|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - PORST 135 f/3.5 vs JUPITER 135 f/3.5
Oreston - Sob 09 Maj, 2009 Temat postu: PORST 135 f/3.5 vs JUPITER 135 f/3.5 Witam Was!
Jak w tytule...pytanie o te dwa obiektywy - PORST 135 f/3.5 vs JUPITER 135 f/3.5. Bardzo proszę o wypowiedzi, jaklepiej jakby ktoś miał juz styczność z którymś z nich. Najbardziej zależy mi na PORST bo o nim opini znalazłem bardzo mało.
Co do Jupitera - to zastanawia mnie czy top prawda,iż jest duża rozbieżność między modelami(?)..a co za tym idzie - czy warto kupować przez internet?
Dziękuje!
Pozdrawiam!
edmun - Sob 09 Maj, 2009
uzywam porsta 135 2.8. chcesz opinie?
mavierk - Sob 09 Maj, 2009
bo jak chcesz, to jest to super szkło, którego flary mają wpływ na WB
Oreston - Sob 09 Maj, 2009
Hm...Chyba o każdym obiektywie,który nie ma MC można powiedzieć - że jego flary,mają wpływ na WB:).
edmun:
Każda odpowiedz jest cenna:)
Pozdrawiam!
mavierk - Nie 10 Maj, 2009
Oreston napisał/a: | że jego flary,mają wpływ na WB:). | dla mnie tylko wtedy, gdy całe zdjęcie jest przykryte flarą
palindrom - Nie 10 Maj, 2009
Oreston,
obiektyw o którym pisze edmun jest przedstawiony pokrótce tu: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6769
Mam "podobny"
To jest zupełnie inna konstrukcja niż Meyer/Pentacon, który IMHO jest troszkę ostrzejszy.
Tak czy inaczej te obiektywy można tanio kupić i dobrze się z nimi bawić
Oreston - Nie 10 Maj, 2009
OK:)
Czyli punkt pierwszy: Nie robić pod światło,bo nic nie widać
Co tam nie gra lub gra jeszcze?
palindrom - Nie 10 Maj, 2009
Jeżeli znajdziesz tanio wersję MC to bierz bez wahania. Fluorek magnezu na bardziej budżetowych konstrukcjach może być przyczyną spadku kontrastu.
Chyba tyle. Za 100 PLN zawsze możesz kupić, jak Ci się nie spodoba - ten sprzęt już nie tanieje i sprzedasz bez straty
edmun - Nie 10 Maj, 2009
sam kupiłem za 30 zł plus czyszczenie. za 60 zł spokojnie można brać, jeśli lubisz manualne szkła. bardzo fajny obiektywik
Przy okazji. Panowie.. z ostatniego spotkania nie wiem kto zamordował mi porsta, bo skala przysłony oraz przedziałka od głębi ostrości lata sobie luzem wokół osi. Zauważyłem dopiero wczoraj.
Będę musiał zmusić Palindroma żeby mi kiedyś przykleił z powrotem.
Oreston - Nie 10 Maj, 2009
Przyznam,ze się zgubiem - o którym obiektywie mowa? PORST!
Co do cen-rzeczywiście ceny już nie spadają, a wręcz przeciwnie.Czyżby mały "bum" na M42?
A miał ktoś styczność z tym Jupiterem?Interesuje mnie czy dobra jakość obrazu czy ostrzy od pełnej...i takie tam:). Aha no i czy rzeczywiście to duża loteria z tymi radzieckimi obiektywami Jupitera?! Chce kupić przez internet i minimalizuje ryzyko:).
Pozdrawiam!
edmun - Nie 10 Maj, 2009
ja tam mówię cały czas o PORST 135mm 2.8
Palindrom wstawił zdjęcia do autopsji mojego szkiełka w porównaniu z jego identycznym (komor również posiada podobny obiektyw pod inną nazwą)
|
|