forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - piekne zdjecie - jak uzyskać taki efekt ?

zeniTh - Sob 09 Maj, 2009
Temat postu: piekne zdjecie - jak uzyskać taki efekt ?
witam serdecznie, jestem nowy na forum, więc jeśli coś zrobię nie ten tego, to się nie gniewajcie

mam do was "pro" amatorów, tudzież profesjonalistów małe pytanie

http://photos.nasza-klasa...e6af6d5937.jpeg

http://photos.nasza-klasa...a843c3b4eb.jpeg

^^ <- jak uzyskać efekt tak czystego i pięknie naświetlonego foto ? jaki obiektyw jest do tego potrzebny ? jaki aparat ?

osobiście posiadam alphe a300 + kit, planuję zakupić sigme 70-300 apo dg macro i kiedyś tam lampę HVL-F42AM ( ale to szczegół )

mnich - Sob 09 Maj, 2009

Kluczem jest tutaj światło. Czyli wykorzystanie blend, zewnętrznych lamp oraz jasnych obiektywów ( światło nie gorsze niż f/2.8 )
mavierk - Sob 09 Maj, 2009

zeniTh napisał/a:
planuję zakupić sigme 70-300 apo dg macro
zamiast tego kup Minolte 50/1.7 albo Sony 50/1.4 i bedzie Ci łatwiej zrobić czyste i pięknie naświetlone (no właśnie - najlepiej, żebyś pięknie naświetlał :P ) foto.

pod warunkiem, że nie bedziesz korzystać z zielonego aparacika, tylko (P)ASM i nauczysz się dobierać wszystko samemu :)

mavierk napisał/a:
zamiast tego kup Minolte 50/1.7 albo Sony 50/1.4 i bedzie Ci łatwiej zrobić czyste i pięknie naświetlone

no tak, ale akurat tej sigmy potrzebuję do wszystkiego akurat, a następny obiektyw nie wiem kiedy kupię, a z tego co mi się wydaję to raczej te 50 do macro się nie nadają? poza tym zoom też by się czasami przydał ;P

a co do tych fot to tak się tylko pytałem... jak taki efekt uzyskać ;)

btw. z zielonego aparacika to raczej staram się nie korzystać, jeśli już to w jakichś wyjątkowych lub nagłych sytuacjach, tak to przeważnie M
za niedługo zarzucę parę swoich fot, to będziecie mogli pokrytykować ...

btw.2 xD mówisz o takiej minolcie ?? http://allegro.pl/item630...od_1zl_bcm.html ?

SlawGaw - Sob 09 Maj, 2009

zeniTh, Zgadzam się z przedmówcami że w oświetleniu i naświetleniu tkwi klucz do tej zagadki, ale nie zgadzam się z określeniem "piękne zdjęcia" odnośnie tych które pokazałeś. Te zdjęcia są takie tam sobie, po prostu nie są złe.
Cytat:

a z tego co mi się wydaję to raczej te 50 do macro się nie nadają?

Nadają ale potrzebne są jeszcze pierścienie pośrednie lub soczewka makro.

Zalinkowany obiektyw nie będzie pasował do twojego aparatu gdyż nie jest to obiektyw AF, ma inny bagnet

no może nie są przepiękne, ale podoba mi się w nich ta czystość ... poporstu lubię takie fotki ;P

[ Dodano: Sob 09 Maj, 2009 21:27 ]
SlawGaw, dzięki za info, czyli tylko AF do mojego ? z minolty ?

SlawGaw - Sob 09 Maj, 2009

Tak.
np
http://allegro.pl/item629..._1_7_50_mm.html

jaad75 - Sob 09 Maj, 2009

SlawGaw napisał/a:
ale nie zgadzam się z określeniem "piękne zdjęcia" odnośnie tych które pokazałeś.
Ja również się nie zgadzam.
SlawGaw napisał/a:
Te zdjęcia są takie tam sobie, po prostu nie są złe.
Z tym zresztą również ciężko mi się zgodzić... :razz:
Xilomion - Sob 09 Maj, 2009

Nie wiem co zeniTH, widzisz w tych zdjęciach. Są przepalone w paru miejscach, i do tego 'artyzm' w nich nie powala.
Usjwo - Nie 10 Maj, 2009

Xilomion napisał/a:
Nie wiem co zeniTH, widzisz w tych zdjęciach.

Modelki :?: , ale to nie zalezy od sprzetu :mrgreen:

Xilomion - Nie 10 Maj, 2009

To zależy od gustu :mrgreen: ...
zeniTh - Nie 10 Maj, 2009

Xilomion napisał/a:
To zależy od gustu :mrgreen: ...

dokładnie, a o gustach się nie dyskutuje ;P

a co do modelek to tę brunetkę to znam, moja była dziewczyna xD

mavierk - Nie 10 Maj, 2009

no to zapytaj fotografa jak to robi :P
xagon - Pon 11 Maj, 2009

albo byłej dziewczyny :wink:
marinsfoto - Sro 13 Maj, 2009

no Panowie zgadzam się że to nie jest jakaś rewelacja... dobre lustro i obiektyw i jest czyste zdjęcie... a tu jak w moje oko to jak ktoś to przywołał z RAW to przesadził trochę z temp. koloru... jakieś to za ciepłe:).... poza tym czy tu oby na pewno było dobre szkło? rozmycie z drugiego planu nie jest jakieś ładne.... no a co do modelek to inna sprawa :lol: