|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Co lepiej kupić - Szary (połówkowy?) czy Skylight?
Oniryczny - Nie 10 Maj, 2009 Temat postu: Co lepiej kupić - Szary (połówkowy?) czy Skylight? Witam!
Który z wymienionych w temacie filtrów będzie Waszym zdaniem lepszy?
Wydaje mi się że oba służą do tego samego...
Liczę na odpowiedzi
Posiadam już UV i Polaryzacyjny kołowy
MC - Nie 10 Maj, 2009
A wiesz chociaz do czego sluzy filtr szary polowkowy?
Oniryczny - Nie 10 Maj, 2009
pewnie nie wiem skoro zadajesz takie pytanie...
garreth - Nie 10 Maj, 2009
połówkowy:
http://optyczne.pl/22-s%C...C3%B3wkowy.html
o Skylight`cie możesz sobie poczytać tutaj:
http://www.sklep.fotoabc....&idtow=11,50,77
zatem skoro mam już UV to ewentualnie mogę pomyśleć o szarym...
edmun - Nie 10 Maj, 2009
Oniryczny, powiem krótko. jeśli używasz lustrzanki analogowej - skylight ma sens.
jeśli używasz cyfry - to sorry ale nie rozumiem Twojego pytania lub opcja druga - nie wiesz do czego dokładnie służy skylight i jak działa
odpowiedź niemiła ze względu na:
Oniryczny napisał/a: | pewnie nie wiem skoro zadajesz takie pytanie... |
mam cyfre...
w necie napisane jest że skylight daje te same efekty co UV więc śmiem domniemać iż skylight mi nie potrzebny
Twoje rozumowanie jest poprawne - zamawiaj szarą-połówkę
garreth napisał/a: | Twoje rozumowanie jest poprawne |
Staram się...
MC - Nie 10 Maj, 2009
Tyle, ze jak szara polowka, to najlepiej systemu Cokin P a nie nakrecana.
mogę zapytać dlaczego?
w Cokinie będziesz mógł regulować położenie granicy, pomiędzy obszarem zaciemnionym, a niezaciemnionym, natomiast w kołowym ta linia zawsze przebiega przez środek
Dziękuję Panowie
przy dobrym wietrze i gópka da się czegoś nauczyć
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
Oniryczny, w miarę możliwości, postaraj się zdobyć nie oryginalny filtr Cokin, a zamiennik Hi tech. Filtry marki Cokin są zrobione z bardzo łatwego do zarysowania plastiku.
Oniryczny - Pon 11 Maj, 2009
to Wy tu polecacie ja tylko grzecznie słucham i szukam na allegro
kasiakaaz - Pon 11 Maj, 2009
Oniryczny, pozwoliłam sobie dać Ci linka do tej dyskusji, ponieważ sama miałam niedawno problem z wyborem szarych filtrów. No i Szanowni Koledzy mnie oświecili w różnych kwestiach....
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6715
MC - Pon 11 Maj, 2009
Najlepiej w sklepie fotoabc. Ewentualnie uzytkownik allegro nick Kubisek (ten sam osobnik). Tam wlasnie kupowalem i polecam. I tylko Hi-Tech.
MC, ja też kupowałam w fotoabc (Kubisek) sporo rzeczy i polecam jak najbardziej, niemniej HITECHY można kupić trochę taniej (też na Allegro) - osobnik jacex2006 i mariush. Kupowałam od nich i wszystko OK. Jeśli chodzi o pierwszego, to można się z nim skontaktować i jeśli nie ma wystawionych w danym momencie nas interesujących - to je szybko sprowadza.
Pozdrawiam.
nie żebym patrzał na cenę ale ja mam tylko kompakt
Oniryczny, zastanów się czy i do czego ewentualnie będziesz stosował filtr, bądź filtry szare. Jeżeli połówka, to rzeczywiście Cokin umożliwia najlepsze pole "manewru" i ustawisz go tak jak będzie potrzeba. Zdaje się, że do niektórych kompaktów może być Cokin A, musisz sprawdzić, czy do Twojego też. Cokin A jest tańszy, pewnie ze względu na rozmiar, tyle że jest mniej popularny i filtrów jest mniej np. na Allegro - patrz: trzeba dłużej polować. Jeżeli zdecydujesz się na system Cokina nie kupuj czasem tańszych chińskich zamienników (za wyjątkiem uchwytów, holderów itp.) - badziewie okrutne, widziałam. Jeśli uznasz, że przyda Ci się cały szary - to moim zdaniem nakręcany, tylko kwestia który, ewentualnie które (NDx4, NDx8?). Np. Hoya. A, że kompakt? No to co? Przecież pomidorami nikt w Ciebie nie będzie rzucał , a to nie aparat robi sam zdjęcia. Kompaktem można zrobić naprawdę fajowe zdjęcia. Wiem bo sama mam i go nie sprzedam pomimo, że mam lustrzankę. Np. fajne makro wychodzi... i nie tylko. Kwestia tylko tego typu, że do robienia zdjęć zarówno kompaktem jak i lustrzanką trzeba się teoretycznie przygotować, ciągle uczyć i mieć serce... (i nie cykać na auto)
Monastor - Pon 11 Maj, 2009
Oniryczny, a jaki to kompakt?
Sony Cyber-Shot DSC-H10
myślałem o szarym połówkowym "zwykłym" nie Cokin (nie znam sie na Cokinach)
[ Dodano: Pon 11 Maj, 2009 20:42 ]
jak takiego "Cokina" się kupuję? filtr+mocowanie czy jak? ja mam 58mm
kasiakaaz - Wto 12 Maj, 2009
Oniryczny, kupujesz tzw. holder (uchwyt) do systemu P lub A (ja osobiście poleciłabym Ci jednak P - większy wybór). Do tego adapter (pierścień) 58 mm. Osłonę i dekielki to już niekoniecznie. Holder może być na jeden filtr - tzw. slim lub na trzy filtry. Do jednego i drugiego założysz zarówno "prostokątne" jak i kołowe (jeśli takie będziesz mieć). Są dwie szkoły zakładania: jedni wsuwają najpierw pierścień w holder i dopiero dokręcają do obiektywu, inni nakręcają najpierw pierścień na obiektyw i dopiero wsuwają holder. No i dalej to już zakładasz (wsuwasz) potrzebny Ci filtr. Taki aparat trochę "straszy", bądź budzi zaciekawienie przechodniów
Oniryczny - Wto 12 Maj, 2009
no to tak myślałem...
ale mając już kilka filtrów zwykłych "wkręcanych" nie potrzebowałbym ich mając Cokina bo on by był do każdego filtra?
kasiakaaz - Wto 12 Maj, 2009
Tzn. W Twoim przypadku Cokiny są fajne jeśli chodzi o filtry połówkowe szare i w ogóle połówkowe, bo są lepszym rozwiązaniem od nakręcanych (można je w zasadzie dogodnie i dowolnie ustawiać). Jeśli nie zakupiłeś jeszcze innych filtrów, którymi być może będziesz zainteresowany - to możesz je dokupić do systemu Cokin, jeśli masz już inne, kupić tylko szare połówkowe, a poza nimi stosować, te które masz (nakręcane). Tym bardziej, że polary Cokina moim skromnym zdaniem ustępują nakręcanym "lepszych" firm. Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin). Jedynie swoje uzasadnienie miałyby połówkowe. Musisz zdecydować czy będziesz bawił się w Cokina i "nakręcane", czy zainwestujesz tylko, bądź w większości Cokina, czy też jednak kupisz szary połówkowy nakręcany i będziesz sobie z nim radzić - to też nie jest niewykonalne, a mniej klamotów Po prostu nakręcany połówkowy trochę bardziej ogranicza.
http://www.cokin.com/ poszperaj sobie na tej stronie i zdecyduj
Oniryczny - Wto 12 Maj, 2009
mam UV, Cir-Polarizing i IR wszystkie zwykłe wkręcane
myślę o szarym połówkowym bo jednak jest tańszy
a mój aparat to dopiero początek optycznej przygody
costi - Sro 13 Maj, 2009
Cytat: | Moim zdaniem do kompakta generalnie wygodniejsze są w stosowaniu nakręcane, bo nie masz wymiennych obiektywów i odpada Ci problem kosztów filtrów do każdego obiektywu z osobna (wtedy kłania się Cokin). |
Ale ja w lustrzance tez nie kupuje filtrow oddzielnie do kazdego obiektywu (poza ochronnym lub UV) - kupuje 77mm i stosuje pierscienie redukcyjne do szkiel o mniejszej srednicy (w moim przypadku 67 i 72 mm, Sigme 105 pomijam na razie, zreszta do niej mam redukcje w oslonie przeciwslonecznej).
Oniryczny - Sro 13 Maj, 2009
no... ale jak już zakupię coś lepszego to nie będę używał filtrów Hoya Green tylko coś bardziej standard niż common
[ Dodano: Nie 14 Cze, 2009 21:45 ]
Szary nabyłem wkręcany
a reszta typu połówki będzie na Cokina
|
|