|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy Tamron 180/3.5 jest równie dobry optycznie jak 90/2.8
str8 - Pon 04 Maj, 2009 Temat postu: Czy Tamron 180/3.5 jest równie dobry optycznie jak 90/2.8 Jestem zainteresowany kupnem Tamrona 180/3.5.Chciałbym zapytać czy jest on równie dobry optycznie jak jego mniejszy odpowiednik 90/2.8 czy może lepszy?Szczególnie chodzi mi o rozdzielczość obrazu.
BigB - Pon 04 Maj, 2009
Mam sigmę 180 f3.5 i tamrona 90f2.8 ...
Dla mnie sa oba bardzo dobre, może sigma trochę słabsza ale ale, dużo trudniejsza w użyciu no ale za to ma bokeh przecudowny ...
Wiec pewnie ten tamron 180f3.5 będzie w tym samym stylu
MC - Pon 04 Maj, 2009
Widzialem troche zdjec z Tamrona 180 i bylem nimi zachwycony. Ale AF ponoc slimaczy.
ghost - Pon 04 Maj, 2009
znam kilkoro posiadaczy T180 i żaden nie narzekał na optykę
str8 - Pon 04 Maj, 2009
Dziękuję bardzo za pomoc
BigB - Pon 04 Maj, 2009
MC napisał/a: | Widzialem troche zdjec z Tamrona 180 i bylem nimi zachwycony. Ale AF ponoc slimaczy. |
a w T 90mm f2.8 to za to zajęczy ? tak ?
Poza canonem 100, 60 i nikonem 105VR , żaden Af w makrach nie jest ciekawy (nawet w 180 sigmy czy 150 sigmy)
MC - Pon 04 Maj, 2009
Nie twierdze, ze w T90 jest super AF, ale wiecej narzekan wydzialem odnosnie T180. Chociaz i tak bym bardzo chetnie to szkielko przygarnal.
Monastor - Pon 04 Maj, 2009
Można narzekac na AF w szkłach makro, ale powiem Wam szczerze, że gdybym nie używał swojej setki do fotografowania sportu (ze względu na pasującą mi ogniskową i światło) to AF byłby dla mnie kompletnie bezużyteczny.
Jeszcze jedno odnośnie 90 F/2.8
O ile przydatnośc AF w ujęciach makro może podlegac dyskusji, to przy tym konkretnym obiektywie, jak dla mnie, tym bardziej traci sens. Co mi po wstępnym ostrzeniu AF skoro praktycznie nie da się przejśc na MF bez przesunięcia pierścienia.
Nie wiem jak to jest rozwiązane w 180-tce, ale w 90-tce to kompletna porażka.
Tak czy inaczej, jak dla mnie makro=MF
Jeśli chodzi o narzekania znajomych na 180-tce, to jeden znajomy narzekał na bokeh, ale on jest bardzo wybredny
BigB - Pon 04 Maj, 2009
Monastor napisał/a: |
Tak czy inaczej, jak dla mnie makro=MF |
i dla mnie tez
Monastor napisał/a: |
Jeśli chodzi o narzekania znajomych na 180-tce, to jeden znajomy narzekał na bokeh, ale on jest bardzo wybredny |
No ja tez pewnie bym wolał bokeh 500mm na f5.6 czy nawet osiem, z 2.5m do makro , ale to nie istnieje
Monastor - Pon 04 Maj, 2009
BigB, znajomy kupił średni format
Nie wiem czy do makro, czy ot tak w ogóle, nie rozmawiałem z nim dawno. W każdym razie zaraz po zakupie był bardzo zadowolony
Wujek_Pstrykacz - Pon 04 Maj, 2009
Moje doświadczenia z T180/3,5 Macro mówią, że jest to świetny optycznie obiektyw, lepszy od odpowiadającej mu Sigmie. Natomiast AF jest tragiczny. Najlepszym wyborem w dłuższych macro jest Sigma 150/2,8. Trochę krótsza od stoosiemdziesiątek, ale bardziej użyteczna i dająca wspaniały bokeh.
|
|