|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomocy, nie wiem co kupic :(
kamiso - Sob 02 Maj, 2009 Temat postu: Pomocy, nie wiem co kupic :( Witam
Chcialem sobie kupic Nikona P90 bo mysle sobie ma duzy zoom, ale odiwedzilem sklep zeby sie nim po bawic i zalamalem sie, niby dyzu zoom ale naprawde to jakos kiepsko mi przyblizyl teraz mysle czy nie kupic jakiegos z mniejszym zoomem np 20x albo lustrzaka ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x. Prosze pomozcie mi co mam wybrac.
Kamcio649 - Sob 02 Maj, 2009
Witam pierwszy aparat jaki mi do głowy przyszedł to Sony DSC H50 ale nie jest to jakiś szał i musiał byś też do sklepu iść go sprawdzić. Ale jak by trochę naciągnąć budżet to można by było wziąść CANON SX-10 IS i tego też trzeba zobaczyć jak by co.
tomek76k7 - Sob 02 Maj, 2009
ja polecę 3 aparaty z mega zoomów x20 Canon Powershot SX10 IS, Canon Powershot SX1 IS, Sony Cyber-Shot DSC-HX1 lecz tylko jeden mieści się w kwocie 1400zł a mianowicie Canon Powershot SX10 IS który jest dobrym aparatem, odradzam Olympusy ze względu na wolne karty pamięci i małe pojemności, nikon P90 jest u mnie na 4 miejscu a wybór należy do ciebie
mavierk - Sob 02 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | albo lustrzaka ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x | ale co to znaczy przybliżenie typu x20? Zakres 10-200? 20-400? 35-700? Czy przybliżenie względem ogniskowej oka? Czyli Zakres (przyjmijmy te 42mm) około 850mm... W takim momencie to 20k to za mało, chyba że chcesz próbować z olkiem, wtedy Sigma 50-500 by wystarczyła (po cropie quasi 100-1000mm, czyli przybliżenie względem oka około 25razy ).
Chyba że chodzi Ci o zoom... pomyśl o Fuji s9600
Marian - Nie 03 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | ale co ja dostane za 1400zl z jakims dobrym przyblizeniem typu 20x | Za 1400 z groszami dostaniesz najnowszego Panasonica TZ-7, a za mniej TZ-6. Są to nareszcie najbardziej sensowne superzoomy, bo mieszczące się w kieszeni.
I ten TZ-7 ci polecam w ślad za Michaelem Reichmanem który go porównał z Canonem i Fuji. I radzę ci przestać marzyć o 20 krotnych superzoomach w kompakcie, bo są to cegły rozmiarami przypominające lustrzanki, których do kieszeni nie włożysz, a ty chyba chcesz mieć kompakt, i poza tym jakością obrazu nie grzeszące.
Ten TZ-7 da ci 12 krotny zoom, ale zapewni ci także przeszło 21 krotny zoom, tyle że zrobi to w bardziej sensowny sposób niż tak zwane superzoomy. A jak to zrobi, to sobie już możesz doczytać, jeśli w ogóle się nim zainteresujesz.
Nie ma na rynku lepszego kompaktowego superzooma.
kamiso - Nie 03 Maj, 2009
Patrzylem i patrzylem i dalej nie wiem co zrobic. Fuji s9600 fajny nie powiem, ale jakos nie jestem przekonany. Mogl by ktos z was przeslac na maila fotki tej samej rzeczy z zoomem i bez i napisac jakim aparatem robione, byl bym wdzieczny
mail: kamiso@o2.pl
marmur - Nie 03 Maj, 2009
mavierk wie co pisze fuji s9600 jest naprawdę dobrym aparatem, posiadam ten aparat i jest ok.
kamiso, a tak w ogóle to dlaczego się tak uparłeś na taki zoom?
Mavierk a dalo by rade przeslac fotki z tego aparatu z zoomem i bez (ten sam przedmiot), a czmu taki zoom bo czasem chce robic fotki rzeczy ktore sa dalej a podejsc nie bede mogl np przyroda.
A do ile wg Was jest oplacalny zoom? Bo przy zabawie Nikonem P90 to widzialem ze rewelacji nie bylo zoom wygladal w nim kiepsko, sadzilem ze 24x to jakos lepiej przybliza
razthaman - Nie 03 Maj, 2009
tak naprawdę różnica pomiędzy 20x a 24x nie jest wielka, popatrz lepiej na aparaty które mają dobry szeroki koniec, z ekwiwalentem 24-28 mm plus zoom ok 20x chyba są takie
moze jakis przyklad takiego aparatu? bo ja juz powoli mam dosc wybierania bo kazdy mowi co innego, z kim nie rozmaiwam to kazdy inaczej i nie wiem co wybrac
mavierk - Nie 03 Maj, 2009
http://www.pbase.com/came...m/finepix_s9100
Tutaj masz fotki z tego aparatu (9100 aka 9600 )
razthaman - Nie 03 Maj, 2009
no choćby ten Fuji zaczyna się na 28mm to już jest całkiem ok, zresztą widziałem sporo fot z tego cacka nie do odróżnienia z lustrzankowymi przynajmniej jeżeli chodzi o prezentowanie w internecie
mowicie ze lepiej miec mniejszy zoom a miec 28mm?
[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 15:20 ]
tak siedze i mysle co zrobic, a moze by bylo lepiej kupic lustrzanke np A200 a pozniej dokupic obiektyw jakis zeby miec duze przyblizenie tylko nie wiem ile taki obiektw moze kosztowac co myslicie? (ale was mecze) lepiej kompakt czy lustrzanke by bylo
qadest1 - Nie 03 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | lepiej miec mniejszy zoom a miec 28mm? |
Zdecydowanie nawet (jeśli się da) to mniej niż 28mm
kamiso napisał/a: | lepiej kompakt czy lustrzanke by bylo |
Zawsze lepiej będzie lustrzankę tylko później dokupowanie obiektywów to doddatkowe koszta
jak narazie jestem nastawiony na tego S9600 mam nadzieje ze nie bede zalowal, no i ze dostane go gdzies w sklepie bo ze sklepu internetowego to bym nie chcial kupywac
mavierk - Nie 03 Maj, 2009
to już gorzej bedzie
qadest1 - Nie 03 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | to już gorzej bedzie |
A to fakt, bo ostatnio jak zerkałem na te aparaty na skąpcu, to były dostępne tylko modele "półkowe" czyli sprawne, z gwarancją, jednak macane przez wszystkich (kto tylko chciał), czyli egzemplarze z "wystawy" sklepowej - Co nie znaczy, że złe, ale jednak w pewnym sensie "używane"
kamiso - Pon 04 Maj, 2009
No i taki to urok...bylem w media ale juz nie maja i nie bedize, maja tylko s100 ale mnie nie stac, a w innym sklepie na stronie go maja ale w magazynie juz nie, pozostaje mi poszukac na necie
Wiec przelecialem net i nic nie ma tzn nigdize nie ma ;/ jedynie co to Allegro i tak uzywany za 800-900zl sie kupic co wg mnie troszke duzo jak na uzywany
[ Dodano: Pon 04 Maj, 2009 19:40 ]
To znowu ja jaka jest roznica pomiedzy S9500 a S9600 co lepiej wybrac?
qadest1 - Pon 04 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | jaka jest roznica pomiedzy S9500 a S9600 | Tak właściwie to nie wiem czy nie ma przypadkiem żadnej różnicy Cośmi się kojarzy, że to są bliźniacze aparaty, tylko S9500 to była nazwa dla USA czy coś takiego Może niech się wypowie jaikiś użytkownik
mavierk - Pon 04 Maj, 2009
9500 to była wcześniejsza wersja... z tego, co pamietam to rózniła się wielkością wyświetlacza W USA był s9100 zamiast s9600
kamiso - Wto 05 Maj, 2009
a co byscie wybrali zamiast S9600, powiem szczerze ze po ogladaniu S100 spodobalo mi sie robienie przyblizenia przy pomocy pierscienia
Sejthan - Wto 05 Maj, 2009
Z tego co się orientuję i grzebię w sprzęcie okolic s9600 to on ma regulację zarówno zooma jak i focusa pierścieniami.
Nad tym 9500 sam się zastanawiam, bo człowiek niedaleko mnie mieszka Opłaca się mi, człowiekowi, który ma nikle jeszcze pojęcie o fotografii, kupować 9500kę, czy lepiej zaoszczędzić i zostać z 5600, a potem przejść na lustro?
Erais - Sro 06 Maj, 2009
Skoro zamierzałeś kupić P 90, to ja Tobie polecam P 80 (sam używam i jestem zadowolony)- wada i zaleta: trzeba się przy nim nauczyć fotografii i nieźle nagimnastykować by zrobić ładne zdjęcie (odsyłam do forum o Nikonie), ale jako wstęp do lustrzanki, to aparat w sam raz
|
|