|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - NX2 vs. Lightroom2
jarecki_jg - Sro 29 Kwi, 2009 Temat postu: NX2 vs. Lightroom2 Jak w tytule, co ma wieksze możliwości? - ceny podobne.
Do tej pory uzytkowany przeze mnie był PSE2 ale jakoś już za słaby jest .
Oprogramowanie pod platformę windows, przynajmniej na razie.
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 14:04 ]
Wyczytałem ze PSE7 (który kosztuje zesztą ok 340 zł) pod wzgledem obróbki foto (tylko i wyłącznie) nie wiele ustępuje CS3.
Proszę o ewnetulane opinie tych którzy mieli z wymienionym przeze mnie softem doczynienia.
kamfil06 - Sob 02 Maj, 2009
jarecki_jg napisał/a: | Wyczytałem ze PSE7 (który kosztuje zesztą ok 340 zł) pod wzgledem obróbki foto (tylko i wyłącznie) nie wiele ustępuje CS3 |
gó...o prawda - to jak 2 różne światy...
chyba brałbym lajtruma
Paweł_G - Sro 06 Maj, 2009
Od ok tygodnia zainstalowałem sobie triala Lightrooma - bardzo fajne narzędzie jeśli chodzi tylko o podstawową obróbkę zdjęć. Chyba go kupię bo jego atutem jest przede wszystkim przejrzystość a to wpływa na szybkość obróbki raw.
edmun - Sro 06 Maj, 2009
Paweł_G, LR oferuje naprawde duzo i bez tego narzedzia nie wyobrazam sobie obrabiac zdjec nawet na poziomie entry-level
jaad75 - Sro 06 Maj, 2009
edmun, masz ubogą wyobraźnię...
nazgul - Sro 06 Maj, 2009
U mnie Lightroom odpadł. Potrenowałem na trialu i starczy. Powód? Zupełnie subiektywny: Nie lubię go. Teraz używam triali Capture One Pro i Capture NX 2. I tu mam zagwozdkę - bo jednego z nich w końcu trzeba by kupić... Cena NX to ca 700 złotych, produkt PhaseOne jest o 100% droższy ale w 100% mnie satysfakcjonuje i co wazne - nie wprowadza ŻADNYCH zmian do RAW-ów co czyni NX (i co daje NX-owi dodatkowe funkcjonalności które czasami wykorzystuję a czasami nie).
Nalazłem taką ofertę: Capture NX2 + Nik Color Efex 3 za 250 dolarów. Warto?
hijax_pl - Pon 17 Sie, 2009
Capture NX2 przy Lightroomie to żółwik, a może nawet ślimaczek.
Jak dla mnie LR to lepszy wybór - gdyby nie to że tylko NX2 czyta poprawnie profile przetwarzania z RAWów
Sam mam LR+PSE7+kilka dupereli typu viveza czy tez noiseware i nie narzekam.
|
|