|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Nikon D90 i RawTherapee
henk - Pią 08 Maj, 2009 Temat postu: Nikon D90 i RawTherapee Orientuje się ktoś czy ten program otwiera zdjęcia z Nikona D90 i D700?
Z opisu wynika że nie otwiera, ale w praktyce może być inaczej.
W opisie obsługiwanych modeli nie ma też Nikona D60, a jednak otwiera zdjęcia z niego.
Może to zależy od matrycy?
D60 ma matrycę z D80, a ten model jest wymieniony jako obsługiwany.
W takim razie, jeśli obsługuje D300 to odczyta też D90, a jeśli obsługuje D3 to odczyta D700.
Problem w tym, że żaden z tych modeli nie jest wymieniony jako obsługiwany przez RawTherapee, ale nie mam na czym sprawdzić żeby się przekonać.
jaad75 - Pią 08 Maj, 2009
henk, RAW Therapee otwiera wszystko, co otwiera aktualny DCRAW.
henk - Pią 29 Maj, 2009
Temat Nikona D90 uważam za zamknięty (mam Canona 40D), ale temat RawTherapee jak najbardziej aktualny.
Wyskoczył mi taki problemik: Gdy robię RAW + JPG to w RawTherapee JPG jest o wiele mniej zaszumiony i nie ma takich przepałów jak RAW.
Oczywiście wszystkie parametry upiększania w aparacie (kolory, ostrość, kontrast, odszumianie) wyłączone.
Czy to znaczy, że aparat upiększa pomimo zerowych ustawień?
Czy może upiększa RawThwrapee, ale tylko JPGi?
Ps. sprawdziłem w innych programach - jest to samo, czyli RAW paskudny a JPG dużo lepszy.
jaad75 - Pią 29 Maj, 2009
henk napisał/a: | Czy to znaczy, że aparat upiększa pomimo zerowych ustawień? |
Dopiero teraz się o tym dowiedziałeś?...
henk - Pią 29 Maj, 2009
jaad75 napisał/a: | Dopiero teraz się o tym dowiedziałeś?... |
Coś tam słyszałem, ale nie myślałem, że będzie aż taka różnica.
To po jakiego grzyba producenci bajerują nas zerowymi ustawieniami, skoro i tak nie są one zerowe?
Monastor - Pią 29 Maj, 2009
henk, bo od zerowych ustawień jest RAW?
JPEG to siłą rzeczy plik wywołany z RAWa przez aparat. Nie może zawierac tych samych informacji o obrazie. Z kolei RAW jest dopiero półproduktem, nad którym trzeba samemu popracowac na kompie.
|
|