|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - obracany ekran w kompakcie - wybór sprzętu
Mynthon - Nie 10 Maj, 2009 Temat postu: obracany ekran w kompakcie - wybór sprzętu Witam,
jak pozostali w tym miejscu szukam nowego aparatu dla siebie. Do tej pory cykałem canonem a80, w którym ostatnio wyjeżdża matryca, więc szukam alternatywy. Zdjęcia raczej robie różne jak to amator, od cioci na imieninach po makro z czymkolwiek w kadrze . Budżet do naciągnięcia dość sporo pod warunkiem że będzie warto.
Mój pierwszy wybór padł na lustrzanki, jednak po pobawieniu się sony a300 z kilkoma obiektywami stwierdziłem że to nie dla mnie - za ciężki, za dużo zabawy z wymianą obiektywów, za leniwy jestem, do tego mały wizjer, który przy noszeniu okularów jest upierdliwy na maksa.
Może hybryda, tylko w czym ona lepsza, też klocek duży, tylko tyle że wszystko w jednym. Generalnie najlepsze było by coś małego co można nosić praktycznie zawsze w plecaku z sobą i ma kawałek zooma. Pasuje mi panasonic tz7, tylko posiada jedną znaczącą dla mnie wadę - ma stały ekran. Jest to dla mnie wada dyskryminująca, po używaniu a80, nie wyobrażam sobie korzystania ze stałego ekranu.
Czy istnieje coś fajnego z obracanym (choć uchylanym) ekranem, czym można fajne fotki pocykać???
WojciechW - Nie 10 Maj, 2009
Hm, nie jest to teraz aż tak całkiem proste. Na pewno Canony SX 1IS, i SX 10IS, mają odchylane wizjery i są porządnymi, niezbyt ciężkimi hybrydami. Nie jestem pewny co do Fuji, na pewno kultowy już dziś s 9600 miał, ale czy najpełnieszy jego następca s 100 ma to już nie wiem.
Pozdrawiam,
WojciechW
qadest1 - Pon 11 Maj, 2009
WojciechW napisał/a: | s 9600 miał, ale czy najpełnieszy jego następca s 100 ma to już nie wiem |
Mają na pewno ale odpadają, ze wzgledu na: (niekieszonkowe) rozmiary choć szkoda, bo to bardzo porządne aparaty
Mynthon - Pon 11 Maj, 2009
przeglądam strony producentów i się nie moge nadziwić, nikt nie stosuje obracanych wyświetlaczy, a to przecież tak praktyczne rozwiązanie....niektórych trendów marketingowych chyba nie da się zrozumieć
Kamcio649 - Wto 12 Maj, 2009
Może sonny dsc h-50.
Mynthon - Wto 12 Maj, 2009
Kamcio649 napisał/a: | Może sonny dsc h-50. |
to juz klasa hiperzoomów, a jak bym się zdecydowal na taką wielkość aparatu to pewnie wchodziło by w rachubę sony hx1, albo canon sx1 - testowo fajniejsze sony, obracany wyświetlacz w canonie jest o niebo bardziej użyteczny niż sonowy.
Kamcio649 - Sro 13 Maj, 2009
Sorki nie dotczytałem, a mały poręczny aparat z obracanym ekranem nie mam pojecia czy takie są.
|
|