|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy zamienic e410 na cos innego?
parmoz - Wto 28 Kwi, 2009 Temat postu: Czy zamienic e410 na cos innego? Wiec kupilem w uk e410 z dual kitem (nowy) mnie wyszedl 230f czyli po kursie dzisiejszym jakies 1150.Chyba dobra cena dlatego mnie skusilo.Zorbilem kilkadziesiat fot i jest ok,glownie natura i krajobrazy,troche portretow.Troszke uchwyt mi nie lezy i teraz mam mozliwosc zwrotu i kupna czegos innego.Czy np taki 450D,A200,ewentulanie z nadwyzka d80 dadza mi wyraznie lepsze jakosciowo fotki,uchwyt w e410 moge przebolec.Tylko ze taki d80 to uzywka z 18-200 ewentualnie.
kozidron - Wto 28 Kwi, 2009
parmoz,
Lepsze fotki, w jakim sensie lepsze...........? Na pewno odrobinę ci się poprawi ergonomia, jak przeskoczysz na A200, czy 450D....no znaczniej jak na D80. Lepsze fotki robi lepszy operator, pytanie jeszcze w jak ciężkich warunkach robisz foty (mało światła,dynamiczne sceny albo połączenie paru niesprzyjających warunków) i jakie wielkie odbitki robisz...?
parmoz - Wto 28 Kwi, 2009
Wiec odbitek duzo nie robie raczej na kompie ogladam.Warunki rozne wiekszosc na swietle dziennym,chce pobawic sie tez w astro foto z uwagi na nowy teleskopik i slyszalem ze taki 400\450D bylby lepszy w tych warunkach.
MC - Wto 28 Kwi, 2009
Co do astro, to z cala pewnoscia przy dlugich czasach naswietlania duzo lepiej sie sprawdzi matryca w Canonie. Czy bedziesz robil lepsze zdjecia - nie wiem. Cena - dobra.
BigB - Wto 28 Kwi, 2009
MC napisał/a: | Co do astro, to z cala pewnością przy długich czasach naświetlania dużo lepiej sie sprawdzi matryca w Canonie. Czy będziesz robił lepsze zdjęcia - nie wiem. Cena - dobra. |
+1 ... szczególnie ze C450D możesz całkowicie wyłączyć wszystkie odszumiarki, co nie jest możliwie w nikonie ... w alfie nie wiem, ale chyba raw nie jest 100% Rawem ...
Co do jakości zdjęć, Olympus z podwójnym kitem jest super aparatem i trzeba miec naprawdę wielkie potrzeby żeby nie "wystarczał" ...
MC - Wto 28 Kwi, 2009
BigB napisał/a: | w alfie nie wiem, ale chyba raw nie jest 100% Rawem ...
|
Jest jest.
mavierk - Wto 28 Kwi, 2009
jasna sprawa, że się opłaca kupić nowy obiektyw do aparatu bardziej, niż kupić kolejną puszkę z byle jakim obiektywem...
Jak stać Cię na d80 z 18-200 (ca 2500zł) to za taką kasę możesz kupić 12-60SDM albo coś w tym stylu i stękać z zachwytu
Luke_S - Wto 28 Kwi, 2009
Zamieniać E-410 na 450D czy A200 to jak przejście z deszczu pod rynnę. Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli bardzo odczuwasz potrzebę zmian, to zainwestuj w obiektywy i/lub korpus z wyższej półki, a nie to samo, tylko z innym znaczkiem.
parmoz - Wto 28 Kwi, 2009
To moze zmienic na 520 ale musialbym doplacic drugie tyle.Zostawilbym sobie obiektyw 40-150 i wziol 520.Ale czy warto dla stabilizacji i troche wiekszego ekranu itp.
Luke_S - Wto 28 Kwi, 2009
Osobiście uważam, że odczuwalna zmiana będzie dopiero na E-620 lub jeszcze wyższy model.
mavierk - Sro 29 Kwi, 2009
widzę, że szpan wynikający z posiadania większej puszki przyćmiewa Ci jakość zdjęć
parmoz - Sro 29 Kwi, 2009
No jakims tak manianiem nie jestem.Poprostu mam czas na zmiane i chce dokonac wyboru.Fakt olek z tym kitem robi niezle fotki a dopiero zaczynam focic troche wiecej.Takze zostane przy e410 raczej,skoro nie ma odczuwalnej roznicy to po co placic x2.Jak mnie to wciagnie to sobie sprawie cos lepszego.
Baku - Sro 29 Kwi, 2009
Do mnie najbardziej przemawia pomysł mavierka z 12-60 SWD.
420 ma istotne zalety - jest mały i nie rzuca się w oczy. Taki komplecik to wymarzona sprawa do fotografii ulicznej - znakomite obrazowanie i dyskretny wygląd.
Do tego 50-200 SWD i zestaw kompletny.
parmoz - Sro 29 Kwi, 2009
Moj to e410.Mysle jeszcze nad k200d ale rowniez pozostalbym przy kicie jakis czas.Pentax ma stabilizacje i uszczelnienia,fajny grip.Ale znowu dokladac x2 i miec jedno szklo hmm.
|
|