|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A200 + obiektyw 18-200
grzegorzdz72 - Pon 27 Kwi, 2009 Temat postu: Sony A200 + obiektyw 18-200 witam !!!
Co sądzicie o takim zestawie?
Sony A200 + obiektyw 18-200 ???
Dodatkowo chcialbym uzyskac odpowiedz na pytanie , ktory z obiektywow 18-200 (sony, tamron, sigma) do sony a200 jest lepszy ?
wiem ze nie jest to szczyt marzen ale ogranicza mnie kasa a to jedyny zestaw ze spacerzoomem na jaki mnie wtej chwili stac.
wczesniej planowałem zakup aparatu kompaktowego z duzym zoomem ale z niektorych opinii na forum dowiedzialem sie ze kazda nawet najslabsza lustrzanka bedzie robic lepsze zdjecia od kompaktów ...stad tez moje pytanie o powyzszy zestaw.
zatem czy lepiej kupic a200 z jedym z powyzszych obiektywow czy moze jednak jakis kompakt ?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
grzegorzdz72
MC - Pon 27 Kwi, 2009
Zaden nie jest dobry. Lepiej zrobisz kupujac z Sony 18-70 i Sony 55-200.
grzegorzdz72 - Pon 27 Kwi, 2009
...a moze jednak jakis kompakt ???
zug - Pon 27 Kwi, 2009
grzegorzdz72, Cytat: | ...a moze jednak jakis kompakt ??? |
myślę,że powinieneś "wybrać jakiś kompakt" bo sam jak na razie nie wiesz czego chcesz,szkoda wydać kasy a póżniej się rozczarować że jednak lustrzanka nie robi lepszych zdjęć niż kompakt.
dżony - Pon 27 Kwi, 2009
to chyba po to kolega tu pisze ,żeby mu fachowo doradzono... a nie krytykowano.
stary bierz a200
każde szkło z dużym zoomem ma zawsze troszkę gorszą jakość i jest ciemne niż 2 osobne obiektywy,.
wiem że zmiana obiektywów jest uciążliwa i jak coś dzieje się szybko to zanim sie to zmieni , to kadr się zmieni,
dlatego też miałem na początku dylemat między superzoomem kompaktem, a lustrzanką
ale przewazyla jakość.
faktycznie lepiej jest kupić alfe z kitem i do tego np tamrona 55-200 ( mi takiego doradzono)
albo tamrona 70-300 (czy jakąś sigmę )
ale po coś produkuje się szkła 18-200...
są uniwersalne, a różnice między zdjęciami zauważą pewnie dopiero zawodowi fotgrafowie którzy posiadają Bóg wie jakie sprzęty..
więc zadaj sobie pytanie czy chcesz się rozdrabniać na 2 obiektywu, czy mieć jeden uniwersalny z troszkę gorszą jakością... taką minimalną xD
sam mam a200 z kitem na razie i nie narzekam uważam że to był świetny zakup, kupno lustrzanki wymusi nawet bardziej kreatywne podejście do sprawy.
pozdrawiam.
mavierk - Pon 27 Kwi, 2009
A200 + 16-105 będzie spoko zestawem
grzegorzdz72 - Pon 27 Kwi, 2009
16-105 fajny obiektyw....ale troszke dla mnie za drogi. moze ktos mi poleci inny troszke tanszy obiektyw do a200 tak na poczatek
zug - Pon 27 Kwi, 2009
grzegorzdz72, jesli jednak zdecydowałeś sią na lustrzankę to proponuję Ci zakup z kitem.
Sam kupiłem a200 z 18-70 i na początek zupełnie wystarczy. Za jakiś czas uzbierasz trochę kasy dokupisz coś dłuższego i będziesz miał dobry zestawik.
mavierk - Pon 27 Kwi, 2009
niestety 16-105 to jest takie minimalne minimum
Może pomyśl nad d40 + 18-70/3.5-4.5
kozidron - Pon 27 Kwi, 2009
Cytat: | wczesniej planowałem zakup aparatu kompaktowego z duzym zoomem ale z niektorych opinii na forum dowiedzialem sie ze kazda nawet najslabsza lustrzanka bedzie robic lepsze zdjecia od kompaktów ...stad tez moje pytanie o powyzszy zestaw. |
Jak najbardziej jest to prawda, tylko będziesz musiał wyjść poza tryb AUTO i jeżeli to ci pasuje i jesteś w stanie poświęcić trochę czasu żeby załapać "podstawy" to bierz lustro....jeżeli chcesz iść na łatwiznę i zostać na AUTO to jednak kompakt.
ps. MC, zmieniłeś się w avatarze, czyżbyś zapuścił wąsy ............?
RB - Pon 27 Kwi, 2009
grzegorzdz72 napisał/a: | 16-105 fajny obiektyw....ale troszke dla mnie za drogi. moze ktos mi poleci inny troszke tanszy obiektyw do a200 tak na poczatek |
Jeśli tańszy to sigma 17-70, a jeśli to tez za drogie, to jakikolwiek. Trudno polecać cos co jest po prostu słabe.
BTW - moim skromnym zdaniem przewagi 18-70 (to jest ten słaby punkt) z 55-200 nad 18-200 lub 18-270 (ale to droższe...) są na tyle iluzoryczne/niewielkie że może po co nosić takie dwa zamiast jednego?
MC - Pon 27 Kwi, 2009
kozidron napisał/a: | MC, zmieniłeś się w avatarze, czyżbyś zapuścił wąsy |
Ocieplenie wizerunku cynobrowego taliba
Ostegolectric - Pon 27 Kwi, 2009
grzegorzdz72, a może by tak poprostu Olka w dual - kicie...?
http://www.cyfrowe.pl/apa...2-i-40-150.html
sprawdź, powinno być cool;)
|
|