forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Laser zielony jako celownik optyczny.

jutomi - Czw 08 Lut, 2007
Temat postu: Laser zielony jako celownik optyczny.
Co myślicie o zastosowaniu coraz popularniejszych (i tańszych) laserów zielonych jako celowników optycznych np. w teleskopach? :?:
Te najsłabsze o mocy 5mW mają zasięg około 2km; te mocniejsze 30-50mW posiadają już około 7km zasięgu... 8)

Arek - Czw 08 Lut, 2007

Niech myśliwi mnie sprostują jak się mylę. Ale wydaje mi się, że polowanie to pewnego rodzaju hobby, które ma nam sprawić satysfakcję i to nie tylko związaną z upolowaniem
czegoś. Samo podchodzenie, kontakt z naturą, powodują, że polowanie można uznać za
udane nawet wtedy, gdy nie skończy się ustrzeleniem zwierza.

Gdyby tylko o zabicie zwierzyny chodziło, to obecna technika jest tak posunięta do przodu, że zwierzyna nie miałaby najmniejszych szans (noktowizory, dalmierze, celowniki laserowe). Dlatego też znaczna część myśliwych poprzestaje na klasyce czyli lunetach celowniczych i lornetkach bez wodotrysków.

Arek

Arek napisał/a:
Niech myśliwi mnie sprostują jak się mylę.

Arek

Ale ja przecież jestem astroamatorem... :oops:
I pytam o przydatność tego typu urządzonek w moim hobby :twisted: .
Pozdrawiam.

Arek - Czw 08 Lut, 2007

No to się zagalopowałem :D Ale i w astro jakoś klasyczna optyka do mnie bardziej przemawia. Może ja starej daty jestem...

Arek napisał/a:
Może ja starej daty jestem...

Jesteśmy +/- rówieśnikami (środkowy Gierek) :lol: . A ja lubię ułatwiać sobie życie (o ile taki wynalazek to ułatwienie). Czy nie jest to alternatywa dla szukacza typu 7x50? Wiesz, ciągle nie mogę się przyzwyczaić do różnicy góra/dół prawo/lewo między okularem w szukaczu a Newtonem czy refraktorkiem z kątówką... :wink:

jutomi - Pon 19 Lut, 2007

Zostałem szczęśliwym posiadaczem lasera zielonego o mocy 5mW 8) .
Świetnie spisuje się jako celownik optyczny do teleskopu, a jeszcze lepiej do pokazywania z ręki znajomym, że "ta jasna gwiazdka o tutaj to nie gwiazdka tylko Saturn, a tutaj ten taki mały Mały Wóz to nie Mały Wóz tylko Plejadki" itd.
Zasięg - trudno ocenić, na pewno ponad kilometr.
Skupienie wiązki - mogło by być lepsze, na ścianie oddalonej o 300m robi się zielony krążek o średnicy kilkunastu centymetrów.

kuka3000 - Sro 18 Kwi, 2007

A gdzie kupiłeś i ile to kosztuje?
jutomi - Pią 27 Kwi, 2007

Allegro, 180zł