|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zamiana aparatu Sony Alpha 300
Xilomion - Wto 28 Kwi, 2009 Temat postu: Zamiana aparatu Sony Alpha 300 Witam!
Mam aparat Sony A300, z kitem 18-70. Chciałem sobie teraz kupić obiektyw, jednak zacząłem się zastanawiać czy go nie zmienić np. na Canon'a 450D, Pentax'a K20D, lub jakiegoś nikona, niestety tutaj brakuje czegoś sensownego.
Pytam, bo nie wiem czy inwestować w Sony, skoro mi nie przypadł do gustu w obsłudze. Ewentualnie mogę się jeszcze pokusić o Canon 40D. Im taniej tym lepiej, bo statyw muszę kupić, bo pożyczanie jest słabym pomysłem [czy jakiś velbon sherpa 600 albo 450 R, bedzie ok?]
Pozdrawiam,
Xilomion
Liczę na wyorumiałość ze względu na nowy temat, ale czytanie poprzednich niewiele mi dało.
Zastanawiam się nad tym zestawem [obiektyw zmienię potem, ale opłaca się cały zestaw, względem samego body:
http://fotozakupy.pl/lust...otozakupy,7953s
Co dalej, to nie wiem, bo mam do wydania max. 3500.
Sunders - Wto 28 Kwi, 2009
Z tego co wymieniłeś to canon 40d albo pentax k20d.Są to puszki z "wyższej półki" niż a200 i powinieneś odczuć różnicę.
zug - Wto 28 Kwi, 2009
Xilomion, a co konkretnie w tej obsłudze nie przypadło Ci do gustu?
MC - Wto 28 Kwi, 2009
Eh, za to cene, to ja bym kilka fajnych szkiel kupil...
SlawGaw - Wto 28 Kwi, 2009
Powtórzę za zug, co tobie nie pasuje w obsłudze?
Dla mnie posługiwanie się A300 jest prostsze niż w aparatach konkurencji, tego samego poziomu. Menu stosowane w Alphach jest dobrze poukładane i jedyna rzecz która mi przeszkadza to włączanie aparatu, akurat w Nikonach i Pentax'ach jest to lepiej rozwiązane. Takie rozwiązanie jest spadkiem po Minolcie.
Też wolałbym kupić jakąś optykę.
kozidron - Wto 28 Kwi, 2009
teraz przychodzi nowa moda na zmianę puszek, bo się nie sprawdziła......
Xilomion, może robiłeś emo foty a może obiektyw masz nie ten.....nie ukrywam, że K20 albo 40D to lepiej ale jak masz do nich podpinać obiektywy kitowe to będzie odrobinę lepiej ......
Lepiej to zainwestuj w 16-80 i podepnij do A300, będzie lepiej i chyba taniej niż kupować 40D, k20 + porządne szkła do tego.
Xilomion - Wto 28 Kwi, 2009
Co do obsługi - przedewszystkim brak dwóch pokrętł, które mam choćby w nikonie D80.
Brak 'zewnętrznego' wspomagania autofocusa, kiedy jest ciemno. Szumy na iso400, że nie można na nie czasem patrzeć, a nie mogłem robić z lampą.
A tak w ogóle, to to nie jest moda, o czym się niedawno dowiedziałem [no, że jest jakaś moda na lustrzanki etc.]. Po prostu średnio mi ten Sony pasuje, dlatego się zastanawiam nad zmianą, a nie wiem jak dalej będzie z aparatami Sony, i nie wiem czy szkła kupować.
Pozdro,
Xilomion
PS. Nie robię emozdjęć.
PS2. A i, jeżeli bym miał obiektywy kupić to mam Trochę mniej kasy- tak koło 1800[myślałem nad sigmą 17-70, albo coś innego + lampa zewnętrzna].
MC - Wto 28 Kwi, 2009
Wiem, ze to nie wszystko, ale np. D80 ma taka sama matryce jak A300...
Szumy moze i faktycznie beda troche nizsze, choc na iso400 dramatu nie ma. Co do rozwoju systemu, to ja bym sie nie obawial. W najblizszym czasie beda nowe aparaty.
W kwocie ok. 1800zl zmiescilbys sie z uzywanym Tamronem 17-50 i lampa blyskowa (nowa).
Ostegolectric - Wto 28 Kwi, 2009
na KKM mozesz teraz kupić 16-105 nowe za 1550 zeta lub uzywanego zeissa 16-80 za 1900 o ile dobrze pamietam. a co do iso 400 to przesadzasz
SlawGaw - Wto 28 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | przedewszystkim brak dwóch pokrętł |
Jak często fotografujesz w M? Tylko wtedy ma to jakieś uzasadnienie.
Sunders - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | Brak 'zewnętrznego' wspomagania autofocusa, kiedy jest ciemno. Szumy na iso400, że nie można na nie czasem patrzeć, |
Jeśli chodzi o AF i jakość matrycy/szumy/. to "w tym towarzystwie" najlepiej wypada canon 40d
Xilomion - Sro 29 Kwi, 2009
Na trybie Manualnym? Prawie zawsze, jeżeli głownym celem pójścia gdzieś jest robienie zdjęć. Jężeli inaczej to na priorytecie przysłony. W ostateczności auto, ale staram się jak najrzadziej, co w sumie wychodzi. Dlatego 2 pokrętła by się przydały.
No dobrze. Ale jeżeli Canon 40D, to jaki obiektyw?
MC - ale nie wiem dlaczego, na zdjęciach z Nikona D80, szumów takich widocznych nie ma, a na A300 są, albo mam takie wrażenie.
A sigma 17-70? I do tego jakąś lampę Sony, tudzież Sigma kolejna. Co do Tamrona - słyszałem, że są problemy z serwisem po gwarancji w Polsce. Wiecie coś na ten temat?
ghost - Sro 29 Kwi, 2009
Cytat: | albo mam takie wrażenie. |
dokładnie, wrażenie
jeżeli zależy ci na wysokim ISO to a200 sprawdzi się lepiej.
d80 szumi plus nie ma mapuje hotów. skutek taki że zdjęcia przy słabszym świetle wymagają więcej pracy na komputerze.
nikon ma dość niefortunnie rozwiązane kwestie przełączania kółek, w trybie A działa tylko jedno, w S drugie.
do tego z pewnością spodoba ci się "lepszy" górny wyświetlacz, bo na tylnym nie zobaczysz nic dotyczącego ustawień aparatu.
przycisków jest więcej, ale operowanie niektórymi jest rozwiązane dość idiotycznie (przytrzymaj i kręć jednym kółkiem, bo drugie nie działa)
d80 ma swoje zalety (wizjer i napęd śrubokręta) ale dzisiaj kupowanie tej puszki to mz błąd.
Baku - Sro 29 Kwi, 2009
Cytat: | No dobrze. Ale jeżeli Canon 40D, to jaki obiektyw? |
Krótko i na temat. Sigma 17-70, Tamron 17-50. A jeśli pogrzebiesz głębiej w kieszeniach Canon 17-40 lub jeszcze lepiej Canon 17-55. Obiektywy poukładane cenami rosnąco.
Sunders - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | No dobrze. Ale jeżeli Canon 40D, to jaki obiektyw? |
Xilomion napisał/a: | A sigma 17-70? |
Xilomion, zestaw 40d + sigma 17-70 macro jest niezły. Posiada go moderator komor-zamieszczał na tym forum sporo zdjęć robionych takim zestawem-możesz je sobie pooglądać. Przy Twoim budżecie wydaje mi sięnajbardziej godny polecenia Lepszą ale droższą opcją jest zestaw z obiektywem canon17-40/4L lub 17-55/2,8 is, ale znacznie droższą. Tamron 17-50 wzbudza na tym forum tyle kontrowersji że przed podjęciem takiej decyzji lepiej sobie o nim poczytać
Ostegolectric - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion, kup sobie tą sigmę do A300, a 40D zamień na Sony 70-300 G
Xilomion - Sro 29 Kwi, 2009 Temat postu: Heh... Dzięki za opinie,ale widzę tutaj wyraźnie podzielone zdania - pomiędzy Canonem 40D + Sigma 17-70, a Sony A300,oraz ta sama sigma + lampa błyskowa...
Za ile sprzedałbym tego Sonego Alpha 300,z kitem + filtr UV, karta 4GB,torba? Stan idealny, gwarancja. Bo szczerze mówiąc ciągle nie wiem jak to jest z tym Canonem - kiepski ekranik, a jakie on ma inne wady, które są takie bardzo rażące? Robiłem nim zdjęcia, i raczej było ok =]
MC - Sro 29 Kwi, 2009
Mysle, ze wiecej niz 1700 za niego nie dostaniesz, a to i tak bedzie duzo.
A C40D bedzie tak dobry na ile beda dobre szkla, ktore pod niego podepniesz.
RB - Sro 29 Kwi, 2009 Temat postu: Re: Heh... Xilomion
Mimo wszystko 40d i a300 to zupełnie różne aparaty i chyba trudno wątpić, że potencjalne mozliwości korpusu Canona sa większe. Moim zdaniem jeśli z jakiś tam powodów korpus Sony Ci nie lezy i przeszkadza w dobrej zabawie to go wymień na inny. Jako, że podnosiłeś kwestie obsługi trudno za to będzie wskazać na co powinieneś go zmienić, gdyż jako żywo trudno powiedzieć co będzie się Tobie dobrze obsługiwało. Moim zdaniem jeśli jeden system zraził Cię ergonomia to przy wyborze innego należąłoby poświęcić nieco czasu na własnoręczne sprawdzenie jaki inny takiego numeru nie wytnie, i to powinien być priorytet.
Inna kwestią jest to co korpusy produkuja. W tym wypadku przesiadając się na d80 nie licz na dodatkowy bonus w postaci znaczącej poprawy tego co wychodzi.
komor - Sro 29 Kwi, 2009
Ja się zgodzę z RB, jedynym powodem do pozbycia się puszki Sony mogłoby być tylko niezadowolenie z ergonomii, ale wtedy przed następnym zakupem trzeba dobrze wybrać nowy system, żeby potem nie narzekać, że z deszczu pod rynnę.
Z tym że zamiana na Nikona D80 to moim zdaniem zamiana jednych szumów na inne. Jeśli już wycofywać się z Sony to albo Nikon D90 albo Canon 40D, ale obydwa dziś cenowo – z sensownymi obiektywami – nie dostaniesz za 3500 zł. A C40D z plastikowym kitem 18-55 to raczej nie będzie specjalnej różnicy. Z kolei niższa półka Canona czy Nikona nie da Ci tej ergonomii dwóch kółek, na placu boju pozostaje więc Pentax i Olympus. Sprawdź ergonomię, to będziemy dalej gadać. Pentax za te 3500 zł może Ci chyba dać całkiem sporo a kity do K200 czy K20 mają dobrą opinię.
Co do Sigmy 17-70 to jako uniwersalny do wszystkiego polecam. Tamron z serwisem ma problem, ale obiektyw chwalony, choć część osób narzeka na jakość, wypadające soczewki i inne katastrofy.
A jak z lampami do Pentax'a? Jakie polecicie?
A jeżeli Canon 40D, czy według Was stanieje jeszcze w maju? Wiem, że z wróżkami nie rozmawiam, ale może coś wiecie
Po prostu Sony średnio mi pasuje, a ergonomia C40D, jest ok. Teraz myślę nad Pentaxem, ale w sumie to to nie jest jakaś bardzo popularna firma...
MC - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | Po prostu Sony średnio mi pasuje, a ergonomia C40D |
Bo tutaj to powinienes porownywac albo A300 z 1000D albo 40D z A700.
Cos mi sie wydaje, ze 40D to predzej sie skonczy w magazynach niz stanieje...
A co jest lepszym rozwiązaniem? Pentax K20D + kit, czy Canon 40D + kit?
Bo mogę zostać przy Sonym jeszcze, dokupić obiektyw, lampę...
SlawGaw - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion, samsung GX20 - cena z dziś 2599 zł z kitem w RTVeuroAGD
GX20 - bliźniak K20D
Na samsunga się na pewno nie zdecyduje.
MC - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | Na samsunga się na pewno nie zdecyduje. |
Dlaczego?
zug - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion, Cytat: | Bo mogę zostać przy Sonym jeszcze, dokupić obiektyw, lampę... |
i tak zrób zostań przy Sonym, rozejrzyj się za dobrym szkłem, do obsługi puszki się przyzwyczisz
bo człowiek to takie bydle że do wszystkiego sie przyzwyczai.
szkiełko Karol 16-80 jak coś dłuższago to np Sigma 70-300 APO
lampka HVL-F42AM
i masz spoko zestawik na majówkę
RB - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | Na samsunga się na pewno nie zdecyduje. |
Gotowyś wydać trochę pieniędzy za logo Pentaxa? Własciwie wyłącznie za logo.
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 19:47 ]
zug napisał/a: |
szkiełko Karol 16-80 jak coś dłuższago to np Sigma 70-300 APO
|
Do komplatu do Cajsa to z długasnych raczej 100-300... nie mniej
Szczerze mówiąc, nie mam po prostu zaufania do Szajsunga - mam ich kilka rzeczy, i wolę mieć napis Pentax.
A Carl Zeiss 16-105?
RB - Sro 29 Kwi, 2009
Xilomion napisał/a: | Szczerze mówiąc, nie mam po prostu zaufania do Szajsunga - mam ich kilka rzeczy, i wolę mieć napis Pentax. |
Twój cyrk, Twoje małpy...
Xilomion napisał/a: |
A Carl Zeiss 16-105? |
Sony 16-105. Nie Cajs. OK.
Ale, ale w końcu ergonomia Sony Ci nie leży, czy co???
MC - Sro 29 Kwi, 2009
Dosia kiedys uczyla, ze skoro nie widac roznicy to po co przeplacac.
Sony 16-105 to bardzo przyzwoite szkielko. Kompletnie nieoplacalne w zakupie w sklepie (ok. 2 tys.), ale np. w zestawie z A700 kosztuje ok. 1100zl, a za niewiele wiecej mozna kupic np. na KKMie.
Nie pasuje mi, ale może to jakoś przeboleję w zamian za lepszą optykę niż w Pentaxie.
Ostegolectric - Sro 29 Kwi, 2009
MC, może z tymi dwoma tysiącami przesadziłeś ale tani faktycznie nie jest
http://sklepfotograficzny...05-mm-f3.5-5.6/
Na Sony można narzekać długo jednak nie jest to system bez potencjału, bo ten w nim drzemie
kozidron - Czw 30 Kwi, 2009
Xilomion,
Można bardzo łatwo znaleźć, jakieś testy porównawcze pentaxa w stosunku do samsunga, na których widać, ze różnice między nimi są niewielkie....
Jeżeli rzeczywiście nie pasuje ci ergonomia sony, to się nic nie poradzi, pytanie tylko brzmi czy będzie ci pasować ergonomia z innych puszek...najlepiej by było jakbyś po przymierzał inne puszki (chyba, że już to zrobiłeś), żeby nie okazało się np. jeszcze że canon, czy pentax wypadają pod tym względem gorzej dla ciebie.....
Pytanie brzmi co ci nie pasuje, guzikologia, mały wizjer, wielkość puszki, "chwyt"..........?
Jak masz się męczyć to lepiej zmienić body, tylko jakość fot poprawia się z lepszą szklarnią i umiejętnościami operatora, sama wymiana body + szkło kitowe poprawi co najwyżej ergonomię a nie jakość fot.....
Xilomion - Czw 30 Kwi, 2009
Hmm... Nie miałem okazji dokładnie przyjrzeć się Pentaxowi K20D. Nie wiecie, gdzie w Warszawie mógłbym go obejrzeć?
Fitness Planet - Czw 30 Kwi, 2009
Też miałem okres kiedy myślałem o zmianie systemu , ale jednak zostałem . Teraz staram się robić zdjęcia bo szukanie wad to nasza specjalność
Xilomion - Czw 30 Kwi, 2009
Ja szczerze mówiąc coraz bardziej się skłaniam w stronę Pentaxa, ale pewnie zostanę przy Sonym, tylko dokupię Sigmę 17-70, potem Sigma tele, i będzie ok. Ale wciąż nie jestem pewien. Chciałbym obejrzeć tego pentaxa ale nie mam gdzie....
kozidron - Pią 01 Maj, 2009
Xilomion napisał/a: | Chciałbym obejrzeć tego pentaxa ale nie mam gdzie.... |
Xilomion napisał/a: | Nie wiecie, gdzie w Warszawie mógłbym go obejrzeć? |
Xilomion, jeżeli mieszkasz w Warszawie, to chyba znalezienie sklepu z pentaxem nie powinno ci sprawiać problemów, w mojej małej mieścinie mam tych sklepów ze 15ście u ciebie będzie lekko 3 x tyle.
Rzeczywiście wstrzymałbym się ze wszystkim chociaż do momentu obejrzenia K20 czy 40D i sprawdzeniu czy ta "wygoda" ci odpowiada.
Xilomion - Pią 01 Maj, 2009
40D oglądałem i mi pasuje, tylko Pentax'a nie widziałem. Ale chyba w Bluecity w Warszawie, w Fotostradzie czy jakoś tak jest, i można zobaczyć.
CatStevens111 - Pią 01 Maj, 2009
Xilomion napisał/a: | Teraz myślę nad Pentaxem, ale w sumie to to nie jest jakaś bardzo popularna firma... |
Xilomion napisał/a: | wolę mieć napis Pentax. |
Kup Canona 40D jak koledzy radzą, bedziesz miał dobry aparat, dobry znaczek , bardzo popularnej firmy co jak widze da ci komfort psychiczny i o to chodzi.
Xilomion - Sob 02 Maj, 2009
Temat do zamknięcia, bo zdecydowałem się zostać przy Sonym, tylko zastanawiam się nad obiektywem. Ale to już sam wymyślę =)! Dzięki za pomoc!
|
|