forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Rozklejone soczewki

jacekni - Pią 01 Maj, 2009
Temat postu: Rozklejone soczewki
Mam pytanie. Czy rozklejenie soczewek jest dużym mankamentem podczas focenia, oczywiście nieprofesjonalnego. Mam namiary na takie szkło na allegro i się napaliłem trochę, ale odstrasza mnie wizja rozklejenia się całkowitego soczewek. Proszę, napiszcie coś na ten tamat, bo nie mogę się doszukać na naszym forum informacji o tym.
Tu jest namiar: ALLEGRO
Dzięki za pomoc

edmun - Pią 01 Maj, 2009

jacekni, na aps-c nie będziesz tego widział, dopóki szkiełka nie rozszczelnią się więcej. podejrzewam że za 2 miesiące lub do roku będzie po szkle
mavierk - Pią 01 Maj, 2009

oj niee... czegoś takiego nie warto kupować..
kamfil06 - Sob 02 Maj, 2009

mavierk napisał/a:
oj niee... czegoś takiego nie warto kupować..

popieram...

Sunders - Sob 02 Maj, 2009

To szkło nadaje się raczej do kosza :???: A jednak na allegro ktoś je licytuje-może są ciekawi jak wygląda w środku :???:
mavierk - Sob 02 Maj, 2009

ej, ale w sumie w cenie powiedzmy 40zł mamy soczewki macro i fajny kubek na ołówki ;)
Sunders - Sob 02 Maj, 2009

mavierk, za 94/łącznie z przesyłką/ :???:
mavierk - Nie 03 Maj, 2009

no całkiem drogi kubeczek, ale za to oryginalny Takumar... no i może soczeweczki macro :)
ghost - Nie 03 Maj, 2009

czy to rozszczelnienie to aby nie grzybek konsumujący spojenie?
jeżeli tak to nie ma co liczyć na zatrzymanie postępu.

edmun - Pon 04 Maj, 2009

nie wiem czemu ale fraktalne wzory bardziej mi podchodzą pod jakąś infekcję :???:
palindrom - Wto 05 Maj, 2009

Gdybym wiedział wcześniej to bym kupił i sobie naprawił :(
Można skleić soczewki klejem światłoutwardzalnym (i tak są właśnie klejone) po wcześniejszym oczyszczeniu powierzchni acetonem i delikatnym przetarciu ich ditlenkiem ceru. Wcześniej jednak (przed rozklejeniem!) trzeba trwale zaznaczyć jak były one złożone.
To da się zrobić, tylko wymaga to wprawy, odrobiny warsztatu, odpowiedniego kleju i lampy UV ;) W najgorszym wypadku obraz będzie minimalnie żółtawy, chyba że popsujemy justowanie, wtedy wyraźnie zobaczymy jak wyglądają aberracje ;)

garreth - Wto 05 Maj, 2009

palindrom napisał/a:
Można skleić soczewki klejem światłoutwardzalnym (i tak są właśnie klejone) po wcześniejszym oczyszczeniu powierzchni acetonem i delikatnym przetarciu ich ditlenkiem ceru.

przepraszam, że się wtrącę, ale w jakim celu jest stosowany ten ditlenek ceru? aceton to pewnie jako rozpuszczalnik pozostałości kleju, smaru i innych substancji niepolarnych, ale ten ditlenek? ma jakieś właściwości polerujące?
pytam, bo mnie zaciekawiło :wink:

palindrom - Sro 06 Maj, 2009

garreth,
dokładnie tak. Tego używa się do polerowania po szlifowaniu. Prawda jest taka, że jakbyś dokładnie nie mył, zawsze coś zostanie.
Dla przykładu, przed naparowaniem cienkich warstw (AR, aluminium etc.) najpierw myje się powierzchnie, potem bardzo delikatnie przeciera ditlenkiem ceru, który odsłania powierzchnię szkła, potem płucze się to w alkoholu i odwirowuje. Po takim przygotowaniu mamy 99% pewności że powierzchnia jest czysta i nic tam nie zalega. To jest zgodne z myślą:
There's never enough time to do something right, but there's always time to do it over again :)

garreth - Sro 06 Maj, 2009

dziękuję palindrom :grin:
wszystko teraz jasne :smile: