze nie rozpoznaję
W miejscowości Ligota na ściernisku kukurydzy Żurawie, oraz w okolicznych wsiach niedaleko Widawy na polach i mnóstwo Bocianów, spoza tematu Sarny jak wszędzie i dziki, podobno też widziano już Bociana Czarnego ale gość który jest myśłiwym i niedaleko niego bociek ma gniazdo nie chce zdradzić gdzie bo się boi zapalonego ornitologa który stworzy mu tam strefę ochronną. Więc jeżdzę tu i tam i szukam na własną rękę boćka
Zachęcam do dzielenia się informacjami przecież łączy nas wspólna pasja
edmun - Pią 24 Kwi, 2009
Może trochę mniejsze okazy ale zawsze coś:
Park w Sycowie przy ulicy Ogrodowej:
Kwiczoły, Zięby (samce), pełzacze leśne, wiewiórki (choć to nie ptaki), prawdopodobnie można pliszki siwe również znaleźć, oczywiście kaczki krzyżówki, łabędzie nieme.
Stawy Miejskie w Oleśnicy:
od groma wróbli (wyjątkowo ostrożnych), kosy, szpaki, chyba kwiczoł też się znajdzie, 2 dzięcioły duże, krzyżówki, łyski, łabędzie. Ostatnio odnalazłem 2 ptaki nieznanej nazwy, ale nawet nie mam zdjęcia podglądowego.
Park przy pałacu Radziwiłłów w Antoninie:
Zięby (samce i samice), Pliszki siwe, Dzięcioły duże... Wróbli i Kos'ow na szczęście brak, więc można się wsłuchać w odgłosy innych ptaków.
Wkrótce (jak się wybiorę) dodam jakie okazy można spotkać w rezerwacie przyrody zaraz obok pałacu
skasowany - Pią 24 Kwi, 2009
edmun napisał/a: | Może trochę mniejsze okazy ale zawsze coś:
Park w Sycowie przy ulicy Ogrodowej:
Kwiczoły, Zięby (samce), pełzacze leśne, wiewiórki (choć to nie ptaki), prawdopodobnie można pliszki siwe również znaleźć, oczywiście kaczki krzyżówki, łabędzie nieme.
Stawy Miejskie w Oleśnicy:
od groma wróbli (wyjątkowo ostrożnych), kosy, szpaki, chyba kwiczoł też się znajdzie, 2 dzięcioły duże, krzyżówki, łyski, łabędzie. Ostatnio odnalazłem 2 ptaki nieznanej nazwy, ale nawet nie mam zdjęcia podglądowego.
Park przy pałacu Radziwiłłów w Antoninie:
Zięby (samce i samice), Pliszki siwe, Dzięcioły duże... Wróbli i Kos'ow na szczęście brak, więc można się wsłuchać w odgłosy innych ptaków.
Wkrótce (jak się wybiorę) dodam jakie okazy można spotkać w rezerwacie przyrody zaraz obok pałacu |
Ptaki występujące w każdym większym parku, nawet w Stolicy
Mówią, że nad Biebrzę warto...
edmun - Pią 24 Kwi, 2009
Edmun napisał/a: | Może trochę mniejsze okazy ale zawsze coś: |
P.S. to tak na wypadek gdybyś chciał w Oleśnicy upolować dzięcioła w parkach albo nad stawami znaleźć Zięby czy Kwiczoły, które o dziwo w podobnym otoczeniu występują w Sycowie. Nie mówiąc o wiewiórkach których 3 miesiące poszukiwałem w Oleśnicy, aby po 10 minutach w Sycowie znaleźć je od razu na pierwszych drzewach
mavierk - Pią 24 Kwi, 2009
no.. w szczytnickim parku we wrocku ostatnio widziałem 2 gatunki dzięcioła (czarny i białogrzbiety) z tych ciekawszych, obok szczytnickiego często nad odrą można dopaść czaplę siwą, no i sikorki, wrony, szpaki, wróble, kosy i inne śpiewające i chyba młodziutką czernicę (z charakterystycznym czubkiem z tyłu głowy a po za tym to raczej jasnobrunatna...) chociaż może to jakiś tracz był...
W ogóle znalazłem ciekawą książkę w swoim księgozbiorze: Fauna słodkowodna Polski, Bronisław Ferens i Jacek Wasilewski - Ptaki z PWNu (1977)
komor - Pią 24 Kwi, 2009
Ja tuż za Wrocławiem w kierunku na Wojnów, na łąkach zalewowych goniłem niejaką pustułkę, o ile dobrze dojrzałem. Niestety z dwustu milimetrów plus TC x1.4 mam tylko niefajne cropy 1:1 na których można próbować dojrzeć czy to rzeczywiście ten ptaszek.
mavierk - Pią 24 Kwi, 2009
pustułki są też bliżej miasta - pamiętasz jak w tamtym roku z Wujkiem dopadliśmy jedną?
Monastor - Sob 25 Kwi, 2009
Wrocławiaki, macie od groma trzciniaków (coś z tej grupy, nie mogłem określic gatunku, może byc równie dobrze trzcinniczek albo brzęczka) nad odrą, w samym środku miasta.
Tuż obok kampusu politechniki jest sporo trzciny i dosyc wygodne zejścia nad rzekę (trzeba tylko przesadzic barierkę), tam nietrudno je zobaczyc. Wystarczy przejśc się Nabrzeżem Wyspiańskiego.
mons - Sob 25 Kwi, 2009
.....na Wojnowie , przy moście na Mickiewicza , gniazdują dzięcioły zielone ......
.....tereny na polach irygacyjnych we Wrocku są tak bogate w ptaki , że kilku lat nie starczy na sfocenie wszystkich......
....i pustułka Agatka czeka na fotografów.....
komor - Sob 25 Kwi, 2009
No tak, ludzie wynoszą się za miasto, zwierzęta szturmują w drugą stronę… Niedługo w centrum będą tylko knajpy, banki, fast-foody i ratusz.
mons - Sob 25 Kwi, 2009
....ratusz też się wyniesie.....
komor - Nie 26 Kwi, 2009
mons napisał/a: | ....i pustułka Agatka czeka na fotografów..... |
Wczoraj, tuż nad moją głową krążyło takie coś, co chyba jest też pustułką? Bynajmniej nie było to gdzieś na terenach podmiejskich tylko na Sępolnie. Zrobiło dwa okrążenia nade mną i poleciało w stronę parku Szczytnickiego zasadniczo.
Zdjęcie to oczywiście tylko poglądowy crop, ledwo to w wizjerze widziałem.
Nie wiem czy ktoś jest w stanie poznać, co dokładnie to jest?
Monastor - Nie 26 Kwi, 2009
komor, to też pustułka. U mnie na osiedlu jest ich kilka. Czasami są z nimi niezłe akcje. Zdarza się, że przelecą tuż nad głową kiedy są zajęte walką o zdobycz. Jest jedna zasada, żeby tego doświadczyc nie można nosic przy sobie aparatu
mavierk - Nie 26 Kwi, 2009
wczoraj jak sobie grillowałem, zauważyłem, że koło mojego domu w lubinie są 2 i ciągle latają skrzecząc non stop...
Paweł_G - Nie 26 Kwi, 2009
Ja przedwczoraj byłem u znajomego w Dobrej Szczecińskiej i takie coś nam nad głowami śmigało:
Obstawiam Kanię Rudą ale specem nie jestem.
Co do miejsc występowania ptaków to ja jestem stałym gościem nadbrzeżnych łąk nad Dziwną poniżej Wolina. Piękne tereny z ogromną ilością gatunków które narazie z uwagi na brak mm w szklarni mogę jedynie obserwować przez lornetkę. Największym hitem jaki tu widziałem była zbiorowa uczta 3 Bielików które rozszarpywały sporego kaczora. Było to w lutym tego roku. Po kaczorze pozostał czerwona mokra plama na krze.
mons - Pon 27 Kwi, 2009
Paweł_G......ogon wskazuje na kanię......
struna - Wto 28 Kwi, 2009
Noooo... bo to kania
A co do ciekawych miejsc obserwacji, to polecam dolinę Wisły na odcinku od Janowa Pomorskiego ( wysokość Gniewu) do ujścia Nogatu do Wisły, czyli rejon tamy w Białej Górze (tzw Dolina Walichnowska)-no i tam kaczki krzyżówki, cyranki, nury, łyski( nooooo... łysek to opór), gęsi zbożowe (na polach obok), czasami czaple, nawet podobno pojawia się tam rybołów-ale jego akurat nie zaobserwowałem. Kawałek dalej w stronę wsi Mątowy jest rezerwat przyrody Mątowski Las-i to jest moje ulubione miejsce na obserwacje myszołowów, których jest tam zatrzęsienie...
RB - Wto 28 Kwi, 2009
Stawy Milickie.
Ptaki są bardzo fajne.
Tylko ostrzegam, odległości do tych fajniejszych ptaków są zwykle też bardzo 'ciekawe'.
Poniższe zdjecie krajobrazu stawów (Staw Jamnik) było robione na 300mm...
1507 - Wto 05 Maj, 2009
a gdzie na Żołny?
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Maj, 2009
Gdzieś za Krakowem na wschód są ponoć stanowiska żołn. Jeszcze nie byłem tam, ale jest za wcześnie na razie na żołny.
1507 - Sro 06 Maj, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Gdzieś za Krakowem na wschód są ponoć stanowiska żołn. Jeszcze nie byłem tam, ale jest za wcześnie na razie na żołny. |
rozumiem że jeszcze nie wiesz gdzie ale będziesz wiedział i podzielisz się informacją
komor - Czw 07 Maj, 2009
Podzieli się, zimą, po sezonie.
Wujek_Pstrykacz - Czw 07 Maj, 2009
Czemu, jak tylko coś więcej będę wiedział napisze.
1507 - Nie 07 Cze, 2009
Wujek_Pstrykacz, czy już coś wiadomo w sprawie żołn? Koledzy okolice Zakopanego- opróćz widoczków polecicie jakąś zwierzynę na foto? Wybieram się za 3 dni.
Wujek_Pstrykacz - Nie 07 Cze, 2009
Są, ale jeszcze nie byłem.
1507 - Nie 07 Cze, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Są, ale jeszcze nie byłem. |
no ale gdzie???????????????????????????????????????????
[ Dodano: Pon 06 Lip, 2009 12:49 ]
Koledzy wybieram sie do Łeby w sierpniu, powiedzcie mi czy tam w okolicach Łeby jest po co zbierać długi obiektyw? Bo dla samych mew chyba nie warto. Może ktoś tam focił jakieś ciekawe ptactwo i podzieli się wiedzą
|
|