forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - szybko ciemno szeroko

pacific - Pon 11 Maj, 2009
Temat postu: szybko ciemno szeroko
witam fotografuje transporty nienormatywne i poszukuje dobrego obiektywu w amatorskiej cenie!

Warunki pracy to:
1. Nikon d90
2. Zdjęcia mocne przy oświetleniu ulicznym (lampy sodowe). Często reflektory lampki i inne migające bez ładu i składu światełka prosto w obiektyw.
3. Obiekty w ruchu.
4. Mile widziany szeroki kąt

Baku - Pon 11 Maj, 2009

Tokina 12-24/4 - za jakieś 1500 zł.
+ szeroki kąt
+ dobra cena
+ dobry AF
- przeciętne światło
- aberracja chromatyczna
Nie wiem jak będzie się spisywała przy "migających lampkach" - myślę, że średnio...

Tokina 11-16/2.8 za jakieś 2600 zł
+ szeroki kąt
+ dobre światło
- przeciętyny AF
- aberracja chromatyczna

Sigma 10-20/4-5,6 za jakieś 2100 zł
+ szeroki kąt (najszersza!)
+ b. dobra jakość obrazu
+ dobry AF
+ dobra praca pod światło
- obiektyw jest po prostu ciemny

Jeśli obiekty są w miarę nieruchome i masz statyw to najlepsza wydaje się Sigma 10-20. Jeśli jednak pojawia się jakaś dynamika to musisz celować w jak najjaśniejsze obiektywy - to niestety pociąga za sobą mocny wzrost ceny.

krisv740 - Pon 11 Maj, 2009

obawiam się,że do tego rodzaju zdjęć jasny/szybki obiektyw nie za bardzo się nada tak czy inaczej.
imho potrezbna będzie GO aby ująć cały "zestaw" a to przy długości +20m już stwarza problemy...
chyba ,że nastawiasz się na "ostry" ciągnik i resztę "artystyczną"
podane wyżej szkła powinny być ok. ew. coś klasy 17-.... też da radę + konieczny statyw, albo degradacja obrazu i ISO 16...+ :roll:

pacific - Pon 11 Maj, 2009

No właśnie tak się już jakiś czas zastanawiałem czy mam się szarpać na drogi i super jasny obiektyw. Wszystko jest fajnie gdyby tylko nie te światła, które przy dużej jasności po prostu zepsują zdjęcie.

Temat jest według mnie dosyć skomplikowany dlatego szukam kogoś kto ma rzeczywiście już trochę doświadczeń w takich zdjęciach.

Ostry ciągnik i rozmyta naczepa to jest jakaś opcja, z resztą takie tylko zdjęcia mogłem zrobić moją starą minoltą. Niestety zachciało mi się czegoś więcej, minolta się zepsuła jakiś czas temu i stwierdziłem, że czas pożegnać kompakty i czas się rozwijać i tak od kilku już lat zbieram kasę, no i... nic nie mogę się zdecydować.

krisv740 - Pon 11 Maj, 2009

pacific, myślę,że podstawą rozwiązania twojego problemu będzie niestety statyw i "inwencja" w zatrzymaniu /choc na chwilę/ konwoju.
przy zdjęciach nocnych, jeśli chcesz mieć całość w GO, bardzo małe szumy /czytaj w miare niskie ISO/, wyrazistość nie tylko światełek, ale i elementów oswietlanych światłem / :mrgreen: / musisz ustawić ekspozycję na "cienie", a nie na światła.
to dyskwalifikuje mozliwość wykonania zdjęcia z ręki i poruszającego się zestawu...

inna opcja to bardzo dobrze oświetlona ulica, ale obawiam się,że i tam światła na dużą GO może być za mało... :???: