|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Poradźcie w sprawie SIGMA 75-300 DL ZOOM 1:4-5,6
jacekni - Pon 27 Kwi, 2009 Temat postu: Poradźcie w sprawie SIGMA 75-300 DL ZOOM 1:4-5,6 Jestem prawie na kupnie tego szkła- SIGMA 75-300 DL ZOOM 1:4-5,6 , ale nie do końca jestem przekonany co do niego przekonany. Chodzi mi o focenie zarówno krajobrazów, ludzi i zwierząt. Oczywiście są odpowiedniejsze od tego szkła, ale niestety narazie stać mnie tylko na wydatek do 350zł. Proszę o waszą opinię, co myślicie o nim, może ktoś już go miał lub ma.
Jeszcze ja raz, w podobnej sprawie, ale chodzi również o HANIMEX MC AUTO ZOOM 4,5/80-200mm MACRO. Warte to coś jest?
Dzięki
Ostegolectric - Pon 27 Kwi, 2009
jakoś mało zachecajaco wyglada ta 75-300... Może lepiej dozbieraj do 70-300 bez APO...?
nazgul - Pon 27 Kwi, 2009 Temat postu: Re: Poradźcie w sprawie SIGMA 75-300 DL ZOOM 1:4-5,6
jacekni napisał/a: | Jestem prawie na kupnie tego szkła- SIGMA 75-300 DL ZOOM 1:4-5,6 , ale nie do końca jestem przekonany co do niego przekonany. Chodzi mi o focenie zarówno krajobrazów, ludzi i zwierząt. Oczywiście są odpowiedniejsze od tego szkła, ale niestety narazie stać mnie tylko na wydatek do 350zł. Proszę o waszą opinię, co myślicie o nim, może ktoś już go miał lub ma.
Jeszcze ja raz, w podobnej sprawie, ale chodzi również o HANIMEX MC AUTO ZOOM 4,5/80-200mm MACRO. Warte to coś jest?
Dzięki |
Wiesz, nie ma sensu kupowac byle czego tanio tylko dlatego że się nie ma pieniędzy. Nie znam sziel które wymieniłeś powyżej, nawet nie napisałeś do czego chciałbyś je podpiąć - do systemu AF czy może do Zenita?
Zakładam, że Sigma 75-300 DL jest poprzedniczką obecnie dostępnej 70-300 DL. Powinna byc tez do niej porównywalna pod względm parametrów, musisz poszukać recenzji na necie. Ja bym się w to nie pchał, zwłaszzca mając malo pieniędzy. Wolę zachowac sobie 350 zlotych niż je komuś oddac w zamian za kawalek zlomu. Dozbieraj i kup cos przyzwoitego (a w zakresie do 1000 przyzwoita jest Sigma 70-300 APO i nieco tańszy ale bardziej aberrujący Tamron 70-300 LD).
Ale najważn iejsze pytanie powraca; Co masz za body?
P.S: Tele do krajobrazu???
jacekni - Wto 28 Kwi, 2009
Dzięki , trochę mnie ostudziliście z zapędem. Chodzi o Pentaxa K200D, a krajobrazy, to między innymi, ale nie głównie.
fafniak - Wto 28 Kwi, 2009
tele do krajobrazu - jak najbardziej
ja trzymalbym sie z daleka od szkiel sigmy typu 70-300 - również tych najnowszych
BigB - Wto 28 Kwi, 2009
Dawno temu 70-300 APO byl moim pierwszym telezoomem , jak kupiłem 135-400 to go opyliłem i tak kilka latek go nie miałem ...
Tak na serio , co mi się w nim podobało to jego Wielkość, jego możliwości focenia z niewielkich odległości i jego jakość, wcale nie najgorsza ...
Ostatnio , mając okazje (360PLN) kupiłem go znowu ... i jestem bardzo zadowolony
Mały , tani i spełnia funkcje do której jest przeznaczony ... to znaczy "robić zdjęcia" ...
Wiec jak już coś, to szukaj 70-300 APO w takiej cenie, i na pewno nic tańszego i lepszego nie znajdziesz ...
|
|