forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Obiektyw pod body, czy na odwtót?

MartinF - Czw 08 Lut, 2007
Temat postu: Obiektyw pod body, czy na odwtót?
Tak się zastanawiam, jeżeli mamy zastrzeżenia do optyki czy warto ustawiać obiektyw pod body czy na odwrót, jeżeli np. body pracuję ok z innymi obiektywami. Czy w takim wypadku problem tkwi tylko w tym jednym obiektywie, czy może to kwestia mozliwości przystosowawczych samego body? Jest jeszcze inny problem, zmienimy body za jakiś czas i czy znowu mamy kalibrować obiektyw? Rozmawiałem, kiedyś z jednym zawodowcem i według niego problem z focusem wogóle nie istnieje, bo obojetnie co on podpinał pod swojego 1Ds, wszysko grało ok, jak myślicie?
Arek - Czw 08 Lut, 2007

A on pewnie podpinał tylko Canony za 5000 zł sztuka. Nic dziwnego, że problemów nie miał.

Być może, ale w sumie nie odpowiedziałeś mi na pytanie odnośnie kalibrowania wzajemnie sprzętu?
Arek - Czw 08 Lut, 2007

Najlepiej zrobić to w serwisie Canona. Body ustawić pod ich obiektyw referencyjny, a potem wszystkie obiektywy pod body. Ja bym przynajmniej tak zrobił. To chyba najmniej bolesne rozwiązanie, choć pewnie nie rozwiąże nigdy problemu do końca, bo zawsze może przytrafić się źle skalibrowane body lub obiektyw.

Arek

RobertO - Czw 08 Lut, 2007

jezeli wykorzystujesz szkla tylko z jednym body warto je do niego dostroic, wowczas dokupujac szklo w przypadku probelmow z AF dostrajasz je do body.

jezeli natomiast planujesz z przyszlosci wymienic body na inne ( a pewnie jest to nieuniknione) warto pomyslec o tym rozwiazaniu co pisze arek. bo dostarajac body w serwisie do referencyjnego szkla, dostrajasz nastepnie do niego swoje obiektywy, wowczas w przypadku zmiany body wystarczy ze nowy korpus dostroisz ponownie w serwisie do referencyjengo szkla i masz pewnosc ze bedzie on dobrze wspolpracowal z twoimi szklami.

Dzięki za odpowiedź, myslę że chyba lepirj rzeczywiście wysłać body, bo wtedy łatwiej znaleźć punkt odniesienia i nie szukać po omacku. Pytanie nie do końca do was, ale moze.
Czy tego typu zbieg robiony jest na gwarancji, ile kosztuje po i czy wiecie ile to faktycznie trwa?

Arek - Czw 08 Lut, 2007

Jeśli obiektyw lub aparat jest na gwarancji, wszystko odbywa się za darmo.
Nie wiem ile kosztuje po gwarancji. Trwa różnie.
Raz czekałem 3 dni, a raz ustawowe 2 tygodnie.

Arek

mrooq - Sob 10 Lut, 2007

no to w polsce 2 tyg i tak niezle.tu gdzie ja mieszkam - body leci do canon UK i maja tam do! 30 dni