|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - piekne zdjecie - jak uzyskać taki efekt ?
zeniTh - Sob 09 Maj, 2009 Temat postu: piekne zdjecie - jak uzyskać taki efekt ? witam serdecznie, jestem nowy na forum, więc jeśli coś zrobię nie ten tego, to się nie gniewajcie
mam do was "pro" amatorów, tudzież profesjonalistów małe pytanie
http://photos.nasza-klasa...e6af6d5937.jpeg
http://photos.nasza-klasa...a843c3b4eb.jpeg
^^ <- jak uzyskać efekt tak czystego i pięknie naświetlonego foto ? jaki obiektyw jest do tego potrzebny ? jaki aparat ?
osobiście posiadam alphe a300 + kit, planuję zakupić sigme 70-300 apo dg macro i kiedyś tam lampę HVL-F42AM ( ale to szczegół )
mnich - Sob 09 Maj, 2009
Kluczem jest tutaj światło. Czyli wykorzystanie blend, zewnętrznych lamp oraz jasnych obiektywów ( światło nie gorsze niż f/2.8 )
mavierk - Sob 09 Maj, 2009
zeniTh napisał/a: | planuję zakupić sigme 70-300 apo dg macro | zamiast tego kup Minolte 50/1.7 albo Sony 50/1.4 i bedzie Ci łatwiej zrobić czyste i pięknie naświetlone (no właśnie - najlepiej, żebyś pięknie naświetlał ) foto.
pod warunkiem, że nie bedziesz korzystać z zielonego aparacika, tylko (P)ASM i nauczysz się dobierać wszystko samemu
zeniTh - Sob 09 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | zamiast tego kup Minolte 50/1.7 albo Sony 50/1.4 i bedzie Ci łatwiej zrobić czyste i pięknie naświetlone |
no tak, ale akurat tej sigmy potrzebuję do wszystkiego akurat, a następny obiektyw nie wiem kiedy kupię, a z tego co mi się wydaję to raczej te 50 do macro się nie nadają? poza tym zoom też by się czasami przydał ;P
a co do tych fot to tak się tylko pytałem... jak taki efekt uzyskać
btw. z zielonego aparacika to raczej staram się nie korzystać, jeśli już to w jakichś wyjątkowych lub nagłych sytuacjach, tak to przeważnie M
za niedługo zarzucę parę swoich fot, to będziecie mogli pokrytykować ...
btw.2 xD mówisz o takiej minolcie ?? http://allegro.pl/item630...od_1zl_bcm.html ?
SlawGaw - Sob 09 Maj, 2009
zeniTh, Zgadzam się z przedmówcami że w oświetleniu i naświetleniu tkwi klucz do tej zagadki, ale nie zgadzam się z określeniem "piękne zdjęcia" odnośnie tych które pokazałeś. Te zdjęcia są takie tam sobie, po prostu nie są złe.
Cytat: |
a z tego co mi się wydaję to raczej te 50 do macro się nie nadają? |
Nadają ale potrzebne są jeszcze pierścienie pośrednie lub soczewka makro.
Zalinkowany obiektyw nie będzie pasował do twojego aparatu gdyż nie jest to obiektyw AF, ma inny bagnet
zeniTh - Sob 09 Maj, 2009
no może nie są przepiękne, ale podoba mi się w nich ta czystość ... poporstu lubię takie fotki ;P
[ Dodano: Sob 09 Maj, 2009 21:27 ]
SlawGaw, dzięki za info, czyli tylko AF do mojego ? z minolty ?
SlawGaw - Sob 09 Maj, 2009
Tak.
np
http://allegro.pl/item629..._1_7_50_mm.html
jaad75 - Sob 09 Maj, 2009
SlawGaw napisał/a: | ale nie zgadzam się z określeniem "piękne zdjęcia" odnośnie tych które pokazałeś. | Ja również się nie zgadzam.
SlawGaw napisał/a: | Te zdjęcia są takie tam sobie, po prostu nie są złe. | Z tym zresztą również ciężko mi się zgodzić...
Xilomion - Sob 09 Maj, 2009
Nie wiem co zeniTH, widzisz w tych zdjęciach. Są przepalone w paru miejscach, i do tego 'artyzm' w nich nie powala.
Usjwo - Nie 10 Maj, 2009
Xilomion napisał/a: | Nie wiem co zeniTH, widzisz w tych zdjęciach. |
Modelki , ale to nie zalezy od sprzetu
Xilomion - Nie 10 Maj, 2009
To zależy od gustu ...
zeniTh - Nie 10 Maj, 2009
Xilomion napisał/a: | To zależy od gustu ... |
dokładnie, a o gustach się nie dyskutuje ;P
a co do modelek to tę brunetkę to znam, moja była dziewczyna xD
mavierk - Nie 10 Maj, 2009
no to zapytaj fotografa jak to robi
xagon - Pon 11 Maj, 2009
albo byłej dziewczyny
marinsfoto - Sro 13 Maj, 2009
no Panowie zgadzam się że to nie jest jakaś rewelacja... dobre lustro i obiektyw i jest czyste zdjęcie... a tu jak w moje oko to jak ktoś to przywołał z RAW to przesadził trochę z temp. koloru... jakieś to za ciepłe:).... poza tym czy tu oby na pewno było dobre szkło? rozmycie z drugiego planu nie jest jakieś ładne.... no a co do modelek to inna sprawa
|
|