|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Co warto poprawić w Pentaxie ?
BigB - Pon 27 Kwi, 2009 Temat postu: Co warto poprawić w Pentaxie ? Wiec jest taka akcja ... jestem Adminem na i Forum Pentaxa we Francij Nic wielkiego, amatorskie forum, tam ok 5k ludzisk i tyle ...
I zostałem wybrany, do testowania nowego Pentaxa ... tego co jeszcze nie wyszedł ...
Wiec w pierwszym rzędzie się chwale na maxa o toz to wyróżnienie ...
A w drugim , to chciałbym wypowiedzi amatorów KxxD , co wam w nich nie leży itd (sprawdze czy w nowym ten sam problem) ... i tak będę mógł się spoko wypowiedzieć z lista zażaleń ...
Arek - Pon 27 Kwi, 2009
No proszę jak miło Ale i tak nic nam nie piśniesz przed 21 maja
BigB - Pon 27 Kwi, 2009
Arek napisał/a: | No proszę jak miło Ale i tak nic nam nie piśniesz przed 21 maja |
Nie wiem nie mam jeszcze protokołu działań ani aparatu ...
Tylko co bym chciał to to co wy byście chcieli powiedzieć pentaxowi .... Bo akurat tu z wyjściem K20D miałem listę ze hej
Arek - Pon 27 Kwi, 2009
Tyle, że ta lista to na nic się Pentaxowi nie zda. Chyba, że mówimy o następcy tego aparatu co wyjdzie 21 maja.
BigB - Pon 27 Kwi, 2009
Arek napisał/a: | Tyle, że ta lista to na nic się Pentaxowi nie zda. Chyba, że mówimy o następcy tego aparatu co wyjdzie 21 maja. |
Nie bądź takim pesymista ... od pierwszego K10D miałem kila mini problemów co by byle FW zamienił na radochę ...
Wiec wiadomo ze jest trudno mieć jakaś tam ingerencje w Hard ale soft to zawsze można zmienić
Arek - Pon 27 Kwi, 2009
W takim razie zwróć uwagę na hot piksele
BigB - Pon 27 Kwi, 2009
Lista:
- Hot Piksele
Arek - Pon 27 Kwi, 2009
Tak na poważnie. Rzuć okiem na działanie stabilizacji no i na LCD. Ciekaw jestem czy te dwie rzeczy poprawili. Kolejna sprawa to górny wyświetlacz - czy można wreszcie wyłączyć czymś jego podświetlenie. No i AF. Podobno ma być dużo lepszy. Byłoby fajnie. Warto też,
żeby RAW był jak najbardziej RAW-em. Żeby nie było takich wyborów jak w K20D. Że odszumianie mogę wybierać pomiędzy On i Auto.
jaad75 - Pon 27 Kwi, 2009
Arek napisał/a: | W takim razie zwróć uwagę na hot piksele |
Zwłaszcza podczas fotografowania brokatu...
BigB napisał/a: | Tylko co bym chciał to to co wy byście chcieli powiedzieć pentaxowi .... Bo akurat tu z wyjściem K20D miałem listę ze hej |
Może napiszę, co moim zdaniem przydałoby się w nowych puszkach i co chętnie zobaczyłbym poprawione w serii KxxD, ale pominę tu kwestie typowo podnoszone, typu niższe szumy, czy lepszy AF...
1. Wizjer ze 100% kryciem (podobno w K-7 już jest) i seryjnie montowaną matówką MF (tak, wiem, że mało realne, ale fajnie byłoby, żeby matówka z klinem i mikrorastrem była opcjonalnie oferowana).
2. Synchro 1/250s z możliwością przejścia na migawke elektroniczną i synchronizację z dowolnym czasem (1/250s też już ponoć jest w K-7, choć nie jest to w 100% pewne)
3. Jeśli będzie wbudowana lampa (bo tu zdania są podzielone), to żeby mogła pracować w pełnym manualu i trybie HSS, a także obsługiwać HSS bezprzewodowo + kontrolować zdalne lampy w manualu i grupach (tu raczej kwestia update'u całego systemu P-TTL)... Bardzo pożądany byłby system bezprzewodowego P-TTL oparty o radio - Pentax mógłby tu dużo zwojować, ale to i tak mało realne.
4. ISO 50
5. Poszerzone możliwości "kalibracji" wyświetlacza, podobne do tego jak ustawia się WB
6. Gwint statywu w gripie w osi obiektywu.
To narazie tyle - może mi się jeszcze coś przypomni...
BigB - Pon 27 Kwi, 2009
Lista:
- Hot Piksele
- Raw rawowski
- Podświetlanie wyświetlacza (on demand)
- Gwint w osi obiektywu (nawet nie zauważyłem ze taki nie jest)
- 50 iqso (błachostka ... dwie linie programu )
- Synchro 1/250s (można tu nie śnić, ba to to akurat cala klatka lustrzana do przerobienia ale poprosić mogę)
- Wizjer
Co do lampy, to mi się wydawało ze dobrze działa jako Master ... wiec po co ci to radio ...
BigB napisał/a: | - Gwint w osi obiektywu (nawet nie zauważyłem ze taki nie jest) |
W pionowym gripie nie jest.
BigB napisał/a: | - Synchro 1/250s (można tu nie śnić, ba to to akurat cala klatka lustrzana do przerobienia ale poprosić mogę) |
Ale podobno synchro w K-7 już w tej chwili jest 1/250s, chciałbym, żeby była możliwość przełączenia na migawkę elektroniczną dla czasów krótszych - wnioskuję, że aparat taką posiada, skoro ma opcję kręcenia video...
kozidron - Pon 27 Kwi, 2009
Arek napisał/a: | No proszę jak miło Ale i tak nic nam nie piśniesz przed 21 maja |
gdyby nie post BigB Arek'u nic byś nie szepnął........? Bo to co jest w plotkach....nie wygląda .....
BigB napisał/a: | Co do lampy, to mi się wydawało ze dobrze działa jako Master ... wiec po co ci to radio ... |
Działa dobrze, ale na krótkie dystanse i raczej w pomieszczeniach - radiowy TTL jest znacznie bardziej uniwersalny i niezawodny. Poza tym, nie obsługuje zdalnych lamp w manualu, ani wireless HSS-a, ani nie pozwala na niezależne sterowanie grupami...
BigB - Pon 27 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | BigB napisał/a: | - Gwint w osi obiektywu (nawet nie zauważyłem ze taki nie jest) |
W pionowym gripie nie jest.
|
Kurcze , to pisz co wiesz, a nie szaraduj ... bo ja to tam z gripem pionowym, to jak Diabeł z woda święconą ... im dalej ode mnie, tym lepiej
fafniak - Pon 27 Kwi, 2009
zasilanie!!!!!! - wieksza kontrola nad akumulatorami
oraz brak wplywu poziomu naladowania akku na sprawnosc/celnosc AF
[ Dodano: Pon 27 Kwi, 2009 22:02 ]
a swoja droga to raczej powinienes zajrzec tutaj :
http://pentax.org.pl/index.php
jaad75 - Wto 28 Kwi, 2009
A jeszcze co do K-7 i ewentualnych poprawek software - sprawdź jak wygląda kontrola parametrów ekspozycji w trybie filmowym i jaki jest format zapisu plików, mam nadzieję, że nie wpadli na pomysł użycia M-JPG...
LDevil - Sro 29 Kwi, 2009
Bardziej przewidywalna praca lampy błyskowej. Chciałbym korekcji siły błysku używać od wielkiego święta.
jaad75 - Sro 29 Kwi, 2009
LDevil napisał/a: | Bardziej przewidywalna praca lampy błyskowej. |
Ale ona już teraz jest przewidywalna - wiadomo w jakiej sytuacji niedoświetli, a w jakiej prześwietli...
LDevil napisał/a: | Chciałbym korekcji siły błysku używać od wielkiego święta. |
Chodzi Ci po prostu o sprytniejszą automatykę...
BigB - Sro 29 Kwi, 2009
dobra zamykam gębę ... mam dwa tygodnie ... potem się będę mógł podzielić ... możecie pisać dalej
jaad75 - Sro 29 Kwi, 2009
Kurde, ten aparat jest strasznie mały... Tak mały, że naprawdę zaczynam się obawiać, że będzie dla mnie niewygodny...
BigB - Czw 30 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Kurde, ten aparat jest strasznie mały... Tak mały, że naprawdę zaczynam się obawiać, że będzie dla mnie niewygodny... |
Cytat: "co małe to piękne"
jaad75 - Czw 30 Kwi, 2009
Tyle, że niekoniecznie również wygodne...
BigB - Czw 30 Kwi, 2009
Tak jest , ale ergonomia aparatu jest rzeczą subiektywną, wiec chyba ze by jakiś przycisk znajdował się naprawdę nieludzko osadzony (dajmy na to jak w nikonach ) to akurat tego nie będę komentował ...
Dla przykładu , w moim przypadku : Wole K-m od K10D, 350D od 5D i D5D od wszystkiego innego ...
BigB napisał/a: | Wole K-m od K10D, 350D od 5D i D5D od wszystkiego innego ... |
Dla mnie K10D, to minimalny rozmiar aparatu - zresztą dopiero z gripem jest naprawdę wygodny i mam pewne podparcie dla małego palca. Ideał wielkościowy, to D300. Nie chcę skreślać aparatu, zanim go nie potrzymam w ręce, ale mam poważne obawy, co do wygody użytkowania K-7... Jedyna nadzieja w tym, że jest ciut wyższy od K10/K20D...
BTW, wciąż SAFOXVIII?...
mavierk - Czw 30 Kwi, 2009
jaad75, każdemu wg potrzeb, takie szczęście, że dla każdego coś innego
BigB - Czw 30 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: |
|
Nie dziw się to właśnie jest to , ergonomia jest inna u każdego ....
to nic strasznego ...
Nie dziwiłbym się, gdybyś był kobietą... Ewentualnie azjatą...
Nie mam zbyt dłużych dłoni, ale 350D, to dla mnie zaprzeczenie wygody... Nawet moja dziewczyna twierdzi, że jest stanowczo za mały... A jeśli miałbym mu jeszcze założyć lampę na stopkę... Masakra...
Co z tym SAFOX-em?...
BigB - Czw 30 Kwi, 2009
nie jestem kobieta, i raczka obejmuje piłkę do kosza (nie mam małych dłoni) ... ale gwarantuje ci ze mi 350D leży jak ulał ... a jak mi ktoś podepnie gripa to już nie
co do safoxów , to dwa tygodnie chłopoki
jaad75 - Pią 01 Maj, 2009
BigB, wiesz jest jeszcze jeden problem - małe body, to bardziej upakowana elektronika i gorsze odprowadzanie ciepła z matrycy...
BigB napisał/a: | co do safoxów , to dwa tygodnie chłopoki |
Alez ty jesteś zasadniczy...
Mógłbyś tylko napisać, że 8 albo nie...
Biorąc pod uwagę, że wiadomo już naprawdę sporo:
http://ricehigh.blogspot....-announced.html
BTW, kilka rzeczy, które mi się przypomniały, a które warto by sprawdzić lub ewentualnie zasugerować Pentaksowi...
1. Karty pamięci - wiem, że są SDHC, czy będzie możliwe używanie SDXC w przyszłości?
2. Zapis RAW-ów z większą głębią bitową - obiecują to od czasu K10D...
3. Czy AF nadal ma skłonność do FF w świetle żarowym?
4. Czy grip (jeśli dostałeś go do przetestowania z gripem) nie powoduje jakiś zakłóceń, jak w niektórych egzemplarzach K10D?
5. Czy stabilizacja ma tryb panoramowania? Sądzę, że nie, skoro nawet mechaniczny przełącznik usunęli z korpusu, ale może warto, by o tym pomyśleli...
[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 00:43 ]
I jeszcze jedno dość dobrej rozdzielczości zdjęcie:
Za 2 tygodnie, to już wszystko będziemy i tak wiedzieli...
Blesso - Pią 01 Maj, 2009
Jeszcze dorzuce 2 grosze:
Tylne przyciski w Pentaxie takie jak w Samsungu (te kwadratowe bardziej mi pasuja)
W low-endowych puszkach podswietlanie gornego wyswietlacza (mam Kasetke) - qrcze -tylko teraz low-endowa puszka nie ma wyswietlacza
Priorytet: mniej szumiaca matryca z lepszym zakresem tonalnym oraz szybszy AF i jestesmy w niebie
Aaaaaa i - parafrazujac wypowiedz pewnego Prezydenta - niech Pentax nie idzie ta sama droga co ....inni i obnizy ceny 31/1.8 i 77/1.8 oraz innych perelek , a takze niech wprowadzi 85ke oraz 135ke !
tomitom - Sob 02 Maj, 2009
Blesso napisał/a: | Jeszcze dorzuce 2 grosze:
Tylne przyciski w Pentaxie takie jak w Samsungu (te kwadratowe bardziej mi pasuja)
W low-endowych puszkach podswietlanie gornego wyswietlacza (mam Kasetke) - qrcze -tylko teraz low-endowa puszka nie ma wyswietlacza
Priorytet: mniej szumiaca matryca z lepszym zakresem tonalnym oraz szybszy AF i jestesmy w niebie
Aaaaaa i - parafrazujac wypowiedz pewnego Prezydenta - niech Pentax nie idzie ta sama droga co ....inni i obnizy ceny 31/1.8 i 77/1.8 oraz innych perelek , a takze niech wprowadzi 85ke oraz 135ke ! |
"a może frytki do tego?"
Blesso - Sob 02 Maj, 2009
Frytki? Jak najbardziej . Byle by z logo Pentaxa oraz ketchupem w postaci nowego FA 35/2.0 ewentualnie jego nastepcy.
kamfil06 - Sob 02 Maj, 2009
tak z ciekawości,
planuję ktoś zmieniać puchę ?
ja jednak wole na szkła dozbierać...
jaad75 - Sob 02 Maj, 2009
kamfil06 napisał/a: | tak z ciekawości,
planuję ktoś zmieniać puchę ? |
Niewykluczone, że zmienię, bo ma parę rzeczy, które chcę mieć - filmy, ponoć znacznie większy wizjer ze 100% krycia, szybsze synchro, lampkę wspomagania AF... Jeśli do tego dojdzie lepszy AF i jakość obrazu na wyższych czułościach jeszcze lepsza niż w K20D, ISO50, czy większy DR, a w ręce będzie leżał równie dobrze jak K10/K20D, to prawdopodobieństwo, że zmienię K10D na tę puszkę jest duże... Chociaż w sumie, to planowałem rozbudować trochę system Nikona...
kamfil06 napisał/a: | ja jednak wole na szkła dozbierać... |
W Twoim przypadku, to zdecydowanie lepsze wyjście...
jaad75 napisał/a: | Chociaż w sumie, to planowałem rozbudować trochę system Nikona...
kamfil06 napisał/a: |
ooo...
masz też nikona
jaad75 napisał/a: | W Twoim przypadku, to zdecydowanie lepsze wyjście... |
wiem...
zastanawiam się czy iść drogą stałek (ltd) czy gwiazdek...
mnich - Sob 02 Maj, 2009
kamfil06 napisał/a: | zastanawiam się czy iść drogą stałek (ltd) czy gwiazdek... |
najlepiej własną drogą.
jaad75 - Sob 02 Maj, 2009
kamfil06 napisał/a: | ooo...
masz też nikona
|
Tak, analogowego...
kamfil06 napisał/a: | zastanawiam się czy iść drogą stałek (ltd) czy gwiazdek... |
A co, ktoś Ci broni kupować "gwiazdki" i ltd jednocześnie? Poza tym, gwiazdki to nie tylko zoomy...
jaad75 napisał/a: | A co, ktoś Ci broni kupować "gwiazdki" i ltd jednocześnie? |
fundusze
jaad75 napisał/a: | Poza tym, gwiazdki to nie tylko zoomy... |
pisząc gwiazdki miałem głównie na myśli 16-50 i 50-135...
mavierk - Sob 02 Maj, 2009
ja byłbym za stałkami jednak
jaad75 - Nie 03 Maj, 2009
A ja mam pytanie do BigB, mam nadzieję, że chociaż to może zdradzić - którą masz wersję firmware w swoim K-7?
tomek__ - Pon 04 Maj, 2009
BigB, a czy ta nowa matryca dorównuje chociaż tej z Nikona D300?
bo w K20D to kiepska jest, lepsza chyba z K10D
fafniak - Pon 04 Maj, 2009
tomek__ napisał/a: | bo w K20D to kiepska jest | - uhm...a skąd taka informacja?
BigB - Pon 04 Maj, 2009
fafniak napisał/a: | tomek__ napisał/a: | bo w K20D to kiepska jest | - uhm...a skąd taka informacja? |
he he , W K10D to taki sam syf jak w D80 ... i w dodatku gorzej eksploatowany ...
A k20D ma fajnego cmosika, pierwszego w pentaxach
Co do "czy to lepsze od D300" ? To nie wiem, bo nie mam D300 (co ma jedna z najlepszych matryc w APSC-etach )
fafniak napisał/a: | tomek__ napisał/a: | bo w K20D to kiepska jest | - uhm...a skąd taka informacja? |
zdjęcia z K20 wyglądają ma na takie jakby zamazane, jakby przepuszczone przez efekt "farba olejna"; dokładnie to samo powiedziałbym o canonie 50D;
D300 natomiast ma świetną matrycę moim zdaniem, widać to na fotkach i w testach rozdzielczości
jaad75 - Pon 04 Maj, 2009
tomek__, ja nie wiem jakie Ty zdjęcia z K20D widziałeś, a przede wszystkim jakim obiektywem robione, ale to co piszesz, to kompletna bzdura.
jaad75 napisał/a: | tomek__, ja nie wiem jakie Ty zdjęcia z K20D widziałeś, a przede wszystkim jakim obiektywem robione, ale to co piszesz, to kompletna bzdura. |
włączyłem sobie podsumowanie testu na optyczne i przykładowe fotki;
faktycznie tu wygląda to dobrze, może bazowałem na wspomnieniach z pierwszych fotek z K20D, które w necie się pojawiły; mój błąd;
ale spójrz: http://www.flickr.com/pho...878608/sizes/o/
iso tego zdjęcia to 200
przypatrz się na oczy kota; są zaszumione; te mini szumy nawet na niskich czułościach u mnie dyskwalifikują ten aparat;
raz tylko obcowałem z D300 i pamiętam, że ISO 200 było absolutnie wolne od szumów;
i choć nie jestem nikoniarzem to bronię tej matrycy, bo jak dla mnie to wzór formatu DX/APS-C
tomek__, po pierwsze CMOS-y szumią na niższych czułościach bardziej od CCD, tyle, że ten szum wolniej rośnie, po drugie, mogła być ustawiona funkcja D-Range, która ciągnie szczegóły z cieni, kosztem szumów, po trzecie, zdjęcie mogło być ciągnięte w GIMP-ie (stoi w exifie) nawet o kilka EV w cieniach... Może to być efekt nieumiejętnego wyostrzania lub celowy zamysł (we wszelkich symulatorach filmu, ziarno jest dodawane) - możliwości jest naprawdę wiele. Poza tym, ten szum jest tu akurat bardzo ładny, więc nie wiem w czym problem...
BigB - Pon 04 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | tomek__, po pierwsze CMOS-y szumią na niższych czułościach bardziej od CCD |
To jest 100% to
Jak pierwszy raz się bawiłem K20D i Nawet 350D to bardzo mi się nie podobało to ze czasami szumi nawet w 100 iso ... ale , właśnie utrzymuje niewielki szum do 1600 iso a ten wypierdek K10D co tam nie szumi niby na setce , ma naprawdę problemy po 800 iso ...
Co jeszcze dodam , każda matryca szumi jak się nie potrafi jej dobrze wykorzystać .. (oczywiście Drange i takie inne ......, przyczyniają się do większych szumów) ale np. Porób kilka zdjęć w Rawie tak miedzy -1/3 ILa à -1IL, i se je potem podciągnij na zero , zobaczysz ze prawie każdy aparat zaczyna szumić OSTRO miedzy 200 à 400 ISO ...
Co do jakości i ostrości zdjęć, to po pierwsze jest bardzo osobiste odczucie, każdy do ostrza jak mu się podoba , po drugie to nie jest raczej, albo bardzo rzadko zależne od puszki , tylko od szkiełka ...
Uf, skończyłem
PS: Sorry Jaad, jestem pod kontraktem z CIA , jak otworze gębę o cuś tam, to podobno snajper mnie w sekundzie zestrzeli
[ Dodano: Pon 04 Maj, 2009 13:58 ]
Ah obejrzałem sobie zdjęcie kotka , 100% rozjaśnione oczy ...
Ale nawet jak robię 100% to szumów widzę niewiele ... i to na pewno nie jest podobne do K10D albo do D80 ...
To paranoja szukać dziury w całym
BigB napisał/a: | PS: Sorry Jaad, jestem pod kontraktem z CIA , jak otworze gębę o cuś tam, to podobno snajper mnie w sekundzie zestrzeli |
Ale Twoje NDA, trwa jeszcze tylko tydzień? A nie do 21.05?
Ale D300 też ma cmosa nie mówiąc o 5D 2 - gdzie w nim szumy?
co do pentaxa generalnie, to żałuję, że się nie zapożyczyłem i nie kupiłem K200D jak był jeszcze na rynku i to za 1,5k zł..
chyba najtańsze body z uszczelkami
tomek__ napisał/a: | Ale D300 też ma cmosa nie mówiąc o 5D 2 - gdzie w nim szumy? |
Pociągnij cienie o parę EV, to zobaczysz szumy nawet w 5D i D3... Mówię o generalnej zasadzie tyczącej się matryc CMOS vs. CCD, ale oczywiście dla różnych generacji matryc, wyjściowy poziom szumów jest zazwyczaj inny... W każdym razie szumy w K20D są minimalnie wyższe od tych w D300, a szum na zalinkowanym zdjęciu jest bardzo przyjemny i w niczym nie przeszkadza...
BigB - Pon 04 Maj, 2009
tomek__ napisał/a: | to żałuję, że się nie zapożyczyłem i nie kupiłem K200D jak był jeszcze na rynku i to za 1,5k zł..
|
no ja tez żałuje .. bo byś w końcu przestał kropować w 400% w szukaniu szumów.... ten K200D jest w tej dziedzinie wielkim nieudacznikiem
BigB napisał/a: | ten K200D jest w tej dziedzinie wielkim nieudacznikiem |
Przesadzasz... Ani K10D, ani K200D wcale tak bardzo nie szumią.
SlawGaw - Pon 04 Maj, 2009
Ja także uważam że na podstawie tego zdjęcia nie można mówić źle o matrycy K20, z pewnością D300 ma lepszą matrycę, ale nie jest to jakaś przepaść, a i nie tylko matryca decyduje o wielkości szumu.
Ile aparatów miało tę samą matrycę 6 mln, czy też 10 mln od Sony a w różny sposób szumiło. D300 i A700 ma tę samą matrycę (chyba), jednak zachowują się cit inaczej.
BigB napisał/a: | tomek__ napisał/a: | to żałuję, że się nie zapożyczyłem i nie kupiłem K200D jak był jeszcze na rynku i to za 1,5k zł..
|
no ja tez żałuje .. bo byś w końcu przestał kropować w 400% w szukaniu szumów.... ten K200D jest w tej dziedzinie wielkim nieudacznikiem |
nie marudź tylko wrzuć jakiegoś sampla z nowego flagowego pentaxa
BigB - Pon 04 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | BigB napisał/a: | ten K200D jest w tej dziedzinie wielkim nieudacznikiem |
Przesadzasz... Ani K10D, ani K200D wcale tak bardzo nie szumią. |
Nie przesadzam (ale szumy tez sa subiektywne) .. dla mnie to po prostu dwie katastrofy ... i trzeba naprawdę nigdy nie wpaść w cienie, żeby przeszło Bardzo mi się podobał istDs a jak kupiłem dziesiątkę ... to się popłakałem ...
(ale i tak lubię mojego K10D )
Tomek, chcesz mojej śmierci czy co ?
BigB napisał/a: |
Tomek, chcesz mojej śmierci czy co ? |
to chociaż powiedz czy w omawianej kwestii [szumy] jest ponad/pod/obok D300?
krewzszafy - Pon 04 Maj, 2009
Co warto poprawić w Pentaxie?
...zmienić nazwę na canon albo sony
BigB - Pon 04 Maj, 2009
O właśnie mam niusy od pentaxa ...
Trzeba poczekać do 20 tego , wiec tak jak myślałem nic nie wyjdzie przed korpusikiem ...
Ale ja mogę im mówić co o nim myślę
Wiec akurat to co mi się wydawało od początku i do czego służy ten temat
BigB napisał/a: | .. dla mnie to po prostu dwie katastrofy |
W porównaniu z czym? Z 5D?
BigB - Pon 04 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | BigB napisał/a: | .. dla mnie to po prostu dwie katastrofy |
W porównaniu z czym? Z 5D? |
z 350D (który nie ma nic lepszego poza cmosem) z D5D który , nawet cmosa nie ma ...
Oczywiście K200D i szczególnie K10D są bardzo wypasione co do dwóch wyżej wspomnianych konserw ale co do szumienia, to sorki , nie podchodzą ...
BigB, wybacz, ale zdjęcia z 10MP CCD Sony po przeskalowaniu do 6MP wyglądają lepiej niż te z matryc 6MP - przerabiałem to wiele razy... CMOS, to akurat jak dla mnie wada, a nie zaleta - wolałbym CCD w nowych puszkach, ale cóż, znak czasów...
BigB - Pon 04 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | BigB, wybacz, ale zdjęcia z 10MP CCD Sony po przeskalowaniu do 6MP wyglądają lepiej niż te z matryc 6MP - przerabiałem to wiele razy... CMOS, to akurat jak dla mnie wada, a nie zaleta - wolałbym CCD w nowych puszkach, ale cóż, znak czasów... |
350D ma 8 MP ... a co do reszty , to jak się uważa ...
Mi akurat w tym temacie pentaxy (ani nikony do D90 wyłącznie) nie leżą zupełnie i uwaga, nie jestem profesjonalnym kropowiczem ... wiec oglądam i używam zdjęć w skali ekranu lob 20*30 czy 30*40 cm ...
BigB napisał/a: | 350D ma 8 MP ... |
Wiem, 350D jak na owe czasy szumiał mniej, ale akurat obraz z Canonów z tego okresu zupełnie mi nie odpowiadał - wolałem bardziej szumiące w wyższych czułościach CCD, niż specyficzne Canonowe plastelinki. Zresztą obraz z ostatnich Canonów jakoś bardziej mi leży - albo zmienili podejście do przetwarzania, albo poprostu przestali się wyróżniać na niekorzyść, bo wszyscy pakują wszędzie CMOS-y...
BigB - Pon 04 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | ale akurat obraz z Canonów z tego okresu zupełnie mi nie odpowiadał - wolałem bardziej szumiące w wyższych czułościach CCD, niż specyficzne Canonowe plastelinki. |
Ale tu to akurat total subiektyw ...
Ja od momentu jak zobaczyłem pierwsze zdjęcia z G2 , zaadoptowałem canona (G2 => CCD) mysie ze w canonie wyjściowy obraz nie ma nic wspólnego z matryca tylko raczej z bebechami aparatu i oprogramowaniem ... i mi jakoś to podchodzi ...
Uwielbiam pentaxy, minolty i Canonony , i każdy za coś co mi tam podchodzi , ale nie mam żadnych problemów żeby się czepiać "moich" firm jak mi coś nie leży ... nie jestem tez żadnym integrysta
BigB napisał/a: | ani nikony do D90 |
D90 to już lepsza półka, ma matrycę z D300
BigB - Pon 04 Maj, 2009
tomek__ napisał/a: | BigB napisał/a: | ani nikony do D90 |
D90 to już lepsza półka, ma matrycę z D300 | dlatego podkreślam "wyłącznie"
BigB napisał/a: | Ale tu to akurat total subiektyw ...
|
Oczywiście.
[ Dodano: Pon 04 Maj, 2009 21:48 ]
tomek__ napisał/a: | D90 to już lepsza półka, ma matrycę z D300 |
Ale lepsza od czego?
wiem jedno puszka w ktorej by byl AF z d700 + matryca z d700 z "naprawionym" bandingiem na wysokich iso od punktowych zrodel swiatla oraz zminimalizowanej dyfrakcji w ukladzie migawka/lustro (foty pod slonce) z kolorami z K10D w obudowie od LX-a to bylby to aparat IDEALNY
BigB, - mozesz to przekazac bossom z pentaxa ?
fafniak napisał/a: | matryca z d700 z "naprawionym" bandingiem na wysokich iso od punktowych zrodel swiatla |
Co żeś tam znowu w tej matrycy wygrzebał?...
nie .. to znana sprawa kanal niebieski daje ciala
palindrom - Wto 05 Maj, 2009
Wracając do tematu
BigB,
poniżej mój mały whishlist oparty na rocznym doświadczeniu z K20D. Wytłuściłem kwestie dla mnie najważniejsze. Reszta jest tylko bardzo ważna
- Pomiar TTL błysku z obiektywami manualnymi! AFAIK Pentax LX robił pomiar przedbłyskiem (centralnie ważony)... Czy się mylę? W każdym razie wiem na pewno że można i trzeba to zaimplementować. Pentax to system stworzony do manuali.
- Opcja matówki z klinem i mikrorastrem.
- Lepszy AF.
- Panning.
- ISO 50 i na ISO 25 też się nie pogniewam
- Nie więcej pikseli niż jest teraz. W zamian za to lepszy SNR i DR.
- Pełna klatka wchodzi w grę? Wymienne matryce?... No dobra, ten punkt pomiń
- Stabilizacja co najmniej jak w Olympusie E-3.
- Możliwość zmiany parametrów ekspozycji w trybie LV. Może być z drabinką i/lub histogramem na żywo.
- Możliwość wniesienia stałego offsetu EV w menu (np. w mojej K20D jest jakoby na stałe +0.5EV na drabince, a mogłoby to być w menu opcji zaawansowanych).
- Wizjer o większym kącie widzenia (żeby powiększająca muszla oczna stała się zbędna).
- Muszla oczna bardziej odsunięta od body, żeby nie przyklejać twarzy do wyświetlacza.
- Detektor zbliżeniowy, żeby wyświetlacz w nocy nie świecił po gałach.
- Możliwość wyłączenia odszumiania i odejmowania dark frame'ów!
- Dedykowany przycisk LV, aby przełącznik ON/OFF można było na stałe przypisać podglądowi głębi ostrości.
- Drabinka ekspozycji w trybach Av/M z obiektywami bez styków możliwa do włączenia NA STAŁE a nie tylko podczas podglądu głębi ostrości.
- Obsługa Power Zoom byłaby miła (stałe powiększenie, zoom store / recall, ekspozycja z jednoczesną zmianą ogniskowej).
- Znacznie większy zakres kalibracji AF.
- Możliwość trzypunktowej kalibracji AF w funkcji ogniskowej. Dzięki temu można by kalibrować na przykład Tamrony 28-75/2.8 i 70-200/2.8, które przejawiają tendencję do FF na krótkich ogniskowych, BF na długich a trafiają w punkt w środku zakresu (albo na odwrót ).
- Folie ochronne na wyświetlaczach
- Abstrahując od body, przydałby się bardziej kontaktowy serwis / support / pomoc techniczna. Ta co jest często nie odpisuje na maile.
Wiem że większości z tego nie da się zaimplementować w aparatach, które pewnie właśnie są pakowane w kartoniki. Uważam jednak że takie zmiany stworzyłyby aparat którego pozazdrości Canon czy Nikon (a nawet ich przestraszy ).
Cieszę się że w końcu Pentax otwiera się na nasze opinie. Mam nadzieję że coś z tego zostanie zrealizowane (szczególnie wymienne matryce... ).
jaad75 - Wto 05 Maj, 2009
palindrom napisał/a: | - Folie ochronne na wyświetlaczach |
Hę? Może plastik jak w Nikonach? Przez 2.5 roku użytkowania K10D, nie udało mi się zrobić nawet jednej ryski na wyświetlaczu...
fafniak - Wto 05 Maj, 2009
palindrom napisał/a: | Możliwość wyłączenia odszumiania i odejmowania dark frame'ów!
| tak !!!! To bardzo wazne !!! Bez tej opcji w czasie testu na "Optyczne.pl" aparat nie ma szans
(sorki ale nie moglem sie powtsrzymac)
a i opcje mozna nazwac EFO
fafniak,
a robiłeś Pentax'em długie ekspozycje? I szlag Cię nie trafiał? Bo mnie tak.
fafniak - Wto 05 Maj, 2009
ok. nie robilem - mozesz pokazac mi na obrazku problem? Co takiego psuje wewnetrzny soft aparatu?
BigB - Wto 05 Maj, 2009
fafniak napisał/a: | ok. nie robilem - mozesz pokazac mi na obrazku problem? Co takiego psuje wewnetrzny soft aparatu? | myślę ze Marcin mówi o tym cholernym problemie K20D gdzie nie można wyłączyć Dark'a ...
Mi to nie przeszkadza bo jak foce długo, to zawsze i we wszystkich puszkach to włączam .. ale czasami jak się robi naświetlania w miarę krótkie (bo np. nie ma sie czasu bo dane światło trwa 2 minuty, to szkoda ze sie traci jedna na Dark'a mimo woli !
fafniak,
psuje nerwy, gdy po 10 minutach ekspozycji trzeba czekać kolejne 10 aż aparat zrobi dakreframe. Jeżeli coś w tym czasie się będzie działo to niestety tego nie uchwycę.
Tak chodzi mi głównie o astrofoto i zdjęcia zjawisk atmosferycznych.
Tak, jestem zbulwersowany bo straciłem niesamowite ujęcie w czasie gdy aparat robił darka. Jakby nie patrzeć, w godzinę możemy co najwyżej zrobić 30 minut ekspozycji :/
Uważam że wyłączenie tego w opcjach powinno być możliwe.
[ Dodano: Wto 05 Maj, 2009 09:39 ]
BigB mnie ubiegł
tomek__ - Wto 05 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: |
tomek__ napisał/a: | D90 to już lepsza półka, ma matrycę z D300 |
Ale lepsza od czego? |
od D40, D40x, D50, D60, D70, D70s, D80, D100, D200
BigB napisał/a: | tomek__ napisał/a: | BigB napisał/a: | ani nikony do D90 |
D90 to już lepsza półka, ma matrycę z D300 | dlatego podkreślam "wyłącznie" |
no fakt, źle przeczytałem
ghost - Wto 05 Maj, 2009
jak już półkujemy to d100-200-300 to podobna półka
licząc stan na moment wydania, zdecydowanie wyższa niż d70-80-90.
ghost napisał/a: | jak już półkujemy to d100-200-300 to podobna półka
licząc stan na moment wydania, zdecydowanie wyższa niż d70-80-90. |
Dokładnie. A K10/K20D, mieszczą się tak pomiędzy półką D80/D90, a D200/D300... Matryca, to nie jest wyznacznik "półki" aparatu...
tomek__ - Wto 05 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | Matryca, to nie jest wyznacznik "półki" aparatu... |
oczywiście!
ale jak widzisz po moich poprzednich wypowiedziach mówię to w kontekście matrycy
półka matrycy
ghost napisał/a: | jak już półkujemy to d100-200-300 to podobna półka
licząc stan na moment wydania, zdecydowanie wyższa niż d70-80-90. |
tak
porównałem matryce na dzień dzisiejszy,
niejasno się tam wypowiedziałem
btw
jaad75, wolałbyś K10D zamiast D90?
tomek__ napisał/a: | jaad75, wolałbyś K10D zamiast D90? |
Mówimy o aparatach, które dzieli generacja. Wolałem K10D niż D80. D90 ma tylko dwie rzeczy, którymi mógłby mnie skusić: filmy i CLS - filmy będą w K-7, a bez CLS-a mogę się obyć, bo i tak jadę głównie na radiu i manualu. Więc nie, nie zmieniłbym K10D na D90, jeśli to odpowiedź na Twoje pytanie.
BigB - Sro 06 Maj, 2009
Nius !
Pentax nam dal "podobno" jakiś zły FW (ha ha, jeszcze nie wyszedł a już zły) i płacze ...
syf, kłódka na gębę ....
jaad75 - Sro 06 Maj, 2009
Dlatego pytałem o firmware...
Nie mogą wam podać jakiegoś linka, do sciągnięcia prawidłowego, czy to wersje body z zablokowaną możliwością upgrade'u?
BigB - Sro 06 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | Dlatego pytałem o firmware...
Nie mogą wam podać jakiegoś linka, do sciągnięcia prawidłowego, czy to wersje body z zablokowaną możliwością upgrade'u? |
na razie kwestia poczekania ... a już sieją ze chodzi o wysokie iso ...
taki przykład , mamy, dajmy na to 6000 użytkowników K10D i 20% marudzi ze przekrzywiona matryca .. oki, 5% oddała do serwisu żeby poprawić błąd .... a tu jeszcze dziś odp. serwisu:
"Nic nam nie wiadomo o takim przypadku ... itd .. " kurde to nawet u Canona przyznają się do błędów, ale nie u pentaxa ...
BigB napisał/a: | na razie kwestia poczekania ... a już sieją ze chodzi o wysokie iso ... |
No ale to znaczy, że może być raczej tylko lepiej niż gorzej...
Z drugiej strony, jeśli masz wersję, która nie zapisuje JPG-ów, to by znaczyło, że może chodzic o jakiś "zaszyty" fragment firmware...
Cytat: | taki przykład , mamy, dajmy na to 6000 użytkowników K10D i 20% marudzi ze przekrzywiona matryca .. oki, 5% oddała do serwisu żeby poprawić błąd .... a tu jeszcze dziś odp. serwisu:
"Nic nam nie wiadomo o takim przypadku ... itd .. " kurde to nawet u Canona przyznają się do błędów, ale nie u pentaxa ... |
Fakt, jaszcze nie słyszałem, żeby przyznali się do tego, że wypuścili jakąś wadliwą serię... Ale to samo moge powiedzieć o Sony (nie mówię tu o DSLR), czy choćby Acerze, albo np. Adobe - serwisy zawsze "po raz pierwszy słyszą o problemie", nawet jeśli kilkanaście i więcej osób osób na forach potwierdza, że zgłaszało ten problem i podają nawet numer swojego zgłoszenia...
0xDEADBEEF - Sro 06 Maj, 2009
BigB napisał/a: |
taki przykład , mamy, dajmy na to 6000 użytkowników K10D i 20% marudzi ze przekrzywiona matryca .. oki, 5% oddała do serwisu żeby poprawić błąd .... a tu jeszcze dziś odp. serwisu:
"Nic nam nie wiadomo o takim przypadku ... itd .. " kurde to nawet u Canona przyznają się do błędów, ale nie u pentaxa ... |
Dziwne, to byl typowy fail w K10D.
Moj K10D wrocil z serwisu z notatka "adjusted parallax".
BigB - Sro 06 Maj, 2009
0xDEADBEEF napisał/a: |
Dziwne, to byl typowy fail w K10D.
Moj K10D wrocil z serwisu z notatka "adjusted parallax". |
nie mowie ze tego nie naprawiali , bo naprawiali ... tylko wciskali kit ze niby to jest "pierwszy raz"
Arek - Sro 06 Maj, 2009
fafniak napisał/a: | ok. nie robilem - mozesz pokazac mi na obrazku problem? Co takiego psuje wewnetrzny soft aparatu? |
1. o czekaniu na wykonanie darka mówili już koledzy,
2. jeśli robić coś, to robić to dobrze. Odejmowanie jednego darka przez słaby sofcik i procesorek w aparacie da zawsze groszy rezultat niż odejmowanie uśrednionego darka poprzez soft na kompie.
3. warto czasami zdjąć klapki z oczu. Jeśli coś nie przeszkadza Tobie, nie znaczy, że inne osoby mają
ignorować problem lub głośno krzyczeć, że im też nie przeszkadza.
Arek
Arek napisał/a: | Odejmowanie jednego darka przez słaby sofcik i procesorek w aparacie da zawsze groszy rezultat niż odejmowanie uśrednionego darka poprzez soft na kompie. |
Nie sądzę, żeby odjęcie darka było szczególne skomplikowaną operacją, wymagającą ogromnych mocy obliczeniowych...
Arek napisał/a: | Jeśli coś nie przeszkadza Tobie, nie znaczy, że inne osoby mają
ignorować problem lub głośno krzyczeć, że im też nie przeszkadza. |
Też mi nie przeszkadza!!!
Ale tak serio jest mnóstwo rzeczy istotniejszych, niż jakieś tam darki, czy odszumianie RAW-ów.
Arek - Sro 06 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | Nie sądzę, żeby odjęcie darka było szczególne skomplikowaną operacją, wymagającą ogromnych mocy obliczeniowych... |
A próbowałeś to robić kiedyś tak jak należy? Czy tylko próbujesz teoretyzować?
Arek napisał/a: | A próbowałeś to robić kiedyś tak jak należy? Czy tylko próbujesz teoretyzować? |
Nie potrzebuję tego robić. Natomiast nie wydaje mi się, by odjęcie darka wymagało szczególnie skomplikowanych procedur i dużych mocy obliczeniowych. Tyle napisałem powyżej.
BigB - Sro 06 Maj, 2009
Arek, jaad75, chłopaki, tu problem nie jest co robi lepsze odejmowanie darka, tylko to ze aparat postanawia za mnie decydować, a to jest ostro przesadzone ...
Ten problem nie istniał w K10D ... robiło się darka albo nie , był wybór, a tu w K20D inżynier zadecydował ze nie stać nasza limitowana inteligencje na ten wybór (dla mnie to tylko było zapomniane, i właśnie się pocę żeby takie detale były wzięte pod uwagę w FW-ach ...
BigB napisał/a: | dla mnie to tylko było zapomniane, i właśnie się pocę żeby takie detale były wzięte pod uwagę w FW-ach ... |
Fakt, dobrze, żeby ktoś takie rzeczy wyłapał, nawet jeśli nie dla wszystkich są szczególnie istotne.
[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 10:43 ]
Wprawdzie wciąż nie potwierdzone są informacje o użyciu SAFOX-a VIII, ale jeśli to ten sam układ, to mam nadzieję, że zostawią do wyboru opcję szybszą oraz wolniejszą i precyzyjniejszą.
Arek - Sro 06 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | Natomiast nie wydaje mi się, by odjęcie darka wymagało szczególnie skomplikowanych procedur i dużych mocy obliczeniowych. |
Otóż wymaga, choć bardziej procedur niż mocy. Robienie jednego zdjęcia, potem darka i odejmowanie go jest denerwujące i przynosi gorsze efekty niż zrobienie to w sposób poprawny. Czyli zrobienie 2-3 darków na początku sesji i na jej końcu, uśrednienie ich i odjęcie od wszystkich zdjęć z sesji. Wtedy możesz zdecycować co chcesz odjąć, czy w ogóle chcesz i jak chcesz. Teraz K20D decyduje za Ciebie co zrobić
i na dodatek ma zaszyte rozwiązanie, które daje gorsze efekty.
palindrom - Sro 06 Maj, 2009
BigB napisał/a: | (...) tu problem nie jest co robi lepsze odejmowanie darka, tylko to ze aparat postanawia za mnie decydować (...) |
Amen. Dać mu wódki.
fafniak - Sro 06 Maj, 2009
Arek napisał/a: | 3. warto czasami zdjąć klapki z oczu. Jeśli coś nie przeszkadza Tobie, nie znaczy, że inne osoby mają
ignorować problem lub głośno krzyczeć, że im też nie przeszkadza. | - moglbym napisac dokladnie to samo o tobie - moze mam ci przypomniec twoja odpowiedz na moj post dotyczacy zdjec pod slonce D700 i krotkich czasach
(jest takie powiedzenie - przyganial..... )
Faktem jest ze wada jest to ze aparat nie powala na wybor - ok.
0xDEADBEEF - Czw 07 Maj, 2009
Mysle ze to cale klocenie o darki jest bez sensu.
Mi to specjalnie nie przeszkadza ale rozumiem ze to moze byc uciazliwe. I Pentax powinien byl dac nam wybor i opcje w menu do wylaczenia tego. Nie zrobili tego bo pewnie maja cos do ukrycia (szumy?). Nie znaczy to ze aparat jest calkowicie bezuzyteczny, ale raczej nie nadaja sie do astrofotografii.
szum - Sro 13 Maj, 2009
1.iso50
2.100%krycia kadru w kontrastowym wizjerze
3.dalszy rozwój stabilizacji matrycy.
4.lepsze odwzorowanie szczegółu przy tej ilości pixeli co w k20d .
5.balans bieli (walka o poprawę przy świetle żarowym)
6.synchro z lampą 250(ma być niech będzie)
7.od razu by był w sprzedaży nie tylko w czarnym kolorze (hass nie jest czarny i nikt się nie czepia i o kicz nie posądza)
8.jakaś promocja cenowo w ciekawym zestawie.
9.nowa lampa (ta z najwyższej półki)
10.GPS i jakaś forma bez przewodowej transmisji danych.
11.AF , pomiar światła ma być poprawiony, więc Oki.
jaad75 - Nie 17 Maj, 2009
Zaczynam poważnie martwić się o to synchro, to była dla mnie jedna z najważniejszych zalet nowego korpusu, a coraz więcej wskazuje na to, że pozostanie bez zmian, czyli 1/180s... Jeśli to prawda, to rzeczą, którą bezwzględnie należy poprawić jest blokada sygnału na stopce i gnieździe sync, przy czasach krótszych od 1/180s. Może być choćby taka opcja w menu użytkownika - jeśli chcę wymusić synchro kosztem cienia migawki, to niech aparat pozwoli mi to zrobić.
szum - Nie 17 Maj, 2009
po co? ja otwarłem ten wątek dzisiaj oby twoje obawy o synchro , były tylko obawami i tak jak cieszę się z szans na iso50 tak ten czas synchron jest dla mnie równie ważny i nie ma tu dla mnie już kompromisu i nie będzie . 1/180s. w k20d mi masakryczne przeszkadza tzn nie ma tragedii jest tylko masakryczne niezadowolenie a poza tym jeżeli to ma być najbardziej zaawansowany DX (aps-c) to z takim synchro to to to będzie coś dobrego . Jednak będzie to też oznaka ,że albo pentax upodabnia się do konkurencji albo znikająca literka D będzie się pojawiać przy tych samych modelach ale udoskonalonych jak X u nikona . Nie ukrywam wlałeś mi trochę dziegciu w serce .Ale czy na pewno będzie to premiera jednej puszki ???
kto ma 100% pewności ?
Wydaje mi się, że początkowo, miało być synchro 1/250s, ale w ostatniej wersji firmware zdecydowano się chyba na obniżenie go o 0.5EV... Gdyby blokadę można było wyłączyć w menu, to sam mógłbym zadecydować, czy wiadome skutki uboczne są na danym zdjęciu na tyle istotne, by zrezygnować z krótszego czasu...
szum napisał/a: | będzie to premiera jednej puszki ???
kto ma 100% pewności ? | Niby 100% pewności nie można mieć, ale w takim wypadku istnienie drugiej puszki byłoby trzymane w takiej tajemnicy, że jest to mało realne...
tomek__ - Nie 17 Maj, 2009
jaad75, dlaczego synchro jest dla Ciebie tak ważne? w jakich sytuacjach?
Chodzi o przebijanie zastanego małą lampą... To 0.5EV naprawdę potrafi zrobić różnicę...
jaad75 napisał/a: | Chodzi o przebijanie zastanego małą lampą... To 0.5EV naprawdę potrafi zrobić różnicę... |
chodzi o to, że ta 1/180s w "opóźnieniu" lampy robi duzą różnicę?
[nigdy nie uzywam lampy, więc nawet nie wiem czy to pytanie brzmi głupio czy nie]
tomek__, nie. Chodzi o stosunek zastanego do błyskowego - skracając czas naświetlania wygaszasz zastane. Możesz oczywiście zrobić to przymykając przysłonę lub zmniejszając czułość, ale wtedy musisz zwiększyć siłę błysku, a mała lampa w ciągu dnia i tak pracuje w pobliżu maksimum możliwości, a poza tym przymknięcie przysłony to też nie zawsze to, o co chodzi... Trzeba szukać cienia lub fotografować tuż przed zachodem - nawet 0.5EV mniej zastanego daje większą elastyczność...
jeśli już muszę użyć lampy, to parametry ustawiam tak, by jej udział był jak najmniejszy, a zastanego jak największy (maksymalny czas tak by nie poruszyć);
ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że chcesz zwiększać "ilość" lampy w stosunku do zastanego?
tomek__ napisał/a: | ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że chcesz zwiększać "ilość" lampy w stosunku do zastanego? |
Oczywiście, że tak - mówimy o używaniu lampy, jako światła głównego (key light), a zastane funkcjonuje w takim wypadku albo jako tło, albo jako wypełniające, ewentualnie jako rim light. Mówimy o sytuacji, w której to Ty tworzysz oświetlenie sceny, a światło zastane jest tylko jednym z jego elementów. Zasady są takie same jak w studio.
masz zewnętrzną lampę?
tomek__ napisał/a: | masz zewnętrzną lampę? | Niejedną...
kiedyś miałem pożyczoną zewnętrzna lampę; była tak wielka i niebywale mocna, że światło zastane lub jego brak nie robił różnicy więc nie zastanawiałem się nawet nad synchronizacją
powierzchnia błyskająca była na tyle duża, że lampa rozświetlała ogromne powierzchnie równomiernie;
problem w tym, że zasilanie czerpała z gniazdka 230V i potrzebny był do niej statyw albo jakiś pomocnik do trzymania
a przy każdym błysku było słychać takie głuche puknięcie
Ale ja nie mówię o lampach studyjnych, a małych fleszach na baterię... Duża lampa np.500Ws przebija zastane bez większego problemu, ale trzeba wozić ze sobą generator, albo choćby battery pack i nie jest to już tak kompaktowy zestaw jak w przypadku małych fleszy i modyfikatorów do nich. Poza tym, jesteśmy zmuszeni do korzystania z dużej GO (zastane musisz gasić przysłoną), a czas błysku również jest zazwyczaj nieporównywalnie dłuższy niż ten z małych lamp na stopkę, co nie jest bez znaczenia, przy fotografowaniu ruchu...
szum - Pon 18 Maj, 2009
no i po co to tłumaczyć , przecież generalnie chodzi o to co napisałeś plus to co ważne i w ostatnim poście o GO szybsza synchro pozwala na nie przymykanie szkła , pól bidy jak to jakiś tam zoomek ze stałym światłem ale jak mamy jasne szkiełko to łochocho ,pogadane .
jaad75 - Pon 18 Maj, 2009
szum napisał/a: | no i po co to tłumaczyć |
Taką mam dziwną przypadłość, że jak ktoś pyta, to tłumaczę... Muszę się tego oduczyć...
elgreen - Pon 18 Maj, 2009
mnie denerwuje brak manualnych ustawien wbudowanej lampy (wspolpraca z manualnymi szklami, wyzwalanie fotoceli) w K200D (w K20D chyba podobnie) - ciekawe czy wprowadza.
(Nikon D80 ma, Olek E520 ma...)
komor - Wto 19 Maj, 2009
Czy dobrze myślę, że niezbyt wyśrubowany czas synchro jest objawem niepewności producenta co do mechanicznej precyzji i szybkości pracy migawki? Z jednej strony wiadomo, że budżety na badania i rozwój nieporównanie większe mają C i N, ale z drugiej strony Pentax produkował już chyba dawno temu aparaty z synchro krótszym niż 1/180?
ghost - Wto 19 Maj, 2009
wszystkie migawki są zamawiane u copala. to tylko kwestia ceny.
palindrom - Wto 19 Maj, 2009
komor,
minimalny czas synchronizacji jest związany z prędkością przesuwania się kurtyn.
Wiesz jak to działa ale napiszę dla porządku
One ZAWSZE przesuwają się z tą samą prędkością, bez względu na to, jaki jest ustawiony czas. Wyobraź sobie że jedna kurtyna odjeżdża, chwilę okienko jest całe otwarte, potem druga kurtyna zamyka okienko. Gdy skracamy czas, chwila gdy cała klatka jest odsłonięta staje się krótszy. Dochodzimy do tak krótkiej ekspozycji, że w momencie zakończenia podróży przez jedną kurtynę, druga zaczyna swój ruch. To jest najkrótszy możliwy czas synchronizacji. Zwykle producent deklaruje dłuższy, żeby mieć pewność że nawet dłuższy błysk rozpocznie się i zakończy w czasie pełnego otwarcia migawki.
Kilka wniosków:
- Czas synchronizacji jest odwrotnie proporcjonalny do prędkości kurtyn.
- Czas życia migawki też jest odwrotnie proporcjonalny do prędkości kurtyn
- Migawka kosztuje.
- Migawka wbudowana w obiektyw, czyli o przebiegu w okolicy apertury, pozwala na dużo krótsze czasy synchronizacji nawet przy wolniejszych listkach przesłony. Nawet jeżeli cały błysk trwa dłużej niż czas od otwarcia do zamknięcia, klatka będzie równo naświetlona.
jaad75 - Wto 19 Maj, 2009
Najśmieszniejsze jest to, że by uzyskać 1/8000s chyba łatwiej jest przyspieszyć kurtyny (czyli również skrócić synchro), niż jeszcze bardziej zmniejszyć szczelinę, przy tej samej prędkości przesuwu...
mnich - Sro 20 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | atwiej jest przyspieszyć kurtyny |
no właśnie, czy to taki problem przyspieszyć prędkość kurtynek?
palindrom - Sro 20 Maj, 2009
jaad75,
dokładnie tak. Trudniej jest synchronizować kurtyny by uzyskać jednostajnie przesuwającą się, wąską szczelinę o stałej szerokości (lub zmiennej szerokości i prędkości - jeszcze gorzej).
Tak wygląda ciężkie życie migawki dyszki Canona:
http://www.youtube.com/watch?v=7CHgBuKmfog
Tutaj "długa" ekspozycja:
http://www.youtube.com/wa..._sz-cDkd4k&NR=1
KM Maxxum 5D:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
... I tak 100 000 razy
jaad75 - Sro 20 Maj, 2009
mnich napisał/a: | no właśnie, czy to taki problem przyspieszyć prędkość kurtynek? |
Nie wiem. Skoro synchro 1/250s jest dość powszechnie stosowane w wyższej klasy body, to tak, czy inaczej nie jest to problem natury technicznej... Wydaje mi się, że cena precyzyjniejszej migawki, powinna być zbliżona do szybszej, a jeśli ta druga (na logikę) daje szybsze synchro, to decyzja wykorzystania wolniejszej jest dla mnie niezrozumiała.
mavierk - Sro 20 Maj, 2009
no to może zacząć montować migawki w obiektywach i koniec stresu z czasami? kto jest ze mną
mavierk,
nie zacząć, tylko wrócić do tego
to małoobrazkowe pentaxy, nikony, minolty czy canony (EOS) miały migawki w obiektywie?
Wiesz o czym mówię
wiem, dlatego się z Tobą nie zgodziłem
Bezczelny, ale ja się nie dam sprowokować
Będę o tym pamiętał jak będziesz chciał pożyczyć Pancolara 80/1.8
...
jaad75 - Czw 21 Maj, 2009
Hmm, ktoś miał się tu z nami podzielić wrażeniami 20-tego?
|
|