forum.optyczne.pl

Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - ¦wiat³o wspomagaj±ce AF w Canon 580EXII

arfoto - Sro 06 Maj, 2009
Temat postu: ¦wiat³o wspomagaj±ce AF w Canon 580EXII
Witam,
Mam 5d mkII i lampê Canon 580exII i problem jest taki, ¿e lampa umo¿liwia pracê jako wspomaganie AF je¿eli obiektyw sobie nie radzi w ciemnym, Objawia siê to wy¶wietleniem z lampy kratki na obiekt fotografowany i teraz pytanie :) Dzia³a mi to tylko i wy³±cznie w trybie AUTO je¿eli zmienie na P,A, M to ¶wiat³a tego nie ma. Wiêc Jak ustawiæ lampê i aparat aby korzysta³ tylko z lampy jako wspomagania AF a nie b³yska³ wcale i dzia³a³o to w trybach manualnych.
Pozdrawiam

Kocur - Sro 06 Maj, 2009

Wszystko jest w nastawach C.Fn. Pewnie w aparacie lub w lampie masz wy³±czone wspomaganie AF. W aparacie masz zdaje siê C.Fn.III poz.5, w lampie Fn. 08 (0-w³±czone, 1-wy³±czone). W³±cz oba, musi dzia³aæ ;)

Super dziêki - wieczorkiem sprawdzê. Pamiêtam, ¿e napewno zmienia³em w aparacie tylko w jednym miejscu :) st±d taki mix :)
Jeszcze raz dziêki za info :)

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 14:51 ]
No i niestety nie jest tak jak powinno. Dzia³a ¶wiat³o ale lampa b³yska. Jak wy³aczyæ lampê aby tyko wspomaga³ AF i robi³ fotki przy zastanym? Musi jako¶ siê daæ bo widzia³em jak w ko¶ciele fotograf tak robi³.
Pozdrawiam :)

SlawGaw - Sro 06 Maj, 2009

arfoto napisa³/a:
Wiêc Jak ustawiæ lampê i aparat aby korzysta³ tylko z lampy jako wspomagania AF a nie b³yska³ wcale i dzia³a³o to w trybach manualnych.

Lampa nie ma b³yskaæ a za to ma tylko wspomagaæ AF wy¶wietlaj±c czerwony wzorek?
Jedyna rada to nie wy³±czaj±c lampy, wy³±cz b³ysk. Wy³±czaj±c lampê wy³±czasz tak¿e wspomaganie, wiêc trzeba wy³±czyæ sam b³ysk, nie wiem jak to siê robi w Canon 580exII ale z pewno¶ci± jest taka mo¿liwo¶æ, gdy¿ mo¿na tej lampy u¿ywaæ jako sterownika bezprzewodowego dla innych lamp.
Ja u¿ywam systemu Sony/Minolta i tam jest to proste. Wiêkszo¶æ lamp Minolta/Sony wystarczy za³o¿yæ na stopkê, z w³o¿onymi bateriami i nie w³±czaæ, wspomaganie i tak dzia³a.

U mnie przy wy³±czonej lampie niestety nic siê nie dzieje, aby by³o ¶mieszniej nie wiem gdzie posia³em instrukcjê wiêc ciê¿ko siê operuje :)
Kocur - Sro 06 Maj, 2009

arfoto, pod³±cz i w³±cz lampê, a potem w menu aparatu: sterowanie lamp± -> lampa b³yskowa -> wy³±cz :)

O dziêki wam m±drzy ludzie :)

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 17:24 ]
Nawet rewelacyjnie to dzia³a :) tam gdzie sam obiektyw w ciemnym siê gubi. To wspomaganie lamp± dzia³a rewelacyjnie i jest ostro :) Czyli jest ono lepsze ni¿ w obiektywie? Czy kto¶ mo¿e orientuje siê czy je¿eli w³±czê to na sta³e gdy robiê lamp± to zawsze bêdzie to na + czy mo¿e w ¶rednich warunkach mo¿e siê okazaæ ¿e sam obiektyw robi lepszy pomiar?