|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co kupic? mam +/- 3.000zl
1zl - Pią 01 Maj, 2009 Temat postu: co kupic? mam +/- 3.000zl Witam!
Do tej pory uzytkowalem zenitha-e oraz podrecznej malpki sony l1...
Najwyzsza pora przesiasc sie na lustrzanke tylko niestety nie wiem co kupic?
Na poczatek moge wydac 3k!
Myslalem o Pentaxie K-M z kitem + DA40, myslelm o Canonie 40D + 50mm f/1.8, myslelm o Sigmie SD14+17-70, itd...
Co kupic? Moze mi pomozecie?
Pozdr.
mavierk - Pią 01 Maj, 2009
same boskie pomysły
Byłbym za
Canonem 40d + 50/1.8, jeśli chcesz mieć sprzęt wygodny do użytku a obiektyw jasny ostry i poręczny (no i tani)
Pentaxem, jesli chcesz mieć mały aparacik z standardowym obiektywem.
A sigma.. hm.. nie lepiej by kupić do tej Sigmy 17-70 Canona 450d?
1zl - Pią 01 Maj, 2009
Dzieki za odp maverik
Sigma ogolnie fajny sprzet w pozniejszym czasie tylko 50mm/1.4 i na dlugo by mi to starczylo. Olbrzymi zakres tonalny, niedrogie szkla. Te sampelki z 50-tki troche mnie urzekly http://www.pbase.com/emmanuelgo/khadro_ling_4
Pentax k-m z da40 tez niczego sobie, super platyka zdjec, dobry obiektyw kitowy...
No kurde nie wiem...
Monastor - Pią 01 Maj, 2009
1zl, te same tanie szkiełka podepniesz przecież do Canona.
SlawGaw - Pią 01 Maj, 2009
1zl, na podstawie tych sampli nigdy nie kupiłbym Sigmy SD14, moim zdaniem większość zdjęć jest przesycona, bez kontrastu, ze złym balansem.
Z tych aparatów które podałeś to zdecydowanie C 40D, a ja bym rozważył jeszcze Samsunga GX20 z kitem (bliźniak Pentax'a K20D), teraz kosztuje 2600. Za takie pieniądze to jest aparat który oferuje spore możliwości, podobne do aparatów innych firm mających znacznie wyższe ceny.
Obiektywy Sigmy kupisz do każdego mocowania, więc to nie jest argument za Sigmą SD14.
Sunders - Pią 01 Maj, 2009
1zl napisał/a: | Canonie 40D + 50mm f/1.8, myslelm o Sigmie SD14+17-70, itd... |
1zl, kup 40d + c50/1,8, a na s17-70 odkładaj kasę
1zl - Pią 01 Maj, 2009
...a co powiecie o zestawie S5pro + nikkor 50/1.8 ?
SlawGaw - Pią 01 Maj, 2009
Te twoje +/- to ile?
Bo taki zestaw to jakieś 3700, a za takie pieniądze to już znacznie więcej różnych sprzętów można kupić.
Ja jestem zdania że lepiej zacząć przygodę z lustrem od zooma a nie od stałki i raczej doradzam kupno aparatu z Sigmą 17-70 i dozbieranie do stałki.
Zoom jest bardziej uniwersalny, więcej różnych motywów możesz nim zrobić.
1zl - Pią 01 Maj, 2009
No zgadza sie...
Stoje przed wyborem systemu, wiec pole do manewru ma dosc spore. W kazdym systemie sa jakie perelki, etc...
Uzbieralem 3k wiec i jeszcze 0,5k nie bedzie przeszkoda.
Tak jak wczesniej wspomnialem robie zdjecia od 23 lat i podstawowe pojecie o fotografii chyba posiadam
Mysle wiec, ze 50-ka na poczatek bedzie w sam raz, o zoomie pomysle pozniej. Stalka uczy myslenia,kreatywnosci, fakt, ze czasami biedalem jak wariat ze swoim zenithem no ale stala to stalka.
Chyba jednak zdecyduje sie na 40d + 50/1.8...
1zl, pamiętaj, że ta 50-tka da na 40D inne pole widzenia niż w aparacie analogowym. To jest fajna, standardowa ogniskowa przy korpusach pełnoklatkowych, ale ten Canon ma mniejszą matrycę, przez co pole widzenia będzie takie, jak w obiektywie 80 mm.
Co innego taki helios przy zenicie, a co innego obiektyw o podobnej ogniskowej przy aparacie z matrycą APS-C
1zl - Pią 01 Maj, 2009
Monastor -zgadza sie
Dales mi teraz do myslenia nad Sigma 30mm/1.4 ...
1zl,to się dobrze składa, bo to szkiełko o którym warto pomyślec
Sam mam na nie chrapkę od dłuższego czasu.
No, to 40d + s30/1,4 to ok.4800PLN-rośnie ten +/-
lupo57 - Pią 01 Maj, 2009
Możesz też kupić 40D z kitem stabilizowanym 18-55 IS, jak popstrykasz trochę sam będziesz wiedział czego Ci brakuje, czy 50 czy tez 30
pozdrawiam
lupo57, 1zl preferuje stałki-albo zostanie przy 50/1,8 albo kupi tańsze body/sigma,pentax,450d /, albo dołoży kasy
1zl, a może Canon 28 mm F/2.8 ?
To już nie to światło, ale podobnie szeroko i ponad dwukrotnie taniej.
1zl - Pią 01 Maj, 2009
Czytalem kiedys o problemach AF (FF/BF) tej sigmy.
Czy dalej problem ten wystepuje, czy juz cos poprawiono?
1zl, tak, problemy nadal się zdarzają. Zresztą nie tylko ze szkłami Sigmy.
W przypadku wystąpienia FF/BF w szkle Sigmy możesz w ramach gwarancji dokonac kalibracji obiektywu. Musisz tylko wysłac obiektyw i aparat, z którym ma on pracowac do serwisu w Gdyni. Cała operacja włącznie z podróżą sprzętu w jedną i drugą stronę trwa od tygodnia do dwóch.
1zl - Pią 01 Maj, 2009
Body kupowal bede wysylkowo natomiast Sigme ta kupilbym EuroAGD w moim miescie.
Czy w warunkach sklepowych da sie jakos sprawdzic ten obiektyw?
1zl, to zależy na ile obsługa pozwoli.
Jak pozwolą Ci przyjśc z własnym aparatem i przeprowadzic test to nie ma problemu.
Przejrzyj ten wątek: http://forum.optyczne.pl/...ght=szybki+test
Łatwiejsze do zrealizowania w warunkach sklepowych może byc ustawienie kilku niedużych przedmiotów, na przykład baterii w jednej linii, pod kątem do płaszczyzny obraz. Zasada jest ta sama. Celujesz w środkową, a potem sprawdzasz jak się do tego ma ostrośc na zrobionym zdjęciu. Dobrze jeśli będziesz od razu miał możliwośc obejrzenia tych zdjęc na komputerze.
1zl - Pią 01 Maj, 2009
Postaram sie poprosic o mozliwosc sprawdzenia szkielka, gorzej jak beda mieli tylko 1 szt. wtedy wyboru nie bede mial zadnego.
Przegladam wlasnie foty na www.flickr.com i znalazlem dosc ciekawy obiektyw Canon EF 28mm f/1.8 USM. Niestety na optycznych nie ma testu
Moze znane jest Wam to szkielko?
komor - Sob 02 Maj, 2009
Też się interesowałem tym EF 28/1.8, ale opinie były sprzeczne. Jedni twierdzili że ostre od pełnej dziury, inni wręcz przeciwnie. Wnioskując z tego, że szkło to nie jest specjalnie popularne można jednak domyślać się, że raczej rewelacją nie jest. Sigmę 30/1.4 gorąco polecam, ale za 3000 zł z puszką to niemożliwe.
kozidron - Sob 02 Maj, 2009
1zl, po tym co TU widać, wygląda całkiem przyzwoicie. Cena tego canona jest zbliżona do sigmy 30/1.4 i tak jak komor wolałbym sigme, jednak z takim budżetem chyba będzie ciężko. Zestaw 40D+50/1.8, to wąsko i plastikowo, no chyba że w najbliższej przyszłości nabędziesz coś jeszcze....
Baku - Pon 04 Maj, 2009
Niestety 28/1.8 szału nie robi. To dość specyficzny obiektyw, który ładnie pracuje w centrum, ale na rogach już mydli. W pewnych zastosowaniach nie ma to znaczenia, ale przede wszystkim wtedy gdy jest to KTÓRYŚ obiektyw w kolekcji. Jeśli to szkiełko ma robić za standard do wszystkiego to musi mieć ostre centrum i rogi.
Wolałbym 24/2.8 ale z kolei tu obiektyw jak na stałkę jest po prostu ciemny. No i za jego cenę można trafić już Tamrona 17-50 takiej samej jasności, który uniwersalnością biję 24/2.8 na głowę.
Możesz jeszcze rozważyć canona 35/2. Słabo pracuje na przy maksymalnym otwarciu, ale po lekkim przymknięciu nadrabia. Bardzo drogi nie jest.
Ale jeśli Cię stać, to weź tą Sigmę. Największą zaletą tego obiektywu jest jego światło, a co za tym idzie fakt, że jest ją "z czego przymykać".
|
|