|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
Arek - Czw 07 Maj, 2009 Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=159
Zapraszam do lektury!
Arek
mavierk - Czw 07 Maj, 2009
No i po... hm... w sumie to sigma ma tylko lepszy bokeh, jak dla mnie Ale sam nie macałem i tak na prawdę to co mogę o tym wiedzieć
nazgul - Czw 07 Maj, 2009
W czepkum sie rodził
Pierwszym szklem dokupionym przeze mnie do mojej D90 byl AF50/1,4 D i jak widzę - świetnie zrobiłem
komor - Pią 08 Maj, 2009
nazgul, wolisz lepsze zachowanie w centrum przy f/2 niż lepsze brzegi wszędzie, tak? Chyba też bym wolał. A jak bzyczenie wersji D na Twoim D90? Przeszkadza czy nie?
AQQ - Pią 08 Maj, 2009
Hmm, zastanawiałem się kiedyś nad zmianą af50/1.4 na afs50/1.4.
Z testu wynika, że jednak nie warto.
Szkoda.
mavierk - Pią 08 Maj, 2009
Ale przy kupowaniu 50/1.4D czy 50/1.4G albo zamianie z 50/1.8 to lepiej kupić nowszą wersję
fafniak - Pią 08 Maj, 2009
kolejny test gdzie ta 50tka niczym specjalnym nie zachwyca - a liczylem na duzao lepsza prace pod swiatlo.
Mam 50 1.4D i ostrosc na d700 jest calkiem ok. natomiast caly czas mam wrazenie ze na dlaszych odleglosciach przedmiotowych moja 50tka pentaxa pracowala duzo lepiej niz 50 1.4D
nazgul - Pią 08 Maj, 2009
komor napisał/a: | nazgul, wolisz lepsze zachowanie w centrum przy f/2 niż lepsze brzegi wszędzie, tak? |
Nie zauważyłem złego zachowania na brzegach kadru A biorąc pod uwagę że za moje szkiełko dalem 750 zlotych w idealnym stanie to wiesz...
komor napisał/a: | Chyba też bym wolał. A jak bzyczenie wersji D na Twoim D90? Przeszkadza czy nie? |
Absolutnie nie. Ale ja nie jestem dobrym adresatem takich pytań bo przesiadłem się z FA 1,4/50
Cold - Pią 08 Maj, 2009
Sory za OT, ale czy laleczki na fot.2 ułożono tak z premedytacją?
DonYoorando - Pią 08 Maj, 2009
z tą ostrością na przysłonach 1,4-2,8 w stałkach to jest tak, że przydaje się przy robieniu zdjęć o zmroku: obrazów, elewacji i niewiemczegojeszcze. zasada ustawiania ostrości na oczy jest ok, ale które konkretnie dobry obiektyw portretowy to AF z manualnym doostrzaniem, ładny bokeh, dobra praca pod światło. szukałem ostatnio jakiegoś manualnego szkła 50/1,4 i we wszystkich testach zbiorczych to samo: miękko na początku później b. dobrze.
ładny ten nikkor i tani i b. dobry ale czy pałętając się po kieszeniach, torebkach jako obowiązkowy zestawu element niezapaproszy się? coś wiadomo o uszczelnieniach.
mavierk - Sob 09 Maj, 2009
szkiełko moim zdaniem jest drugą najlepszą 50tką z AF zaraz po Sigmie 50/1.4 - używalna od 1.4, ostra pewnie od 1.6 w pełnym kadrze, żylasta od 2.8... do tego AF-S, super wyposażenie i sporo tańsza od Sigmy (zarówno przy kupnie jak i akcesoriach)
henk - Nie 10 Maj, 2009
Mnie tam jakoś ten test nie zachęcił do zakupu.
Może się on przydać tylko posiadaczom korpusów bez silnika AF.
Pozostali mają dużo tańszą pięćdziesiątkę bez silnika, a ja, pomimo posiadania D60, nie dam zarobić Nikonowi i wezmę Sigmę 50mm f1.4.
konczako - Nie 10 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | szkiełko moim zdaniem jest drugą najlepszą 50tką z AF zaraz po Sigmie 50/1.4 - używalna od 1.4, ostra pewnie od 1.6 w pełnym kadrze, żylasta od 2.8... do tego AF-S, super wyposażenie i sporo tańsza od Sigmy (zarówno przy kupnie jak i akcesoriach) |
Co racja to racja. Coraz bardziej ciągnie mnie system Nikona i szkiełka, jakie wypuszczają.
I przydałyby sie odświeżone wersje takiej, 50tki i 35tki w Canonie. Bo na chwilę obecną żeby mieć taką ostrość jak w tanim Nikorze 35/1.8 musiał bym zabulić parę tysięcy za eLke. Choć znając Canona to może i wypuści jakieś tanie stałki tyle, że pewnie wykonanie będzie w stylu 50/1.8II - żałosne.
Sunders - Nie 10 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | szkiełko moim zdaniem jest drugą najlepszą 50tką z AF zaraz po Sigmie 50/1.4 |
Ale canona 50/1,4 wyprzedza niewiele Systemu bym dla niej nie zmienił
Spodziewałem się więcej po tym nowym nikkorze
henk napisał/a: | nie dam zarobić Nikonowi i wezmę Sigmę 50mm f1.4. |
Też bym tak zrobił
sndbk - Nie 10 Maj, 2009
Wolałbym nikkora. Przed zakupem powstrzymuje mnie tylko to, że nie mam FF.
henk - Nie 10 Maj, 2009
sndbk, ten Nikkor na APS-C też będzie działał
sndbk - Nie 10 Maj, 2009
Tak ale na Fx preferuję nieco krócej lub dłużej. Czekam na zapowiadaną 10mm dłuższą stałkę Tamrona.
mavierk - Nie 10 Maj, 2009
sndbk napisał/a: | Czekam na zapowiadaną 10mm dłuższą stałkę Tamrona. | nie tylko Ty;)
komor - Pon 11 Maj, 2009
konczako napisał/a: | Coraz bardziej ciągnie mnie system Nikona i szkiełka, jakie wypuszczają.
I przydałyby sie odświeżone wersje takiej, 50tki i 35tki w Canonie. Bo na chwilę obecną żeby mieć taką ostrość jak w tanim Nikorze 35/1.8 musiał bym zabulić parę tysięcy za eLke. |
Uważam, że jesteś w mylnym błędzie. Akurat co jak co, ale szkieł i jasnych stałek to masz więcej u Canona niż Nikona. Z powodu głupiej trzydziestki czy pięćdziesiątki zmieniać system? Kup dobrą Sigmę 30 i 50 mm i zapomnij o takich Canonach. A o eLach f/1.2 czy podobnych to mogę sobie poczytać, nawet obejrzeć ich nie mam gdzie. U Nikona nawet popatrzeć nie ma na co, bo zdaje się szkieł f/1.2 to niezbyt wiele… 85/1.8 też zdaje się lepsze u C niż N, z tego co czytam?
Jeślibym miał zmieniać system na Nikona to z powodu korpusów a nie szkieł… A w każdym razie nie z powodu jasnych stałek.
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
komor napisał/a: |
Uważam, że jesteś w mylnym błędzie. |
Sądzę, że masz słuszną słuszność
sndbk - Pon 11 Maj, 2009
Dla stałek nie wiem ale dla zoomów warto mieć nikona. 14-24/2.8, 17-55/2.8, 70-200/2.8.
komor - Wto 12 Maj, 2009
sndbk, dwa ostatnie są dostępne także u Canona: 17-55 jest sporo tańszy niż Nikkor, natomiast 70-200/2.8 jest dostępny w dwóch odmianach i do tego jeszcze dwie odmiany ze światłem f/4, których próżno szukać u Nikona.
Moim zdaniem Nikon to ma w szkłach przewagę na poziomie amatorskim. Tych całkiem niezłych kitów w rodzaju 16-70 czy ..-105 jest sporo, w tym też ze stabilizacją, a u Canona takich rzeczy nie ma.
konczako - Wto 12 Maj, 2009
komor napisał/a: | konczako napisał/a: | Coraz bardziej ciągnie mnie system Nikona i szkiełka, jakie wypuszczają.
I przydałyby sie odświeżone wersje takiej, 50tki i 35tki w Canonie. Bo na chwilę obecną żeby mieć taką ostrość jak w tanim Nikorze 35/1.8 musiał bym zabulić parę tysięcy za eLke. |
Uważam, że jesteś w mylnym błędzie. Akurat co jak co, ale szkieł i jasnych stałek to masz więcej u Canona niż Nikona. Z powodu głupiej trzydziestki czy pięćdziesiątki zmieniać system? Kup dobrą Sigmę 30 i 50 mm i zapomnij o takich Canonach. A o eLach f/1.2 czy podobnych to mogę sobie poczytać, nawet obejrzeć ich nie mam gdzie. U Nikona nawet popatrzeć nie ma na co, bo zdaje się szkieł f/1.2 to niezbyt wiele… 85/1.8 też zdaje się lepsze u C niż N, z tego co czytam?
Jeślibym miał zmieniać system na Nikona to z powodu korpusów a nie szkieł… A w każdym razie nie z powodu jasnych stałek. |
Jeden 85/1.8 wiosny u Canona nie czyni. Jak narazie Nikon wymienia szkła a Canon tylko się przygląda. Na ELki mnie niestety nie stać... Choć systemu nie zamierzam na razie zmieniać.
komor - Wto 12 Maj, 2009
Nikon wymienia bo ma braki i sporo starszych szkieł nie współpracujących z małymi korpusami. Mnie na obiektywy za 4k+ zł też nie stać dlatego lubię Sigmę a ona jest dostępna zarówno dla C jak i dla N. ale trudno mi się zgodzić z opinią, że Canonowi brakuje szkieł bardziej niż Nikonowi. A że Canon śpi to inna sprawa.
konczako - Wto 12 Maj, 2009
komor napisał/a: | Nikon wymienia bo ma braki i sporo starszych szkieł nie współpracujących z małymi korpusami. Mnie na obiektywy za 4k+ zł też nie stać dlatego lubię Sigmę a ona jest dostępna zarówno dla C jak i dla N. ale trudno mi się zgodzić z opinią, że Canonowi brakuje szkieł bardziej niż Nikonowi. A że Canon śpi to inna sprawa. |
Dlatego mam coraz większy szacunek do Sigmy:). Zwłaszcza po pojawieniu się Sigmy 50/1.4:). Jesli zostane w Cononie to wymienię 350tke na 50D i wezmę sobie na deser to szkło. Niestety to co się dzieje z cenami jest dla mnie co najmniej szokujące:).
prophet - Sro 20 Maj, 2009
komor napisał/a: | A że Canon śpi to inna sprawa. |
to jest cisza przed burzą
Paweł_G - Sro 20 Maj, 2009
Ja miałem okazję potestować wspomnianą Sigme 50/1,4 podczas warsztatów z okazji otwarcia Sigma Pro Centrum w Szczecinie. Powiem szczerze że bokeh piekny, ostrość na 1,4 też przyzwoita lecz niestety ten af masakra. Wybierałem centralny punkt af modelka oddalona ok 3 m, przeglądałem na kompie fotki i raz ostrość na twarzy raz na ścianie 1,5 m za modelką. Nie wiem - może na 50D z regulacją af pracowałoby to lepiej jednak na moim 30D jest źle. Nie kupię tej Sigmy. Wolę zaoszczędzić 400 zł kosztem gorszej ostrości na 1,4 i kupić Canona 50/1,4. Podczas tego samego wieczoru pobawiłem się również Sigmą 30/1,4 i tu było jeszcze gorzej z celnością. Chyba wyleczyłem się z Sigmy choć taka 120-300/2,8 bardzo mi przypadła do gustu
konczako - Sro 20 Maj, 2009
Paweł_G napisał/a: | Ja miałem okazję potestować wspomnianą Sigme 50/1,4 podczas warsztatów z okazji otwarcia Sigma Pro Centrum w Szczecinie. Powiem szczerze że bokeh piekny, ostrość na 1,4 też przyzwoita lecz niestety ten af masakra. Wybierałem centralny punkt af modelka oddalona ok 3 m, przeglądałem na kompie fotki i raz ostrość na twarzy raz na ścianie 1,5 m za modelką. Nie wiem - może na 50D z regulacją af pracowałoby to lepiej jednak na moim 30D jest źle. Nie kupię tej Sigmy. Wolę zaoszczędzić 400 zł kosztem gorszej ostrości na 1,4 i kupić Canona 50/1,4. Podczas tego samego wieczoru pobawiłem się również Sigmą 30/1,4 i tu było jeszcze gorzej z celnością. Chyba wyleczyłem się z Sigmy choć taka 120-300/2,8 bardzo mi przypadła do gustu |
Na 350D też nie trafiała dość często, ale spisywała się wcale nie gorzej niż C50/1.4. A jakość zdjęć...Po prostu ja jeszcze z takim obiektywem nie miałem do czynienia - dla mnie szok. Czekam na przypływ gotówki, musze mieć tą Sigmę...
a ja pomimo wszystko wolałbym c 50mm 1.4 niz tę Sigme.
mavierk - Sro 20 Maj, 2009
a ja mimo wszystko wolę Nikona z 3 powodów:
bo takich problemów z AF nie ma
bo jest jeszcze równie ostry AF-S 50/1.4
bo to wątek o Nikkorze i sio z Canonem
Lotuk - Pią 28 Sie, 2009
Mam pytanie do użytkowników tego szkła, a mianowicie chodzi o działanie AF. Czytałem opinie, że AF starszej wersji jest szybszy i celniejszy, mimo że nie ma silnika. Sprawdzał ktoś, porównywał?
AQQ - Pią 28 Sie, 2009
mam af-d, af-sa g kolegi używałem; w sensie dokladności i szybkosci af, nowy nie wydaje mi się gorszy od starego; chyba jest nawet odrobinę lepszy
tkosiada - Sob 18 Cze, 2011
sample: http://www.nikoncafe.com/...ad.php?t=201279
|
|