forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zamiana Nikona na Canona

malyd77 - Sob 25 Kwi, 2009
Temat postu: Zamiana Nikona na Canona
Witam

Mam Nikona d40. Chciałem go zamienić na d80 ale niestety ceny poszły tak do góry że na razie muszę o tym zapomnieć. Zastanawiam się nad sprzedażą mojego zestawu i kupno Canona 20d. Model dużo starszy ale parametrami bije d40 na głowę. Fotografuję głównie krajobrazy, sport i pojazdy w ruchu.
Co myślicie o takiej zamianie. Używana 20d z KIT i gripem można kupić za 1600 zł cena przyzwoita.
Pozdrawiam
Dawid

MC - Sob 25 Kwi, 2009

Mozesz rowniez kupic D80 uzywana. A masz jakies obiektywy do D40?
mnich - Sob 25 Kwi, 2009

Myślę że można się skusić, D40 nie jest na tyle poważnym aparatem żeby się wahać. :)
BigB - Sob 25 Kwi, 2009

ale ale ... dla mnie ten nikonik jest w miarę ekwiwalentny canonowi w :
AF ... reszta, krajobrazy itd, myślę ze miedzy dwoma nie będzie wielkiej różnicy ...

Wiem ze wszyscy zwalają swoje kompetencje na sprzęt, i mamy maraton , dziani kupują se D700 (bo to lepsze) i robią zdjęcia nocne na A z fleszem ...
To jest błąd ...
Tak samo jak błędem jest myśleć ze ci lepiej będzie leżał canon ... Naprawdę nie widzę potrzeby w twojej sytuacji .. no i jak bym był nikonistą, to bym poczekał aż finanse się polepszą i jakiegoś D90 albo D300 bym se walnął ... a nie sprzedawał i kupował stary szmelc ...

mnich - Sob 25 Kwi, 2009

Oj różnicę widać:
- rozmiar body
- CMOS w Canonie vs CCD w Nikonie
- 8mpix w Canonie vs 6.1 w Nikonie
- 5 kl/s w C vs 2.5 w N.

BigB - Sob 25 Kwi, 2009

mnich napisał/a:
Oj różnicę widać:
- rozmiar body
- CMOS w Canonie vs CCD w Nikonie
- 8mpix w Canonie vs 6.1 w Nikonie
- 5 kl/s w C vs 2.5 w N.

Oki, i jeszcze bym mógł dolicytować 20 parametrów ...
Ale ale, tak jak mowie, czy to warto zmieniać na canona będąc u nikona ...
Przecież to co ten chłop chce robić nie wymaga jakiś tam mega sprawności body ...

Tak jak byś się postawił na jego miejscu, poczekałbyś? czy zmienił ?

MM - Sob 25 Kwi, 2009

Mój kolega kupił sobie właśnie D700 i sprzedaje swoje D80. Jak go znam to stan będzie bardzo dobry.
Oczywiście Canon 20D jest o niebo lepszy od D40. Jednak z Nikona D80 też byłbyś bardzo zadowolony.

Sunders - Sob 25 Kwi, 2009

mnich napisał/a:
Myślę że można się skusić, D40 nie jest na tyle poważnym aparatem żeby się wahać.

To zależy od posiadanych obiektywów do nikona :???: Jeśli to jest tylko body z kitem to w pełni zgadzam sie z mnichem. Poza tym używka nikona d80 raczej będzie droższa od tego canona 20d z gripem :???:

mnich - Sob 25 Kwi, 2009

BigB napisał/a:
Przecież to co ten chłop chce robić nie wymaga jakiś tam mega sprawności body ...

Ale 5 klatek na sekundę jest nie do pogardzenia.

malyd77 - Sob 25 Kwi, 2009

Dzięki za rady.
Chciałbym 20d ponieważ:
- ma matrycę cmos
- ma zdecydowanie mniejsze szumy przy ISO 800 ISO 1600 niż moja D40
- nie trzeba kupować obiektywów z silnikiem. Marzy mi się stałka 50mm.
Mam D40 z kit-em, drui obiektyw 55-200, i lampę zewnętrzną myślę że starczy na 20d z kit i lampę.

BigB - Sob 25 Kwi, 2009

malyd77 napisał/a:

No to to jest argument ! nareszcie ;)

Nigdy nie radziłem nikomu zakupu D40/40x/60 właśnie z tego powodu ...

krisv740 - Sob 25 Kwi, 2009

BigB, mniej sarkastycznie.....
może zrozumie... :???:

Wujek_Pstrykacz - Sob 25 Kwi, 2009

Do fotografii sportu, pojazdów w ruchu taki Canon 20d będzie optymalnym wyborem. Oczywiście Nikon D80 też nie jest zły, ale jednak wymieniony Canon będzie się lepiej nadawał - szybszy AF, 5kl./s dużo optyki z USM dostępnej na rynku.
MC - Sob 25 Kwi, 2009

20D ma szybszy AF od D80? Myslalem, ze sa porownywalne albo wrecz N jest troszke lepszy. Ale nigdy ich nie porownywalem. Dobrze wiedziec.
BigB - Sob 25 Kwi, 2009

MC napisał/a:
20D ma szybszy AF od D80? Myslalem, ze sa porownywalne albo wrecz N jest troszke lepszy. Ale nigdy ich nie porownywalem. Dobrze wiedziec.

no ja bym nie był tego pewien ... w canonach , "dobry" AF dopiero się spotyka w XD , w mniejszych (wliczam w to 5D) Af jest daleki od nikonów ... D80 dla mnie o niebo lepszy niż 20D w AF ... co do ilości klatek na sekundę to inna sprawa ...

MC - Sob 25 Kwi, 2009

BigB napisał/a:
w canonach , "dobry" AF dopiero się spotyka w XD

Bardzo nowatorskie stwierdzenie.

MC napisał/a:

MC, dużo zależy jaki obiektyw podepniesz do 20d-jeśli taki, który ma "prawdziwy" USM to AF rzeczywiście działa szybko i cicho- AF obiektywów nikona z silnikiem SWM działa podobno podobnie :smile: ale obiektywów nikona z SWM jest mniej niż canona z USM :smile:

BigB - Sob 25 Kwi, 2009

krisv740 napisał/a:
BigB, mniej sarkastycznie.....
może zrozumie... :???:

Ale nie jestem sarkastyczny ;) ...

Tylko ze te D40/40x/60 nie są motoryzowane to paranoja (u nikona, pentaxa i sony/minolty)... ale jak już ma i mu się podoba to nie dla cmosa robi wybór ... tylko właśnie dla tego idiotyzmu Nikona ...

Rzeczywiście AF obiektywu korzystający z napędu w body to już chyba archaizm :???:
krisv740 - Sob 25 Kwi, 2009

BigB napisał/a:
Ale nie jestem sarkastyczny

a to prezpraszam...... :cool:
w takim razie.....:
malyd77 napisał/a:

ten argument jest ..... hmmmm..... :???:
w zasadzie oprócz T&S do canona wszystkie obiektywy mają silnik AF w szkle.....

BigB - Sob 25 Kwi, 2009

MC napisał/a:
BigB napisał/a:
w canonach , "dobry" AF dopiero się spotyka w XD

Bardzo nowatorskie stwierdzenie.

Nowatorskie może, ale boli mnie takie gadanie ze niby to canon ma dobry af ...

Ptaszki w locie, nieczewo , co jeszcze , wszystko w ai servo , to 80% śmieci ...

A tu biorę do reki D300 , i z gówniana sigma 400mm f5.6 , cudo ...

Podpisuje się na 100% pod tym gadaniem, jestem Canonista, 5d foce na codzien, zdarzały mi się dnie 30D i 40D (śluby i takie inne) ze szkłami HSM / USM i fuck ...

No ale pewnie nie potrafię używać tego typu sprzętu ... problem w tym ze mimo ze nikon ma pewne zalety ( AF w pierwszym miejscu) to chyba jedyny sprzęt z Olympusem, którego nigdy nie zakupie ;)

MM - Sob 25 Kwi, 2009

AF w 20D wcale nie jest lepszy od tego z D80. AF w 50D jest dużo lepszy od tego z D80. Taki krótki wtręt praktyka.

BigB, AF canon najlepszy ma w 1d i w 50d/koniecznie z obiektywem canon usm/-jeśli o AF chodzi to jak na canona nie najlepiej trafiłeś :mrgreen:
BigB - Sob 25 Kwi, 2009

Sunders napisał/a:
BigB, AF canon najlepszy ma w 1d i w 50d/koniecznie z obiektywem canon usm/-jeśli o AF chodzi to jak na canona nie najlepiej trafiłeś :mrgreen:

no to co ja innego mowie ?

niżej 1D(s) Af do dupy ... a nie znam tego z 50D jeśli jest taki jak w 1D no to raj ;)

MM - Sob 25 Kwi, 2009

BigB napisał/a:
a nie znam tego z 50D jeśli jest taki jak w 1D no to raj ;)

Nie jest to 1D i raju nie stwierdzam. Do D300 brakuje ilości punktów i czegoś w stylu 3D. Na jednym punkcie AF są porównywalne, czasami nawet Canon lepszy. Odniesienie mam takie, że 50D mam prywatnie a D300 męczę w pracy. Szkła .... dobre i szybkie.

"Poziom skuteczności AF jaki prezentuje 50D jest bliski temu co oferuje Canon 1D Mark III. Podobnie, choć nieco gorzej, wypada na przykład na tle Nikona D3. Lekką przewagę 50D widać natomiast w stosunku do niższego modelu EOS-a 450D, czy Nikona D300."
MM, to opinia Arka zacytowana z testu 50D :???:

MM - Sob 25 Kwi, 2009

Po pierwsze Arek nie jest i nie będzie dla mnie wyrocznią w kwestii AF-u aparatów na których pracowałem.
Po drugie to co on napisał w większości jest prawdą.
AF to kwestia dość złożona, co innego praca na jednym punkcie centralnym w pojedyńczym strzale a co innego praca ciągła, z wieloma punktami na ruchomym obiekcie itd. Tutaj taki D300 o klasę bije Canona 50D (jak nie o dwie) i tylko seria 1D Canona może być od niego lepsza. Wszystko zależy co w tym AF-ie jest dla nas ważne.

BigB - Sob 25 Kwi, 2009

MM napisał/a:
Po pierwsze Arek nie jest i nie będzie dla mnie wyrocznią w kwestii AF-u aparatów na których pracowałem.
Po drugie to co on napisał w większości jest prawdą.
AF to kwestia dość złożona, co innego praca na jednym punkcie centralnym w pojedyńczym strzale a co innego praca ciągła, z wieloma punktami na ruchomym obiekcie itd. Tutaj taki D300 o klasę bije Canona 50D (jak nie o dwie) i tylko seria 1D Canona może być od niego lepsza. Wszystko zależy co w tym AF-ie jest dla nas ważne.

no właśnie o to płacze u canona , ai servo z wszystkimi kolimatorami i żeby mi się ptaszek w locie przylepiał tam gdzie jest ;)

mavierk - Nie 26 Kwi, 2009

Pozdrowienia dla mistrzów oftopa :)

malyd77 napisał/a:
Chciałbym 20d ponieważ:
not o chyba sam dobrze wiesz, czemu chcesz, nie musimy Cię utwierdzać w przekonaniu :)
malyd77 - Nie 26 Kwi, 2009

Panowie, dzięki za wszystkie informacje ale troszkę zeszliśmy od tematu. Dyskusja toczy się na temat szybkosci AF pomiedzy Canonami a Nikonem D80. Ponawiam pytanie czy technologicznie 20d jest lepsze do Nikona d40.? Szczególnie w:
- szumy ISO 800, 1600
- matrycy
- tańsze obiektywy. 20d ma silnik w sobie przez to obiektywy nie muszą mieć silnika. W szczególności zależy mi na obiektywie 50mm

krisv740 - Nie 26 Kwi, 2009

malyd77 napisał/a:
tańsze obiektywy. 20d ma silnik w sobie przez to obiektywy nie muszą mieć silnika. W szczególności zależy mi na obiektywie 50mm

żaden canon nie ma silnika w sobie :!:
każdy obiektyw canona ma silnik w obiektywie , poza T&S i manualami FD :!:

[ Dodano: Nie 26 Kwi, 2009 10:42 ]
silnik przysłony także jest w szkle, a nie w body /nawet w szkłach T&S/
dlatego EF niektórzy /albo wszyscy/ dekoduą jako electronic focus

Wujek_Pstrykacz - Nie 26 Kwi, 2009

malyd77 napisał/a:
Panowie, dzięki za wszystkie informacje ale troszkę zeszliśmy od tematu. Dyskusja toczy się na temat szybkosci AF pomiedzy Canonami a Nikonem D80. Ponawiam pytanie czy technologicznie 20d jest lepsze do Nikona d40.? Szczególnie w:
- szumy ISO 800, 1600
- matrycy
- tańsze obiektywy. 20d ma silnik w sobie przez to obiektywy nie muszą mieć silnika. W szczególności zależy mi na obiektywie 50mm

Canon 20d napewno będzie lepszy od Nikona d40, zresztą trudno te aparaty porównywać, inna klasa jaką reprezentują.
20d, jak i kazdy Canon EOS nie ma wbudowanego silnika do napędu AF. Wszystkie obiektywy EF i EFS mają taki silnik w sobie.

Baku - Pon 27 Kwi, 2009

O rety - z tymi silnikami to już istne poplątanie wyszło.
malyd77, czytaj co Ci próbuje wyklarować krisv740 czy Wujek_Pstrykacz!
W systemie Canona nie martwisz się "śrubokrętami" i czy AF będzie działał czy nie.
Poza specjalistycznymi przypadkami TS-E i MP-E wszystkie EF i EF-S mają silniki w obiektywach a komunikacja z body przeprowadzana jest wyłącznie elektronicznie za pomocą styków bagnetu.
Jeśli ten Nikon D40 jest z obiektywem kitowym to warto go "wysłać w ludzi" i w kupić sobie 20 albo 30D Canona. 50 mm Canona (50/1.8II) jest jednym z najtańszych obiektywów jakie znam, a optycznie jest bardzo dobry. Przy rozsądnym użytkowaniu może sporo posłużyć mimo jakości wykonania nie napawającej optymizmem.
Jak już się zdecydujesz to pomoc w doborze obiektywów otrzymasz w sąsiednim dziale ("pomagamy w wyborze obiektywu").
Z puntu widzenia pracy na wysokich ISO i przy długich czasach naświetlania to inwestowałbym w Canona.

Sunders - Pon 27 Kwi, 2009

Baku napisał/a:
Jeśli ten Nikon D40 jest z obiektywem kitowym to warto go "wysłać w ludzi" i w kupić sobie 20 albo 30D Canona

Zgadzam się z tym w 100% :smile:
Wydaje mi się, że obecnie nikona warto kupować od d90 "w górę", ale to już wyższa półka cenowa :???: Wolałbym też 20d albo 30d od d80, choćby ze względu na matrycę.