|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze, maly budzet :(
kamiso - Sro 06 Maj, 2009 Temat postu: Pomoc w wyborze, maly budzet :( Witam
Dysponuje budzetem okolo 1500zl, jestem amatorem i to bedzie moja pierwsza lustrzanka w rekach czego sie boje ze nie bede umial robic dobrych fotek, ale do rzeczy, wybralem takie oto modele:
- Olympus E-420 + 14 - 42 mm ED za 1399zl
- Olympus E-410 Double Kit ED 14 - 42 mm + ED 40 - 150 mm za 1550zl
- Sony DSLR-A200K + DT 18 - 70 mm za 1490zl
Ktory byscie model mi polecili, a moze cos innego? (patrzac na cene i na jakosc)
W przyszlosci chcial bym sobie dokupic wiekszy obiektyw tzn zeby mial wieksze przyblizenie oraz chcialem miec jakies filtry.
Pomozecie?
BigB - Sro 06 Maj, 2009
o kurcze trudno z tym budżetem ...
no nic, byle jaki z trzech wyżej wspomnianych ci się będzie podobał, lustrzanki to lustrzanki i jest to zawsze w miarę dobre (ale nie myśl se ze jak będziesz ja miał to fotosy będą super, mały czas z obeznaniem się ze sprzętem, kilka pytan na forach i będziesz miał cudka )
ja bym wybrał ten środkowy (masz od 28mm do 300 za małą kaskę ) ... albo jakiegoś pentaxa k200D albo może canonka ...
ale myślę
SlawGaw - Czw 07 Maj, 2009
kamiso, też wybrał bym raczej środkowy zestaw, czyli Olympus E-410 Double Kit ED 14 - 42 mm + ED 40 - 150 mm, z powodu dość szerokiego zakresu ogniskowych za niewielką kasę.
A200 za takie pieniążki to trochę drogo, można kupić za około 100 zł taniej, a za tym aparatem przemawia stabilizacja i jeszcze parę innych drobiazgów.
Proponowany przez BigB Pentax K200D, to jednak już cena w okolicach 1900 zł i brzydkie odszumianie raw'ów od czułości 500, aparat do iso 400 jest ok.
Baku - Czw 07 Maj, 2009
Bardzo mi się podoba pomysł z Pentaxem K200D i obiektywem kitowym, tylko nijak nie mieści się w budżecie. Tu jest za 1827 zł
http://www.pixmania.com/p...&&CodePromo=oui
Od 410/420 wolałbym 510. Ale też przekracza budżet. Z pozostałych można się zastanowić nad 410 z dualkitem. Jak się wciągniesz to w systemie Olympusa znajdziesz sporo innych ciekawych obiektywów.
bladyrunner - Czw 07 Maj, 2009
Z takim budżetem to ja bym poszedł w sprzęt używany np:
http://www.allegro.pl/ite...ria_okazja.html
albo
http://www.allegro.pl/ite...ja_faktura.html
albo
http://www.allegro.pl/ite...arancja_fv.html
albo
http://www.allegro.pl/ite...per_zestaw.html
albo wreszcie coś takiego (warto poważnie wziąć pod uwagę)
http://www.allegro.pl/ite...ba_safepaq.html
pozdrawiam
MC - Czw 07 Maj, 2009
W A100 bym sie nie bawil. Lepiej za podobna cene lekko uzywana A200.
MC napisał/a: | W A100 bym sie nie bawil. Lepiej za podobna cene lekko uzywana A200. |
A czy czasem A200 to nie jest okrojona wersja A100?
MC - Czw 07 Maj, 2009
To zalezy co masz na mysli. Nie ma MLU czy podgladu GO, ale za to ma lepszy AF i lepiej wspolpracuje z lampami. Mialem A100, porownalem do A200 niedawno i nie mam wiekszych watpliwosci.
kamfil06 - Czw 07 Maj, 2009
pozwolę zacytować się z innego tematu
SlawGaw - Czw 07 Maj, 2009
bladyrunner, te aparaty które proponujesz nie są dużo tańsze od rozważanych przez kamiso a jednak używane.
Bamboklat - Czw 07 Maj, 2009
Posiadam E420 z dual kitem w razie pytań (tylko nie ogólnikowych - ogólnie to jestem zadowolony ). Jest to na pewno bardzo dobry wybór w tej klasie cenowej, ale czy najlepszy dla Ciebie, nie mam pojęcia.
kamiso - Czw 07 Maj, 2009
Dzisiaj przeszedlem po sklepie i pobawilem sie tym E-420 pierwsze wrazenie: maly, i dziwnie mi sie go trzymalo z tego powodu ze palce zawadzaly o obiektyw, ale przypadl mi do gustu Fuji S100 szkoda tylko ze kosztuje 2000zl, jak myslicie lepiej odczekac i kupic tego Fuji czy za ta cene jakas lustrzanke (patrzac na jakosc zdjec i obiektyw)?
ilDottore - Czw 07 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | Dzisiaj przeszedlem po sklepie i pobawilem sie tym E-420 pierwsze wrazenie: maly, i dziwnie mi sie go trzymalo z tego powodu ze palce zawadzaly o obiektyw, ale przypadl mi do gustu Fuji S100 szkoda tylko ze kosztuje 2000zl, jak myslicie lepiej odczekac i kupic tego Fuji czy za ta cene jakas lustrzanke (patrzac na jakosc zdjec i obiektyw)? |
Ja bym brał to Fuji - brakujące 500 mozna przecież na raty, nawet nie poczujesz. Kolezanka ma S100 i to jest cacuszko a nie aparat.
Lepiej coś takiego i jest kupa zabawy a zdjęcia IMO nie gorsze niż z tych lustrzanek co wymieniłeś w swoim pierwszym poście.
A lustrzankę sobie kup, gdy znajdziesz wolne 8-10 tys zeta na D40-D50 plus jakieś przyzwoite obiektywy, albo Nikoś 300D z dobrymi szkłami.
Taniej to będziesz miał lustrzankę ale... co z tego? Nie łudź się że zakup lustrzanki automatycznie podniesie jakość Twoich zdjęć. To marketingowy wymysł. Najczęściej lustrzanka wcale nie jest ludziom potrzebna. Wielkie to, nieporęczne...
kamiso - Czw 07 Maj, 2009
narazie nie kupuje i poczekam bo jak to mowi co nagle to po diable, wiem ze E-410 czy E-420 nie kupie bo mi w rece zle lezy, a nie chce miec aparatu zeby miec tzn chwalic sie ze mam lustrzanke tylko chcmiec ladne zdjecia, patrzylem to widzialem tez E510 z dwoma obiektywami za 1800 ale chyba lepiej tego S100 by bylo
B o g d a n - Czw 07 Maj, 2009
kamiso napisał/a: | nie chce miec aparatu zeby miec tzn chwalic sie ze mam lustrzanke tylko chcmiec ladne zdjecia |
Proponuję Ci całkiem poważnie przenieść wątek do działu kompaktów. Kupić jakiegoś z superzoomem i co najmniej z trybami preselekcji Av i TV. Nauczysz się robić dobre zdjęcia i wrócisz do tematu lustrzanki.
SlawGaw napisał/a: | bladyrunner, te aparaty które proponujesz nie są dużo tańsze od rozważanych przez kamiso a jednak używane. |
Próbowałem bawić się trochę Olkiem 420, jak dla mnie nie ma go za co złapać, a w wizjerze prawie nic nie widać. Sony od biedy by uszło, ale jak jest taki budżet, że każda stówa się liczy, to lepiej iść w używki, będzie na kartę albo dodatkową baterię. Zresztą to tylko przykłady, zawsze można coś ciekawego ustrzelić jak się pilnuje.
Cytat: | Dzisiaj przeszedlem po sklepie i pobawilem sie tym E-420 pierwsze wrazenie: maly, i dziwnie mi sie go trzymalo z tego powodu ze palce zawadzaly o obiektyw, ale przypadl mi do gustu Fuji S100 szkoda tylko ze kosztuje 2000zl, jak myslicie lepiej odczekac i kupic tego Fuji czy za ta cene jakas lustrzanke (patrzac na jakosc zdjec i obiektyw)? |
Jeśli nie lustrzanka, to tylko używany Sony R1. Można już czasem nawet za 1000 zł kupić, a nic lepszego nie zrobiono. Poczytaj sobie testy tego aparatu i opinie w sieci, a że używany, to w przypadku kompaktów (czy jak ktoś woli hybryd) jest mniej istotne.
mavierk - Czw 07 Maj, 2009
W sumie zamiast Sony R1 można kupić d70s albo d50 + 18-70 - różnica w jakości zdjęć będzie.. w sumie żadna, a możesz sobie dokupić 50/1.8 czy 35/1.8
oracle - Pią 08 Maj, 2009
nie będziesz miał ładnych zdjęć, widzę że moda na lustrzanki opanowała już sporo osób.
Daruj sobie lustrzankę i kup Hybrydę.
|
|